Britse jeugd massaal aan de drugs

Veel Britse jongeren hebben drugs gebruikt of gebruiken drugs nog steeds. Dit is de conclusie uit een groot onderzoek van de Britse krant The Observer. Meer dan de helft van de Britten tussen de 16 en 24 jaar oud heeft ooit wel eens verdovende middelen gebruikt, schreef de krant zondag.

Meer dan vijf miljoen mensen gebruiken cannabis, 2,4 miljoen gebruiken XTC en twee miljoen mensen gebruiken cocaÔne. Uit het onderzoekt blijkt ook dat mensen van mening zijn dat tabak schadelijker is dan XTC.

Van de Britten tussen de 25 en 34 jaar oud heeft 40 procent drugs gebruikt. Van de mensen tussen de 35 en 44 jaar oud geeft ťťnderde toe dergelijke middelen te hebben gebruikt. Uit deze cijfers blijkt dat het drugsgebruik veel omvangrijker is dan tot nu toe werd aangenomen.

De krant zegt dat de druk op de regering om de drugswetten aan te passen toeneemt door de uitkomst van het onderzoek. De Britse regering werkt aan plannen om deze wetten te versoepelen. Aangenomen wordt dat de regering het nieuwe wetsvoorstel in juni aan het parlement voorlegt.

Het Observer-onderzoek wijst uit dat 28 procent van de Britten (dertien miljoen volwassenen) ooit drugs heeft gebruikt. Twee miljoen mensen zeggen dat ze drugs gebruikt hebben toen ze jonger waren dan veertien.