'Arafat en Peres zondag bij elkaar'

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft zondag een ontmoeting met de Palestijnse president Yasser Arafat. Dat meldde de Israëlische publieke radio donderdag.

Het gesprek zou plaatshebben op het internationale vliegveld van Gaza. De afgelopen weken is herhaaldelijk gezinspeeld op een ontmoeting tussen beiden om te proberen het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang te brengen. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Piqué, zei maandag nog dat Peres en Arafat elkaar dinsdag zouden spreken, maar dat bleek onjuist te zijn.

Gevechten in Jenin
Bij gevechten tussen Israëliërs en Palestijnen in Jenin zijn in de nacht van woensdag op donderdag drie Palestijnen om het leven gekomen. Ten minste elf Palestijnen raakten gewond. Dat hebben bronnen binnen de Palestijnse veiligheidsdienst gezegd.

De Israëliërs vernietigden een gebouw dat als hoofdkwartier van de elite-eenheid Force-17 van de Palestijnse leider Arafat zou hebben gediend.

Israëlische militairen trokken ook de plaatsen Qalqilya en Salfit, niet ver van Jenin, binnen. Zij vielen daar posities aan vanwaaruit Israëliërs zijn beschoten. Salfit ligt in de buurt van Ariel, een van de belangrijkste joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Tanks
De Israëlische strijdkrachten bezetten in de nacht van woensdag op donderdag ook de Palestijnse stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever. Zij trokken de stad binnen met tanks en pantservoertuigen, gesteund door helikopters. De Israëlische militairen hebben een weg en elektriciteitspalen vernietigd en een huis opgeblazen, vanwaaruit regelmatig op Israëliërs is geschoten. Zeven Palestijnen raakten gewond, van wie één ernstig. Tegen 05.30 uur verlieten de militairen de stad. In de buurt van Ramallah, ook op de Westelijke Jordaanoever, schoten Israëlische soldaten een Palestijn dood.