FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 oktober 2003

Vragen over rol AIVD in zaak Mabel Wisse Smit

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een aantal kamerfracties wil duidelijkheid over de rol die de AIVD speelde bij het onderzoek dat is gedaan naar het verleden van Mabel Wisse Smit. Met name minister Remkes van Binnenlandse Zaken dreigt de wind van voren te krijgen als blijkt dat de dienst heeft gefaald.

De AIVD valt onder Remkes, zo benadrukt premier Balkenende. De coalitiepartij D66 en de PvdA vinden echter dat Balkenende zelf ook betrokken was omdat deze zaak het koningshuis betreft. In NOVA zei PvdA-kamerlid Kalsbeek dat men te makkelijk naar de AIVD wijst. Ze wees erop dat door de AIVD geen grondig onderzoek verricht kan worden tenzij daar opdracht voor gegeven wordt.

Bernhard gaf nooit verklaring over Anja Joos

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prins Bernhard heeft geen officiŽle verklaring gegeven omtrent de dood van Anja Joos. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigd. Eerder deze week werd in de media gesuggereerd dat de prins via de RVD officieel verklaard zou hebben dat hij het doden van de vrouw afschuwelijk vond en afkeurde.

"Ik ben gebeld door journalisten en die mij vroegen wat de reactie van de prins was. Ik heb toen gezegd dat ik zonder de prins te hoeven vragen wist dat hij het afschuwelijk zou vinden," aldus Eef Brouwers, de directeur van de RVD.

F2003-GA voor Sauber?

De geruchten doen de ronde dat Sauber volgend jaar ook met Ferrari-chassis's zal rijden.

De motoren, die doorgaan onder de naam Petronas, zijn al langere tijd van de Italiaanse renstal afkomstig en volgend seizoen rijdt het team misschien ook met de versnellingsbak van de huidige Ferrari. Daar zou nu dan dus ook het F2003-GA chassis bij komen. Peter Sauber zou bijna rond zijn met een deal om hele chassis te kopen. Deze worden uiteraard wel omgespoten met Sauber kleuren en sponsors.

De nauwere samenwerking met Ferrari is te zien als een logisch vervolg na de aantrekking van twee potentiŽle Ferrari coureurs. Felipe Massa was dit jaar al testrijder voor de Italianen en Giancarlo Fisichella solliciteerde al eens openlijk voor een stoeltje bij Ferrari. Dit aanbod werd toen zeker niet meteen de kop in gedrukt omdat het team erg graag een Italiaanse coureur in hun auto zou willen zien.

BAR in zee met Michelin?

De geruchten doen de ronde dat BAR volgend jaar met Michelin in zee zou willen gaan.

Het contract met Bridgestone loopt dit jaar af en dus staat BAR voor de keuze of ze Bridgestones blijven gebruiken of overstappen op Michelin banden. Michelin deed het tijdens de droge races beter en zou op het eerste gezicht een goede oplossing zijn. Bridgestone heeft echter een goede samenwerking met Honda, dat ook volgend jaar BAR van motoren zal voorzien.

BAR hoopt volgend jaar mee te kunnen doen in de strijd om de vierde plek in het constructeurskampioenschap, hiervor zijn goede banden echter noodzakelijk. Het algemene gevoel is dat Bridgestone zich teveel concentreert op Ferrari waardoor er bij Michelin meer kans op verbetering zou zijn.

Ondanks eerdere berichten zal Michelin toch een zesde team moeten accepteren. De regels schrijven namelijk voor dat een bandenleverancier minimaal 60% van het veld moet voorzien als daar de vraag naar is. Momenteel zijn er tien teams waarvan er vijf (Williams, McLaren, Renault, Jaguar en Toyota) op Michelins rijden. Er is dus nog plek voor ťťn team.

Kiesa beboet

Nicolas Kiesa werd vandaag beboet door alerte stewards.

Bij het uitrijden van de pitstraat reed de Deen over de witte lijn. Dit slippertje kwam hem duur te staan want de alerte stewards van Suzuka zagen de overtreding en legde de Minardi-rijder een boete van $1000 op.

Kiesa verklaarde dat hij op dit circuit, dat nieuw voor hem is, nog even moet wennen. Waarschijnlijk was dat de reden voor het foutje. De boete is ook meteen een waarschuwing naar de rest van het veld. De leiding is erg attent in Japan en een zelfde overtreding tijdens de wedstrijd kan een (misschien wel allesbeslissende) drive-through of stop-and-go opleveren.

Minardi voert actie tegen wanbetaler.

Op ludieke wijze heeft teambaas Paul Stoddart laten blijken dat een van zijn sponsoren niet heeft betaald.

Op de auto's van Minardi stond vandaag in dikke rode letters 'Not Paid' door het logo van het Italiaanse bedrijf Stayer, dit omdat het bedrijf, zoals de tekst al suggereert, niet het beloofd sponsorgeld betaald heeft.

Bij de vorige sponsor die niet betaalde, het Russische Gazprom, werd het logo van de auto verwijderd. Stoddart loste het dit maal op met een ludieke actie. "Ik hoop dat Stayer een hoop negatieve reacties krijgt hiermee. Want dat is uiteindelijk de bedoeling," aldus Stoddart.

Bush wil met maatregelen Castro ondermijnen

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdag heeft de Amerikaanse president Bush nieuwe maatregelen aangekondigd om het bewind van de Cubaanse leider Fidel Castro te ondermijnen. Hij wil het het reisverbod naar het Caribische eiland aanscherpen. Ook zullen dissidenten sneller tot de VS worden toegelaten. Het overmaken van geld naar Cuba, wat illegaal is, zal tevens harder worden aangepakt. Verder zullen de VS een mediaoffensief beginnen om het "informatie-embargo" van het Cubaanse regime zelf te doorbreken.

"Duidelijk is dat het wrede regime van Castro niet uit zichzelf verandert", aldus Bush tijdens een persconferentie voor het Witte Huis. "Maar Cuba moet veranderen. Cuba zal vrij zijn."

Vorig jaar wilde president Bush de strenge sancties nog versoepelen als het communistische regime van Castro stappen zou nemen richting democratie en "eerlijke en vrije verkiezingen" zou houden. "De dictator heeft geantwoord met opstandigheid en verachting en een nieuwe ronde van brute onderdrukking."

Het moment van de bekendmaking van de plannen is goed gekozen. Bush begint zich namelijk op te maken voor de presidentsverkiezingen van eind 2004. De staat Florida, waar veel Cubaanse vluchtelingen wonen, speelt daarin een cruciale rol. Eind 2000 bracht deze staat Bush de overwinning in de presidentsverkiezingen.

Cd-beveiliger spant zaak tegen student aan

CyberRat en brighton hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

John Haldermann, een student van de Princeton University, heeft een proces aan zijn broek wegens het uitleggen van een manier om een beveiliging van cd's te omzeilen. Hij ontdekte dat als je de shift-toets in drukte, je geen last had van de beveiliging. Deze ontdekking plaatste hij maandag op zijn website.

De maker van de bewuste beveiliging, SunnComm, was niet blij met de ontdekking en heeft een proces tegen de student aangespannen. Zowel de aannames als conclusies van Halderman berusten op fouten, zo stelt SunnComm in een verklaring. Hierdoor zou de reputatie van het bedrijf ernstige schade zijn toegebracht. SunnComm schat zelf dat het nu tien miljoen dollar minder waard is geworden.

Verder vindt SunnComm dat Halderman inbreuk heeft gemaakt op de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Deze omstreden wetgeving wordt onder meer gebruikt bij de bestrijding van illegale digitale kopieŽn. SunnComm stelt dat Halderman een onbeveiligde kopie van een cd heeft gemaakt door de driver tijdelijk uit te schakelen. Dit gebeurt (op Windows-computers) door de shift-knop in te drukken.

Vorige maand bracht platenmaatschappij BMG de eerste cd uit met de beveiliging. Het systeem wordt in Nederland nog niet gebruikt.

Ondergoed ontwikkeld dat ambulance belt

ArieVld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Binnenkort worden mensen die een hartaanval krijgen misschien wel gered door hun ondergoed. Onderzoekers van Philips Research hebben namelijk een systeem bedacht dat het hartritme registreert en analyseert via sensoren in de onderkleding. Met behulp van draadloze technologie en een mobiele telefoon stuurt het systeem automatisch een signaal naar een alarmcentrale of ambulancedienst in geval van nood.

Deze techniek is vergelijkbaar met het maken van een hartfilmpje (ECG) zoals dat in ziekenhuizen gebeurt. Bij een ECG spoort men eventuele hartritmestoornissen op via elektroden die op het lichaam geplakt worden. De sensoren van deze Philips-uitvinding doen hetzelfde, maar hoeven niet op de huid geplakt te worden. De sensoren zijn gevoelig genoeg om via de kleding te meten.

Hartritme wordt ongemerkt gecontroleerd

K. Joosse van Philips Research in Eindhoven vindt het een belangrijk voordeel van dit systeem dat de patiŽnt die het gebruikt er bijna niets van merkt. "Toch wordt, anders dan bij een eenmalig hartfilmpje, continu het hartritme in de gaten gehouden. Een soort mini-computertje legt alle gegevens vast en kan de patiŽnt en artsen - via draadloze verbindingen - waarschuwen als er iets misgaat."

Volgens Joosse sluit deze uitvinding aan op de huidige trend dat steeds meer medische zorg verplaatst wordt van het ziekenhuis naar mensen thuis. "Dat is gunstig voor zowel patiŽnten als artsen. Mensen hoeven niet keer op keer naar de cardioloog voor onderzoek. En de medici kunnen hun patiŽnten eventueel op afstand onder controle houden."

Ook andere toepassingen voor in kleding ontwikkeld

De wasbestendige sensoren kunnen worden aangebracht in een bh, hemd of onderbroek van de patiŽnt. Er is nog niet bekend wie die kleding gaat produceren. Naar alle verwachting wordt dit systeem over twee jaar op de markt gebracht. De technologie, die werd ontwikkeld in een laboratorium van Philips in het Duitse Aken, is inmiddels beschikbaar. Philips wil de komende tijd overleggen met artsen en zorgverzekeraars over hoe het systeem kan worden ingezet.

Philips verwerkte al eerder elektronica in kleding: samen met jeansfabrikant Levi's ontwikkelde het concern jasjes met mobiele telefoons en mp3-spelers erin. Ook andere bedrijven ontwikkelen kleding waarin medische toepassingen zijn verwerkt. Anderhalf geleden presenteerde een Belgisch bedrijf een pyjama die wiegendood tegen zou gaan. Ook bestaan er inmiddels zogenaamde life-belts, apparaatjes die via sensoren een zwangere vrouw kunnen waarschuwen als er iets fout is met haar ongeboren baby.

Slachtoffer liquidatie was topcrimineel

De schietpartij vanochtend in Amstelveen blijkt een afrekening te zijn geweest in het criminele circuit. Bij de liquidatie kwam de gewelddadige drugscrimineel Jules Leo Jie om het leven. Jie, ''De Chinees" genaamd, was lid van de bende van Mink Kok en gold als de meest gewelddadige crimineel van de Amsterdamse onderwereld.

Bij de liquidatie, om 10.30 vanmorgen op de Keizer Karelweg, kwam ook een vrouw die naast Jie in zijn auto zat om het leven. De daders gingen er op een scooter vandoor.

Jie is het negende slachtoffer van de drugsoorlog tussen Amsterdamse bendes in drie jaar tijd. Vandaag precies drie jaar geleden werd drugscrimineel Sam Klepper vermoord. De politie heeft in al de zaken nog geen enkele dader kunnen opsporen.

Uitslag Vrijdagkwalificatie

In de laatste Grand Prix van dit jaar is Jarno Trulli wederom eerste geworden in de vrijdagkwalificatie.

Pos. CoureurTeam  Tijd
1 Jarno TrulliRenault F1  1:30.281
2 Ralf SchumacherBMW Williams F1  1:30.343
3 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1:30.464
4 David CoulthardMcLaren Mercedes  1:30.482
5 Kimi RšikkŲnenMcLaren Mercedes  1:30.558
6 Fernando AlonsoRenault F1  1:30.624
7 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  1:30.758
8 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1  1:31.201
9 Mark WebberJaguar Racing  1:31.305
10 Nick HeidfeldSauber Petronas  1:31.783
11 Takuma Sato  1:31.832
12 Heinz-Harald FrentzenSauber Petronas  1:31.892
13 Olivier PanisToyota Racing  1:31.908
14 Cristiano da MattaToyota Racing  1:32.256
15 Justin WilsonJaguar Racing  1:32.291
16 Jenson ButtonBAR Honda  1:32.374
17 Ralph FirmanJordan Ford  1:33.057
18 Giancarlo FisichellaJordan Ford  1:33.313
19 Jos VerstappenMinardi F1  1:34.836
20 Nicolas KiesaMinardi F1  1:36.181

GeorgiŽ wil Schwarzenegger-berg

Wanneer Arnold Schwarzenegger het aandurft om naar GeorgiŽ af te reizen dan zal er in de republiek een berg naar de acteur en gouverneur worden vernoemd.

Dit verklaarde de gezant van de Georgische president Edoeard Sjevardnadze in de regio Imertia, de felicitatie en uitnodiging zijn al op de post gedaan. Het bestuur van de regio heeft drie jaar geleden al eens eerder de acteur uitgenodigd om naar GeorgiŽ te komen, om de nog naamloze berg naar Schwarzenegger-berg te dopen. Schwarzenegger had destijds geen tijd om te komen.

GeorgiŽ wil de banden met CaliforniŽ aanhalen, aldus de gezant. GeorgiŽ hoopt dat Schwarzenegger nu wel komt. De ceremonie zal een 'kleurrijke show' worden volgens de gezant, met de acteur in de hoofdrol.

[update] Anja Joos had geen spullen gestolen

brighton, Kuijp en TiswatVandaag hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De doodgeslagen Anja Joos (43) uit Amsterdam had niets uit de Dirk van den Broek-supermarkt gestolen. Dat heeft de Amsterdamse hoofdofficier van justitie vandaag bekendgemaakt.

In de berichtgeving tot nu toe werd Joos aangeduid als winkeldievegge die een blikje bier en een pak hondenbrokken had gestolen.

Inmiddels zitten 7 jonge mannen vast, die worden verdacht Joos zo hard te hebben geschopt en geslagen, dat ze daaraan overleed. Eťn van de mannen die vastzit is gťťn medewerker van de supermarkt.

Update 17:11

In het Parool staat meer info over het gebeuren. Een paar medewerkers dachten dat ze wat gestolen had, maar dat bleek niet zo te zijn. Hierna ontstond over en weer een scheldpartij waarna Anja Joos werd mishandeld door zo'n acht man.

Formule 1: Verstappen mogelijk naar Jaguar

hanpeters en bordewolf hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met behulp van het computerprogramma Photoshop, waarmee je onder meer trucagefoto's kunt maken, zijn de namen van de sponsors van Jos Verstappen al aangebracht op de groene race-overall van Mark Webber. Jaguar hoopt zo de sponsors van Verstappen te verleiden. De foto's werden tegelijkertijd met een openingsbod bekend gemaakt.

Vooralsnog is de hoogte van het bod volgens het Algemeen Dagblad nog geheim. Toch was Trust, ťťn van de grootste sponsors van Verstappen, positief. Zo zei Trust-baas Michel Perridon : "Met nog een of twee kleinere sponsors er bij, zou het in mijn ogen moeten kunnen lukken."

Perridon maakte al eerder bekend dat Trust in ieder geval het sponsorbudget voor Jos Verstappen fors zal verhogen. De topman van Trust verwacht dan ook dat Jos bij Jaguar aansprekende prestaties neer zal kunnen zetten. Voorwaarde voor het verhogen van het sponsorgeld is wel dat hij de beschikking krijgt over gelijkwaardig materiaal. "Jos zegt dat hij minstens even snel is als de AustraliŽr Webber. Dat kan hij dan mooi laten zien."

Voor meer Formule 1 nieuws, zie FOK! F1manager.

Eerste bemande Chinese ruimtevlucht

Vandaag is door China bevestigd dat tussen vijftien en zeventien oktober de eerste bemande Chinese ruimtevlucht zal plaatsvinden. De vlucht zelf zal ongeveer anderhalf uur duren, lang genoeg voor een 'rondje' om de aarde. Dit meldde het staatspersbureau Xinhua.

Al langer is bekend dat China bemande ruimtevluchten wil uitvoeren. Data waren echter nog nooit genoemd. Als de vlucht slaagt dan is China het derde land (na Amerika en Rusland) dat mensen in de ruimte heeft geschoten.

Onbekend is hoeveel astronauten bij het project zijn betrokken. De vlucht vindt tegelijk plaats met een belangrijke bijeenkomst van de Chinese communistische partij in Peking.

DVD Review: Insomnia

Vanaf 29 september is de DVD van de film Insomnia in de winkels te vinden. Rechercheur Will Dormer (Al Pacino) moet in deze psychologische thriller de brutale moord op een studente in Alaska oplossen. Wanneer hij tijdens een misgelopen arrestatiepoging in de dichte mist per ongeluk zijn partner neerschiet wordt zijn onderzoek echter iets gecompliceerder. Ik onderzocht in ieder geval zelf de film en de extra's op de DVD eens nader. Ben je benieuwd of ik slapeloze nachten van deze DVD kreeg? Lees snel verder...

Kritiek op Guantanamo Bay neemt toe

Het Rode Kruis heeft met scherpe woorden openlijk de gevangenhouding van 650 verdachten op de basis Guantanamo Bay op Cuba bekritiseerd. Christophe Girod, een hoge functionaris van het Rode Kruis, zei in een interview met de New York Times dat het "onaanvaardbaar is dat de 650 gevangen worden vastgehouden zonder enig uitzicht op een proces."

Girod heeft naar eigen zeggen in eerste instantie intern kritiek geuit op de Verenigde Staten, maar dit heeft volgens hem niets uitgehaald.

Amerikaanse oud-rechters, diplomaten en voormalige krijgsgevangenen hebben het hooggerechtshof gevraagd om een uitspraak over het vasthouden van gevangenen die van terrorisme verdacht worden, zonder enige vorm van proces en zonder verdediging.

Spoorwegen presteren beter

Langzaam maar zeker gaat de dienstverlening van de Nederlandse Spoorwegen (NS) weer vooruit. Zo ligt het niveau weer bijna op dat van 2000. Dat maakten de Nederlandse Spoorwegen vandaag bekend. In het derde kwartaal van dit jaar reed 85,9 procent van de treinen op tijd, hetgeen het hoogste percentage van de laatste drie jaar is. De reizigers waardeerden de NS gemiddeld met een rapportcijfer 6,6. Ook dit is sinds 2000 niet meer voorgekomen.

Ongeveer zes op de tien treinreizigers gaf de NS een 7 of hoger als rapportcijfer. Verder scoorde de NS op alle hoofdpunten van de dienstverlening beter. Desondanks gaf slechts 21 procent van de passagiers te kennen tevreden te zijn over de verhouding tussen de prijs van de kaartjes en de kwaliteit.

Het hogere percentage treinen dat op tijd rijdt zal niet kunnen worden vastgehouden, verwacht de NS. Door gladde sporen kunnen treinen in de herfst minder frequent op tijd rijden. De consumentenorganisaties stellen dat de NS er veel aan doet om de dienstverlening te verbeteren. Dat lijkt langzamerhand vruchten af te werpen, zeggen onder meer de Consumentenbond en Rover.

[update] Geen toestemmingswet huwelijk Friso

Premier Balkenende heeft zojuist bekend gemaakt op de persconferentie dat het kabinet geen Toestemmingswet voor het op handen zijnde huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit zal aanvragen. De premier zou onjuiste en onvolledige informatie na drie gesprekken in juni hebben gehad. Het kabinet zal nu dan ook handelen conform artikel 28. Balkenende weerlegde dat er sprake zou zijn van een crisis in de monarchie. De premier gaf aan "dat alles in het werk moet worden gesteld om in de toekomst problemen te voorkomen." Hij gaf verder aan dat de aard van de relatie geen rol heeft gespeeld bij het afwegen van de keuze van het kabinet. De premier zou ook nog op 3 oktober en 9 oktober gesprekken hebben gehad met het paar.

In de zojuist verschenen brief staat: "de Regering (kabinet + koningin) onvolledig en onjuist is geÔnformeerd . Hierdoor is het vertrouwen geschaad. Daarom zal het kabinet de Tweede Kamer niet om toestemming vragen voor het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit. Het paar beseft dat ze een aandeel heeft bij de ontstane situatie", aldus de schriftelijke verklaring, die zojuist bekend is geworden. Dat is een essentiŽle voorwaarde voor een eventuele troonopvolging. Friso is op dit moment tweede in de lijn van troonopvolging.

Balkenende zei dat het paar "naÔef en onjuist" handelde. Verder stelt de verklaring dat er dus wel degelijk meer speelde tussen Mabel Wisse Smit en Klaas Bruinsma. Dat valt ook uit de brief van prins Friso op te maken, die bij de schriftelijke verklaring zat.

De brief van Prins Friso was toegevoegd bij schriftelijke verklaring van het kabinet. Daarin stelt hij dat er "Omdat Mabel nooit bij de criminele activiteiten van de heer Bruinsma betrokken is geweest en het geen liefdesrelatie betrof, zag ik zelf noch een belemmering voor Mabels contacten met de Koninklijke familie, noch voor een eventueel huwelijk met toestemming van de Staten-Generaal. Wij hebben al vroeg besloten om niet geheimzinnig te doen over deze contacten maar wel om zo weinig mogelijk details aan derden bekend te maken." Ze zijn wŤl van plan om te trouwen, waardoor Friso geen aanspraak zal maken op de troonopvolging.

Dit bericht is officieel van vrijdag 10 oktober 2003, 13:16 uur. Laatste update is van 14.31 uur.

Frank de Boer: 'wij zijn heel goed'

Van Gaal constateerde het al, en Advocaat klaagde de laatste tijd er veel over: De discipline bij Oranje. Waar zijn voorgangers de wil van de Oranje spelers in twijfel trokken, twijfelt Advocaat aan de echte kwaliteit van het Nederlands elftal
De internationals zelf willen er niets van maken. Frank de Boer: "Natuurlijk zijn we heel goed. Er is geen land dat graag tegen ons wil spelen in de play-offs. Als we ons zo plaatsen voor het EK in Portugal, daar ga ik namelijk nog steeds van uit, zien ze ons ook in het buitenland als favoriet voor de eindzege." Advocaat schat de kwaliteiten van Oranje nu anders in dan 2 jaar geleden bij zijn aanstelling.

"Sperma is gezond voor vrouwen"

vrot-vrot had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek is gebleken dat het sperma van de man een eiwit bevat dat weliswaar niet nuttig is voor hemzelf, maar wel voor de vrouw. Het eiwit beschermt in de vagina namelijk tegen het ontstaan van infecties.

Het onderzoek, een samenwerking van Deense wetenschappers en het Leids Universitair Medisch Centrum, is niet bedoeld als pleidooi voor seks zonder condoom, zo legt onderzoeker Pieter Hiemstra uit. Men moet altijd voorzichtig zijn voor seksueel overdraagbare aandoeningen.

Inactief eiwit in het mannenlichaam

In het menselijk lichaam bevinden zich eiwitten die normaal gesproken niet actief zijn, maar pas onder bepaalde omstandigheden in werking treden, bijvoorbeeld wanneer het nodig is om bacteriŽn en virussen te doden. Zo werkt dit eiwit ook. Wetenschappers waren hier bekend mee, maar begrepen niet waarom dit eiwit in zulke hoge concentraties voorkomt in de bijballen van de man. Het mannenlichaam stoot het eiwit namelijk al af als het nog inactief is.

De reden dat het eiwit in de vagina van de vrouw wel actief is, is het feit dat het milieu van de vagina een hoge zuurgraad heeft. Enkele uren na het inbrengen in de vagina wordt het eiwit actief en vormt het een barriŤre tegen bacteriŽn en schimmels. Het eiwit biedt dan wel geen 100% bescherming tegen SOA's, maar volgens Hiemstra zouden er zonder dit soort stoffen nog meer mensen ziek worden dan nu. Volgens hem wordt met deze ontdekking "een stukje van de puzzel van de natuurlijke afweer van de mens" verklaard.

Bewijs van onnatuurlijkheid van homoseksualiteit?

Mensen die homoseksualiteit afwijzen omdat het onnatuurlijk zou zijn, zouden de resultaten van dit onderzoek kunnen gebruiken als onderbouwing voor hun standpunt. Het eiwit heeft immers geen nut als het ingebracht wordt in het lichaam van een andere man. Hiemstra zegt dat de wetenschappers daar absoluut niet aan gedacht hebben toen ze dit gingen onderzoeken. "En ik zou het heel ver vinden gaan als mensen de uitkomst van het onderzoek op die manier willen interpreteren," aldus Hiemstra.

Er is al langer bekend dat roken en alcohol een negatieve invloed hebben op de natuurlijke afweer. Men weet echter nog niet of de werking van dit eiwit ook wordt beÔnvloed door deze twee dingen, of bijvoorbeeld door het gebruik van een anticonceptiepil.

OfficiŽle UFO Files ter inzage beschikbaar

Het werk van een wetenschapper die onderzoek gedaan heeft naar UFO's en buitenaardse wezens is overgedragen aan de Universiteit A&M van Texas. De negen dozen van Roy Craig met materiaal bevatten rapporten van bezoeken door vreemdelingen uit de ruimte tot vermeende landingsplaatsen van de buitenaardse schepen.


Craigs bestanden bevatten correspondenties, foto's, populaire en wetenschappelijke artikelen over UFO's en aliens en materiaal gevonden bij vermeende UFO-landingsplaatsen. In de eerste instantie wilde men het bij Rosswell ter inzage plaatsen, maar besloten is om ze publiekelijk voor onderzoek ter beschikking te stellen in de A&M universiteitsbibliotheek.

Craig was 35 jaar geleden een onderzoeker bij de Universiteit van Colorado, gefinancierd door het Air Force Condon Project. De luchtmacht heeft het rapport in 1969 als basis gebruikt om te stoppen met het bijhouden van UFO waarnemingen. "UFO's hebben een impact gehad op onze cultuur. Ik ben daar niet treurig om. Ik denk dat het juist goed is.", zegt Craig, die zelf het bestaan van UFO's ontkent.

Volgens UFO-gelovers houdt Craig echter dingen verborgen. Een UFO-onderzoeker die Craig bezocht, was er van overtuigd dat Craig nabij zijn landhuis in Colorado zestien ruimtewezens verborgen hield die uit een vliegende schotel gehaald waren die in Aztec neergestort zou zijn. Hij heeft de lichamen echter niet kunnen vinden, maar hij vond het wel vreemd waarom Craig op dat moment in zijn landhuis aanwezig was.

Craig zegt dat hij graag bewijs gevonden zou willen hebben in het Condon Project, dat buitenaardse vreemdelingen de aarde bezocht hebben, maar dat hij dat niet gevonden heeft.

Verkiezing beste voetballer laatste 50 jaar.

Volgend jaar bestaat de UEFA 50 jaar.
Om dit heugelijke nieuwtje te vieren hebben de voetbalbobo's in Zurich besloten om 250 spelers te selecteren voor de titel: Beste voetballer van de afgelopen 5 decennia.
Hierop mag de gewone man/vrouw vervolgens stemmen. Op deze lijst staan maar liefst 18 Nederlanders. Belgie heeft er bijvoorbeeld maar 6 op de lijst.
Voor elk decennium zijn 50 spelers genomineerd. De Nederlanders die genomineerd staan:

'54-'63: Niemand
'64-'73: Wim van Hanegem, Johan Cruijff en Coen Moulijn
'74-'83: Ruud Krol, Arie Haan, Johan Neeskens, Rob Rensenbrink en Johnny Rep
'84-'93: Danny Blind, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Marco Van Basten
'94-'03: Frank de Boer, Edgar Davids, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij

Opvallend is wellicht dat de enige man die met drie verschillende clubs de Cup met de grote oren won, ons aller Clarence, niet op de lijst voorkomt.
Stemmen op je favoriet kan op www.uefa.com

Diba komt voor Marokko uit

Anouar Diba heeft zich afgemeld voor Jong-Oranje. De spits van NAC Breda zegt voor Marokko te willlen uitkomen.

Diba speelde dit jaar al vier inofficiele interlands voor Jong-Oranje. Omdat het echter geen kwalificatieduels waren, is de nationaliteitskeuze voor Diba nog altijd vrij. De afmelding is een grote teleurstelling voor Jong-Oranjecoach Cor Pot. Pot had Diba voor het eerst naar Jong-Oranje gehaald.

Ook NAC Breda kan niet blij zijn met Diba's keuze. Het zal nu het komend jaar Diba mogelijk een maand moeten missen als het toernooi om de Africa cup wordt gespeeld, eerder hakte bijvoorbeeld SC Heerenveen al met dat bijltje, het moest keeper Hans Vonk missen. De andere Marokkanen -Ali Boussabon en Nourdin Boukhari- is NAC dan sowieso kwijt, van Diba is het afwachten of hij geselecteerd wordt.

Jaguar toont interesse in Jos

MavRick, Sieb en Ferrari412T2 wisten ons vandaag het volgende te melden:

Jaguar heeft een concreet voorstel gedaan aan de sponsors van Jos Verstappen. Het Britse team stuurde foto's van hun overalls en F1-auto's met de logo's van de betreffende sponsors erop gefotoshopt. De foto's werden vergezeld door een openingsbod.

Volgens het Algemeen Dagblad is de hoogte van het bod geheim. Ondanks dat, was Michel Perridon, de baas van Trust Computer Products, de grootste sponsor van Verstappen, positief: "Met nog ťťn of twee kleinere sponsors erbij, zou het in mijn ogen moeten kunnen lukken."

Perridon maakte al eerder bekend dat zijn bedrijf het sponsorbudget volgend jaar met 50% zal verhogen. Wellicht enigszins vooruitlopend op bepaalde zaken, zegt hij erop te rekenen dat Verstappen in een Jaguar goede prestaties kan neerzetten, mits de auto van de Nederlander gelijkwaardig is aan die van zijn teamgenoot.

"Jos zegt dat hij minstens even snel is als de AustraliŽr Mark Webber. Dat kan hij dan mooi laten zien", aldus Perridon.

[update] Twee doden bij liquidatie Amstelveen

Walter_Sobchak, Moosie en No_More_Mr._Nice_Guy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Foto: RTLNieuws.nlVanmorgen rond 10.30 uur zijn twee personen doodgeschoten op de Keizer Karelweg in Amstelveen. Hun identiteit is nog onbekend, het zou in ieder geval gaan om een man en een vrouw.

De slachtoffers zaten in een bordeauxrode Mercedes, die werd doorzeefd door twee schutters op een scooter. De daders zijn gevlucht.

Foto: RTLNieuws.nlHet heeft er alle schijn van dat de moorden een afrekening in het criminele circuit zijn. Het is vandaag exact drie jaar geleden dat crimineel Sam Klepper op het Groot Gelderlandplein in Buitenveldert werd geliquideerd. Wellicht vormen de liquidaties van vanmorgen een vergelding voor deze moord.

In januari van dit jaar vond er ook al een criminele afrekening plaats in Amstelveen. Toen werd Cor van Hout voor een restaurant doodgeschoten.

Dit bericht is officieel van vrijdag 10 oktober 2003, 11:52 uur.

Mysterieuze schoenen aangetroffen op bergtopRondtrekkende toeristen hebben op een afgelegen bergtop een vreemd iets aangetroffen. Tijdens de trektocht door het geÔsoleerde gebied in Zweden troffen ze zeventig paar schoenen aan. Maar alsof dit niet vreemd genoeg was: ze waren allen gevuld met boter.

Gespeculeerd wordt dat het het werk van een artiest kan zijn die het kunstwerk "schoenen met boter" door Chinees kunstenaar Yin Xiuzhen uit 1996 wilde kopiŽren. Niet iedereen is het daarmee eens. Het is niet bekend waarom die persoon dat op zo'n afgelegen plek waar niemand komt gedaan zou hebben. Functionarissen weten nog niet wat men met de schoenen gaat doen.

Eis tien jaar en tbs tegen Wanda Rikkers

De advocaat-generaal heeft voor het gerechtshof in Arnhem tien jaar en tbs met dwangverpleging geŽist tegen Wanda Rikkers, de moeder van Rowena Rikkers. De aanklager achtte bewezen dat de vrouw betrokken was bij de gewelddadige dood van Rowena, 'het meisje van Nulde'.

Eerder werd de vrouw door de Zutphense rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel. Zowel Wanda Rikkers als het Openbaar Ministerie gingen tegen dat vonnis in beroep. De rechtbank veroordeelde de vriend van de vrouw, Mike J., tot twaalf jaar cel en tbs. Hij berustte in die uitspraak.

Rowena stierf in augustus 2001 aan de gevolgen van zware mishandeling. Mike J. bekende aanvankelijk het stoffelijk overschot in de vriezer te hebben gelegd en het in stukken te hebben gezaagd. Later kwam hij op deze verklaring terug. Het lijk van Rowena werd verspreid over het land gevonden, onder andere bij het Veluwse Strand Nulde.

Nobelprijs voor de Vrede naar Iraanse juriste

Spawnie_hell had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan de Iraanse Shirin Ebadi. Zij was de eerste vrouwelijke rechter in Iran totdat ze tijdens de Islamitische revolutie van 1979 gedwongen werd ontslag te nemen.

Momenteel doceert Ebadi rechten aan de Universiteit van Teheran en is ze actief als activist voor de rechten van vrouwen en kinderen. Ebadi zei ooit in een interview: ''Iedereen die in Iran voor meer mensenrechten pleit, moet van geboorte tot dood leven met angst. Ik heb geleerd die angst te overwinnen".

Het Nobelcomitť noemt het nadrukkelijk 'een genoegen' om de prijs toe te kennen aan een moslimvrouw. Ebadi is de eerste Iraanse nobelprijswinnaar en de elfde vrouw die een Nobelprijs krijgt.

Het comitť haalde tijdens de bekendmaking hard uit naar de mensenrechtensituatie in Iran: "Geen maatschappij verdient het predikaat beschaafd, tenzij de rechten van vrouwen en kinderen er worden gerespecteerd''.

Doodstraf voor wraak op ''moslim''

In de Verenigde Staten is een Amerikaan ter dood veroordeeld wegens de moord op een IndiŽr. De veroordeelde, Frank Silva Roque (44), handelde uit wraak voor de aanslagen van 11 september 2001. Hij schoot willekeurig een Arabier dood, dacht hij, maar het slachtoffer bleek een Sikh. De gedode man was Balbir Singh Sodhi, vader van drie kinderen, en afkomstig uit India.

Na de moord op de IndiŽr beschoot Roque nog een benzinestation, waar een Libanees werkte, en een woning van een Afghaanse familie.

De advocaat van de ter dood veroordeelde pleitte tevergeefs voor ineens opgekomen krankzinnigheid. De dader zou zijn hele leven al met psychische problemen hebben gekampt.

In de gehele Verenigde Staten was na de aanslagen van 11 september 2001 sprake van haat, woede en wraakacties tegen moslims en Arabieren. In 2001 steeg het aantal wraakacties tegen hen van 28 in 2000, naar 481.

Geen nieuw stadion AZ

De bouw van het nieuwe AZ-stadion is door de rechter verboden.

De rechtbank van Alkmaar heeft uitspraak gedaan in een bodemprocedure, die door ondernemers uit Bedrijvenvereniging Huiswaard-Overstad en de Alkmaarse binnenstad was aangespannen. Zij zijn het niet eens met hoe de detailhandel bij het nieuwe stadion gepland is.

De rechter oordeelde dit maal dat AZ niet mag bouwen aan KooimeerPlaza, de opvolger voor het huidige stadion: de Alkmaarder Hout. In een eerdere rechterlijke uitspraak was juist het tegendeel bepaald.

De bestuursrechter wees de door de gemeente afgegeven bouwvergunning af op basis van de zeer gespecificeerde omschrijving voor de "sport"-detailhandel in het te bouwen stadion.

Er waren volgens de rechtbank geen relevante argumenten aangevoerd door de gemeente om dergelijke precieze voorschriften te rechtvaardigen.

Duiker loopt 41km over bodem van Loch NessLLoyd Scott die uit het Loch Ness verrijst (Foto: Associated Press)

Een man gekleed in een ouderwets duikerspak is gisteren aan de oppervlakte verschenen van het beroemde meer Loch Ness in Schotland. Hij heeft dit gedaan om geld te verzamelen voor een fonds tegen leukemie.

LLoyd Scott die zelf ook leukemie heeft gehad, deed er vorig jaar vijf dagen over om in het duikerspak de Londense marathon bovengronds af te leggen. Ook heeft hij in dit duikerspak marathons in New York en Edinburgh gelopen. Over de 41 kilometer lange tocht over de bodem van het meer deed hij twaalf dagen.

Scott zegt dat het een zware tocht is geweest. Hij heeft zich tegen waterdruk, de weerstand van het water en het slechte zicht moeten verzetten. Scott vond het een koude eenzame tocht. Hij is allerlei obstakels tegengekomen die het moeilijker maken dan op het land. Een keer struikelde hij, en was totaal gedesoriŽnteerd, wat zeer pijnlijk was.

De 41-jarige voormalige brandweerman en voet- baller heeft met zijn acties al miljoenen ponden voor goede doelen verzameld. Bij de vraag of hij Nessie, het monster van Loch Ness nog gezien heeft zegt hij: "Ik heb vreemd genoeg slechts twee vissen gezien. Dit betekent dat ůf er zijn van zichzelf niet veel vissen in het meer, ůf iets moet ze allemaal opgegeten hebben".†††††††Nessie aan de rand van het Loch Ness

Mishandelaar conductrice opgepakt

TV Noord-Holland meldt in haar nieuwsuitzending dat in Hoorn een 23-jarige man is opgepakt, die op 7 september een NS-conductrice op station Kersenboogerd met een stoeptegel op haar achterhoofd sloeg. De verdachte blijkt al op 1 oktober te zijn aangehouden, maar dat is een week stilgehouden in het belang van het onderzoek.

De verdachte heeft tegen de politie verklaard te hebben gehandeld uit wraak. De conductrice had in de trein van de man geŽist dat hij zijn voeten van een bank haalde en zijn joint uitmaakte. Daarover was hij zo kwaad geworden dat hij anderhalf uur later een halte verder de vrouw opwachtte en met een stoeptegel neersloeg.

De conductrice werd na het incident met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd. De man wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

Gratis plastische chirurgie voor lelijke Chinees

Arno, littlewoman, simon-v en MiGhTy MiKe hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat het tegenwoordig moeilijk is om aan een baan te komen weet iedereen. Als je dan ook nog lelijk bent, is het nog moeilijker. Dit ondervond ook een Chinese vrouw uit de Chinese stad Tianjin. Ze is in 10 jaar al bijna duizend keer afgewezen tijdens de sollicitatie. Reden was het uiterlijk van de vrouw. Ze heeft nu gratis plastische chirurgie aangeboden gekregen om haar uiterlijk te verbeteren.

De 25-jarige Zhang Jing heeft aan diverse Chinese kranten haar verhaal verteld. Naar aanleiding van de artikelen hebben twee klinieken haar gratis plastische chirurgie aangeboden. Eťn ervan heeft haar al aan neus en ogen geopereerd en de andere zal de komende dagen haar voorhoofd en gebit onder handen nemen.

"Ik verwacht geen schoonheid te worden, maar ik hoop alleen dat ik normaal kan leven", zo citeerde de Hongkongse editie van de China Daily de vrouw.

Uitzetcentra voor asielzoekers op komst

Er komen speciale 'vertrekcentra' voor asielzoekers, van wie het asielverzoek definitief is afgewezen. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken wil met deze maatregel realiseren dat uitgeprocedeerden Nederland ook daadwerkelijk verlaten.

Vandaag zal minister Verdonk dit plan bespreken in de ministerraad. Verdonk dacht eraan om asielzoekerscentra, die door het dalende aantal asielzoekers leeg komen te staan, in te richten als uitzetcentrum.

De problematiek van uitgeprocedeerde asielzoekers is groot. Tot nu toe wordt maar een zeer klein aantal uitgeprocedeerden daadwerkelijk Nederland uitgezet. De meesten belanden op straat, waarna ze vaak door gemeenten worden opgevangen.

Dierenactivisten voor de politierechter

Vrijdag moeten vijf dierenrechtactivisten voorkomen voor de politierechter in Zutphen. De activisten worden verdacht van openlijke geweldplegingen en vernielingen bij een bontfokker in Putten. De activisten zitten nu al een maand vast. Veel wisten te ontkomen, anderen werden tegengehouden door woedende buurtbewoners die een klopjacht op de 'dierenbeschermers' openden. De politie die snel ter plaatse was kon in totaal 49 milieuactivisten inrekenen. In de chaos reed een boze boer met zijn tractor op de groep in.

Een steungroep van de dierenactivisten meldde donderdag dat zij ten onrechte worden gezien en behandeld als terroristen. "Mensen die vormen van onderdrukking en het systeem achter dierenleed blootleggen zijn geen terroristen", aldus de steungroep. De activisten melden tevens dat 'hun strategie niet gericht is op het massaal bang maken van mensen'.

'Politieagent voelt zich steeds onveiliger'

Door het toenemende geweld in de samenleving voelen politieagenten zich steeds onveiliger. Dit baart de agenten zorgen. Deze conclusies kunnen getrokken worden uit een onderzoek van de Nederlandse Politie Academie (NPA).

De NPA interviewde voor het onderzoek 553 agenten in vier korpsen. Daaruit blijkt onder meer dat politieagenten de trainingen, die ze krijgen in vecht- en zelfverdedigingstechnieken, onvoldoende vinden. Zo zouden met name de oudere agenten liever een straatje omlopen dan dat ze in moeten ingrijpen. Ook adviseerden de ondervraagen om betere training te geven om meer zelfvertrouwen op te bouwen.

De ondervraagde agenten werken bij het korps Amsterdam-Amstelland, Utrecht, Drenthe en Noord-Holland Noord. Opvallend is dat niet alleen de grote korpsen, maar ook agenten bij de kleinere korpsen zich zorgen maken over geweld. Dit terwijl ze met aanzienlijk minder geweld te maken krijgen dan hun collega's in de grote steden.

De ondervraagde agenten vinden dat het geweld tegen hen de laatste jaren is toegenomen. De onderzoekers konden hiervan echter geen bewijs in de interne politierapporten vinden. Daarnaast ervaren de agenten de algemene sfeer als steeds grimmiger. Uit onderzoek blijkt dat een agent gemiddeld ťťn ŗ twee keer per jaar te maken krijgt met geweld.

Verder vonden de ondervraagden dat de conditie van de vergrijzende korpsen niet genoeg op peil is. Het ontwikkelen en bijhouden van fysieke vaardigheden zou teveel aan de agenten zelf worden overgelaten.

Breda wil 'jeugdterroristen' laten verhuizen

Het gemeentebestuur van Breda is de mogelijkheden aan het bekijken om leden van een groep jongeren in Breda-Noord gedwongen te laten verhuizen naar andere stadsdelen. Breda heeft hiermee een primeur, want het is de eerste keer dat een Nederlandse gemeente de mogelijkheid onderzoekt voor het instellen van zo'n vergaande maatregel tegen overlast.

De criminele jeugdbendes terroriseren al enige jaren de Hendrik Berlagestraat en omgeving. De straat en de omgeving in de buurt Geeren-Zuid gaan al jaren gebukt onder het terreur van tientallen jongeren van Marokkaanse komaf, in leeftijd variŽrend van 12 tot 23 jaar. Zo worden de bewoners regelmatig bedreigd en geÔntimideerd, is er drugshandel, nachtelijke overlast en vernielingen.

De situatie is al een lange tijd zo ernstig dat de bewoners te bang zijn om op straat te lopen. Hierdoor hebben inmiddels al diverse winkels hun biezen gepakt.

In juli van dit jaar werd er door de gemeente nog een drugspand boven het verpauperde winkelcentrum gesloten. Buurtbewoners, onder wie een in de straat woonachtige politieman, luidden in die periode in BN/DeStem de noodklok. Al die jaren hadden ze nauwelijks reacties gehad op hun klachten, aldus de buurtbewoners. Politie en gemeente beloofden daarop harde actie.

Nu bestudeert het gemeentebestuur dan ook ťťn van de mogelijke harde maatregelen. Ze wil het "dwingend uitplaatsen naar andere delen van de stad," tezamen met de woningcorporaties uitvoeren, schrijft wethouder A. Arbouw van integrale veiligheidszaken in een brief aan de gemeenteraad.

Het onderzoek naar de mogelijkheid om raddraaiers verplicht te laten verhuizen, is een van de actiepunten die wethouder Arbouw nu aankondigt. Andere maatregelen die nu bestudeerd worden zijn onder andere:

- verscherping samenscholingsverbod
- winkelcentrum, waar veel straatterreur is, tegen de vlakte
- preventief fouilleren
- actieve deelname buurtpanels om mee te denken
- buurtverbod voor ernstige overlastveroorzakers

De maatregelen zouden dan in eerste instantie voor de Hendrik Berlagestraat en omgeving moeten gelden. Een aantal onderdelen ervan, zoals het preventief fouilleren, het samenscholingsverbod en het buurtverbod, kunnen middels het aanpassen van de Algemene Plaatselijke Verordening ook op andere buurten worden toegepast.

Van Gaal nieuwe technisch directeur Ajax

Ajaxno1, Maxster4th, PLAE@ en Floris-Rulezzz.com hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Louis van GaalNa een lange periode van onzekerheid en discussie is de kogel dan toch door de kerk: Louis van Gaal wordt per 1 november de technisch directeur van Ajax. De 52-jarige Amsterdammer tekende een contract voor onbepaalde tijd. Van Gaal was tussen 1991 en 1997 al als trainer verbonden aan Ajax. Hij komt in de plaats van Beenhakker die naar Mexico vertrok.

De successen van Louis van Gaal in zijn jaren als trainer van Ajax zijn bekend. Na het trainersschap van Barcelona (2x) en een periode als bondscoach van Oranje, keert Louis van Gaal als technisch directeur terug naar de club die hij naar de hoogste regionen van Europa leidde en waar hij zijn naam als trainer vestigde. Van Gaal over zijn terugkeer: "Ik kom weer terug op het oude nest. Dit is mijn club. Ik ga voorlopig in de luwte aan de slag. Ik wil mij eerst eens rustig oriŽnteren."

FNV bereid de lonen te bevriezen

"Als er iets tegenover staat, zijn wij wel bereid de lonen voor twee jaar te bevriezen." Dat zei een woordvoerster van de FNV. Inmiddels zijn de stakingacties in het openbaar vervoer in Amsterdam afgelopen.

In een interview met het dagblad Trouw gaf de FNV-zegsvrouw aan dat er nog wel enige beweging is bij het kabinet en werkgevers. Ze stelde echter dat deze niet voldoende was.

De FNV blijft tot aan het najaarsoverleg van aanstaande dinsdag estafette-acties uitvoeren. De acties zijn gericht tegen de kabinetsplannen, zoals de voorgenomen ingrepen in het prepensioen, de VUT, WW en WAO. "Wanneer wij voldoende binnenhalen, dan willen wij de discussie over het bevriezen van de lonen voor twee jaar wel aangaan", aldus de woordvoerster. Tot nu toe ligt er een looneis van 1,25 procent op tafel van de vakcentrale voor de CAO's in 2004.

Stakingen Amsterdam voorbij


In Amsterdam zijn de werkonderbrekingen van het openbaar vervoer voorbij. Sinds een uur geleden zijn de bussen, trams en metro's weer gaan rijden. Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) verwacht nog wel dat het enige tijd zal duren voor dat het gehele openbaar vervoer in de hoofdstad weer conform planning rijdt.

Dankzij de uitgebreide aankondigingen van het GVB hebben door de werkonderbreking zich geen grote problemen voorgedaan. Al met al stonden weinig mensen voor niets te wachten op vervoer. Opvallend was dat er ook niet veel meer autoverkeer in de stad was. Volgens kaderlid van de AbvaKabo, Geldhof, is de actie "uitstekend" verlopen.

IsraŽl voert actie bij Egyptische grens uit

Bij een actie van het IsraŽlische leger in een Palestijns kamp zijn gisteren vijf Palestijnen gedood. De operatie werd uitgevoerd op de grens van Egypte en de Gazastrook. Bij de actie werden volgens IsraŽl smokkeltunnels vernietigd. Door deze tunnels zouden wapens van Egypte naar de Palestijnse gebieden gesmokkeld worden, aldus IsraŽl.

Naast de doden vielen er ook vijftien gewonden. Er werden honden ingezet om de tunnels op te kunnen sporen.

Gisteren blies op de Westelijke Jordaanoever een Palestijns vrouw zich op. Hierbij raakten twee IsraŽlische soldaten en een Palestijn gewond. Vorige week vielen er 21 doden toen een vrouw in een restaurant in Haifa een zelfmoordaanslag pleegde.
Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.