Ouders eisen uitkering van moordenaar

De ouders van de in 1991 vermoorde Jessica Laven gaan proberen geld terug te vorderen van Michel S., de meervoudige kindermoordenaar die tijdens het uitzitten van zijn straf honderdduizenden guldens aan uitkeringsgelden heeft ontvangen. "Dit is te gek voor woorden", aldus een verontwaardigde Aad Laven. "Persoonlijk willen we geen cent van die man, het geld gaat rechtstreeks naar een goed doel. Maar het is natuurlijk onverteerbaar dat iemand die ons zoveel leed heeft aangedaan, achter de tralies ook nog eens tonnen opstrijkt."

Volgens de Amsterdamse advocaat mr. Abraham Moszkowicz, die de familie Laven kosteloos wil bijstaan in deze zaak, is een claim niet bij voorbaat kansloos. "Er is een verjaringstermijn van vijf jaar, maar als de ouders kunnen aantonen dat zij na het verstrijken van die periode bijvoorbeeld geestelijke schade hebben geleden, zijn er misschien mogelijkheden," aldus Moszkowicz.

Overigens zijn de uitkeringen aan Michel S. en Ferdi E. bij lange na geen uitzondering de laatste tijd. De Nederlandse staat heeft de afgelopen jaren vermoedelijk tientallen miljoenen uitgekeerd aan criminelen, die in de gevangenis aanspraak maakten op sociale uitkeringen. Ook vandaag de dag krijgen gedetineerden nog volop uitkeringen.