Breda wil 'jeugdterroristen' laten verhuizen

Het gemeentebestuur van Breda is de mogelijkheden aan het bekijken om leden van een groep jongeren in Breda-Noord gedwongen te laten verhuizen naar andere stadsdelen. Breda heeft hiermee een primeur, want het is de eerste keer dat een Nederlandse gemeente de mogelijkheid onderzoekt voor het instellen van zo'n vergaande maatregel tegen overlast.

De criminele jeugdbendes terroriseren al enige jaren de Hendrik Berlagestraat en omgeving. De straat en de omgeving in de buurt Geeren-Zuid gaan al jaren gebukt onder het terreur van tientallen jongeren van Marokkaanse komaf, in leeftijd variërend van 12 tot 23 jaar. Zo worden de bewoners regelmatig bedreigd en geïntimideerd, is er drugshandel, nachtelijke overlast en vernielingen.

De situatie is al een lange tijd zo ernstig dat de bewoners te bang zijn om op straat te lopen. Hierdoor hebben inmiddels al diverse winkels hun biezen gepakt.

In juli van dit jaar werd er door de gemeente nog een drugspand boven het verpauperde winkelcentrum gesloten. Buurtbewoners, onder wie een in de straat woonachtige politieman, luidden in die periode in BN/DeStem de noodklok. Al die jaren hadden ze nauwelijks reacties gehad op hun klachten, aldus de buurtbewoners. Politie en gemeente beloofden daarop harde actie.

Nu bestudeert het gemeentebestuur dan ook één van de mogelijke harde maatregelen. Ze wil het "dwingend uitplaatsen naar andere delen van de stad," tezamen met de woningcorporaties uitvoeren, schrijft wethouder A. Arbouw van integrale veiligheidszaken in een brief aan de gemeenteraad.

Het onderzoek naar de mogelijkheid om raddraaiers verplicht te laten verhuizen, is een van de actiepunten die wethouder Arbouw nu aankondigt. Andere maatregelen die nu bestudeerd worden zijn onder andere:

- verscherping samenscholingsverbod
- winkelcentrum, waar veel straatterreur is, tegen de vlakte
- preventief fouilleren
- actieve deelname buurtpanels om mee te denken
- buurtverbod voor ernstige overlastveroorzakers

De maatregelen zouden dan in eerste instantie voor de Hendrik Berlagestraat en omgeving moeten gelden. Een aantal onderdelen ervan, zoals het preventief fouilleren, het samenscholingsverbod en het buurtverbod, kunnen middels het aanpassen van de Algemene Plaatselijke Verordening ook op andere buurten worden toegepast.