Geestelijkheid regeert in Irak

De Sjiitische geestelijkheid heeft in de stad Najaf, de heiligste stad van de Sjiitische moslims, al een bestuur opgezet. In het nabijgelegen Karbala is hetzelfde gebeurd.

De Sjiitische geestelijkheid heeft direct gebruik gemaakt van het machtsvacuum dat ontstaan is na de val van Saddam. Er zijn reeds gouverneurs aangesteld, uitgaansverboden zijn van kracht gegaan en de zorg voor banen, veiligheid en gezondheidszorg zijn ook reeds verdeeld.

De geestelijken vertrouwen de Amerikanen niet en hebben ook geen vertrouwen in een regering van bannelingen die na jarenlang terugkeren naar Irak. De geestelijkheid vraagt zich af of democratische waarden wel geschikt zijn voor een land als Irak en ze lijken niet bereid te zijn de gewonnen macht af te staan.

De Sjiieten vormen in Irak de meerderheid van de bevolking, ongeveer 60%. Politiek gezien zijn zij altijd gedomineerd door de Soennitische minderheid, waartoe Saddam Hoessein ook behoorde, in het land.

De snelle reactie van de Sjiitische geestelijke is gevaarlijk in de huidige situatie. Het kan uitlopen op een conflict tussen de Soennieten en Sjiieten of er kan een machtstrijd ontstaan tussen Sjiitische groeperingen.

Met dank aan bluebit voor het herschrijven en submitten van dit bericht!