Theo H. krijgt verlenging TBS

Basd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Arnhem heeft het gerechtshof de tbs van Theo H. met nog eens twee jaar verlengd. Theo H. is inmiddels zestig jaar oud. Hij is de langszittende tbs'er van Nederland. De man zit al 43 jaar in een kliniek. Hij krijgt mogelijk wel meer vrijheid.

De advocaat van Theo H. vindt dat zijn cliënt de laatste jaren meer vrijheid moet hebben. Het gerechtshof in Arnhem heeft nu bepaald, dat er overleg tussen het ministerie van Justitie en de advocaat moet komen. Samen moeten ze proberen om een geschikte alternatieve opvang voor Theo H. te zoeken.

Het hof zei een afweging te maken tussen de belangen van de maatschappij en die van de verdachte. Naarmate een individu langer in tbs-behandeling zit, nemen zijn belangen toe, aldus het hof. De uitspraak kan gevolgen hebben voor alle andere langzittende tbs'ers in Nederland.

Theo H. is in 1960 veroordeeld vanwege ontucht met minderjarigen. Hij heeft volgens het Pieter Baan Centrum en de Van Mesdagkliniek, waar hij nu verblijft, een onbehandelbare pedofiele geaardheid. Beide klinieken zijn van mening dat het het vrijlaten van Theo H. een té groot risico vormt. De man zou een gevaar voor de samenleving zijn.