Spanning in Antwerpen loopt op

MaffiaInc had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Burgemeester DetiŤge van Antwerpen is aangeklaagd door de Arabisch Europese Liga (AEL) van de Libanese Vlaming Abuo Jahjah. De AEL diende de aanklacht in wegens smaad.

DetiŤge zei gisteren in het VRT-journaal dat met name AEL-leider Abou Jahjah jongeren opjutte afgelopen dinsdag, die de straat opgingen nadat een jonge Belgische Marokkaan was doodgeschoten door een autochtone Belg. De Belgische justitie startte daarop een onderzoek naar de AEL-leider.

De AEL spreekt op haar beurt van een ,,haatcampagne'', die vooral is gericht op haar voorman. Ze valt scherp uit naar ,,insinuaties'' van de veiligheidsadviseur van premier Verhofstadt over ,,onwettige maatregelen om het probleem-Abou Jahjah op te lossen''. De AEL roept verder in een verklaring haar aanhangers op tot rust en kalmte.

Ook gisteravond bleef het onrustig in de deelgemeente Borgerhout, waar de moord plaatsvond. Tegenover een groep van 250 jongeren, die een kat- en muisspelletje speelden met de ordediensten, stonden ongeveer 250 politieagenten, die ongeveer 110 jongeren hebben aangehouden. De meesten waren na een paar uur weer vrijgelaten.

Solidariteit

De schietpartij zorgt ook voor een enorme solidariteit onder de Belgische allochtonen. De Unie van MoskeeŽn en Islamitische Verenigingen (UMIVA), de Turkse Unie en de Marokkaanse Federatie hebben zich vandaag verenigd in een Forum voor Islamitische Organisatie in Vlaanderen. Volgens de organisaties is de moord 'een racistische daad tot het tegendeel is bewezen'. De moord is volgens hen het resultaat van een haatcampagne tegen de moslims en de Islam, die opgevoerd is na 11 september.

De Belgische justitie ontkent dat het om een racistische moord gaat. Volgens hen was de man een psychiatrisch patiŽnt.

Het Vlaams Blok heeft inmiddels een betoging tegen de bouw van een nieuwe moskee in de stad afgelast ''om geen olie op het vuur te gooien''. De partij, van de als extreem-rechts betitelde Filip De Winter, heeft in de stad een enorme aanhang. Eerder zei De Winter dat als het AEL doorgaat met provocaties hij een grote tegendemonstratie zou organiseren.