Kwart van Britse kinderen aan de drank

Een kwart van alle Britse elfjarige jongens drinkt zeker eens per week een alcoholische drank. Bij meisjes van deze leeftijd gaat het om een op de zes. Dit heeft een Brits blad zondag gemeld op basis van een grootschalig onderzoek onder 13.000 Britse kinderen.

Het onderzoek wees uit dat veel elfjarigen de alcohol of thuis krijgen tijdens een feestje of in het weekeinde als vader of moeder een wijntje of een biertje neemt. Ruim 60 procent van alle onderzochte tien- tot elfjarige jongens zei ooit wijn te hebben gedronken. Voor bier ligt dat percentage op 58, bij sterke drank op 35. Ongeveer 30 procent heeft weleens een zogeheten alcopop op, de populaire fruitmix met alcohol die kant-en-klaar wordt verkocht. De kinderen blijken ook op school regelmatig alcohol te drinken.

De onderzoekers van de instantie die het onderzoek uitvoerde zeggen geschokt te zijn door de uitkomsten. ,,Toen we de gegevens toelichtten aan ouders op de onderzochte scholen, schrokken ze eveneens. Ze konden niet geloven dat het om hun eigen kinderen ging.''