Foto op sigarettenpas is ongewenst

Het is onwaarschijnlijk dat bankpasjes worden voorzien van een pasfoto om de rechtmatige eigenaar te herkennen. Dat is ongewenst en praktisch niet haalbaar, zo meldt Migi via de newssubmit.

Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Banken en de tabaksindustrie vrijdag in reactie op een brief van minister Borst van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Daarin meldt de bewindsvrouw in beginsel positief te staan tegenover het idee van PvdA-Kamerlid Oudkerk. Die wil een aangepaste bankchipkaart niet alleen geschikt maken voor sigarettenautomaten, maar ook gebruiken als document bij alle verkooppunten van tabak. Winkeliers kunnen dan makkelijk controleren of een jonge koper ouder is dan zestien jaar, zoals de wet voorschrijft.

Leeftijdsgrens
Borst is het op zich wel eens met het plan, omdat de handhaafbaarheid van de leeftijdsgrens moeilijk is. Maar ze stelt dat het document in dat geval voorzien moet zijn van een foto. En dat is niet het plan van de Landelijke Belangenvereniging van Tabaksdistributeurs. Die heeft een systeem ontwikkeld waarin alleen een chip in de bankpas moet worden geactiveerd die meldt of iemand bevoegd is om sigaretten te kopen bij sigarettenautomaten. Een koper moet dan eerst zo'n pas in de automaat steken voordat die werkt. Rokers kunnen hun bankpas laten activeren bij hun bank als zij aantonen dat ze zestien jaar of ouder zijn.

Borst vond dit een goed plan en stelde dit eerder dit jaar voor aan de Kamer. Aanvankelijk wilde ze de 28.000 sigarettenautomaten verbieden. De Tweede Kamer moet nog stemmen over het toegevoegde idee van Oudkerk.

Op 1 januari 2003 gaat de nieuwe Tabakswet in. Alle sigarettenautomaten moeten dan aangepast zijn, anders worden ze weggehaald. Om de privacywetgeving te respecteren, wordt op de bankpas geen geboortedatum vermeld, maar slechts of iemand bevoegd is sigaretten te trekken.