FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 mei 2003

Irak wordt in 3 zones opgedeeld

Kaartje IrakVolgens een hoge VS-regeringswoordvoerder zal Irak opgedeeld worden in 3 militaire zones. Deze zullen onder controle staan van respectievelijk de Verenigde Staten, Groot-BrittaniŽ en Polen.
De manschappen hiervoor zullen uit verschillende landen komen. Ook Nederland wordt als mogelijkheid genoemd. Oorlogstegenstanders Frankrijk, Duitsland en Rusland zullen geen troepen leveren.

Volgens de Poolse Minister van Buitenlandse Zaken zullen de eerste multinationale handhavingstroepen eind deze maand in Irak arriveren. Eerst moeten echter nog wat juridische, financiŽle en organisatorische zaken opgelost worden.

Voor deze gang van zaken is geen toestemming gegeven door de Verenigde Naties. Volgens de regeringswoordvoerder is dit echter niet nodig: "De VN moeten zich veel meer concentreren op de dingen waar ze goed in zijn en zich bezig houden met humanitaire hulp, vluchtelingen en de wederopbouw".

EU wil meningsverschillen voorkomen

EU Logo met EuropaDe Europese Unie is de wonden aan het likken van de Irak-crisis. De landen in de unie waren onderling sterk verdeeld. Om een herhaling van zo'n verdeeldheid de voorkomen zijn de ministers van Buitenlandse Zaken deze week bijeen om een aanzet tot een 'veiligheidsstrategie' op te zetten.

De meningsverschillen in de Irakcrisis liepen hoog op tussen het anti-oorlogskamp, met Frankrijk, Duitsland en BelgiŽ aan de ene kant en vooral de pro-Amerikaanse Britten anderzijds.

De ministers konden op het Griekse eiland Rhodos goed met elkaar overweg. Volgens de Nederlandse minister De Hoop Scheffer zijn er nog steeds spanningen tussen de twee "denklijnen" en zijn de verschillen in opvatting "niet weggepoetst", maar was er "brede overeenstemming" dat de EU op de toer moet gaan van de Verenigde Staten met hun nationale veiligheidsstrategie.

EU-buitenlandcoŲrdinator Solana werkt nu de plannen verder uit en zal voorstellen doen voor de top van regeringsleiders in Thessaloniki op 20 en 21 juni.

Snellere uitlevering door Europees arrestatiebevel

Het Kabinet wil per 1 januari 2004 een Europees arrestatiebevel invoeren. Het gaat hier om een formulier, waarop alle relevante informatie omtrent een uitlevering aan een ander EU-land kan worden ingevuld. Hierdoor kunnen verdachten in de toekomst sneller uitgeleverd worden.

Naast de invoering van dit arrestatiebevel wordt ook een aantal procedures vereenvoudigd. Zo gaan de justitiŽle autoriteiten van de lidstaten rechtstreeks met elkaar samenwerken, zodat een uitleveringsbesluit niet meer door de Minister van Justitie, maar door de rechter genomen wordt. Daarnaast worden alle uitleveringszaken door de Rechtbank in Amsterdam behandeld. Hierdoor is het mogelijk om het cassatieberoep (hoger beroep bij de Hoge Raad in Den Haag) af te schaffen.
Bij delictscategoriŽn als terrorisme, mensenhandel en kinderpornografie vervalt bovendien de toets van dubbele strafbaarheid. Deze toets houdt in dat, wil een verdachte uitgeleverd kunnen worden, hij een daad moet hebben begaan die in zowel het uitleveringsland als het ontvangstland strafbaar is gesteld. Voor andere delicten blijft deze toets wel bestaan.

Nu duurt het gemiddeld acht maanden om een verdachte uit te leveren, de nieuwe maatregelen moeten er voor zorgen dat dit voor de EU binnen 60 dagen gaat gebeuren.

Het wetsvoorstel, dat in de ministerraad op initatief van minister Donner van Justitie is aangenomen, moet nog wel door de Tweede Kamer goedgekeurd worden.

Real Madrid dramatisch onderuit

Het had de 50e thuiswedstrijd op rij zonder nederlaag moeten worden, echter 2 jaar geleden heette de bezoekende ploeg eveneens Real Mallorca dus was Real Madrid dit maal op haar hoede, het bleek niet genoeg, 1-5.

Real Mallorca is volop in de race voor Europees voetbal en durfde in Bernabťu voluit te voetballen. Real Madrid hoeft echter niet te treuren om het verlies van een eventueel record, dat record staat onbedreigd op 121 thuiswedstrijden zonder nederlaag, dat tussen 1957 en 1965 tot stand kwam.

Al in de 9e minuut kwam Real dankzij Ronaldo op 1-0. De ploeg kwam echter niet verder, de rust werd met die stand bereikt. Na rust kwam Mallorca langszij, Pandiani maakte al snel gelijk. Nog erger werd het 5 minuten later toen Riera voor de 1-2 voorsprong tekende. In de 62e minuut maakte Eto'o er na een solo zelfs 1-3 van. Real was de kluts even kwijt en Novo profiteerde daarvan, na een goede actie van die laatste schoot Roberto Carlos in eigen doel (1-4). Dat het in de slotminuut via invaller Carlos nog 1-5 werd kon het drama niet groter maken. De spanning in Spanje is na deze nederlaag weer geheel terug. Real Sociedad profiteerde via een 1-0 zege op Sevilla en staat op een punt achterstand. Morgen speelt Deportivo la Coruna dat nu nog 4 punten achter de koploper staat.

Bejaarde vrouw aangereden door trein

Zaterdagochtend is een 87-jarige vrouw overleden nadat ze in Dordrecht was aangereden door een passagierstrein. De politie spreekt het vermoeden uit dat het slachtoffer in gedachten verzonken over de beveiligde spoorwegkruising op de Laan der Verenigde Naties liep.

Bij het oversteken negeerde het slachtoffer de waarschuwingssignalen van de overgang en het getoeter van de naderende en afremmende trein. Met zware verwondingen en in kritieke toestand werd de vrouw naar een ziekenhuis overgebracht, waar ze enkele uren later overleed.

Politie arresteert dierenactiviste

Zaterdagmiddag heeft de politie een 36-jarige Belgische dierenactiviste gearresteerd. Samen met twee andere actievoerders blokkeerde zij de toegang tot een filiaal van Kentucky Fried Chicken (KFC) in Venlo.

De reden van de protestactie was omdat de Amerikaanse restaurantketen kuikens uit de bio-industrie in het eten zou verwerken. Nadat de politie de actievoerster had opgedragen weg te gaan bij het filiaal, weigerde zij dat. De overige demonstranten, van wie enkelen in witte ruimingspakken waren gekleed en een gasmasker droegen, beŽindigden hun blokkade een uur later toen de politie hen wilde oppakken.

Universiteiten willen af van HBO'ers

Idi00t had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De universiteiten willen een verbod op de toelating van mensen met een HBO-propaedeuse tot de universiteit. Dit staat in een brief aan demissionair staatssecretaris Nijs van Onderwijs, gestuurd door universiteitenvereniging VSNU.
Volgens de vereniging halen de meeste HBO'ers het eerste jaar van de universiteit al niet. "De studievertraging en -uitval is niet leuk voor de studenten, maar ook niet voor de universiteiten die op rendement beoordeeld worden", stelt de woordvoerster van VSNU. Daarom wil de vereniging dat de wettelijke plicht om mensen met een HBO-propaedeuse aan te nemen, wordt omgezet in een verbod.

De meeste universitaire studenten komen rechtstreeks van het VWO. Er zijn echter duizenden studenten die na de HAVO hun HBO-propaedeuse halen en zo de universiteit binnenstromen, meestal naar studies als economie, rechten en talen.
Dat levert echter weinig resultaat op. "De meesten redden het gewoon niet", aldus de zegsvrouw van VSNU.

De universiteiten vinden wel dat de wet ruimte moet bieden voor uitzonderingen. Als mensen met een HBO-propaedeuse bijvoorbeeld slagen voor een toelatingstest moeten ze alsnog op de universiteit aan de slag kunnen. HBO'ers met een VWO-diploma kunnen altijd terecht op een universiteit.

Unilever beschuldigd van kinderarbeid

Logo UnileverWas- en voedingsmiddelenconcern Unilever wordt door de Landelijke India Werkgroep beschuldigd van betrokkenheid bij kinderarbeid. Een dochter van het bedrijf zou namelijk zaden kopen van een plantage in de deelstaat Andra Pradesh waar katoenzaden worden verbouwd. Op de plantage werken twintigduizend kinderen.

Unilver is niet gelukkig met de situatie en heeft gemeld snel een eind te willen maken aan de kinderarbeid.

De Landelijke India Werkgroep is een organisatie die zich inzet voor de kansarmen in India. Dat doet ze door middel van campagnes, voorlichting en onderzoek.

Hooguit tienduizend Fortuynvlaggen verkocht

Vincentius had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tussen de 5000 en 10.000 mensen hebben de afgelopen weken de speciale herdenkingsvlag voor Pim Fortuyn gekocht. Dit meldt de broer van de vermoorde politicus, Marten Fortuyn, zaterdag. Het is de bedoeling om de vlag op 6 mei,de sterfdag van Fortuyn,uit te hangen.

De familie Fortuyn had gehoopt meer vlaggen te verkopen, maar, zegt Marten: "Ik heb liever dat 5000 mensen de vlag welgemeend uitsteken dan dat tienduizenden dat doen zonder de betekenis ervan te onderkennen."

Het dundoek kost, exclusief verzendkosten, 25 euro. De opbrengst gaat naaar de Stichting Beheer Nalatenschap Pim Fortuyn, die diverse goede doelen steunt. Op de vlag staat een portret van Pim Fortuyn, op de kleuren rood, wit en blauw.

Wielrennen: 2 winnaars na verkeerdrijden

okee6 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een opmerkelijke gebeurtenis in de derde etappe van de Ronde van RomandiŽ. In een 171 kilometer lange bergrit lag renner Perez alleen op kop. In de laatste bocht van de laatste kilometer ging hij echter, ondanks dat 2 agenten hem de goede richting wezen, naar rechts, waar hij linksaf had gemoeten.

Hierdoor kwam Perez niet als eerste over de streep, maar was het de Zwitser Laurent Dufaux die won. Na enig beraad besloot de jury Perez dan ook maar te laten winnen. De twee renners delen daardoor de ritzege.

Het is in het verleden wel vaker voorgekomen dat een wielrenner verkeerd gestuurd werd, dit had dan echter geen gevolg voor de einduitslag. Het is niet bekend of dit een precedent schept voor de Tour de France komende zomer.

Keepersprobleem voor PSV

Keeper Frank Kooiman van PSV is vrijdag op de training geblesseerd geraakt aan de rechterhand.

Na Ajax en Feyenoord, is nu PSV de klos. Kooiman, tweede doelman achter Ronald Waterreus en momenteel eerste keeper van de Eindhovenaren, bleef met zijn hand in de grond steken. Hij scheurde hierbij een middenhandsbeentje. De hand is in het gips gezet en volgende week zal blijken hoe lang de doelman uit de roulatie is. Trainer Hiddink zal waarschijnlijk nu tegen AZ de Belg Yves Lenaerts laten keepen, diens landgenoot Nick Vermeiren de tweede keeper van Jong PSV is aan de selectie toegevoegd.

Vrouw in shock na fout gespelde tatoeage

thadude, Claartje en Pulsar hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 35-jarige Michelle Plummer, fan van David Beckham, is in shock geraakt nadat bleek dat een grote tatoeage met de naam van haar idool op haar rug, een kolossale spelfout bevatte. Sinds enkele dagen loopt de vrouw met de naam "Beckam" op haar onderrug, in plaats van het bedoelde "Beckham" (er ontbreekt dus een "h"). Dit meldt The Sun.

"Ik was dagenlang helemaal kapot", aldus Plummer. "Ik verafgood Beckham en wilde daarom zijn naam op mijn lichaam." Plummer had zich nog wel kunnen voorstellen dat een naam als van Nistelrooij fout gespeld zou worden, maar "Beckham is de beroemdste naam van heel Groot-BrittanniŽ. Als het nou nog een kleine tatoeage was."

De tatoeŽerder zelf ontkent alle schuld en zegt dat Plummer de naam zelf fout had voorgeschreven op een briefje. De baas van de tatoeŽerder gaf overigens wel toe dat Mike niet zo'n voetbalfan is.

Van the Man passeert Kezman

Ruud van Nistelrooij scoorde vandaag 3 treffers in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd van Manchester United tegen Charlton Athletic.

Van Nistelrooij scoorde daarmee al 43 treffers voor Manchester dit seizoen. Ook verlengde hij zijn aaneengesloten reeks van wedstrijden waarin hij tot scoren kwam tot 9 duels (VI.nl). Volgende week kan Van Nistelrooij zijn record van scoren in 8 opeenvolgende Premierduels evenaren in de laatste wedstrijd van het seizoen. Met 24 Premier doelpunten steekt Van the Man Kezman voor het eerst voorbij in de race om de Gouden Schoen. Ook Arsenal speler Thiery Henry (22 met nog 3 wedstrijden) en Roy Makaay van Deportivo la Coruna (24 met nog 7 wedstrijden) zijn in de race voor de prijs van Europees topscorer. Christian Vieri van Internazionale heeft er ook 24, maar is zwaar geblesseerd geraakt.
Voor de Gouden Schoen competitie wordt het geproduceerd aantal doelpunten in de beste 5 Europese voetballanden met 2 vermenigvuldigd, mindere landen waaronder nederland hebben een factor van 1,5.

Man United had een probleemloze middag, al na 11 minuten schoot Beckham via een Charlton-speler raak. In de daaropvolgende aanval kwam Charlton echter meteen weer langszij (1-1) na een fout van doelman Carrol, vervanger van Barthez. Rond het halve uur kwam Van Nistelrooij in stelling, uit een corner haalde deze trefzeker uit. Vijf minuten later lobte Van the Man een bal over de uitkomende keeper Kiely, 3-1. O'Shea had in het rustsignaal vervolgens pech toen een Charlton verdediger de bal met de arm wegwerkte.
Na rust speelde Man United rustig verder in de wetenschap dat de Premiership titel dichtbij is. Op een fraaie pass van David Beckham zorgde Van Nistelrooij voor de slagroom op de taart. Man United staat nu 8 punten los van Arsenal dat nog 3 -te winnen- wedstrijden te spelen heeft. Arsenal komt morgen in actie tegen Leeds United.

Uitslag zaterdag kwalificatie Barcelona

De Ferrari's wisten de eerste startrij weer te veroveren, verassend is de 2e startrij die niet door McLaren maar door Renault word gevuld.

De startopstelling voor de zondag is al volgt:

Pos. Coureur  Tijd
1 Michael Schumacher  1:17.762
2 Rubens Barrichello  1:18.020
3 Fernando Alonso  1:18.233
4 Jarno Trulli  1:18.615
5 Jenson Button  1:18.704
6 Olivier Panis  1:18.811
7 Ralf Schumacher  1:19.006
8 David Coulthard  1:19.128
9 Juan Pablo Montoya  1:19.377
10 Heinz-Harald Frentzen  1:19.427
11 Jacques Villeneuve  1:19.563
12 Mark Webber  1:19.615
13 Cristiano da Matta  1:19.623
14 Nick Heidfeld  1:19.646
15 Ralph Firman  1:20.215
16 Antonio Pizzonia  1:20.308
17 Giancarlo Fisichella  1:20.976
18 Justin Wilson  1:22.104
19 Jos Verstappen  1:22.237
20 Kimi RšikkŲnen  1:31.900

Volksopstand in Kloosterhaar

Haarbalpasta, Anna, j0han en Morpheus hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond heeft er in het Overijsselse dorpje Kloosterhaar een ware volksopstoot plaatsgevonden. Reden was de dood van een 56-jarige man die verhaal ging halen bij een man die zijn fiets had gestolen. Tijdens dat 'verhaal halen' onstond voor het huis van de fietsendief een handgemeen, waarna het slachtoffer een hartstilstand kreeg en stierf.

Buurtbewoners zagen dit, werden woedend en trommelden vervolgens een grote groep mensen op die zich bij de woning van de dief posteerden en de bewoners van die woning te grazen wilden nemen. Uiteindelijk waren er twee pelotons ME voor nodig om de rust weer te doen keren, waarbij rake klappen vielen.

De politie heeft de 31-jarige fietsendief diefstal en mishandeling met de dood tot gevolg ten laste gelegd. De recherche doet een onderzoek naar de doodsoorzaak van het slachtoffer. De drie inwonenden van de fietsendief zijn elders ondergebracht. Volgens de politie zorgden de huisgenoten en de fietsendief al langer voor onrust en overlast in het dorp.

Eindhovense moskee ronselt Jihad strijders

Volgens het openbaar ministerie (OM) is de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven een broeinest voor het werven van Nederlandse moslimjongeren voor de gewapende jihad. Het NRC Handelsblad meldt vandaag dat verschillende ondergrondse organisaties, die gerelateerd zijn aan de moskee, zich bezighouden met het ronselen. Ook zou de moskee een ontmoetingsplaats zijn van rekruteurs met rekruten.

De gegevens staan in een strafdossier in de zaak tegen 13 moslims die vanaf 12 mei terecht zullen staan voor de Rotterdamse rechtbank. Volgens de verdachten banen Eindhovense imams de weg voor rekrutering voor de jihad. Een verdachte moslim zegt: ,,De imams brengen het kwaad in je hoofd. De imams in de moskee kunnen dingen zeggen waar je van in de war raakt, het lijkt de waarheid. Je wordt geÔndoctrineerd''.

Twee weken geleden zei minister Remkes van Binnenlandse zaken al tegen de Tweede Kamer dat de gebedsdiensten in de Al-Fourqaan moskee bijdragen tot ,,radicalisering van met name jonge moslims''. Het OM gaat echter nog veel verder en beschuldigd de moskee regelrecht van steun aan de gewelddadige jihad en/of terrorisme.

Bronnen binnen justitie verwachten dat het strafrechtelijke onderzoek zich in de toekomst ook zal richten op de formele organisatie van de Al Fourqaan moskee en de achterliggende zendingsstichting Al-Waqf al-Islami die vanuit Saoedi-ArabiŽ wordt bestuurd en gefinancierd. Deze omstreden stichting is mede opgericht door de vader van Mohammed Cheppih, aankomend voorzitter van de AEL Nederland. Het tv-programma NOVA berichtte onlangs nog zeer kritisch over al-Waqf.

[Up]Vitesse mist jongelingen

Vitesse moet het vanavond in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda doen zonder jongelingen Michael Jansen en Stijn Schaars, de 2 spelers zijn opgeeisd door de KNVB voor het EK kwalificatietoernooi in Hongarije.

Vitesse trainer Sturing is boos op de voetbalbond omdat in deze fase hij alle spelers hard nodig heeft. De KNVB was echter onverbiddelijk. Wel was de bond bereid Eldridge Rojer voor 24 uur te laten overvliegen, spelen deed hij echter niet.
Gister kwam 'Jong Oranje' voor het eerst in actie, het speelde 1-1 gelijk tegen Griekenland. De enige goal werd gemaakt door FC Twente-speler Collins John. Een rode kaart was er voor Sergio Hellings (Anderlecht). Zondag speelt Oranje Onder 19 tegen thuisland Hongarije, dat gister met 2-1 van Noorwegen verloor. De confrontatie met Noorwegen staat voor dinsdag op het programma. De poulewinnaar verdient een ticket voor de EK van deze zomer in Liechtenstein. Portugal en Frankrijk zijn, naast het gastland, al verzekerd van een plaats.

Vijf Britten vast na aanslag Tel Aviv

In Groot BrittanniŽ zijn gisteren vijf mensen gearresteerd die in verband worden gebracht met de zelfmoordaanslag in IsraŽl van afgelopen woensdag. Die aanslag vond plaats in Tel Aviv waar de 21-jarige Britse staatsburger Asif Hanif zichzelf en drie mensen de dood in joeg. Een tweede Brit die zich wilde opblazen wordt nog in Israel gezocht. Bij deze man, de 27-jarige Omar Sharif, weigerden de explosieven waarna hij de benen nam.

De vijf arrestanten werden door speciale Britse antiterreureenheden aangehouden in het graafschap Derbyshire en in Nottinghamshire. Het gaat om twee mannen en drie vrouwen. Volgens de politie zouden ze banden hebben onderhouden met Asif Hanif.

15 mei wereldwijde rampen volgens Japanse sekte

In Japan heeft De Panawave Laboratory sekte afgelopen vrijdag voor overlast gezorgd bij het normaal vredige dorp Yamanashi. Volgens hun 69-jarige leider Yuko Chino die paranormaal begaafd zou zijn, zou op 15 mei een onbekende onzichtbare planeet de aarde naderen wat wereldwijde rampen zou veroorzaken. Ze hebben al koepelvormige gebouwen gebouwd die ze tegen de ramp zou moeten beschermen.

Bij Yamanashi hebbben ze bomen langs de kant van de weg gelegd om het verkeer tegen ongelukken te beschermen, en dragen speciale witte kleding die zich tegen gevaarlijke straling zou moeten beschermen. Ook veroorzaken ze verkeershinder. Eerder veroorzaakten ze al overlast met hun witte busjes bij Hachiman en andere dorpen. De Oizumi autoriteiten hebben een mobiele eenheid ingezet om de sekteleden te verwijderen.

ABC News heeft eerder gemeld dat wetenschappers van de Universiteit van Louisiana vermoeden dat een onbekende planeet ter grootte van 1 tot 10 maal de grootte van Jupiter zich in een zeer ruime ellipsvormige baan om de zon draait. Ze zijn hier achter gekomen door fluctuaties in komeet en planeetbanen.

Helikopter stort neer in brandend bos

Zaterdag is een Russische helikopter in een brandend bos in de Siberische regio neergestort. De helikopter was ter plekke om bijstand te verlenen bij het blussen van een grote bosbrand. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Veiligheid vonden alle twaalf inzittenden daarbij de dood.

De brand die de helikopter moest bestrijden beslaat ruim 36.000 hectare bos in de Siberische regio. Bij het blussen van de grote brand zijn meer dan 2000 mensen betrokken.

Dierenbescherming: "Koe ontvoerd door UFO"

De RSPCA, de dierenbescherming van London trof in Osterley Park een bizar voorval aan. Inspecteur Mark Buggie, 35, die al acht jaar in Woolwich gewerkt heeft en vijf jaar in Brixton zegt dat hij nog nooit zoiets vreemds heeft meegemaakt. Buggie heeft de leiding over zeven inspecteurs en tien dierenambulances.

In het wildpark troffen ze een vers karkas van een wilde koe aan die geheel ontdaan was van het vlees. Wie dit ook gedaan mocht hebben, hij moet er zeer veel werk van gehad hebben, want het was een wilde koe, en hij zou drie kilometer met het vlees gelopen moeten hebben. "Het was erg bizar. Het leek erop alsof de koe ontvoerd was door een UFO. Het vlees was er heel secuur door hen af gestript, en hebben het karkas vervolgens weer terug gelegd", zegt Buggie. De dader is niet gevonden.

Bryan Adams beschoten in Londen

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bryan Adams is vrijdag tijdens een motorrit beschoten. Dat zegt de Britse pers. "Ik reed samen met een vriend door de stad toen ik plots iets voelde aan de rug", zegt Adams. "Pas later ontdekte ik het schietgat in mijn jas. Is het er even erg als de Bronx?" vroeg de rocker zich af.

Of de Canadese rockster moedwillig beschoten is, is niet bekend. Zelf gelooft hij dat echter niet. "We droegen allebei onze helm, volgens mij was het gewoon iemand die niet goed wijs was."

Gijzelaars olieplatform vrijgelaten

okee6 had ons via de newssubmit het volgende volledig herschreven te melden:

Gijzelnemers hebben op vier boorplatforms voor de kust van Nigeria na enig onderhandelen alvast zeven gijzelaars vrijgelaten. Gisteren stuurde de Nigeriaanse marine enkele vaartuigen naar de platforms. Stakende oliearbeiders houden er reeds twaalf dagen buitenlandse werknemers vast.

Zij hopen hiermee te voorkomen dat vijf van hun collega's ontslagen worden. Tevens hebben ze graag dat ze in het vervolg niet langer per boot maar per helikopter naar het werk kunnen aanreizen.

Volgens de vrijdag in veiligheid gebrachte Britse gijzelaar Paul Baker hebben de gijzelnemers hun gevangenen niet mishandeld, maar zijn ze wel herhaaldelijk met de dood bedreigd, in het geval niet zou worden toegegeven aan de eisen van de gijzelnemers. Gijzelingen als deze zijn niet ongebruikelijk in Nigeria, vorig jaar was er ook ťťn.

Zieke man detecteert detectors

Een 34 jaar oude man heeft ontdekt dat de politie van New York in het geheim detectoren voor radioactiviteit in de metrostations heeft aangebracht om zo tegen eventuele terroristische aanvallen te kunnen waarschuwen.

De man lijdt aan de ziekte van Graves. Een symptoom van deze ziekte is dat de schildklier teveel hormonen produceert. Die teveel hormonen kunnen zich uitten in de vorm van diarree, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen of uitpuilende ogen. De ziekte kan soms met medicijnen worden behandeld, maar vaak worden er radioactieve jodium deeltjes in de klier gebracht om deze in het geheel uit te schakelen. Dit gebeurde ook bij de man uit New York.

De man werd toen in drie weken tijd twee keer door de politie van New York opgepakt toen hij de metro wilde gebruiken. Beide keren moest de man zich volledig ontkleden van de politie, omdat hij volgens de detectoren straling zou afgeven. De man vertelde de agenten over zijn behandeling maar werd niet geloofd en in de cel gegooid. De man is toen naar de artsen terug gegaan voor een brief met daarin een verklaring over zijn behandeling.

De ontdekking van de man brengt voor het eerst een verborgen detectie systeem aan het licht dat bedoeld is tegen aanslagen. De brandweer heeft ook beschikking over de detectoren zodat ook op andere locaties gecontroleerd kan worden.

De detectoren zijn niet het enige verborgen middel tegen terrorisme, ook lopen er elke dag 22 soldaten in burger van een speciale eenheid langs zo'n dertig kantoren, hotels en andere openbare gelegenheden in Manhattan. De soldaten nemen monsters voor onderzoek en controleren onder andere ventilatiesystemen.

De politie verklaarde dat het hebben van een brief echter geen reden voor directe vrijlating is, er zal eerst worden nagegaan of de brief echt is.

UTC wil imago chauffeurs omhoog

UTC, de Utrechtse Taxi Centrale, wil dat alle chauffeurs van het bedrijf klantvriendelijk zijn en er een goed rijgedrag op nahouden. UTC gaat hier voortaan streng op controleren.

Chauffeurs die zich niet aan de afspraken houden en er een verkeerd rijgedrag op na houden krijgen geen A-certificaat meer en moeten zich met een B-certificaat behelpen. Zonder het A-certificaat komen ze niet in aanmerking voor de lucratieve ritten.

Met de certificaten wil UTC, de grootste taxicentrale in Utrecht, haar imago oppoetsen. De laatste jaren hebben klanten steeds meer kritiek op het gedrag van de taxi chauffeurs van UTC. Klachten als het niet kennen van de weg of het niet netjes behandelen van de klanten komen steeds vaker voor.

Pensioenleeftijd toch niet omhoog

Het nieuwe kabinet van de VDD, het CDA en D66 is toch niet van plan de pensioenleeftijd te verhogen. Dit maakten Balkenende en Zalm gisteren bekend.

Er ontstonden grote misverstanden donderdag toen informateur Hoekstra tijdens een persconferentie de uitlatingen deed. Hij wekte de indruk dat de nieuwe coalitie de verhoging van 65 naar 67 jaar voor pensioen wilde onderzoeken. Balkenende sprak van een misverstand.

Zalm verklaarde dat de drie partijen willen dat mensen tot hun 65e doorwerken, het gebruik van de VUT (vervroegde uittreding) en vervroegd pensioen daarom ontmoedigen.

Chinese onderzeeŽr gezonken

Bij een ongeluk met een Chinese onderzeeŽr zijn alle 70 opvarenden van de onderzeeŽr om het leven gekomen. Dit meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Het ongeluk zou 'recent' gebeurd zijn aldus Xinhua. De onderzeeŽr met nummer 361 deed mee aan een oefening ten oosten van de Neichangshan Eilanden. De onderzeeŽr zonk door mechanische problemen volgens Xinhua. De onderzeeŽr is vervolgens geborgen teruggesleept naar haar thuishaven.

Jiang Zemin, voormalig partijleider en ex-president heeft als voorzitter van de Centrale Militaire Commissie zijn condoleances aan de nabestaanden en familieleden van de 70 opvarenden aangeboden.

Het zou een van de ergste ongevallen uit de geschiedenis van de Chinese marine zijn. In de jaren 80 ontplofte een torpedojager nabij de zuidelijke provincie Hainan. Bij dit ongeval kwamen 100 mensen om. China heeft in totaal ongeveer 90 onderzeeŽrs.

Rechtbanken zijn niet veilig

In navolging van een aantal incidenten in rechtbanken eerder dit jaar heeft 75% van de rechtbanken zijn beveiligingsmaatregelen verscherpt. Maatregelen als fouilleren van gedetineerden en bezoekers, tassen controle en bezoekers registratie zijn ingevoerd. Doordat detectiepoortjes aan de prijzige kant zijn heeft de overgrote meerderheid deze niet aangeschaft.

Messen, pepperspray en traangas worden in Utrecht dagelijks met deze poortjes opgespoord. Alle rechtbanken willen de poortjes wel, maar het merendeel hebben er geen geld voor. Eind mei wordt door het ministerie van Justitie in samenwerking met de Raad voor de Rechtspraak bekeken of er geld is voor de poortjes. Van het kabinet moeten de rechtbanken juist bezuinigen.

De poortjes in Utrecht staan er sinds een paar maanden, "We sporen er ongeveer zes messen per dag mee op" aldus rechter V. van Amstel. "Ook zijn er al busjes traangas en pepperspray gevonden. We wilden eigenlijk een scanstraat, zegmaar ťťn lange poort, maar die apparatuur alleen al kost 200.000,- euro. En de grootste kostenpost blijft de bemanning die ervoor nodig is." Om die reden gebruiken rechtbanken alleen poortjes bij zaken waaraan risico's zijn verbonden.

De poortjes bij de rechtbank in Breda staan er al langer. Ook is er daar een tassen controle. Ook daar zijn messen, pepperspray, traangas, dartpijltjes en schroevendraaiers gevonden. H. Grootmeijer verklaarde versteld te staan van wat mensen soms meenemen. Maar dat sinds dat het bekend is dat er zo scherp wordt gecontroleerd er veel minder is aangetroffen.

Jelle van Damme bedreigd

De ajacied Jelle van Damme is nadat hij een belastende verklaring over Pierre van Hooijdonk had afgelegd bedreigd. Van Hooijdonk werd gisteren geschorst voor drie duels vanwege een incident tijdens de beker wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax.

Van Hooijdonk zou een trappende beweging hebben gemaakt richting Van Damme en daarvoor kreeg hij tijdens de wedstrijd rood. Beide spelers verklaarden echter van niets te weten. Ook op televisie beelden was ook niet erg veel te zien, toch werd van Hooijdonk met rood van het veld gestuurd.

Van Hooijdonk neemt Van Damme echter niets kwalijk over de belastende verklaring over het incident: "Hij is flink door Ajax onder druk gezet. Ik ben het slachtoffer van een spannende race om de tweede plaats in de competitie."

Details over de bedreiging ontbreken. Er wordt ontkend dat het een kogelbrief betreft.

Auto cadeau bij nieuw huis

Mensen die een woning kopen in het Delfse nieuwbouwplan 'De Doelen fase twee' krijgen bij de aankoop van een nieuw huis een gratis auto ter waarde van ongeveer 9.100,- euro.

De bouwer van de huizen hoopt zo meer huizen te kunnen slijten in deze moeilijke tijden voor huizenbouwers. De prijzen van de huizen gaan van 400.000,- tot 600.000,- . In totaal zijn dertien van de 45 huizen nog niet verkocht. De aannemer zegt niet bang te zijn voor klachten van mensen die hun huis al eerder hadden gekocht, en dus de gratis auto zijn misgelopen.

Britse cameraman gedood door IsraeliŽrs

Op de Gazastrook hebben IsraŽlische militairen vrijdag een Britse documentairemaker gedood. Volgens ooggetuigen zou James Miller zijn doodgeschoten door militairen die een huis van een militante Palestijn wilden slopen.

De Brit raakte ernstig gewond toen hij meermalen getroffen werd door kogels, en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Een Palestijnse ooggetuige zegt dat Miller aan de militairen duidelijk maakte dat hij een cameraman was, maar dat weerhield hen er niet van het vuur te openen.

Nederlander in BelgiŽ opgepakt inzake cd-handel

Vorige week is door de Belgische politie een Nederlander aangehouden die op grote schaal illegaal cd's kopieerde.
De man beschikte over 160 cd-branders, waarmee hij op industrieel niveau cd's kon produceren.

Vorige week werd de man, na zijn aanhouding, uitgeleverd aan Nederland. Hij wordt verdacht van de productie en verkoop van grote hoeveelheden illegale cd's. Bij huiszoekingen door de Belgische politie werd een groot aantal computers, blanco cd's en professioneel materiaal om cd's te bedrukken in beslag genomen. Daarnaast had de man nog veel originele en gekopieerde dvd's in huis.

Wielrennen: Definitieve invoering helmplicht

Vanaf 5 mei zijn beroepsrenners verplicht om tijdens wielrenwedstrijden een valhelm te dragen. Dat is vrijdag door de internationale wielren-unie, de UCI, besloten. Overtreding van de nieuwe regel zal resulteren in geldboetes en vermindering van UCI-ranglijst-punten.

De helmplicht is nu wereldwijd ingevoerd, en gold al in een aantal landen, waaronder Nederland en BelgiŽ. De discussie over een internationaal gebod laaide (weer) op nadat Andrej Kivilev overleed na een val in Parijs-Nice.

Overigens is er wel ťťn uitzondering op de regel van de UCI: Als een koers eindigt op een berg is het in de slotklim niet verplicht een helm te dragen. De klim moet wel langer zijn dan 5 kilometer en de helm mag pas worden afgezet als de voet van de berg is bereikt.

Overtreders van de regel krijgen een boete variŽrend van 200 tot 10.000 Zwitserse francs (132 tot 6624 euro) en aftrek van 50 UCI-punten.

Twaalfjarige begint aan studie medicijnen

Sho Yano, de twaalfjarige zoon van een Koreaanse moeder en Japanse vader, heeft toestemming gekregen om aan de Universiteit van Chicago een studie medicijnen te gaan volgen.

De jongen is al cum laude geslaagd voor zijn opleiding biologie. Volgens Michelle LeBeau, hoogleraar medicijnen, is het 'wonderkind' nu klaar om een studie medcijnen te beginnen.

Al op vierjarige leeftijd speelde de jongen werken van Mozart uit het hoofd en sinds een tijdje is hij in het bezit van een zwarte band in Taekwondo.

Als de studie medicijnen volgens schema verloopt, kan de jongen op zeventien- of achttienjarige leeftijd aan de slag als arts. Ook zijn zesjarige zusje Sayuri geldt als een wonderkind.

Het eind der tijden

De wereld draait om symbolen. Vlaggen, logo's, producten, bomen, dieren, allemaal worden ze gebruikt om in het kort mensen te binden. Elke natie, elke gemeenschap, elke vereniging kent zijn symbool. Symbolen worden in brand gestoken, mensen steken zichzelf in brand als symbolische daad en wat we ook niet mogen vergeten is het symbolische bedrag dat betaald wordt alszijnde een aflaat om het maar niet gegeven te krijgen. Sommige symbolen zijn bijzonder, zij blijven de mensen achtervolgen, zolang ze leven. Eťn van de bekendste is het getal 666.
Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.