Rechtbanken zijn niet veilig

In navolging van een aantal incidenten in rechtbanken eerder dit jaar heeft 75% van de rechtbanken zijn beveiligingsmaatregelen verscherpt. Maatregelen als fouilleren van gedetineerden en bezoekers, tassen controle en bezoekers registratie zijn ingevoerd. Doordat detectiepoortjes aan de prijzige kant zijn heeft de overgrote meerderheid deze niet aangeschaft.

Messen, pepperspray en traangas worden in Utrecht dagelijks met deze poortjes opgespoord. Alle rechtbanken willen de poortjes wel, maar het merendeel hebben er geen geld voor. Eind mei wordt door het ministerie van Justitie in samenwerking met de Raad voor de Rechtspraak bekeken of er geld is voor de poortjes. Van het kabinet moeten de rechtbanken juist bezuinigen.

De poortjes in Utrecht staan er sinds een paar maanden, "We sporen er ongeveer zes messen per dag mee op" aldus rechter V. van Amstel. "Ook zijn er al busjes traangas en pepperspray gevonden. We wilden eigenlijk een scanstraat, zegmaar één lange poort, maar die apparatuur alleen al kost 200.000,- euro. En de grootste kostenpost blijft de bemanning die ervoor nodig is." Om die reden gebruiken rechtbanken alleen poortjes bij zaken waaraan risico's zijn verbonden.

De poortjes bij de rechtbank in Breda staan er al langer. Ook is er daar een tassen controle. Ook daar zijn messen, pepperspray, traangas, dartpijltjes en schroevendraaiers gevonden. H. Grootmeijer verklaarde versteld te staan van wat mensen soms meenemen. Maar dat sinds dat het bekend is dat er zo scherp wordt gecontroleerd er veel minder is aangetroffen.