Vuilniszakken gaan spaarzegels opleveren

henrivdm had ons via de newssubmit een herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Bij een supermarkt in het Brabantse Heeze kunnen klanten hun volle vuilniszakken inleveren. In ruil voor de zakken krijgen de klanten spaarpunten van de supermarkt. De ondernemer van de betreffende supermarkt wil zo verspilling van grondstoffen tegengaan. "Per vuilniszak geef ik omgerekend ongeveer een handdoek weg", aldus de ondernemer.

De machine, die de vuilniszakken verwerkt bij zijn supermarkt, beschikt over een speciaal scanoog. Het apparaat kan via de streepjescode verpakkingen scheiden van ander afval en geschikt maken voor recycling.

Een vakblad voor de supermarkt branche merkte op dat er ook in Erp (N-Br) en Rotterdam een aantal supermarkten een zgn. "millieustraat" krijgen. In Heeze kostte de machine ongeveer een ton. De millieustraat zou de winkel ook helpen met het mogelijk aanscherpen van statiegeldregelingen op flesjes, blikjes en ander verpakkingsmateriaal.

Na een enquête, gehouden onder bedrijfsleiders van supermarkten, blijkt echter dat driekwart van hen niet wil dat hun supermarkt een verzamelpunt voor huisvuil wordt. Ze vrezen onder meer rotzooi in de winkel en stankoverlast. "Ik heb een supermarkt en geen vuilnisbelt", aldus een van de ondervraagde ondernemers.

Bijna veertig procent vindt dat de klanten de service wel kunnen waarderen. "Zeker als daar een beloning tegenover staat. Dit levert hen geld op", aldus een andere filiaalhouder.