Kijkoperatie is niet zonder risico's

Patiënten die een kijkoperatie ondergaan lopen risico op ernstige complicaties, 25% van de gebruikte instrumenten bij kijkoperaties deugt niet. De Nederlandse Vereniging voor Endoscopische Chirurgie (NVEC) heeft een onderzoek in achttien ziekenhuizen gedaan, in totaal zullen zo'n 59 ziekenhuizen worden bezocht voor het onderzoek.

Prof. dr. J. Bonjer, voorzitter van NVEC, vermoedt dat ook in de nog te onderzoeken ziekenhuizen ruim een kwart van de gebruikte instrumenten niet goed is en forse mankementen heeft. Bij zes van de achttien onderzochte ziekenhuizen was het camera systeem zo slecht dat het niet meer verantwoord is het te blijven gebruiken bij operaties.

De NVEC is geschrokken van haar onderzoek en heeft de directies van de ziekenhuizen opgeroepen de apparatuur te vervangen of te repareren. Bonjer verklaarde dat hij er van uit gaat dat de ziekenhuizen snel actie zullen ondernemen. "Het feit dat patiënten al complicaties op kunnen lopen is al erg genoeg." Patiënten hoeven nergens bang voor te zijn aldus Bonjer.

Van al het beschadigde materiaal is van een kwart het isolatie materiaal beschadigd, hierdoor kan de patiënt onder stroom komen te staan. In het ergste geval zou een dokter bijvoorbeeld daardoor per ongeluk een gat kunnen branden in de organen van een patiënt.