Tweede Kamer kiest voor deelname JSF

De Tweede Kamer heeft met een meerderheid ingestemd aan deelname van de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. Op het laatste moment stelde de LPF fractie de benodigde gelden beschikbaar, waardoor het kabinetsbesluit met 99 van de 150 stemmen werd gehaald.

Voor 15 mei was de Kamer grotendeels verdeeld over deelname aan de JSF. Met 74 tegen 74 stemmen hielden de partijen elkaar toen in evenwicht. PvdA, D66, de SP en GroenLinks stemden tegen. Het CDA, de VVD, de ChristenUnie en de SGP stemden toen nog voor.

Nu de zetel verhouding is veranderd zijn de aanhangers van deelname in de meerderheid. CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en LPF komen samen op een meerderheid van 99 stemmen.

Lijst Pim Fortuyn
Alhoewel Pim Fortuyn eerst tegen het JSF project was vanwege de hoge kosten, leek hij voor zijn dood van mening te zijn veranderd. Herben is altijd al een groot voorstander van de Joint Strike Fighter geweest. Dit komt vooral door zijn voormalige baan als woordvoerder van de Defensie, en de Defensie is altijd meer voor een Amerikaans gevechtsvliegtuig geweest. De LPF fractie stemde op het laatste moment voor deelname.