Prins Liechtenstein krijgt meer macht

Prins Hans-Adam II , sinds 1989 kroonprins van Liechtenstein, heeft gisteren een groot deel van de absolute macht van vroeger weer teruggekregen. Nadat zo'n 64 procent van de kiezers voor een wijziging in de grondwet stemde is het staatje niet langer een constitutionele monarchie.

Hans-Adam kan nu onder andere leden van de regering zonder een reden naar huis sturen, wetten blokkeren die door het parlement zijn aangenomen en hij mag zich bemoeien met de benoeming van rechters. De prins had al het recht het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven, maar had zelf om de extra macht gevraagd. De prins had gedreigd om in 'ballingschap' te gaan naar Wenen als de inwoners van Liechtenstein tegen de wijziging van de grondwet hadden gestemd. Hij liet achteraf via de lokale radio weten zeer tevreden te zijn met de uitslag van het referendum, en woont nog steeds in zijn kasteel Vaduz in de hoofdstad van het land.

Volgens Emma Jane Kirby van de BBC stonden de inwoners voor een moeilijke keuze. Veel inwoners hebben volgens haar problemen met een absolute monarchie, maar tegelijkertijd zijn de mensen erg gehecht aan hun koningshuis, wat al 300 jaar over het land regeert. Om die reden gaven ze toe aan zijn wens, in plaats van af te wachten of hij zijn dreigement uit zou voeren. Tegenstanders zijn bang dat het landje langzaam in een dicatatuur verandert, en zijn het er niet mee eens dat ťťn man zoveel macht heeft om de regering naar huis te sturen wanneer hij dat maar wil. "Hij heeft meer dan genoeg macht en het is niet democratisch om een oncontroleerbare leider van het land te hebben die de mach heeft om het parlement te ontbinden wanneer hij dat maar wil," aldus Sigvard Wolhwend van de democratische partij.

De Raad van Europa had de wetswijziging eerder al veroordeeld. Volgens de Raad isoleert Liechtenstein zich met de wetswijziging ten opzichte van de rest van Europa. De 33.000 inwoners van het Alpenstaatje behouden echter wel het recht om via een referendum de monarchie af te schaffen. Liechtenstein is met zijn 160 vierkante kilometer het op vijf na kleinste land in de wereld.

tsuihark, wildhagen, Slambam en Brillie allen bedankt voor het melden via de newssubmit.