FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 maart 2003

Omzet HMG stijgt met 15 miljoen euro

De Holland Media Groep (HMG) heeft het afgelopen jaar haar omzet van 303 miljoen euro naar 318 miljoen euro zien stijgen. Het bedrijfsresultaat was echter, door kosten voor een efficiency-operatie en reserveringen voor de komende verhuizing van HMG, 6 miljoen euro lager (van een verlies van 11 miljoen euro in 2001 tot nu een verlies van 17 miljoen euro).

De eigenaar van RTL4, RTL5, Yorin en YorinFM toonde zich tevreden over het afgelopen jaar. Vooral RTL4 was erg tevreden. "Marktleider RTL 4 bleek opnieuw een kijkcijferkanon te zijn met een gemiddeld zenderaandeel van 17,9 procent onder de doelgroep van 20 tot 50-jarigen." aldus een persbericht.

Berger wellicht naar Volkswagen

Berger stopte met zijn werk voor BMW, maar zei destijds al dat het zeker niet het einde van zijn F1-carriere betekende.

Gerard Berger wordt nu namelijk in verband gebracht met een mogelijke terugkomst van Volkwagen in de Formule 1. Berger zegt dat hij geen zin heeft om zijn baan door te zetten zoals hij dat de laatste vijf jaar deed bij BMW, maar hij zou waarschijnlijk geen ontslag hebben genomen als BMW zou hebben besloten haar eigen F1-team te starten.

Bernd Pischetsrieder ontkent nog steeds dat Volkswagen in de nabije toekomst haar intrede zal maken in de Formule 1, maar hij staat bekend als groot F1-fan. De laatste verhalen zijn dat Volkwagen intresse zou hebben in een samenwerking met Sauber.

Mocht VW de F1 in gaan, dan lijkt Berger een logische keus als voorman. Pischetsrieder was namelijk ook degene die Berger naar BMW haalde toen Pischetsrieder daar aan het roer stond.

Carnavalswagen in Belgie slaat op hol

Het ging niet helemaal zoals gepland, het overbrengen van een praalwagen van Kotem (BelgiŽ) naar Stokkem (BelgiŽ). De wagen van een carnavalsvereniging uit Kotem raakte afgelopen zaterdag rond 19.30 uur in Maasmechelen om een nog onbekende reden los van de tractor waaraan het gekoppeld zat en veroorzaakte de nodige schade.

Eerst ramde de wagen twee geparkeerde auto's, vervolgens reed hij door een voortuin en kwam tot stilstand tegen een aangebouwde muur van een woning. Er vielen gelukkig geen gewonden.

13-jarige jongen overlijdt na val van fabriek

In Markelo is vanmiddag rond 17.00 uur een jongen van 13 jaar om het leven gekomen, doordat hij door het dak van een fabriek heenzakte.

De jongen was samen met een leeftijdsgenoot op de Oude Melkfabriek in Markelo geklommen, omdat een bal op het dak was gekomen. Toen het slachtoffer op het doorzichtige deel van de golfplaten ging staan, zakte hij door het dak heen en viel hij ongeveer 3 tot 4 meter naar beneden.

De jongen overleed ter plekke. Vermoedelijk heeft hij een schedelbasisfractuur opgelopen. De fabriek stond al enige tijd leeg.

Concert Review / Interview Spinvis

Theo van Gogh vroeg zich in een stukje over het Spinvis-album af waar we het allemaal aan te danken hadden. Limonadeglazen wodka, was zijn antwoord, verwijzend naar de titel van een van de nummers op het album.

Maar waar hebben we het echt aan te danken?

Vlak voor aanvang van het concert sprak Fok! erover met Erik de Jong, alias Spinvis. Lees het interview en de concertreview van het optreden van Spinvis in het uitverkochte Tivoli!

Spaans hof verbiedt Batasuna

De Baskische partij Batasuna is verboden door het Spaanse hooggerechtshof. De regering in Madrid had dit verzoek ingediend. Batasuna kan nu in mei niet meedoen aan verkiezingen in de provincie Navarra.

De partij wordt gezien als de politieke tak van de terreurbeweging ETA, dat naar een onafhankelijk Baskenland streeft. In augustus vorig jaar verbood onderzoeksrechter Garzon de partij voor drie jaar. Dat besluit was toen gebaseerd op een omstreden wet tegen terroristische netwerken. Nu is de partij permanent verboden.

Mogelijk toch troepen VS in Turkije

De VS kunnen bij de oorlog tegen Irak mogelijk toch vanuit Turkije aanvallen. De Turkse regering zal alles in het werk stellen om dit alsnog mogelijk te maken. Het parlement wordt waarschijnlijk opnieuw gevraagd zijn toestemming te verlenen voor hulp aan de VS. Eerder werd dat nog afgewezen.

Turkije moet voor de VS dienen als noordelijk front tegen Irak. Er is al veel militair materieel in het land aanwezig. Veel mensen zijn echter bang voor een aanval vanuit Irak. Vorige week werden daarom nog Nederlandse patriots geÔnstalleerd om eventuele aanvallen met scudraketten tegen te houden.

De VS hebben AustraliŽ gevraagd om actief mee te doen met de oorlog. In de golfregio bevinden zich al 2000 Australische militairen.

Bang voor de oorlog?

Ben ik bang voor de oorlog? Ik weet het niet... Het gebeurde toen ik vandaag vol goede moed aan een oefenexamen voor Nederlands begon. De tekst was een artikel van Bill Joy uit het NRC Handelsblad van 26 augustus 2000. De titel "Waarom de toekomst ons niet nodig heeft" was al veelbelovend en de tekst bleek over de nadelen en gevaren van de ABC- (Atomair, Biologisch en Chemisch) en de GNR- (Genetica, Nanotechnologie en Robotica) technieken te gaan. De GNR-technieken maak ik me geen zorgen over, maar de ABC-technieken des te meer. Mocht Bush vanavond daadwerkelijk de oorlog gaan verklaren aan Irak dan zie ik het niet zonnig in.

Ik ben geen pessimist, maar vanmiddag zag ik voor mijn ogen de wereld in elkaar storten. Misschien kwam het door het slaapgebrek van dit weekend, maar de raketten vlogen bij mij al bijna door het lokaal heen. Nu ben ik niet bang voor Sadam, maar meer voor de oorlog, wat het losmaakt, wat de gevolgen zijn. Zullen terroristen de wereld floreren? Blijken er toch meer verborgen wapens te zijn dan ieder ander gedacht zou hebben? Waar zijn ze toe in staat? Na 11 september... Angst...
Nederland is een onbetekenend land. De enige reden die ik kan bedenken waarom Sadam Nederland aan zou vallen is omdat wij Emile Ratelband herbergen, verder zie ik zo snel geen atoombom op het Binnenhof landen. Maar we zitten er wel lekker tussen, met heel Europa erbij. Er is nog zo weinig bekend over de gevolgen van een atoombom, over de gevolgen van een chemische of biologische aanval. Waar blijft de "atoomwolk" vliegt het door mij heen. Een jaar geen spinazie eten? Gloeiende koeienuiers en een melktekort? Nationale rampen voor het kaasland.

Ik leg me er maar bij neer. Ze zoeken het maar uit, ik ga dapper verder met mijn examentekst, leg de gedachten naast me neer. Morgen koop ik bij de Intratuin een treetje narcissen en maak daarmee al die chemische troep weer een beetje goed.

Mogelijk SARS in Oostenrijk, Groot-BrittanniŽ

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Groot-BrittanniŽ is mogelijk een geval van besmetting met de mysterieuze longziekte SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) geconstateerd. Het zou gaan om een man die zondag in een Brits ziekenhuis is opgenomen, nadat hij was teruggekeerd uit Hong Kong. Dat heeft een woordvoerder van het Britse ministerie van Gezondheid maandag gemeld. Het is nog niet zeker of de man de ziekte ook daadwerkelijk heeft opgelopen.

Ook in Oostenrijk is een mogelijk geval van de ziekte geregistreerd. Een 51-jarige vrouw, van wie wordt vermoed dat zij SARS heeft, is in een ziekenhuis opgenomen. Ze kwam zondag aan uit China met hoge koorts. Ze heeft inmiddels antibiotica gekregen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties zijn er wereldwijd al 167 besmettingen geconstateerd. Vier mensen zijn aan de ziekte overleden.

Update

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft huisartsen en ziekenhuizen ingelicht over de kenmerken van de ziekte. De man uit Groot-BrittanniŽ die mogelijk besmet is heeft zaterdag gevlogen met twee toestellen van de KLM. Hij vloog van Hongkong naar Amsterdam en vervolgens naar Manchester. Volgens de luchtvaartmaatschappij is de kans dat andere passagiers zijn besmet minimaal.

Wanneer een patiŽnt met de symptomen zich meldt moeten de inspectie en de GGD worden gewaarschuwd.

CDA/PvdA: geen militaire steun

Nederland zal geen militaire steun verlenen aan een oorlog tegen Irak. Op dat standpunt staan zowel het CDA als de PvdA.

Volgens PvdA-leider Bos kan Nederland een aanval door de VS en Groot-BrittanniŽ niet steunen omdat er geen VN-mandaat ligt die militair ingrijpen rechtvaardigt.

Ook het CDA stelt dat militaire steun niet aan de orde is. Wel staat de partij achter de landen die een aanval tegen Irak beginnen, zo liet de vice-fractievoorzitter Verhagen weten. Volgens hem heeft Irak zich niet aan resolutie 1441 gehouden.

Het kabinet is vanavond in spoedzitting bijeen om over de kwestie Irak te praten. Morgen komt de Tweede Kamer op initiatief van de SP bijeen.

Autokraker gepakt dankzij geleende brommer

Backliner had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op een geleende brommer is een wijkagent in Den Haag vrijdag achter een vluchtende autokraker aangegaan. Na een korte achtervolging kon hij de man aanhouden.

Een 46-jarige vrouw betrapte de inbreker toen deze een auto probeerde open te breken. Toen die doorhad dat iemand hem aan het werk zag ging hij er vandoor. De vrouw waarschuwde de agent en wees hem in welke richting de inbreker was gegaan. Vervolgens stond ze haar brommer af, zodat de agent de inbreker in zou kunnen halen.

Vogelgriepvirus besmet 31 mensen

-Mk- en Backliner hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er zijn inmiddels al 31 mensen besmet met het vogelgriepvirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Vrijdag bleken nog negentien mensen een oogontsteking te hebben. Bijna allemaal waren zij betrokken bij het ruimen van de bedrijven die door de vogelpest zijn getroffen. De aandoening is goed te behandelen en is onschuldig.

Vanaf de uitbraak van het virus is er rekening gehouden met de overdracht op mensen. Mensen die zich bezighouden met de ruimingen dragen speciale pakken en worden gevaccineerd tegen de griep. Mensen met luchtwegklachten moeten van een besmettingshaard wegblijven.

Het vogelpestvirus kan in het lichaam van iemand met griep uitgroeien tot een gevaarlijke variant. Momenteel is een dergelijke dubbele besmetting nog niet aanwezig.

Populariteit Balkenende daalt

Het vertrouwen van de kiezer in demissionair minister-president Balkenende is gezakt tot 5,5 op een schaal van 0 tot en met 10. De CDA-leider haalde in januari van dit jaar nog een score van 6,3. Afgelopen week zorgde onder meer de hofrel rond prinses Margarita voor de grootste daling.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het SBS-programma 'Stem van Nederland', dat is gehouden onder ongeveer 2000 personen.

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat van de grote politieke partijen niet ťťn voorman nog een voldoende scoort. In september vorig jaar konden Balkenende, Zalm (VVD) en Marijnissen (SP) nog op een ruime 6,5 rekenen.

Wouter Bos (PvdA) heeft nu het meeste vertrouwen van het Nederlandse publiek. Hij haalt een score van 5,7.

Puma ontkent verspreiding spermareclame

Kledingmerk Puma ontkent dat de twee aanstootgevende Puma-advertenties die op internet circuleren door hun in de roulatie gebracht zijn. Op de afbeeldingen is een meisje met Puma-schoenen te zien die op haar knieŽn voor een jongen zit. Op haar bovenbeen ligt iets wits.

"Deze aanstootgevende foto's zijn gemaakt zonder dat wij daarvan op de hoogte waren of daarmee hebben ingestemd", schrijft de sportkledingfabrikant aan MemeFirst, die de advertenties op hun website publiceerden.

[url=http://images.fok.nl/upload/puma1.jpg][/url]

Bijna 700 bosbranden in Amazone-gebied

TraZeR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

BraziliŽ slaagt er niet in honderden bosbranden in het Amazone-gebied onder controle te krijgen. Dat liet de overheid zondag weten.

In het noorden van de staat Roraima woeden bijna 700 bosbranden, en het worden er alleen maar meer. Het is gebruikelijk dat boeren een stuk bos platbranden om het geschikt te maken voor bebouwing, maar dit jaar is het extreem droog. De harde wind wakkert het vuur nog eens extra aan.

De overheid heeft enkele honderden brandweerlieden ingezet. Er zijn inmiddels vele tientallen hectares oerwoud afgebrand, maar hoeveel er precies afgebrand is, is pas te zeggen als de branden zijn gedoofd. Het reservaat waar de Yanomami-indianen leven heeft ernstig te lijden onder de branden.

Er wordt verwacht dat het minstens nog een week gaat duren voor het weer gaat regenen.

Doodstraf in opspraak in de VS

tsuihark had ons volledig vertaald via de newssubmit het volgende te melden:

De afgelopen tijd is de discussie over de doodstraf weer opgelaaid in de VS.

In Illinois heeft de gouverneur alle 167 mensen die wachtten op de doodstraf clementie gegeven. Hij vindt het systeem "willekeurig en onvoorspelbaar, dus immoreel."

Er gingen geruchten dat Maryland de executies heeft stopgezet om het systeem erachter te bestuderen, onder andere naar aanleiding van de nieuwe wet van vorig jaar die het executeren van geestelijk gehandicapten illegaal maakt.

In Texas kwam nieuws in de kranten over de problemen die de politie van Houston heeft bij het gebruik van DNA en ander fysiek bewijsmateriaal.

Texas is momenteel voorbereidingen aan het treffen voor de uitvoering van de 300ste doodstraf. De crimineel in kwestie heeft uitstel gekregen, zodat er onderzocht kan worden of haar proces wel correct verlopen is. Ze denkt dat de publiciteit hier omheen de Texanen milder heeft gemaakt.

In 1988 was 86 procent van de Texanen voor de doodstraf. Een meer recente peiling laat een daling zien naar 76 procent. 69 procent van de ondervraagden geloofden dat er ook onschuldigen bij om het leven zijn gebracht. 60 procent vindt dat zeventienjarigen die een moord hebben gepleegd daar de doodstraf moeten krijgen. 58 procent is tegen het doden van geestelijk gehandicapten.

Martin Hersman beŽindigt carriŤre

Martin Hersman stopt met schaatsen. Na een teleurstellend seizoen kan hij de motivatie om door te gaan niet meer opbrengen. De komende weken gaat de 29-jarige schaatser bekijken wat hij na zijn schaatscarriere wil gaan doen.

Hersman was in zijn elfjarige loopbaan het meest succesvol op de 1500 meter. In 1996 pakte hij op die afstand brons op de WK-afstanden. Op de NK-afstanden won hij op zijn favoriete afstand tweemaal goud en eenmaal zilver. Hij nam deel aan de Olympische Spelen van 1994 en 1998. Een zesde plaats op die laatste spelen was zijn beste prestatie.

Meer sportnieuws vind je op de FOK! F1manager en de FOK! Competitiemanager!

Single Jamai ongekend populair

De winnaar van het tv-programma Idols, Jamai Loman, heeft het inkooprecord voor singles verbroken. Dat maakte de voorzitter van de jury van het populaire programma, HenkJan Smits, zojuist in Rtl Boulevard bekend. Van de eerste single van het nieuwe idool, Step right up, zijn door de winkels al 185.622 stuks ingekocht.

Tot vandaag was de single 'Candle in the wind' van Elton John nog de meest ingekochte single van Nederland. Dat lied werd kort na de dood van prinses Diana uitgebracht. In de inkoop is het nummer van Jamai nu al drie maal platina. Smits maakte een vergelijking tussen de inkoop van de nieuwe single en de verkoop van de maanden januari en februari samen. Toen werden er samen 90.000 singles verkocht.

Gevangen?

Vliegtuigen lijken zo normaal als je er niet over nadenkt. Ze gaan elke dag over de wereld en verbinden de zes continenten met elkaar. Je kan zonder veel moeite zo de hele wereld over. Het lijkt allemaal zo goed. Totdat het 11 september 2001 was.
De wereld van de vliegtuigen ging over de kop. De verbindingen zijn plots niet zo van zelf sprekend meer. Vliegtuigmaatschappijen gaan failliet, extra veiligheids maatregelen worden genomen en het aantal reizigers gaat omlaag.
Ondertussen gaan de prijzen omlaag en omlaag en had ik al bijna net zo goed geen retourtje kunnen kopen want het hele voordeel is in rook opgegaan.
Vannacht zal Bush een toespraak houden over de oorlog. Dat zal de situatie in de vliegwereld niet veel goed doen. Gisteren hoorde ik op de televisie een zogenaamde deskundige voorspellen dat het aantal vliegvelden drastisch omlaag zouden gaan vanwege de oorlog. En zo ook het aantal vluchten.
En nu komt ook SARS zijn hoofd om de hoek steken. Iets dat vliegen ook niet veel zekerder maakt. Canada is het enige land buiten AziŽ waar doden zijn gevallen (voor zover ik weet). Verhalen carantaine verschijnen op tv.

Tja, en daar zit ik dan. Voorzichtig te hopen dat het toch niet zodanig de mist in gaat dat ik niet meer terug kan. Niet dat ik het hier zo verkeerd heb, maar om hier nou gevangen te zitten. Nee, dat lijkt me niks eigenlijk.

Spanning goed voor BAR

De spanningen tussen Jacques Villeneuve en Jenson Button zijn een drijfveer voor BAR.

Teambaas Dave Richards zegt dat de spanningen tussen zijn coureurs werkt als een drijfveer voor beiden. Beide rijders willen beter zijn dan de ander en doen dus hun uiterste best.

Villeneuve bekritiseerde Button voorafgaand aan die seizoen en zei dat de Brit zich op het circuit moest bewijzen.

Button finishte in AustraliŽ op de 10e plek, net achter zijn Canadese teamgenoot. Richards noemde Button's prestatie indrukwekkend en zei dat hij het beter deed dan Villeneuve. "Villeneuve doet zijn uiterste best en dat moet hij wel. Hij ziet nu de kracht van Button."

"Maar dat is wat we willen," zo zegt Richards, "onze rijders moeten elkaar pushen het het beste uit elkaar halen."

De mislukte pitstop was een factor die de spanning nog hoger liet oplopen. Richards is het met Willis eens dat het om een miscommunicatie ging, maar hij benadrukte dat het team het incident rustig zou bediscussieren deze week.

Voetballer op veld in voet geschoten

Pietje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een voetballer van Texax/DHB uit Den Haag is zondag op het voetbalveld in zijn voet geschoten. De politie hield kort na de schietpartij vier mannen aan, onder wie de vermoedelijke schutter. Gisteravond zaten ze nog altijd vast.

De schietpartij vond plaats na afloop van een wedstrijd tussen de tweede elftallen van Texax/DHB en Juventas. In de eerste helft kregen twee spelers van de beide elftallen het met elkaar aan de stok. Allebei de kemphanen werden daarop door hun trainer gewisseld.

De gewisselde speler van Juventas belde zijn broer, die met drie vrienden naar het voetbalveld kwam. De broer van de ruziŽnde speler rende schreeuwend het veld in en trok een pistool. De man vuurde minstens zes kogels af, waarbij een speler van Texax/DHB, die niets met de ruzie in de eerste helft te maken had, in zijn voet werd geraakt.

Volgens secretaris Kolb van Texax/DHB is het een wonder dat er niet meer gewonden zijn gevallen. "Er liepen zo'n 25 mensen op het veld. Daar omheen stonden ook mensen en vlakbij waren kinderen aan het spelen. Het is te gek voor woorden."

Vorig jaar september vond er ook al een schietpartij plaats op een Haags voetbalveld. Een lid van de voetbalclub Remo schoot toen vijf maal met een pistool, maar er vielen geen gewonden.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager!

NOS/RTL 4 zenden toespraak Bush live uit

De NOS en Rtl 4 zullen vanavond de toespraak van de Amerikaanse president Bush live uitzenden. De tv-uitzending van de NOS begint om 02.00 uur en wordt gepresenteerd door Gerard Arninkhof. Charles Groenhuijsen zal de speech vanuit Washington analyseren. Rtl 4 komt rond diezelfde tijd met een uitzending.

Via Radio 1 is de toespraak van Bush ook te volgen. Ook die uitzending begint om 02.00 uur.

Bush stelt Saddam ultimatum

President Bush zal in de toespraak die hij vannacht voor het Amerikaanse volk houdt de Iraakse leider Saddam Hoessein een ultimatum stellen waarbinnen deze het land moet verlaten. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis gezegd.

Het ultimatum houdt waarschijnlijk een periode van 48 of 72 uur in. In de Golfoorlog in 1991 zat er tussen de aankondiging van de oorlog en de eerste bommen 48 uur.

Saddam heeft in een reactie gezegd niet te hopen dat er een oorlog komt. Maar vol vertrouwen gaat hij er vanuit dat de VS bij een oorlog zal worden verslagen.

"Paus moet naar Irak als menselijk schild"

Littleman meldde ons via de newssubmit het volgende zeer opmerkelijke bericht:

Paus Johannes Paulus II zou de oorlog in Irak moeten tegenhouden door als 'menselijk schild' naar Bagdad te gaan. Dat heeft een Frans parlementslid voorgesteld.

Volgens de conservatieve Julia, lid van de centrumrechtse partij UMP, is de Paus zeer geschikt als menselijk schild, vanwege zijn uitspraken tegen een oorlog in Irak. "Ik zou het heel fijn vinden als de paus de beschermer wordt van de menselijke waarden."

Het is erg onwaarschijnlijk dat de leider van de Katholieke kerk een reis naar Bagdad onderneemt.

Britse minister stapt op vanwege Irak

De Britse minister Cook heeft vanmiddag zijn portefeuille ingeleverd vanwege het standpunt van de Britse regering rond Irak. Cook, de minister die de relatie tussen de regering en het parlement onderhield, trad terug na een gesprek met premier Blair.

De verwachting is dat meer ministers hun post op zullen geven. De minister van Ontwikkelingssamenwerking had ook al gezegd af te treden als het tot een oorlog met Irak, zonder een nieuwe VN-resolutie waarin militair ingrijpen wordt gerechtvaardigd, zou komen.

Het kabinet is momenteel in spoedzitting bijeen om over de situatie die momenteel is ontstaan te praten.

Litouwse president gelooft in WC papier

tsuihark had ons geheel vertaald via de newssubmit het volgende te melden:

De Litouwse president Rolandas Paksas is nu al in opspraak gekomen door zijn geloof in een dokter die mensen behandelt met toiletpapier.

Deze uiting van de president kan het land nu niet gebruiken. Litouwen is gevraagd om in 2004 bij de EU en de NAVO te komen, en is nu bang niet serieus genomen te worden.

Lolisvili, de dokter, is een Georgische die beweert dat God haar de toekomst voorspelt. Naast voorspellingen straalt ze toiletpapier in dat ze om haar patienten wikkelt. Paksas zegt door haar geholpen te zijn toen hij ziek was, maar heeft nooit verteld hoe dat gebeurd is.

Ze heeft Paksas in 1996 voorspeld dat hij president zou worden en was vorige maand een speciale gast op zijn beŽdiging.

"Dit is duidelijk het werk van de duivel," had kardinaal Audrys Backis als commentaar.

Man veroordeeld voor eten katten

Tim had ons via de newssubmit het volgende bericht geheel vertaald te melden:

Een 70-jarige man is in BraziliŽ gearresteerd op verdenking van jagen op en eten van katten.

Elias Cassini was op heterdaad betrapt terwijl hij een Siamese kat vilde in de achtertuin van zijn huis in Sao Paulo.

De politie zegt dat ze nog 2 andere dode katten in zijn huis vonden. Een politiewoordvoerder vertelde Folha de Sao Paulo: "We kregen een anoniem telefoontje die ons attendeerde op Mr Cassini. De persoon zei dat hij op alle katten in de buurt jaagde".

Hij zou gezegd hebben: "Ik heb de gewoonte om kattenstoofpot te eten en gebakken kat. Ik doe dat omdat ik niet genoeg geld heb om eten te kopen."

Maar Mr Cassini's familie vertelde de politie dat hij meer dan genoeg geld heeft om zichzelf te onderhouden en dat dit niets meer is dan een bizarre gewoonte.

Mr Cassini zal terecht staan voor dierenmishandeling en kan tot een maand gevangenis straf krijgen.

Veronica zoekt partner met geld

Radio- en TV-omroep Veronica voorziet geldnood en zoekt daarom een partner. De omroep, waarvan de televisietak afgelopen zaterdag met een herstart kwam, heeft meer kosten gemaakt dan vantevoren verwacht werd.

De hoge kosten zijn voornamelijk in de televisie gaan zitten. In oktober begon de omroep aan een nieuw televisie-avontuur. Dat heeft tot nu toe meer gekost dan was begroot. "We dachten dat we er per jaar 16 miljoen bij moesten leggen, maar denken nu dat dat wel 30 miljoen kan worden," aldus gedelegeerd commissaris Cees van Steijn, die eraan toevoegt dat er ook nog ongeveer 15 miljoen in een FM-pakket gestopt moet gaan worden.

De komende weken zullen gesprekken worden gevoerd met SBS, waarmee eerdere gesprekken vůůr de nieuwe start in oktober mislukten, en HMG, met wie een samenwerking van 6 jaar in 2000 werd beŽindigd. Van Steijn is van mening dat Veronica een sterke onderhandelingspositie heeft. "We hebben nu nog mooie bezittingen, zoals een goed renderend blad. En we hebben nog een tiet met geld." Binnen een paar weken moet duidelijk zijn of er samengewerkt kan worden.

Erich Von Dšniken opent Mystery Park

De wereldberoemde schrijver Erich von Dšniken opent 24 mei zijn attractiepark "Von Dšnikens Mystery Park". Von Dšniken heeft boeken geschreven waarvan hij van het boek Chariots of the Gods (Waren de Goden kosmonauten?) maar liefst ruim 56 miljoen exemplaren heeft verkocht.

Von Dšniken beweert in zijn boeken dat vreemde lichten en wolken in de bijbel UFO's zijn. Ook beweert hij dat bouwwerken zoals de piramides in Egypte, Stonehenge en de Maya-tempels met hulp van buitenaardse wezens gebouwd zijn. Hij ondersteunt zijn beweringen onder andere met muurafbeeldingen en de kennis van wiskundige nauwkeurigheid die ze in die tijd niet zouden hebben. Verder zegt hij dat de afbeeldingen in de Nazca vlakte, die alleen vanuit grote hoogte in een vliegtuig te zien zijn, met behulp van aliens gemaakt zijn.

Het park nabij Interlaken in Zwitserland zal mysterieuze attracties bevatten die gebaseerd zijn op - naar hij claimt - bouwwerken die met hulp van buitenaardse wezens gemaakt zijn, waaronder Stonehenge, de Egyptische piramides, Maya tempels en meer mysterieuze bouwwerken.

Het park, gesteund door grote bedrijven als Swatch en Coca Cola, verwacht ruim vijfhonderdduizend bezoekers per jaar. "We zullen de grote mysteries in de wereld tonen, maar we zullen geen verklaring geven", zegt Von Dšniken.

Negen doden bij IsraŽlische acties

Bij twee acties in de Gazastrook heeft het IsraŽlische leger maandag negen Palestijnen gedood. In een vluchtelingenkamp kwamen zeven Palestijnen, onder wie een 4-jarig meisje, om het leven, nadat tanks en Apache-helikopters van het leger in gevecht raakten met tientallen Palestijnse schutters.

In het noorden van Gaza werden twee Palestijnse politieagenten doodgeschoten bij de post die zij bemanden. De gevechten vonden slechts uren na de dood van een 29-jarige Amerikaanse vredesactiviste plaats. Zij kwam om onder een bulldozer van het IsraŽlische leger.

Stijging van hulp bij zelfdoding

Het aantal aanvragen voor hulp bij zelfdoding is flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting De Einder, een organisatie die zelfmoordconsulenten opleidt en mensen met zelfmoordplannen begeleidt.

Het cliŽntenbestand van De Einder telde vorig jaar 374 mensen. Dat zijn er 81 meer dan in 2001. 46 van de cliŽnten pleegden zelfmoord, tegenover 32 in het jaar daarvoor. Van de mensen die bij de stichting hulp zochten is tweederde vrouw. Het grootste deel is tussen de 40 en 64 jaar oud.

De Einder denkt dat de stijging kan worden verklaard door de zaak tegen ťťn van haar zelfmoordconsulenten. Die vrouw wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd omdat zij actief zou hebben meegewerkt aan de zelfdoding van een Groningse bejaarde. Dat is in Nederland verboden. De zaak veroorzaakte vorig jaar veel belangstelling van de media.

Beckham 'icoon voor de zwarte gemeenschap'

De Engelse voetballer David Beckham is door de Britse TV-zender Channel 4 verkozen tot icoon voor de Engelse zwarte gemeenschap. Beckham dankt zijn uitverkiezing niet aan zijn huidskleur - hij is hartstikke blank - maar aan zijn keuze voor kleding, muziek en auto's.

Producent Bruce Hepton schreef over Beckham: "'Hij mag dan blank zijn, hij heeft zoveel van de zwarte gemeenschap overgenomen dat hij ook als zwart gezien mag worden."

En: "Hij gedraagt zich en ziet eruit alsof hij zo uit een rapvideo is gestapt. We proberen een serieus statement te maken dat we in een multiculturele maatschappij wonen en Engeland heeft nou eenmaal geen superster als Michael Jordan, wij hebben David Beckham!"

Winnaars Command & Conquer Generals Prijsvraag

Nu dan eindelijk het moment waar velen van jullie op hebben zitten wachten. We hebben jullie een beetje in spanning moeten houden, maar het aantal inzendingen was dan ook overweldigend! Bijna 1500 inzendingen kregen we binnen op de EA Command & Conquer Generals Prijsvraag.

We mochten drie exemplaren van Command & Conquer Generals inclusief een zeer gelimiteerde Command & Conquer Generals vlag weggeven namens EA Games en degenen die deze gaan ontvangen zijn:


Exterior
zarlor
Brram


Van harte gefeliciteerd! De games en vlaggen worden zo spoedig mogelijk aan jullie verzonden.

Helaas niets gewonnen deze keer? Ook deze week zijn weer veel leuke prijzen te winnen, zoals kaarten voor Hardhouse Generation en Hot Chick prijzen. Kijk dus gauw op de Fok! Frontpage en doe weer mee... wie weet ben jij volgende keer de gelukkige!

Mannen St. Philipsland getest op DNA

TraZeR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naar aanleiding van de moord op een 80-jarige weduwe uit Sint Philipsland heeft de politie in die plaats besloten tot een grootschalig onderzoek. Van tachtig mannen van 14 jaar en ouder wordt gevraagd hieraan mee te werken.

Bij de moord, die plaats vond in december 2002, zijn sporen van DNA aangetroffen die zeer waarschijnlijk van de dader zijn. Tussen de moordenaar en het slachtoffer zou een relatie bestaan. Daarom wil de officier van justitie van Middelburg in eerste instantie alle mannen die met de weduwe in contact kwamen, onderzoeken. "Dat kunnen zowel familie als vrienden, maar ook de postbode zijn", licht een woordvoerster toe.

Wanneer het eerste onderzoek niets oplevert, zal het OM het verzoek indienen bij het college van procureurs-generaal om alle mannen uit Sint Philipsland te onderzoeken.

Geen resolutie, inspecteurs verlaten Irak

Dunk, sjaele_zeiver en Christiaan Ploeger hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VS en zijn bondgenoten brengen geen nieuwe oorlogsresolutie in stemming bij de VN-Veiligheidsraad. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de VN heeft dat geen zin en is de diplomatieke weg teneinde.

Vanavond zal George Bush om 02.00 uur Nederlandse tijd een toespraak houden voor het Amerikaanse publiek, waarin hij onder andere zal zeggen dat Saddam Hussein Irak zal moeten verlaten om een oorlog te vermijden.

Wapeninspecteurs verlaten Irak

De wapeninspecteurs die zich nog in Irak bevinden maken zich klaar voor hun vertrek. Zij volgen daarmee het advies van de VS op. De medewerkers van Unscom en de IAEA verlaten momenteel hun hotels en vertrekken morgen.

De VS en Groot-BrittanniŽ hebben hun landgenoten in Koeweit opgeroepen dat land snel te verlaten. Diverse landen hebben hun ambassades in Bagdad met het oog op de naderende oorlog inmiddels gesloten.

Zoon Gretta verdacht van drugshandel

Eťn van de zonen van Gretta Duisenberg, die bekend is van haar actie voor de Palestijnse zaak, wordt in Thailand verdacht van drugshandel. De man is het land inmiddels ontvlucht en heeft via Cambodja en Singapore Nederland weten te bereiken.

In Thailand hing Peter Bťdier de Prairie een celstraf boven het hoofd van vier tot tien jaar. Hij werd door de Thaise politie gearresteerd wegens het bezit van marihuana. Hij had in zijn strandbar op het eiland Kao Tao wat marihuana liggen. Dat was niet bijster snugger, want de politie houdt momenteel een grote actie tegen drugs en de gebruikers daarvan.

De Prairie, die overigens uit een eerder huwelijk van Gretta afkomstig is en derhalve geen zoon van Wim Duisenberg is, werd vorige maand gearresteerd. Hij werd hard aangepakt en bekende schuld. Hij werd op borgtocht vrijgelaten, waarna hij het land wist te ontvluchten. Hij zit nu dus weer veilig in Nederland, omdat ons land geen uitleveringsverdrag heeft met Thailand.

Met dank aan PeToR, TraZeR en Ray-Stone voor de tip!

Belg bezoekt zijn eigen begrafenis

Een Belg, die altijd al nieuwsgierig was naar hoe zijn begrafenis zou zijn verlopen als hij er niet meer was, heeft van zijn kinderen zijn eigen begrafenis cadeau gekregen. Voor zijn 68e verjaardag kreeg Jos Thys uit Westerlo een complete begrafenisreceptie, die hij natuurlijk zelf kon bijwonen.

Thys kwam op het idee jaren geleden op de begrafenis van zijn beste vriend, toen hij erachter kwam het toch wel jammer te vinden dat zijn vriend de bijeenkomst zelf niet kon bijwonen. "Ik heb altijd al willen weten hoe mensen over me zouden denken en praten op mijn begrafenis," aldus de gepensioneerde. "Sommige mensen vonden het wat sinister, maar ik vond het fijn om het met m’n vrienden te kunnen delen. Ik ben blij dat er van de 250 mensen niemand over me roddelde."

De 68-jarige Belg verkeert nog in prima gezondheid, maar mocht hem wat overkomen, dan zijn zijn kinderen in elk geval voorbereid. "Ze hebben de laatste drie dagen doorgebracht al mijn verre kennissen op te sporen. Mocht ik plotseling overlijden, dan zijn ze in elk geval voorbereid."

LuCarD meldde ons dit via de newssubmit, waarvoor dank.

Ruim 2200 agenten dragen onbevoegd wapen

Ruim 2200 politieagenten hebben in de eerste helft van vorig jaar een dienstwapen bij zich gedragen terwijl zij daartoe niet bevoegd waren. Dat blijkt uit cijfers van de inspectie voor openbare orde en veiligheid die vandaag zijn gepresenteerd.

De agenten waren niet geslaagd voor de verplichte schiettesten of waren bij een test niet op komen dagen. Volgens de voorschriften hadden zij daarna hun dienstwapen moeten inleveren. Staatssecretaris Hessing van Binnenlandse Zaken vindt het kwalijk dat de regels niet goed worden nageleefd. Hij schrijft daarover een brief naar de Tweede Kamer.

32.000 agenten moeten tweemaal per jaar verplicht een schiettest afleggen om te kijken of zij nog wel geschikt zijn om een vuurwapen te dragen. In de eerste helft van 2002 zakte 1 procent van de agenten en kwam 8 procent niet opdagen. Dat wegblijven kan verschillende oorzaken hebben.

Nichtje Bin Laden wil popster worden

Het 26-jarige nichtje van opperterrorist Osama Bin Laden, Wafah Binladin, wil popster worden. Aan het einde van het jaar wil de rechtenstudente, wiens vader Osama's broer is, een single hebben uitgebracht.

Volgens de Britse krant Sunday Times is haar verteld dat ze de stem en het uiterlijk van een popster heeft, en wil ze het daarom in de showbiz gaan proberen. In Londen is ze bezig nummers op te nemen, samen met een producer die ook met Madonna en BjŲrk heeft gewerkt.

Wafah Binladin is na de aanslagen op 11 september 2001 verhuisd van New York naar Londen. Ze werkte in de Verenigde Staten als advocate, maar na de bewuste dag waarop New York haar WTC verloor heeft ze die baan op moeten geven. Wafah heeft al tien jaar geen contact meer met haar oom, maar toch is ze bang dat haar achternaam haar problemen kan opleveren bij het zoeken naar een platencontract. Volgens een vriend heeft ze geen superstem, maar zou ze aardig ver kunnen komen in de muziekbusiness.

mati, gerritdekzijl, tsuihark en Suikermais dropten dit alles in onze newssubmit, waarvoor dank.

Franse Frietjes ook massaal niet gegeten

Dunk vertaalde voor ons het volgende verhaal:

Franse Frietjes worden niet alleen omgedoopt in 'Freedom Fries', ze worden ook massaal niet meer geconsumeerd.

Na een periode van ongekende populariteit bij hele generaties kinderen en volwassen zijn de verkoopcijfers van de frietjes in 2002 met 10 procent gedaald.

Sinds vorig jaar bestaat er tussen McDonald's Corp. en Burger King een heuse prijzenoorlog. Om de klanten weer terug te krijgen worden goedkope menu's tegen dumpprijzen (1 dollar) aangeboden. Franse Frietjes zijn geen onderdeel meer van dit soort menu's, terwijl ze ťťn van de meest populaire onderdelen van de menu's van fastfood-restaurants waren.

"Consumenten eten nu liever de hamburger met een salade' aldus Harry Balzer, vice president van de NPD Group Inc., een marktonderzoeksburo. "Door de steeds populairder worden discountmenu's, bijvoorbeeld het McDonald's "Dollar Menu", zijn maaltijden met Franse Frietjes steeds minder in trek".

Schiphol alert op longziekte SARS

Rieuwert, TraZeR en tsuihark hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op Schiphol heeft de GG & GD al het personeel opgeroepen tot extra waakzaamheid in verband met de mysterieuze longziekte die inmiddels ook in Europa is opgedoken.

Artsen in Frankfurt hebben sinds zondag een man in observatie waarvan wordt gedacht dat hij de eerste geinfecteerde persoon is in Europa die aan de ziekte lijdt die zich zo snel in Azie verspreid. Duitse artsen houden de onbekende man, zijn vrouw en schoonmoeder in quarantaine terwijl ze onderzoeken of ze met de ziekte geÔnfecteerd zijn.

Dokter Hanns-Reinhardt Brodt gaf de volgende informatie vrij op een persconferentie:
De 32 jarige man, een dokter die onderweg was van Singapore naar New York, die tijdens een tussenstop in Frankfurt van de SingaPore Airlines-vlucht was gehaald, vertoonde symptomen van longontsteking en werd behandeld met antibiotica. RŲntgen- en lab-tests toonden aan dat de toestand van de man "licht verslechterd" was. De schoonmoeder van de man had een hoge koorts, maar verder geen symptomen, terwijl zijn zwangere vrouw geen symptomen toonde van enige infectie.

De mensen op de Nederlandse luchthaven hebben allemaal een telefoonnummer gekregen voor het melden van passagiers met verdachte symptomen.
En ook landelijk zijn huisartsen al opgeroepen om alert te blijven en bij verdachte symptomen meteen de GGD te informeren.
Ook op luchthavens in heel AziŽ let het personeel sinds maandag scherp op passagiers die griepachtige symptomen vertonen, om zo verdere verspreiding van een mysterieuze longziekte tegen te gaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft SARS tot een 'wereldwijde gezondheidsbedreiging' verklaard, vanwege het feit dat de ziekte op drie verschillende continenten is geconstateerd. "Totdat we er grip op kunnen krijgen, zie ik niet waarom het zou vertragen. Mensen reageren niet op antibiotica of anti-virussen. Het is een ernstig besmettelijke ziekte en het beweegt over de wereld per vliegtuig," aldus de woordvoerder van WHO Dick Thompson.

Gezondheidsinstellingen stellen dat SARS reeds geconstateerd is bij 150 mensen, en zeker 4 doden heeft veroorzaakt in AziŽ.
Ook zouden volgens regeringsfunctionarissen 5 mensen die in de zuidelijke provincie Guangdong van China tussen november en februari zijn overleden ook SARS gehad kunnen hebben.
Vrijdag werd door Canadeese autoriteiten bekend gemaakt dat ook daar 2 mensen waren overleden, en in Europa zijn inmiddels in Duitsland, Zwitserland en SloveniŽ bij 5 mensen symptomen van SARS geconstateerd.
SARS begint met ademhalingsproblemen en koorts en gaat daarna over in een longontsteking.

Gemotoriseerde schoenen in productie

Een bedrijf uit Rusland denkt een gat in de markt te hebben gevonden. Voor alle luie mensen komt binnenkort de gemotoriseerde schoen in de winkels. Volgens de uitvinder zorgen de schoenen voor een vermindering van de door de drager verbruikte energie met 70 procent.

De inspiratie voor de vondst kwam al dertig jaar geleden, toen uitvinder Gordejev in het Sovjetleger diende. "Ik wenste altijd dat mijn laarzen motoren hadden als we elke dag vele kilometers liepen."

Als de drager de ene voet vooruit zet, zetten de motoren de andere voet in beweging. Daarvoor moet dan wel grof worden betaald. Een paar schoenen zal ruim 850 euro gaan kosten. Er zou al veel belangstelling voor de uitvinding zijn getoond.

'Geen breuk tussen CDA/PvdA bij oorlog Irak'

Een eventuele oorlog tegen Irak zal niet tot een breuk leiden tussen het CDA en de PvdA. Dat denkt PvdA-leider Bos. Volgens hem zitten beide partijen dicht genoeg bij elkaar om eruit te komen.

Het CDA lijkt echter nog steeds de diplomatie van de VS, Groot-BrittanniŽ en Spanje te steunen. "We hebben te lang spelletjes gezien van Saddam Hoessein," aldus leider Balkenende.

De PvdA is echter tegen een aanval op Irak zonder een nieuwe VN-resolutie die militair ingrijpen rechtvaardigt. De partij heeft al meerdere malen gedreigd de formatiebesprekingen af te breken als het CDA een aanval zonder die resolutie steunt.

Negen operaties om op Jackson te lijken

Een man uit BelgiŽ ondergaat binnenkort de laatste operatie in een serie van negen, die hem op zijn held Michael Jackson moeten laten lijken. De 30-jarige Emmanuel De Reyghere zal zijn neus laten reconstrueren zodat deze helemaal overeenkomt met die van Jackson.

"Het is de laatste ingreep die ik nodig heb. De chirurg zal mijn neus breken en er een stuk vanaf raspen om de juiste botstructuur te krijgen," aldus de fan. "Dan zal mijn neus hetzelfde zijn als die van Michael Jackson. Hij zal perfect zijn."

Zijn obessie voor de popster brengt de Belg niet alleen goeds. Hij heeft maar weinig vrienden en zijn vriendin verliet hem vier jaar geleden. Maar dat lijkt hij niet erg te vinden. "Sommige mensen geven hun geld uit aan golf. Ik geef alleen al mijn geld uit om mijn gezicht op hem te doen laten lijken." De voldoening haalt De Reyghere uit het feit dat mensen hem herkennen als zijn idool. "Dat is de grootste beloning die ik kan krijgen. Ik ben erg blij met het lichaam dat ik nu heb."

Fandel fluit AS Roma-Ajax

De UEFA heeft Herbert Fandel (39) aangewezen als scheidsrechter voor het duel AS Roma tegen Ajax in de Champions League komende woensdag.

Scheidsrechter Fandel, pianist en muziekschoolhouder van beroep, floot Ajax nooit eerder. Wel leidde hij vorig jaar de UEFA-Cup wedstrijd Feyenoord-Glasgow Rangers (3-2).

De wedstrijd in de Kuip voorzag hij toen van zes gele en twee rode kaarten. Patrick Paauwe werd direct heengezonden, Neil Mc Cann kon met tweemaal geel vertrekken. Voorts kende Fandel de Schotten een terechte penalty toe.

Fandel heeft een vlotte carriere achter de rug, daar hij pas 8 jaar actief is op het hoogste Duitse niveau. Statistisch had hij daarbij weinig kaarten nodig. Thuisspelende ploegen ontvingen bij hem relatief meer gele kaarten, uitspelende ploegen scoorden meer.

De Mos bijt in het stof

De club van Aad de Mos, Al Hilal, heeft zich niet kunnen plaatsen voor de eerste Aziatische Champions League, Al Hilal verloor met 3-1 van Al Sadd uit Qatar.

Al Hilal moest winnen om uitzicht te hebben op het bereiken van de halve finale van het toernooi. De club was al afhankelijk van andere resultaten.

Of de Mos zijn positie nu ter discussie staat, is niet bekend.

Al Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten won uiteindelijk de finale en zal met de kampioenen van Thailand, China en Oezbekistan om de titel strijden.

Uitbreken oorlog betekent autoloze zondag

Het uitbreken van een oorlog in Irak zal onmiddelijk de invoering van een autoloze zondag tot gevolg hebben. Dat melden mikkey72 en Laverda via de newssubmit. Daarnaast zal de maximumsnelheid worden verlaagd tot 80 of 90 kilometer. Deze maatregelen hebben te maken met een dreigend tekort aan olie als gevolg van de oorlog.

Het plan, opgesteld door de ministeries van Verkeer en Economische zaken, heeft tot doel het zo lang en stabiel mogelijk laten doordraaien van de economie in Nederland en andere westerse landen, in geval van een boycot of stilleggen van de productie van olie en gas. Naast Nederland hebben nog 25 andere landen zich verplicht om bij het uitbreken van een oorlog of andere crisis het olieverbruik direct met 7 tot 10% terug te brengen.

Naast het instellen van de maatregelen zal de overheid een voorlichtingscampange beginnen om de burger zich te doen realiseren dat er zuinig omgegaan dient te worden met brandstof.

Slachtoffer liquidatie is Rotterdammer (49)

Het slachtoffer van de liquidatie die gisteren in Amsterdam plaatvond is een 49-jarige Rotterdammer. Dat meldt Brillie via de newssubmit. Het slachtoffer is bekend bij de politie in de sfeer van geweldsmisdrijven, zo liet de politie maandag weten.

Een motorrijder beschoot de man meerdere malen, wat de Rotterdammer ter plekke deed overlijden aan zijn verwondingen. Het incident gebeurde rond 11.15 uur midden in een woonwijk in de Van der Pekstraat.

De politie vermoedt dat de motorrijder en het slachtoffer elkaar vlak voor de liquidatie nog hebben gesproken. Die ontmoeting moet uit de hand zijn gelopen, waarna de dader een aantal schoten op de Rotterdammer afvuurde. De motorrijder, een man, vluchtte vervolgens in de richting van de Meidoornweg en tot nu toe ontbreekt van hem ieder spoor.

De Amsterdamse recherche vermoedt dat het motief van de moord een geŽscaleerd conflict is. Een rechercheteam van vijftien man is op de zaak gezet. Vandaag zal er sectie op het stoffelijk overschot plaatsvinden.

Inspecteurs geadviseerd Irak te verlaten

De Verenigde Staten hebben Mohammed el-Baradei gisteravond laat gevraagd alle wapeninspecteurs uit Irak te laten vertrekken. El-Baradei, directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap, meldde dit vandaag tijdens een bijeenkomst van het bestuur van het IAEA.

Hetzelfde advies zou naar de Unmovic inspecteurs zijn gegaan. Deze zijn op zoek naar biologische en chemische wapens in Irak. El-Baradei heeft gister na het advies van de Verenigde Staten direct contact gezocht met de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad voor nieuwe inlichtingen. Ook werd Kofi Annan, VN-secretatis-generaal, op de hoogte gesteld.

Een woordvoerder van de wapeninspecteurs in Irak bevestigde dat zij nog geen opdracht hebben gekregen het land daadwerkelijk te verlaten. Zij waren al wel op de hoogte van het advies. Er zijn op dit moment nog ongeveer 135 inspecteurs in Irak aan het werk. Zij blijven daar in ieder geval tot na de bijeenkomst van de Veiligheidsraad vanmiddag. Om 16.00 uur vanmiddag zal er achter gesloten deuren een crisisberaad worden gehouden.

Eerder vandaag riepen Rusland, Groot-BrittaniŽ en de Verenigde Staten haar burgers al op Irak zo snel mogelijk te verlaten vanwege een dreigende oorlog. Het zou hier om ongeveer 10.000 mensen gaan.

Ook zijn verschillende ambassades gesloten. De Nederlandse ambassade wordt momenteel alleen nog bemand door een paar Iraakse werknemers. Een groot deel van het personeel van de ambassades in naar JordaniŽ gereisd.

Nederlanders in Irak

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat er nog dertien Nederlanders in Irak zijn. Hieronder vallen landgenoten die werken voor verschillende VN-organisaties en journalisten. Het ministerie heeft hen aangeraden het land zo snel mogelijk te verlaten.

Veerbootje kopen?

Altijd al je eigen veerboot willen hebben? Dan kun je nu een bod doen op ťťn van de veerboten die onlangs uit de vaart werden genomen door de openstelling van de Westerschelde tunnel. Voor de verkoop is een speciale website geopend.

Bij je bootje kun je ook nog een simulator krijgen plus eventueel de havenfaciliteiten. Voor Zeeuwen met heimwee dus dť kans om oude tijden te laten doorleven!
Ferriesforsale.com

"Veel meer mensen met overgewicht"

TraZeR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er zijn veel meer mensen met overgewicht dan gedacht. Dat zegt de internationale organisatie voor de bestrijding van overgewicht (IOTF). Wereldwijd zouden er 1,7 miljard mensen te dik zijn. Dat aantal is 50 procent meer dan tot nu toe is aangenomen.

Volgens het IOTF zijn vooral veel meer Aziaten te dik. Zij kampen eerder met een te hoge bloeddruk en een stijging van de cholestrolspiegel dan mensen in het Westen.

Het IOTF wil een verlaging van de Body Mass Index (BMI). Die index trekt een lijn tussen het gewicht en de lichaamslengte, waarmee kan worden aangetoond of iemand te zwaar of juist te licht is. Westerlingen die goed op gewicht zijn hebben een BMI van 23 of 24. Aziaten lopen bij die waarden echter al meer kans op kwalen door overgewicht.

Het verschil tussen de rassen zou onder meer worden verklaard doordat het vet zich bij Aziaten vooral ophoopt in de buikstreek. Daar is het gevaarlijker dan wanneer het op de dijen zit.

Noodtelefoon populair voor pizza

tsuihark had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gouverneurs van de staten in de VS hebben kort geleden een telefoon gekregen om in gevallen van nood direct te kunnen bellen. Maar de eerste drie keer dat de noodtelefoon van John Hoeven, de gouverneur van Texas, ging, was er niet bepaald sprake van nood. Eťn beller was verkeerd verbonden, de andere twee waren telemarketeers.

"Het was een vent die de gouverneur een aanbieding voor twee pizza's wilde verkopen," zei Luitenant Gouverneur Jack Dalrymple. "Proberen we uit te zoeken wat er voor ramp gebeurd is, blijkt het iemand te zijn die de gouverneur twee pizza's voor de prijs van ťťn probeert te verkopen."

Het bleek dat men was vergeten de telefoon zo te programmeren dat alleen andere noodtelefoons naar de telefoon kunnen bellen. Dat is nu wel gebeurd. "Hij zou nu geen telemarketingtelefoontjes meer moeten krijgen," zegt Don Canton, de woordvoerder van de gouverneur.

Vervoer van eieren weer toegestaan

Flat_erik en TraZeR hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het verbod op het vervoer van eieren in de gebieden waar de vogelpest heerst is vanaf middernacht weer toegestaan. Dat heeft minister Veerman van Landbouw besloten. Door de maatregel kunnen broederijen die een overschot hebben aan eieren deze voorraden afvoeren. Ook is het dreigende tekort aan nieuwe kippen van de baan, doordat de broedmachines weer aan kunnen worden gezet.

Het vervoer van de eieren is aan strenge voorwaarden gebonden. Zo mag er alleen worden geleverd binnen hetzelfde gebied. Eieren uit niet-besmette gebieden mogen de vogelpestgebieden niet in. Kippen mogen nog niet worden vervoerd.

Het aantal bedrijven dat vermoedelijk met de vogelpest is besmet is dit weekend uitgekomen op 42. Van 43 bedrijven is inmiddels vastgesteld dat zij met de ziekte zijn besmet.

VS eisen onderzoek naar dood vredesactiviste

Victorv8 en TraZeR hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VS willen een onderzoek naar de dood van een vredesactiviste in de Gazastrook. Zij kwam om het leven toen een bulldozer van het IsraŽlische leger over haar heen reed bij het verwoesten van Palestijnse huizen.

De 23-jarige vrouw protesteerde tegen het vernielen van de woningen. Ze wierp zich voor de bulldozer, maar die reed door. De activiste probeerde nog weg te komen, maar de bestuurder zou bewust hebben doorgereden. Ook zou het voertuig nog een keer achteruit zijn gereden.

Volgens IsraŽl betreft het een ongeluk. De VS willen echter een onderzoek naar het incident. Het is voor het eerst dat een buitenlandse activist omkomt bij de acties in de Palestijnse gebieden.

Bordeel voor Amerikaanse soldaten

ParadoX21 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eigenaar van een Turks bordeel heeft een aanvraag gedaan bij de gemeente Mardin om er een bordeel te mogen openen. Ali Rumuz wil het bordeel gaan exploiteren in de gemeente Mardin omdat daar, mits Turkije toestemming geeft, een Amerikaanse basis komt.

Als alles volgens plan verloopt kunnen over 2 maanden de eerste Amerikaanse soldaten zo ver van huis toch nog aan hun trekken komen.

Kleinste telefoon ter wereld als horloge

Laydock en red_bull hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Samsung komt binnenkort met een telefoon in een horloge. De 'Watch phone'heeft een kleurenschermpje en kan worden bediend met de stem. Volgens het bedrijf is het de kleinste telefoon ter wereld.

Het telefoontje heeft een spreektijd van anderhalf uur en een standby-tijd van 80 uur. Verder is het toestel ook nog uitgerust met meerstemmige beltonen. Het toestel werd op de Cebit, een grote computerbeurs in Duitsland, gepresenteerd.

Het telefoonhorloge is pas eind van het jaar in Europa verkrijgbaar. De prijs is nog niet bekend.

Chinees meisje overlijdt tijdens leren

poohbeer en Pindkaas hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 14-jarig Chinees schoolmeisje die maar liefst 18 uur per dag studeerde is gestorven door trombose in haar hersenen. Het meisje stond onder enorme examenstress op school en studeerde elke dag van 4 uur 's ochtend vroeg tot 10 uur 's avonds laat.

Ze kreeg een bloedklonter in haar hersenen terwijl ze voor haar examens aan het blokken was. Nadat het meisje acht dagen in coma had gelegen overleed ze. Op haar school was ze wel een van de besten. Het bericht over deze arme meid stond in de South China Morning Post.
All work ...

Politie Zwolle voorkomt straatrace

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond wist de politie van Zwolle een illegale straatrace op een bedrijventerrein te voorkomen. Er zijn daarbij drie mensen in hechtenis genomen, maar de politie IJsselland heeft niet bekend gemaakt waarvan het drietal wordt verdacht of op welke gronden zij zijn aangehouden.

Om ongeveer kwart voor tien in de avond hadden 125 auto's en inzittenden zich verzameld op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle met het plan om te racen. De politie wist met het inzetten van vijf surveillancewagens en een motor deze illegale race te voorkomen.

Winnaars Fok! 51st State Party Prijsvraag

In de afgelopen week maakte je op Fok! kans op 2 kaarten voor de 51st State Party, die op 27 maart plaats zal vinden in Eindhoven. Het goede antwoord op de vraag wie de regisseur van 51st State was, moet zijn: Ronny Yu.

De winnaars die deze week de 2 kaarten in hun brievenbus of op de deurmat zullen vinden zijn:

MrAxe
Gangster
super_jeffo
HekkeySE
Kire
diny
L.E.E
tomzev
TheEdMan
ingriddv


Van harte! De prijswinnaars van de EA Command & Conquer Generals Prijsvraag volgen later vandaag...

Prins Liechtenstein krijgt meer macht

Prins Hans-Adam II , sinds 1989 kroonprins van Liechtenstein, heeft gisteren een groot deel van de absolute macht van vroeger weer teruggekregen. Nadat zo'n 64 procent van de kiezers voor een wijziging in de grondwet stemde is het staatje niet langer een constitutionele monarchie.

Hans-Adam kan nu onder andere leden van de regering zonder een reden naar huis sturen, wetten blokkeren die door het parlement zijn aangenomen en hij mag zich bemoeien met de benoeming van rechters. De prins had al het recht het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven, maar had zelf om de extra macht gevraagd. De prins had gedreigd om in 'ballingschap' te gaan naar Wenen als de inwoners van Liechtenstein tegen de wijziging van de grondwet hadden gestemd. Hij liet achteraf via de lokale radio weten zeer tevreden te zijn met de uitslag van het referendum, en woont nog steeds in zijn kasteel Vaduz in de hoofdstad van het land.

Volgens Emma Jane Kirby van de BBC stonden de inwoners voor een moeilijke keuze. Veel inwoners hebben volgens haar problemen met een absolute monarchie, maar tegelijkertijd zijn de mensen erg gehecht aan hun koningshuis, wat al 300 jaar over het land regeert. Om die reden gaven ze toe aan zijn wens, in plaats van af te wachten of hij zijn dreigement uit zou voeren. Tegenstanders zijn bang dat het landje langzaam in een dicatatuur verandert, en zijn het er niet mee eens dat ťťn man zoveel macht heeft om de regering naar huis te sturen wanneer hij dat maar wil. "Hij heeft meer dan genoeg macht en het is niet democratisch om een oncontroleerbare leider van het land te hebben die de mach heeft om het parlement te ontbinden wanneer hij dat maar wil," aldus Sigvard Wolhwend van de democratische partij.

De Raad van Europa had de wetswijziging eerder al veroordeeld. Volgens de Raad isoleert Liechtenstein zich met de wetswijziging ten opzichte van de rest van Europa. De 33.000 inwoners van het Alpenstaatje behouden echter wel het recht om via een referendum de monarchie af te schaffen. Liechtenstein is met zijn 160 vierkante kilometer het op vijf na kleinste land in de wereld.

tsuihark, wildhagen, Slambam en Brillie allen bedankt voor het melden via de newssubmit.

Geflitst met meer dan 900 km per uur

had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Iedereen heeft wel eens haast, maar een man uit Zuid-Afrika moet de duivel echt op zijn hielen hebben gehad toen hij langs een snelheidscontrole reed. Althans, als we de radar van de politie mogen geloven. De auto werd namelijk met maar liefst 963 kilometer per uur geflitst.

In de havenstad Durban is maar 80 kilometer per uur toegestaan. De 'snelheidsduivel' reed echter bijna de geluidssnelheid. Zelfs lijnvliegtuigen halen die snelheid maar zelden. "Toegegeven, ik kan wat te snel hebben gereden, maar zeker niet zo snel", aldus de man, die geen boete wil betalen.

Volgen de politie zijn "Lichte afwijkingen" van de radar mogelijk. "Wellicht zullen we zijn auto eens nader moeten onderzoeken om te zien of die enige veranderingen heeft ondergaan," aldus een woordvoerder met een knipoog.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokťmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
©FOK.nl e.a.