FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 april 2002

Recordpoging grootste kaas ooit

Komende zaterdag wordt er een recordpoging gedaan door CONO Kaasmakers uit de Westbeemster in Alkmaar. Ze proberen een kaas te maken met een doorsnede van 1.60 meter. Er gaat ongeveer 5000 liter melk gebruikt worden en de kaas zal ongeveer een halve meter hoog worden. Mocht dit record lukken, dan komt er een vermelding in het Guiness Book of Records.

De kaas komt naar Alkmaar op een kar die getrokken wordt door vier paarden. Daarna wordt de kaas gewogen in het Alkmaarse Waaggebouw. Hier is het oppassen geblazen omdat de kaas niet mag scheuren, en deze kaassoort staat juist bekend om zijn zachtheid.

Game review: Jedi Outcast

Sinds het succes van de merchandising van de Star Wars cyclus is LucasArts, toen nog Lucasfilm games, al bezig met het bouwen van verschillende Star Wars spellen.

Veel van deze spellen zijn maar heel losjes gebaseerd op het Star Wars universum en stellen als spel weinig voor... toen LucasArts echter in een grijs verleden uitkwam met Dark Forces, een first-person Star Wars shooter die gebruik maakte van de Doom engine was het hek van de dam.

Dit was wat gamers wilden... als een bezetene door het Star Wars universum rennen en links en recht stormtroopers en ander intergalactisch tuig over de kling jagen.

Een vervolg kon niet uitblijven, dat vervolg werd Dark Forces II - Jedi Knight, een heerlijk spel dat de gamer voor het eerst liet spelen met de welbekende light sabre en een geheel eigen grafische stijl had doordat het op een engine draaide die door LucasArts zelf ontwikkeld was.
Ook Jedi Knight werd een enorm succes.

Nu het derde spel in de serie eindelijk op de planken ligt is natuurlijk de vraag... zal het LucasArts een derde keer gelukt zijn de Star Wars gamers uit te dagen?

Opstelten treedt ook op tegen leuzen

Tijdens de bekerfinale van zondag 12 mei in de Kuip in Rotterdam, zal burgemeester Opstelten van Rotterdam ook geen racistische leuzen accepteren. Dit in navolging van burgemeester Cohen van Amsterdam, zie dit bericht.

Hij zal de supporters die zich schuldig maken aan racistische leuzen dan ook meteen terugsturen. Een woordvoerder van de burgermeester verklaarde verder: "Tot nu toe heeft Opstelten deze maatregel nog nooit hoeven toepassen. Hij hoopt dat in de toekomst ook niet te hoeven doen. De burgemeester denkt dat de supporters van afgelopen zondag hebben geleerd."

Winnaars FOK! Prijsvraag! (week 16)

De winnaars van de eerste 2 prijsvragen zijn (eindelijk) bekend!

In verband met het het grote succes van de Kamphues prijsvraag, was Harry Kies bereid maarliefst 25x2 kaartjes beschikbaar te stellen.

Het antwoord op de vraag wat de vorige voorstelling van Rob Kamphues was, is natuurlijk 'De Hernia van Atlas'.

De volgende FOK!kers hebben 2 kaartjes voor Rob Kamphues gewonnen:

  • devilman_
  • HekkeySE
  • ungabunga
  • Stranger
  • roelkw
  • Nitenite
  • _Abu_
  • RAILGUNNER
  • Marinus
  • www.vantschip.com
  • CyberRat
  • Hoedje
  • Frazer
  • Hell_Spawn
  • vibroviriii
  • El.Conjo
  • X-Mogwai
  • Thegeronimo
  • mvloenh
  • Ghettobob
  • mafkees100
  • les
  • factor_27
  • Ivolution
  • charley
De winnaars krijgen zo snel mogelijk een mailtje waarin ze kunnen aangeven op welke datum (9 of 10 mei) ze naar de voorstelling willen.

De regiseur Randall Wallace werkte, behalve in 'We were soldiers', ook in Braveheart samen met Mel Gibson.

De 'We were soldiers' goodies zijn gewonnen door:

  • Lithion
  • Khadgar
  • JaKaLa
  • Blex
  • KwisatzHaderach
Veel plezier met de prijzen!

Deze week hebben we alweer twee andere prijsvragen. Zo geven we 3 gesigneerde cd's van Robert Smit weg en ook 5x2 kaarten voor MAW 5 Year Anniversary party.

Vanaf morgen geven we vijf Ice Age pakketten weg, met daarin een T-shirt, knuffels en stickerboek. Morgen staat er op de frontpage een link naar de vraag en antwoordformulier.

Engeland gaat Henry Kissinger niet aanhouden

Henry Kissinger kan woensdag ongestoord Londen bezoeken om een congres bij te wonen. Een Britse rechter wees het verzoek van een Britse mensenrechtenactivist vandaag af. Die wilde dat de Amerikaanse oud-minister gearresteerd zou worden omdat hij verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden zou zijn en betrokken is geweest bij dicatorale regimes.

Een ander verzoek om aanhouding, vanuit Spanje, werd door de Britse regering verworpen. De Spaanse rechter Baltasar Garzon wilde Kissinger laten ondervragen door Interpol over de betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de dictatoriale regimes in Zuid-Amerika.

Henry Kissinger - die in 1973 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg - was van 1969 tot 1973 de adviseur voor Nationale Veiligheid van president Richard Nixon. In die functie zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor oorlogsmisdaden die het Amerikaanse leger beging in Vietnam.

Onder Gerald Ford was hij van 1973 tot 1977 minister van Buitenlandse Zaken en zou hij hebben geweten van Operatie Condor, een plan van dictatoriale regimes in Brazilië, Argentinië, Chili, Uruguay en Paraguay om tegenstanders te vervolgen.

De Spaanse rechter Baltazar Garzon slaagde er in 1998 wel in om de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet te laten arresteren.

Kournikova naakt in Penthouse

Penthouse USA kwam vandaag met de mededeling dat tennisster Anna Kournikova in het juni-nummer naakt te bewonderen valt.

Anna weigert al lang elke aanbod om bloot te gaan en werkte ook niet mee aan deze reportage. De foto's zijn genomen door een freelance-fotograaf die Anna lange tijd bespioneerde met hele sterke telelenzen.

De 20-jarige Kournikova, die momenteel de vriendin is van Enrique Iglesias gaf nog geen commentaar op het perscommuniqué, maar verwacht wordt dat ze een aanklacht zal indienen. Andere sterren zoals Geena Davis, Uma Thurman en enkele anderen overkwam hetzelfde. Kournikova is wel één van de meest geadoreerde jonge vrouwen van dit moment.

Elders gepleegde genocide nu ook in Nederland strafbaar

Het in Nederland berechten van personen, die misdaden tegen de menselijkheid in het buitenland hebben begaan, wordt in de toekomst mogelijk. Dat staat in een wetsvoorstel dat demissionair minister Korthals van Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voorwaarde voor strafvervolging door het OM is wél, dat de verdachte zich in Nederland bevindt. De maximumstraf voor misdaden tegen de menselijkheid wordt levenslang.

Minster Korthals heeft het wetsvoorstel ingediend in verband met de vestiging van het Internationaal Strafhof in Nederland. Alle landen die daaraan deelnemen, moeten misdaden tegen de menselijkheid strafbaar stellen in de nationale wetgeving. In Nederland was dat tot dusverre nog niet het geval. De wet geldt alleen voor misdrijven die zijn gepleegd vanaf het moment dat de wet in werking is getreden.

In de wet wordt voor staatshoofden en diplomaten een uitzondering gemaakt. Zij blijven volgens het volkerenrecht tijdens een bezoek aan Nederland immuun voor strafvervolging.

IND kampt met veel mensenrechtenschenders

Het aantal asielzoekers dat wordt verdacht van mensenrechtenschendingen en asiel aanvraagd in ons land is door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) behoorlijk onderschat. Daardoor kampt de IND met forse achterstanden in het verwerken van hun asielaanvragen.

Tot deze conclusie komt de Nationale Ombudsman in een onderzoek naar de verwerking van aanvragen van deze verdachte asielzoekers.

Van circa 2.100 asielzoekers wordt vermoed dat zij in het land van herkomst de mensenrechten geschonden hebben. Daar komen er jaarlijks zo'n 800 bij, terwijl de IND maar op 400 per jaar rekende.

De Ombudsman wil dat er maatregelen worden getroffen: "Het past een rechtsstaat niet om misdadigers ,,zomaar'' enkele jaren vrij rond te laten lopen. Bovendien zouden voormalige slachtoffers, die zich in Nederland hebben gevestigd, hun beulen kunnen tegenkomen, aldus een woordvoerder van de Ombudsman.

Fortuyn scoort iets lager in Fok! poll

De waarop ga je stemmen poll is weer van de FP verdwenen, en we kunnen concluderen dat Fortuyn er iets op achteruit is gegaan tov de vorige poll (van 18 maart). De Lijst Pim Fortuyn scoorde 2.3% lager.

Opvallend was de opkomst van GroenLinks. Bij de poll in maart nog vijfde, achter Fortuyn, VVD, PvdA en CDA. Nu werd de partij derde met een winst van ruim 2%.

Verder waren er geen echte uitschieters. Wel zegt ruim 10% van de Fok!kers nog niet te weten waarop gestemd kan worden.

En juist die groep van zwevende kiezers (die in het echt groter is dan op Fok!) is er volgens directeur beleidsonderzoek van het marktonderzoeksbureau Intomart, T. van Dijk, de oorzaak van dat de verkiezingen moeilijk te voorspellen zijn.

De (on-)deugdelijkheid van een peiling

Van Dijk meent dat de (on-)deugdelijkheid van het verschijnsel peiling naar aanleiding van de verkiezingen in Frankrijk opgerakeld zal worden. "Wij zijn in staat correcte metingen te geven maar het gaat erom wat mensen denken. Emotie speelt een steeds grotere rol bij het electoraat. Daardoor is er een nervositeit en heftigheid bij de kiezers gekomen die zich moeilijk laat verklaren. Het is klaarblijkelijk zo dat een grote groep kiezers van de ene week op de andere tot een andere keuze kan komen."

Volgens Van Dijk is dit ook de reden van het succes van Pim Fortuyn: "Hij spreekt emotietaal, daarmee komt hij binnen bij de kiezer. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam zagen we een vergelijkbare situatie als die zich nu in Frankrijk heeft voorgedaan. Leefbaar Rotterdam kreeg meer zetels dan was voorspeld. Het zou me niet verbazen als dit straks bij de Tweede Kamer-verkiezingen ook weer gebeurt."

Nipo

R. Frerichs van het NIPO meent eveneens dat de grote groep zwevende kiezers een belangrijke rol spelen bij het al dan niet verkrijgen van een goed onderzoeksresultaat.

Maar volgens Frerichs heeft in Frankrijk echter ook de 'sociale wenselijkheid' een rol gespeeld. "Het ligt ook aan de manier van onderzoeken: gebeurt dat per telefoon of computer? Geënquêteerden vinden het vaak geen pas geven om (ultra) rechts te stemmen en geven dat telefonisch niet snel toe. Wij onderzoeken via de computer. Dit is veel anoniemer en dus zullen mensen eerder geneigd zijn hun ware voorkeur door te geven".


-
NB: De waarde van de Fok! poll is uiteraard nihil gemeten naar landelijk niveau, dit in tegenstelling tot de NIPO en bureau Interview/NSS peilingen, die wel een goed beeld zouden moeten geven.

Utrecht fans worden niet vervolgd

De 670 Utrecht-fans die gisteren voor het duel Ajax-Utrecht werden teruggestuurd, worden niet vervolgd. Het OM denkt niet te kunnen bewijzen dat specifieke individuen racistische leuzen hebben geroepen. De politie greep in toen de fans bij aankomst in Amsterdam riepen: "Hamas,Hamas, alle joden aan het gas". Hierop besloot burgemeester Cohen tot het uitvaardigen van een noodverordening. De politie had van tevoren aangekondigd streng op te treden tegen dit soort wangedrag.

Burgemeester Opstelten van Roterdam heeft laten weten dat hij op 12 mei bij de bekerfinale Ajax-Utrecht dergelijke leuzen ook niet zal tolereren.

FC Utrecht hoopt dat de actie niet speciaal tegen haar aanhang was gericht, maar Ajax meent van wel na de rellen bij Ajax 2 - FC Utrecht.

Niets tegen joden

De meeste FC Utrecht-aanhangers menen dat ze het slachtoffer zijn van één groot politiek spel. ,,We moesten in Amsterdam zwart worden gemaakt om zo Ajax meer kaarten te bezorgen voor de bekerfinale in Rotterdam op 12 meï", zegt een boze Utrecht aanhanger in het AD.

Utrecht-supporter Bas vindt dat ze bij Ajax niet moeilijk moeten doen. ,,Ajacieden noemen zichzelf ook zo. `De joden kampioen', roepen ze. Voor hen is het een geuzennaam. Als je dan wat tegen die lui hebt, valt vanzelf het woord kutjood. Wij hebben helemaal niks tegen joden. Een jood is gewoon een Ajacied.''

Pirelli-toren in Milaan weer deels open

De Pirelli-toren in Milaan is vandaag weer deels geopend. Vorige week raakte het gebouw zwaar beschadigd, toen een klein vliegtuig zich in het pand boorde. Volgens de Italiaanse televisie kunnen de onderste elf verdiepingen weer gebruikt worden.

Tegen het einde van het jaar zullen alle herstelwerkzaamheden worden afgerond. De kosten van die werkzaamheden worden rond de 40 miljoen euro geschat.

Overval op juwelierszaak Amsterdam

Vanmiddag zijn drie mannen aangehouden in Amsterdam, die een juwelierszaak hadden overvallen. De mannen ramden met een auto de voorgevel van "Diamondcenter" eruit en gooiden traangas naar binnen. Met behulp van hamers hadden ze enkele vitrine's kapot gemaakt en geplunderd.

Het trio kon echter snel aangehouden worden. Volgens een politiewoordvoerster is er vermoedelijk een gewonde.

Marlon Brando aangeklaagd...

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De televisiezender CNN meldt dat Marlon Brando wordt aangeklaagd door een vrouw, die beweert dat hij de vader is van haar drie kinderen. De vrouw, een voormalig huishoudster van Brando, eist 100 miljoen dollar van de 78-jarige acteur.

Tevens beweert dezelfde vrouw dat zij en Brando zo'n 14 jaar lang een relatie gehad hebben. In die relatie zou Brando beloofd hebben altijd voor haar en haar kinderen te zorgen. Sinds december krijgt de vrouw echter geen geld meer van de acteur. Wel zou hij nog geld overmaken voor de kinderen.

Aangeschoten man rijdt in op alcoholcontrole

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 33-jarige automobilist uit Leimuiden is zondag met hoge snelheid op een alcoholcontrole ingereden. Hierbij vielen drie gewonden, inclusief de automobilist zelf. De man, die onder de invloed was van alcohol, zag te laat dat de politie op de N207 een aantal stilstaande auto's stond te controleren. Bij deze aanrijding waren vier auto's betrokken.

De gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt. Alle auto's, inclusief een politieauto, raakten zwaar beschadigd.

Vissers vinden menselijke resten in haai

Vier vissers uit Australië hebben in een tijgerhaai menselijke resten gevonden. De vissers brachten hun drie meter lange vangst naar Newcastle, 120 kilometer ten noorden van de metropool Sydney. Daar wogen en openden ze de haai, waarna de resten tevoorschijn kwamen.

De resten bestaan uit een menselijke schedel, bekken en een arm. Volgens de autoriteiten behoren de stoffelijke resten mogelijk toe aan een slachtoffer van een moord.

De politie heeft naar aanleiding van de vondst een aantal onopgeloste moordzaken weer geopend in de hoop het slachtoffer te kunnen identificeren.

Politie pakt verdachten bomaanslag op

De Filippijnse politie heeft maandag twee verdachten aangehouden die mogelijk betrokken zijn bij de bomaanslag gisteren in de stad General Santos. Het gaat om twee vermoedelijke leden van een militante moslimbeweging.

Zondag vielen bij de bomaanslag in het winkelcentrum 14 doden en ongeveer zestig gewonden. De politie zou op het spoor van de verdachten zijn gekomen door tips van enkele ooggetuigen. Bij de arrestatie van de twee mannen zijn enkele vuurwapens in beslag genomen.

De man die eerder al naar het lokale televisiestation belde om de aanslag op te eisen in naam van de moslimbeweging Abu Sayyaf dreigde maandag weer met aanslagen. "als de president niet een halt toeroept aan haar programma van vernietiging van de moslims". "Wij houden pas op als wij hebben wat wij willen", aldus al-Ghazi.

Vandaag is de noodtoestand door de president uitgeroepen. Een woordvoerder verklaarde dat de maatregel de plaatselijke politie de mogelijkheid biedt om vermoedelijke terroristen harder aan te pakken.

President Arroyo brengt vandaag een bezoek aan General Santos. In de stad explodeerde maandagochtend nog een kleine bom, maar daarbij vielen geen gewonden.

Film Review: Collateral Damage

Arnold Schwarzenegger (54) voegt met Collateral Damage weer een actie-film aan zijn lange lijst toe. Eerder al was hij te zien in onder andere Terminator 1 en 2, en binnenkort zelfs in deel 3.

Als held van Amerika strijdt hij tegen het terrorisme, en ja, dat is nou net het punt waar de Amerikanen naar verlangen na 11 september: een man die opstaat voor het volk en ten strijde gaat. Makkelijk vangen dus voor Arnold, zou je denken.

Ik zou zeggen: Beslis na het lezen van deze review voor jezelf of deze film de moeite waard is om te zien of niet.

Britse jeugd massaal aan de drugs

Veel Britse jongeren hebben drugs gebruikt of gebruiken drugs nog steeds. Dit is de conclusie uit een groot onderzoek van de Britse krant The Observer. Meer dan de helft van de Britten tussen de 16 en 24 jaar oud heeft ooit wel eens verdovende middelen gebruikt, schreef de krant zondag.

Meer dan vijf miljoen mensen gebruiken cannabis, 2,4 miljoen gebruiken XTC en twee miljoen mensen gebruiken cocaïne. Uit het onderzoekt blijkt ook dat mensen van mening zijn dat tabak schadelijker is dan XTC.

Van de Britten tussen de 25 en 34 jaar oud heeft 40 procent drugs gebruikt. Van de mensen tussen de 35 en 44 jaar oud geeft éénderde toe dergelijke middelen te hebben gebruikt. Uit deze cijfers blijkt dat het drugsgebruik veel omvangrijker is dan tot nu toe werd aangenomen.

De krant zegt dat de druk op de regering om de drugswetten aan te passen toeneemt door de uitkomst van het onderzoek. De Britse regering werkt aan plannen om deze wetten te versoepelen. Aangenomen wordt dat de regering het nieuwe wetsvoorstel in juni aan het parlement voorlegt.

Het Observer-onderzoek wijst uit dat 28 procent van de Britten (dertien miljoen volwassenen) ooit drugs heeft gebruikt. Twee miljoen mensen zeggen dat ze drugs gebruikt hebben toen ze jonger waren dan veertien.

Motor Concorde valt uit tijdens vlucht

Een Concorde van de Britse luchtvaartmaatschappij is vrijdag boven de Atlantische Oceaan in problemen gekomen. Het toestel was vertrokken uit Londen en was op weg naar New York, het toestel verloor boven de Atlantische Oceaan als gevolg van een motorprobleem bijna zeven kilometer hoogte. De piloot schakelde de motor uit en vervolgde de reis op drie motoren.

Dit blijkt uit een verhaal in de Britse krant Daily Mirror van zaterdag. Die besteedde aandacht aan de zaak omdat de Britse minister van Financiën, Gordon Brown zich in het vliegtuig bevond. Veel van de passagiers raakten in paniek, maar de minister bleef uiterst kalm volgens één van de medewerkers van BA.

De piloot wist uiteindelijk het toestel veilig aan de grond te krijgen.

Reacties over winst Le Pen

De overwinning van Jean-Marie le Pen, bij de eerste ronde van de presidentverkiezingen in Frankrijk, is vooral bij links Europa keihard aangekomen. De ruk naar rechts betekent een politieke aardverschuiving in Frankrijk, dat de laatste jaren werd gedomineerd door socialisten, communisten en groenen die profiteerden van de verdeeldheid in het centrumrechtse kamp Chirac.

De 73-jarige extreem-rechtse nationalist versloeg de zittende socialistische premier Jospin. Le Pen voerde vooral hard campagne op de volgende zaken: veiligheid, immigratie en anti-Europese sentimenten. Le Pen haalde 17,02% van de stemmen. Jospin bleef steken op 16,07%. Winnaar werd Chirac met ruim 19%.
De andere extreem-rechtse kandidaat, Bruno Megret, behaalde 2,4%. De uiterst linkse kandidaten behaalden samen ruim 12% en de Groenen 5,3%. De communisten werden met 3,4% weggevaagd.

Le Pen zelf legt de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen uit als een motie van wantrouwen tegen het regerende "establishment" in Parijs. De kans dat hij als president gekozen wordt is echter klein. Peilingen geven aan dat 80% van de Fransen op Chirac zal stemmen bij de tweede ronde.

Reacties

De leider van de Britse socialisten in het Europees parlement, Murphy, zei dat de uitslag bewijst dat extreemrechts "zich als een gezwel verspreidt in de Europese politiek".
De Zweedse premier Persson zei te hopen dat "alle democratische krachten zich verenigen tegen rechts-extremisme en xenofobie"

Filip de Winter, leider van het Vlaams Blok, reageerde opgetogen. "Le Pen en ik zijn wapenbroeders", zei hij.

Mensenrechtenorganisaties, anti-racismebewegingen en milieugroeperingen in Frankrijk zijn geschokt door het resultaat bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. ,,Ik ben verbijsterd. Het is een ramp voor de democratie'', verklaarde de president van de Franse Liga voor de Mensenrechten. Hij kreeg bijval van de leider van de Franse Beweging tegen Racisme. ,,Het is een echte catastrofe voor Frankrijk, voor zijn waarden, voor zijn imago.''

Nederland

In ons land zei VVD-buitenlandwoordvoerder Weisglas onaangenaam verrast te zijn. "Le Pen is een uitgesproken racist".
"Het is voor mij een dramatische schok dat ultrarechts de tweede politieke kracht is geworden in Frankrijk"
, zegt zijn PvdA-collega Koenders. "Het is het zaak dat partijen in Europa nog veel meer een front vormen tegen vreemdelingenhaat, xenofobie. Proteststemmen in Frankrijk hebben hun wortels in vreemdelingenhaat. Gelukkig is dat in Nederland niet zo. Het stoppen van xenofobie moet politieke prioriteit hebben."

Volgens Weisglas is 'links' overal in Europa aan de verliezende hand. In de kloof tussen kiezer en politicus ziet hij een parallel tussen Frankrijk en Nederland. Maar Le Pen is volgens hem niet te vergelijken met de Nederlandse uitdager van het establishment, Pim Fortuyn. "Le Pen is een uitgesproken racist, Fortuyn is dat niet."

Een woordvoerder van Pim Fortuyn liet tegenover het ANP weten elke vergelijking tussen Fortuyn en Le Pen "zeer beledigend" te vinden.

Ajax-fans willen in Rotterdam demonstreren

Een groep Ajax-supporters, van de Onafhankelijke Fanclub Ajax, is van plan om op 8 en 9 mei in Rotterdam te gaan demonstreren. De Ajaxfans zijn boos omdat ze niet in grote getale aanwezig mogen zijn bij de finale van de Amstel Cup in Rotterdam tegen FC Utrecht. Bij die wedstrijd geldt een limiet van 5900 Ajax-fans tegen 15.000 Utrecht-supporters. Eerder tekende Ajax ook al bezwaar aan tegen deze ongelijkheid.

De data 8 en 9 mei zijn opvallende dagen omdat op 8 mei in de Kuip de UEFA-cupfinale gespeeld wordt tussen Feijenoord en Borussia Dortmund. En een dag later worden de Rotterdammers mogelijk gehuldigd op de Coolsingel.
De Onafhankelijke Fanclub Ajax heeft juist daarom die dagen uitgekozen.

Klanten vuurrood na fout met zonnebank

In Houten hebben ongeveer vijftien bezoekers na een bezoek aan het plaatselijke zwembad De Wetering in Houten door een foutje vuurrode gezichten opgelopen. Zij waren, nadat zij gezwommen hadden, onder de zonnebank gaan liggen.
In plaats van een lekker bruin vakantiekleurtje, kregen de bezoekers zelfs bijna blaren op de wangen.

Na bezoek aan een arts beklaagden de verbrande bezoekers zich bij de zwembaddirectie. Ondertussen was door hen vastgesteld dat in de zonnebank een verkeerd filter was geïnstalleerd.
Vandaag wordt onderzocht hoe de fout is ontstaan en wie voor schadeclaims aansprakelijk zijn.

Japan heeft snelste computer ter wereld

In Japan heeft het bedrijf NEC de snelste computer ter wereld gebouwd. Het apparaat heeft net zoveel rekenkracht als de 20 snelste Amerikaanse computers samen. Bovendien is de computer 5 keer zo snel als de vorige recordhouder van IBM.

In de megacomputer zitten ruim 5000 processoren die 35,6 triljard berekeningen per seconde kunnen uitvoeren. "De Japanners maken gehakt van ons. We moeten er goed naar kijken", aldus een Amerikaanse computerontwerper.
De computer is net als zijn Amerikaanse voorganger erg groot: Het beslaat een ruimte met een oppervlakte zo groot als vier tennisvelden.

De Japanners gebruiken de supercomputer om het weer te voorspellen, de Amerikanen om wapens en de effecten daarvan te meten.

Collegebesprekingen in Rotterdam rond

Het heeft er alle schijn van dat Rotterdam een nieuw college heeft. Maandagochtend is er een persconferentie in het stadhuis waarop Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA zullen aankondigen dat de collegeonderhandelingen zijn afgerond.

Donderdag, tijdens de vergadering van de gemeenteraad, zou het nieuwe college voorgesteld kunnen worden. Leefbaar Rotterdam levert drie wethouders, CDA en VVD elk twee.
Wie de wethouders namens Leefbaar Rotterdam worden, is nog niet bekend. De kandidaten van CDA en VVD zijn dat wel. Voor het CDA gaan Sjaak van der Tak en Lucas Bolsius in het college, de VVD vaardigt Nico Janssens en Stefan Hulman af. Rotterdam krijgt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een college van burgemeester en wethouders waarin de PvdA niet is vertegenwoordigd.

Veruit de meeste stemmen op Leefbaar Rotterdam zijn indertijd overigens uitgebracht op leider Pim Fortuyn (ruim 83.000 van de ongeveer 86.000 stemmen). Fortuyn heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij er zelf niets voor voelt om wethouder in Rotterdam te worden.

Pro-Israel demonstratie rustig verlopen

De pro-Israël manifestatie die vanavond gehouden werd op het Jonas Daniël Meyerplein in Amsterdam is rustig verlopen. Zo'n 1.500 tot 2.000 joodse en niet-joodse mensen zijn daar bijeen geweest om uiting te geven aan hun solidariteit met Israël en te protesteren tegen terreur. De bijeenkomst was georganiseerd door joodse jongerenorganisaties.

De politie had uiterst scherpe veiligheidsmaatregelen getroffen. Met betonblokken en dranghekken was het plein afgegrendeld. Mensen die het gebied in wilden, werden streng gecontroleerd.

Op het met Israëlische vlaggetjes versierde plein waren toespraken van rabbijn Evers van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, die de aanwezigheid van veel niet-joden ,,zeer hartverwarmend'' noemde, en van ambassadeur Eitan Margalit van Israel. Hij beëindigde zijn toespraak met de woorden 'Geen oorlog meer, geen bloedvergieten meer'. Hij verdedigde de militaire activiteiten van het Israëlische leger als een gerechtvaardigde oorlog uit zelfverdediging.

De schrijver Leon de Winter uitte net als Margalit scherpe kritiek op de media, die alle Palestijnse propaganda voor zoete koek aannemen. "De media hebben bijna geen aandacht voor de 800 tot 2.000 moslims, die kortgeleden in de Indiase deelstaat Gurajat werden uitgemoord, maar beschuldigen zonder enig bewijs Israël wel van massamoord", aldus De Winter.

Telegraafcolumist prof. dr. Bob Smalhout nam vooral Arafat en het Nederlands Palestina Komitee op de korrel. Arafat noemde hij een ,,criminele terrorist'', het comité is volgens hem een stelletje Nederlanders met een theedoek rond het hoofd. De demonstratie van vorige week was volgens Smalhout een puur antisemitische demonstratie.


Een uitgebreid verslag van de demonstratie kun je hier lezen, op Planet Internet.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.