Gevangene zonder benen ontsnapt

Een veroordeelde gevangene zonder benen is ontsnapt vanuit het King Edward ziekenhuis in Durban, Zuid Afrika. Het incident gebeurde twee maanden geleden maar is nu pas bekend gemaakt. De gevangene is nog niet teruggevonden.

Francois Johannes Pieterse, die een straf van tien jaar uitzat in de Westville gevangenis voor fraude en het zich uitgeven als arts, is ofwel ontsnapt in een rolstoel ofwel door onbekende medeplichtigen uit het ziekenhuis gedragen. De bewaker die hem in de gaten moest houden is aangeklaagd wegens nalatigheid.

Een woordvoerder voor de afdeling strafinrichtingen, Vusi Shabalala, zei dat ondanks dat de ontsnapping al op 18 juli plaatsvond, hij het rapport pas afgelopen vrijdag gekregen had. "Het is tamelijk absurd dat het incident pas nu gemeld wordt," zo sprak hij. Het rapport gaf geen informatie over hoe de ontsnapping heeft kunnen gebeuren noch over de medische toestand van Pieterse. Het is bekend dat de gevangene leed aan diabetes en gangreen, maar het is niet bekend of zijn benen in het ziekenhuis geamputeerd zijn of dat hij al zonder benen de gevangenis binnenkwam.

Pieterse werd in 2001 veroordeeld en had al 14 eerdere veroordelingen wegens impersonatie en fraude op zijn naam. Dit was zijn tweede gevangenisstraf. Vanaf mei verbleef hij in het ziekenhuis van waaruit hij ontsnapte.