Nederlander somber gestemd over economie

De Nederlandse bevolking is somber gestemd over de economie. Minder dan ÚÚn op de vijf mensen (negentien procent) verwacht dat het over een jaar beter zal gaan.

Het toekomstbeeld van Nederlanders wordt vooral bepaald door het inkomen. Mensen met een bovenmodaal inkomen zijn minder negatief. Van die groep verwacht 27 procent dat de economie weer snel aantrekt. Bij een inkomen onder modaal is dat slechts veertien procent.

De resultaten zijn afkomstig van het jaarlijkse onderzoek van NFO Trendbox. In vergelijking met het vorige jaar ziet de Nederlander de toekomst wel rooskleuriger in. Toen zag ongeveer zeventien procent een snelle economische vooruitgang. Toch staat dit nog in schril contrast met de jaren voor 2000. Toen verwachtte meer dan dertig procent een snelle economische groei.

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft van de bevolking zich dit jaar meer bezighoudt met de eigen financiŰle toekomst. Ze leggen bijvoorbeeld elke maand iets opzij om altijd een bedrag achter de hand hebben.