Hakan K. in 2008 waarschijnlijk vrij

Rubbertje, SvenG en Gump hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is een grote kans dat Hakan K. al in 2008 op vrije voeten komt te staan. De hoofdofficier van justitie in Alanya heeft verklaard dat Hakan K. bij goed gedrag al vrij zal komen in 2008.

Hakan K. was veroordeeld tot levenslang vanwege het verkrachten van drie vrouwen en de moord op Marijke van Dijk in 1995. Echter een aantal gevangenen in Turkije hebben amnestie gekregen. Hakan K. behoort ook tot deze gevangenen en heeft amnestie gekregen voor de moord en hoeft nu alleen de straf voor de verkrachtingen uit te zitten. Bij de amnestie is tevens bepaald dat bij goed gedrag elke gevangene zijn gevangenisstraf mag halveren. Dit zou betekenen dat Hakan K. in 2008 op vrije voeten wordt gesteld.

Vorige week werd Hakan K. al vrijgelaten, dit bleek een vergissing te zijn. Inmiddels is Hakan K. weer opgesloten in de gevangenis. De vrijlating heeft geleid tot protesten uit Nederland, waaronder het afzeggen van het bezoek van Willem-Alexander en Maxima aan Turkije.

De rechter in Turkije heeft nu definitief vastgesteld dat Hakan K. niet meer hoeft te zitten voor de moord, maar alleen nog voor de verkrachtingen.