"GSM's onbruikbaar na diefstal"

Mobiele telefoons zouden onbruikbaar moeten zijn voor diegene die er ééntje steelt. De branchevereniging van aanbieders van mobiele telefonie én gsm-producenten ICT Telecom gaat onderzoeken of dat mogelijk is. De branchevereniging start het onderzoek op verzoek van de Tilburgse politie.

Het is een voordeel voor iedereen als het roven van mobiele telefoons ontmoedigd wordt. H, Krusel, medewerker van Ericsson en lid van de branchevereniging, weet dat er een reeks aan technische mogelijkheden is om een gestolen GSM onbruikbaar te maken. "Het zou echter eenvoudig kunnen door een register in het leven te roepen, waarin alle gestolen telefoons worden opgenomen. Als de vijf aanbieders van mobiele telefonie dan de nummers van de telefoontjes blokkeren, kunnen ze niet meer gebruikt worden," aldus Krusel. Elk GMS-toestel heeft een uniek nummer dat hiervoor van pas zou komen.

"Er is technisch veel mogelijk. Ook de daders groeien mee. Dus het is wel zaak om ze voor te blijven." De Tilburgse politie is met de roofproblemen naar Ericsson gestapt omdat er sinds vorig najaar steeds meer straatroven voorkomen. Het aantal overvallen op straat groeide met 42,5 procent tot 470. Het was vooral de laatste vijf maanden van 2001 raak.

De Tilburgse politie heeft een speciaal team in het leven geroepen om de straatroven aan te pakken. Bij zeker eenderde van de straatroven in Tilburg, landelijk 50 procent, wordt een GSM buitgemaakt.