Politie rolt hasjfabriek in Purmerend op

De politie Zaanstreek-Waterland heeft donderdagavond bij een inval in een bedrijfspand aan de Flevostraat op bedrijventerrein De Koog in Purmerend, een enorme drugsvangst gedaan. Er werd zevenhonderd kilo hasj aangetroffen met een straatwaarde van zo'n zeven miljoen gulden (3,2 miljoen euro). Vrijdagochtend zijn zes verdachten aangehouden.

Het gaat om vijf Amsterdammers van 19, 32, 42, 44 en 48 jaar en een 37-jarige man uit Roermond. Zij werden allen aangehouden toen ze rond half negen het pand binnen wilden gaan. De mannen arriveerden daar niet tegelijk, maar in groepjes. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld. De recherche was gistermiddag volop bezig met verhoor van het zestal en de politie kon daardoor nog weinig informatie over het drugspand en de handelwijze van de mannen vertellen.

hasjfabriek

Een tekort aan luchtfilters is het drugsproductiebedrijf fataal geworden. Het onderzoek van de politie kwam namelijk op gang na klachten over stank door medewerkers van omliggende bedrijven en omwonenden. Volgens de recherche was sprake van een ware hasjfabriek. Losse hasj werd er samengeperst tot plakken van één kilo in folium. De politie trof 216 plakken aan die al klaar lagen om de straat op te gaan.

Kleding

Naast een grote hoeveelheid drugs en allerlei materialen om die te verwerken, lagen in het pand ook grote hoeveelheden kleding. Vrijdagmiddag werd de hasjfabriek door de politie leeggehaald. Het verband tussen de kleding en de zes verdachten moet nog worden uitgezocht.

Een drietal op kantoor bij de overburen van Triple Showtechniek kijkt recht op de deur van het drugspand uit. ,,We vroegen ons altijd al af wat zich daar afspeelde. Het was er vaak rustig, maar soms zagen we dat er kleding naar binnen werd gebracht. We dachten aan een inzamelpunt, maar daar zit er verderop ook al één van. Er ging trouwens ook wel eens een grote hoeveelheid hout naar binnen'', zegt één van hen. Een verklaring daarvoor hebben de mannen niet.

''friet en wiet, samen gaat niet''

Van de politie-inval hebben ze niet veel gezien. ,,Wij beginnen om negen uur en toen was het eigenlijk net achter de rug. Er is hier nog wel de hele dag politie bezig geweest.''

Het trio van Triple is niet de melder van de stankoverlast, want ze hebben nooit een hasjlucht geroken. ,,Het enige wat wij altijd ruiken, is de friet van Boots Frites'', zegt één van hen. ,,En friet en wiet, samen gaat dat niet'', grapt een ander.