FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 augustus 2001

Paard mishandeld in Twente

In Haaksbergen (Twente) heeft een dierenarts vrijdag een mishandeld paard moeten behandelen. De arts contateerde een steekwond in de anus van een paard, zo heeft de politie zaterdag bevestigd. Vermoedelijk is het dier woensdag of donderdag verminkt. Het is al voor de elfde keer sinds oktober vorig jaar dat in Twente een dier mishandeld is.

Een dierenarts voerde woensdag nog een routinecontrole uit op het paard, maar zag toen niets bijzonders. Het paard werd twee dagen later weer gecontroleerd, omdat tevergeefs geprobeerd werd het dier drachtig te krijgen. Toen vond de dierenarts wel verwondingen. Een buurtonderzoek door de politie heeft niets opgeleverd. Bij andere paarden en pony's werden geen verwondingen aangetroffen.

Eerder werden in en rond Enschede, 15 kilometer van Haaksbergen, al tien paarden, pony's, schapen en koeien op brute wijze verwond.

De Avonden in stripvorm

De Avonden, het bekende boekenlijstboek van Gerard Reve, verschijnt mogelijk in een stripversie. Dat heeft Reve's levenspartner Joop Schafthuizen zaterdag laten weten.

Als het plan wordt uitgevoerd, verschijnt het stripboek bij uitgeverij De Bezige Bij. Dick Matena, als tekenaar bekend van de Toonder Studio's, Donald Duck en stripuitvoeringen van onder meer Kruimeltje en Pietje Bell, is bezig met de eerste schetsen voor een strip van het 237 bladzijden tellende De Avonden. "Reve en ik hebben één schets gezien en zijn erg enthousiast, het ziet er fantastisch uit, maar er is nog geen sprake van een overeenkomst.

Het kan heel goed zijn dat het niet doorgaat, omdat het een van de vele projecten is. Ik heb de uitgever voorgesteld om eind maart volgend jaar, na het boekenbal, met de besprekingen te beginnen en te kijken of het haalbaar is", zegt Schafthuizen. De Avonden telt negen hoofdstukken en Matena verwacht drie jaar nodig te hebben om, als het doorgaat, de klus te klaren: het is de bedoeling dat in de strip de letterlijke tekst komt te staan.

Foto op sigarettenpas is ongewenst

Het is onwaarschijnlijk dat bankpasjes worden voorzien van een pasfoto om de rechtmatige eigenaar te herkennen. Dat is ongewenst en praktisch niet haalbaar, zo meldt Migi via de newssubmit.

Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Banken en de tabaksindustrie vrijdag in reactie op een brief van minister Borst van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Daarin meldt de bewindsvrouw in beginsel positief te staan tegenover het idee van PvdA-Kamerlid Oudkerk. Die wil een aangepaste bankchipkaart niet alleen geschikt maken voor sigarettenautomaten, maar ook gebruiken als document bij alle verkooppunten van tabak. Winkeliers kunnen dan makkelijk controleren of een jonge koper ouder is dan zestien jaar, zoals de wet voorschrijft.

Leeftijdsgrens
Borst is het op zich wel eens met het plan, omdat de handhaafbaarheid van de leeftijdsgrens moeilijk is. Maar ze stelt dat het document in dat geval voorzien moet zijn van een foto. En dat is niet het plan van de Landelijke Belangenvereniging van Tabaksdistributeurs. Die heeft een systeem ontwikkeld waarin alleen een chip in de bankpas moet worden geactiveerd die meldt of iemand bevoegd is om sigaretten te kopen bij sigarettenautomaten. Een koper moet dan eerst zo'n pas in de automaat steken voordat die werkt. Rokers kunnen hun bankpas laten activeren bij hun bank als zij aantonen dat ze zestien jaar of ouder zijn.

Borst vond dit een goed plan en stelde dit eerder dit jaar voor aan de Kamer. Aanvankelijk wilde ze de 28.000 sigarettenautomaten verbieden. De Tweede Kamer moet nog stemmen over het toegevoegde idee van Oudkerk.

Op 1 januari 2003 gaat de nieuwe Tabakswet in. Alle sigarettenautomaten moeten dan aangepast zijn, anders worden ze weggehaald. Om de privacywetgeving te respecteren, wordt op de bankpas geen geboortedatum vermeld, maar slechts of iemand bevoegd is sigaretten te trekken.

Fries vindt waardevolle schat

Wat zou het toch leuk zijn als je tijdens je dagelijkse speelkwartiertje in je zandbak ineens een waardevolle schat zou vinden. Of dat je het wat professioneler aanpakt en met een metaaldetector en wat schatgraversinstinct ook inderdaad een bom duiten opgraaft.

berney meldde ons via de newssubmit dat een inwoner van Friesland deze week succesvol voor schatzoeker heeft gespeeld. Leo Kooistra vond een emmer vol zilveren en gouden muntstukken op een boerenerf van een familie in Grou.

Twee broers en een zus wisten van het bestaan van een schat, maar de juiste plek was door hun overleden vader meegenomen in het graf.

E.coli-epidemie in Amerika

berney en Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Verenigde Staten zijn circa 77 mensen besmet geraakt met de e.coli-bacterie. In de staat Wisconsin zijn zeker 51 mensen ziek geworden. Vrijdag zijn er nog vijf kinderen in het ziekenhuis opgenomen met ernstige leverproblemen. In de stad Chicago zijn 26 mensen besmet.

De herkomst van de besmetting is nog onduidelijk. In Wisconsin spreken de autoriteiten al van een epidemie omdat het de derde grote uitbraak van e.coli-besmetting is in een jaar.

De e.coli-bacterie, vooral gevaarlijk voor kleine kinderen en ouderen, veroorzaakt onder andere ernstige diarree, maagkrampen en onderkoeling. De bacterie kan dodelijke gevolgen hebben.

Geen contractverlenging voor Arveladze

P.C.Simonis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ajax en Shota Arveladze hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over een contractverlenging. Ondanks een opening in de onderhandelingen kwamen Ajax’ technisch directeur Leo Beenhakker en Arveladzes zaakwaarnemer Ivan Benes niet tot een akkoord.

De directie van Ajax heeft besloten dat Shota Arveladze onder de gegeven omstandigheden beschikbaar blijft voor de selectie van het eerste elftal. Algemeen directeur Arie van Eijden van Ajax: ‘Die beslissing hebben wij genomen in overleg met alle betrokkenen. Naar onze mening is dat op dit
moment het beste voor de hele selectie.’

Komende zondag begint voor Ajax om 14.30 de competitie met de thuiswedstrijd tegen Roda JC, volgende week woensdag peelt Ajax in Glasgow de return in de derde voorronde van de Champions League tegen Celtic.

Shota Arveladze speelt sinds 1997 bij Ajax. Het contract van de Georgisch international loopt aan het eind van dit seizoen af. Arveladze kwam tot nog toe 122 officiële wedstrijden voor Ajax uit en scoorde 72 keer. Het eerstvolgende optreden van Arveladze is zijn 175ste wedstrijd totaal (vriendschappelijke wedstrijden meegeteld)in het shirt van Ajax.

Klacht over "Turk" in woordenboek

De politie heeft vorig jaar ten onrechte geweigerd een klacht van een Turk over discriminatie van het Van Dale woordenboek serieus na te trekken, stelt de Nationale Ombudsman. De politie zal de aangifte alsnog behandelen.

De man was gekrenkt door uitdrukkingen in de omschrijving van "Turk" in het Groot Woordenboek der Nederlandse taal van Van Dale. Daarin wordt het woord als synoniem voor vuil en slecht gebruikt. Bij het woord "jood", eveneens gebruikt in negatieve uitdrukkingen, heeft Van Dale toegevoegd dat de eigenschappen in de zegswijzen "in het verleden uit vooroordeel" aan joden zijn toegedicht.

VVD-jongeren: 'Publieke omroep afschaffen'

De publieke omroepen moeten worden afgeschaft. De JOVD, de Jongeren Organisatie voor Vrijheid en Democratie, wil met deze voorstellen het Nederlandse omroepbestel grondig renoveren. Dat is volgens hen nodig, omdat het huidige systeem niet meer van deze tijd is.

Een publieke zender moet worden opgeheven, en de andere twee moeten nieuws en informatie brengen en een Forumnet, aldus de JOVD. De organisatie reageert op voorstellen die D66 eerder deze week deed. De liberalen willen de omroepen dwingen meer kwaliteit te brengen. Doen ze dit niet, dan zouden ze gekort moeten worden op de mogelijkheid om via reclame geld te verdienen. Eventueel zouden de omroepen een verbod opgelegd moeten krijgen om reclame te maken.

D66 kreeg in de Tweede Kamer weinig steun voor de voorstellen. De JOVD gaat nog veel verder dan D66. De jongerenorganisatie, gelieerd aan de VVD, vindt het ,,van de zotte'' dat publieke omroepen gemeenschapsgeld ,,misbruiken'' om spelletjes uit te zenden á la Get the Picture. Dat type programma's hoort meer thuis bij de commerciële zenders, vindt ze. De publieke omroepen worden grotendeels gefinancierd door de overheid.

De omroepen zouden volgens de JOVD moeten worden afgeschaft. Ze zijn de laatste restanten van de verzuiling, zo vindt de organisatie. Ze passen niet meer bij de moderne tijd. De JOVD vindt dat er, ter vervanging, één nationale omroep moet komen.

Slechte resultaten ligt aan zoekmachines zelf

Veel internetters kennen het verschijnsel: één partij die in de eerste tien zoekresultaten staat en niet eens verband houdt met de gegeven zoekopdracht. Volgens webmarketingbureau Onetomarket zijn de zoekmachines zelf hier de oorzaak van. Deze zouden verouderde algoritmen hanteren die op een simpele manier achterhaald kunnen worden, zodat hier misbruik van gemaakt kan worden.

Niet goed

Met name zoekmachines die werken met HTML-algoritmen kunnen volgens Onetomarket makkelijk gemanipuleerd worden. Onder meer Ilse en Vindex maken gebruik van dergelijke algoritmen. "Human editors komen er aan te pas om dagelijks de index te schonen, wat dweilen is met de kraan open", aldus Jac van Ommen, de ceo van Onetomarket.

De conclusie is volgens hem dat "deze verouderde zoekmachines snel hun software dienen aan te passen om nog interessant te zijn voor het zoekende publiek op internet." Hij voegt daaraan toe dat Ilse inmiddels in gesprek zou zijn met FAST om hun zoekmachinetechnologie binnenkort te gaan gebruiken.

Wel goed

Zoekmachines die wel de goedkeuring van Onetomarket kunnen wegdragen zijn onder meer Altavista, MSN (die technologie van Inktomi gebruiken), Lycos (FAST) en Google, dat een eigen zoeksysteem heeft ontwikkeld. Al deze zoekmachines zouden beter zijn omdat ze werken met meer geavanceerde software, bijvoorbeeld het algoritme 'linkpopulariteit': de vraag hoeveel links er naar een site gemaakt zijn bepaalt daarbij voor een groot gedeelte het succes van die site binnen een zoekmachine. Een ander hier gebruikt algoritme is 'themeranking', waarbij wordt gekeken naar keyword frequentie op een gehele site in plaats van individuele pagina's.

Volgens Onetomarket blijkt uit hun onderzoek dat van de vier grootste databases (Google, Altavista, Fast en Inktomi) gemiddeld 65 procent van de weergegeven sites voorkomt in de andere databases. Met andere woorden: 65 procent van de zoekresultaten is bij deze zoekmachines identiek.

Als het gaat om de snelheid van het genereren van zoekresultaten zijn Fast en Google de snelste, Altavista en Inktomi zijn aan de trage kant.

Fatale sprong van parachutist in Zeeland

Een 44-jarige parachutist uit de Zeeuwse gemeente Aagtekerke is zaterdagmorgen overleden na een dropping boven een springterrein in Wernhout in Noord-Brabant. Een 26-jarige parachutist uit Hellevoetsluis raakte gewond.

Beide parachutisten waren samen met twee anderen, allen leden van de Eerste Nederlandse Parachutisten Club, rond tien uur van vliegveld Seppe in een vliegtuig opgestegen. Boven Wernhout, waar de club een droppingzone heeft, sprongen beiden uit de Cessna waarbij hun parachute normaal openging. Twintig meter boven de grond kwamen de parachutisten met elkaar in aanraking waardoor hun parachutes verstrengeld raakten.

De man uit Aagtekerke botste daardoor tegen een boom, hij overleed ter plaatse. De andere parachutist werd met nog onbekend letsel in een ziekenhuis in Breda opgenomen. Zijn toestand is stabiel. Beide parachutisten zouden al diverse sprongen hebben gemaakt.

Jagers schieten eenden bij voederplaats

Vijf jagers zijn woensdagavond in het Noord-Brabandse Aarle-Rixtel op heterdaad betrapt toen ze bij een voederplaats eenden aan het schieten waren. Volgens de Algemene Inspectiedienst (AID) bevonden zich bij de voederplaats enkele honderden eenden.

De eenden waren volgens een woordvoerder een gemakkelijke prooi. Het is volgens de wet verboden eenden bij een voederplaats te schieten. De vijf jagers beschikten over een jachtakte. De AID vond twintig afgeschoten eenden bij hen. Zes jachtgeweren zijn in beslag genomen.

Tegen de mannen is proces-verbaal opgemaakt. Het jachtseizoen op eenden is woensdag geopend.

Stilte van 100.000 mensen op cd

De stilte van honderdduizenden mensen tijdens de herdenking van de verongelukte Britse prinses Diana is binnenkort op cd te beluisteren. Een kleine platenmaatschappij gaat de stilte tijdens de rouwplechtigheid op 6 september 1997 als cd-single uitbrengen.

Tijdens de herdenking in het Londense Hyde Park was minutenlang alleen een huilend kind, wat gekuch en het geruis van het verkeer te horen. De stilte is 'oorverdovend', schreef The Times zaterdag. De Britse hitparades zal de single niet halen, want er worden er voorlopig slechts 500 van uitgebracht.

Volgens de woordvoerder van het platenmaatschappijtje 'charrm' geeft de stilte perfect de stemming van de Britse natie weer op dat moment. De platenmaatschappij wil in november een langere cd uitbrengen met meer stiltes tijdens andere herdenkingen uit de Britse geschiedenis.

Computerfoto van Elvis Presley anno nu

Twee hoogleraren van de psychologiefaculteit van de Schotse universiteit in St-Andrews hebben met behulp van de nieuwste computertechnieken een beeld geschetst van Elvis Presley zoals hij er anno 2001 zou hebben uitgezien. De King zou dit jaar 66 zijn, als hij op 16 augustus 1977 niet was overleden. Elvis ziet er overigens opvallend fris uit. In zijn laatste jaren leed Elvis aan overgewicht wat te wijten was aan overmatig drugsgebruik. Van de overtollige kilo's is hier alvast niets meer te merken.

Zoenen is gezond

HappyFun.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wat verliefde stelletjes al wisten, is nu door wetenschappers bevestigd: zoenen is gezond. Het helpt je een hoge bloeddruk te verlagen, het komt je cholesterolspiegel ten goede en verbetert je bloedcirculatie. Dat zegt hoogleraar Johannes Huber van het academisch medisch centrum voor vrouwen van de universiteit van Wenen. Zoenen verbetert de algehele kwaliteit van leven, concludeert Huber.

Er zit één maar aan de bevindingen van de wetenschapper, zegt zijn Duitse collega Harald Euler: de echt gezonde kus moet minstens drie minuten duren. "Zeker voor vrouwen zijn intensieve en lange zoenen van groot belang", weet de psycholoog Euler. "Zij zien daarin de bevestiging dat ze een duurzame en onbedreigde relatie hebben."

Aanpak langdurig werklozen faalde

De miljarden guldens die de laatste drie kabinetten hebben besteed aan de terugdringing van de langdurige werkloosheid, zijn voor een groot deel weggegooid geld geweest. Dat is volgens het NOS Journaal de strekking van een nog geheim ambtelijk rapport.

Sinds '94 is de langdurige werkloosheid ondanks een injectie van f.12 miljard per jaar met slechts 13% gedaald. Nog altijd zou het aan voldoende prikkels ontbreken voor mensen om een uitkering voor een baan te verruilen. De topambtenaren stellen ook vast dat de doorstroming vanuit melkertbanen naar echt werk te beperkt is gebleven.

Rotterdam: 18 auto's in brand gestoken

In de Rotterdamse buurt Kralingen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag achttien auto's in brand gestoken. De politie vermoedt dat de schade in de miljoenen loopt.

De auto's werden rond 3.00 uur zaterdagochtend aangestoken. Doelwit waren vooral wat duurdere type merken als BMW en Audi, die her en der aan de Vijverlaan en omgeving stonden geparkeerd. De brandweer slaagde erin enkele branden te blussen, andere voertuigen brandden geheel uit.

De politie was zaterdag nog op zoek naar de dader of daders.

Films op internet door Hollywood

Vijf grote filmstudio's zijn een samenwerkingsverband aangegaan om films via internet aan te gaan bieden. Sony levert de techniek achter de dienst.

De betrokken filmstudio's zijn:
Metro-Goldwyn-Mayer;
Paramount Pictures van Viacom;
Universal Studios van Vivendi;
Warner Bros., onderdeel van AOL Time Warner
Sony Pictures Entertainment.
De lancering van de - alleen voor breedband gebruikers geschikte - dienst zal zeker nog enkele maanden duren. De studio's werken nog aan de infrastructuur en moeten de dienst nog testen.

De gezamenlijke aanpak biedt een uitgebreid aanbod van films maar zal - afhankelijk van de eigenaar - een ander prijskaartje krijgen. De dienst start aanvankelijk enkel in de VS.

Filmstudio's zijn al enige tijd op zoek naar een manier om illegale filmhandel op internet te bestrijden, en hopen met deze legale dienst de filmkopieerders wat wind uit de zeilen te nemen. Experts binnen de sector schatten dat op internet circa 400.000 illegale films staan. Andere studio's, waaronder News Corp.'s 20th Century Fox en DreamWorks en Walt Disney doen niet mee in het online verband.

De dienst zal het aantal breedbandaansluitingen in de VS doen toenemen, is de verwachting.

Klacht aanranding bewaker tegen M. Manson

De excentrieke zanger Marilyn Manson is aangeklaagd wegens het aanranden van een bewaker. Manson, geboren als Brian Warner, zou tijdens zijn optreden achter de man zijn gaan staan en vervolgens met zijn hand naar zijn eigen kruis hebben gegrepen.

Het Openbaar Ministerie in Michigan, de plaats waar Marilyn het concert op 30 juli gaf, liet weten: "Het gaat alle artistieke vrijheid te buiten, een walgelijke vertoning."

Zijn fans reageerden enthousiast tijdens het voorval. Zij gingen er vanuit dat weer een van zijn provocerende acts was, aldus Ananova.

Schipper botst met hoofd en boot tegen brug

Hij wilde niet wachten tot de brug zou worden geopend; daarom probeerde de binnenvaartschipper maar gewoon op goed geluk zijn schip Adriaan onder de brug door te loodsen, met als resultaat een open stuurhutdak en een pijnlijk geschoren schedel.

De 55-jarige schipper uit Naaldwijk lag vrijdagavond rond half zeven voor de Beukelsbrug in de Delfshavense Schie toen hij het erop waagde. De brug zou vanwege werkzaamheden pas veel later op de avond opengaan. De stuurhut was echter toch hoger dan hij had berekend. Het dak raakte de onderzijde van de brug en het hoofd van de schipper. De verwondingen waren zo ernstig dat hij in de Coolhaven afmeerde om voor onderzoek naar het Dijkzigtziekenhuis te gaan.

Jeugdpastor cel in voor kindermisbruik

Een voormalige jeugdpredikant en medewerker van de christelijke jeugdorganisatie YMCA in de Amerikaanse staat Massachusetts is vrijdag tot minimaal veertig jaar gevangenisstraf veroordeeld. De jury achtte hem onder meer schuldig aan verkrachting en aanranding van jongens.

De 29-jarige Christopher Reardon bekende vorige maand schuld aan 75 van de 130 aanklachten die tegen hem waren ingediend namens 24 kinderen van tussen de 7 en 14 jaar. De predikant had tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld kunnen worden.

''Mijn vrouw wilde niet met me naar bed''

De rechter van het hof in Salem bepaalde dat Reardon voor minimaal veertig en maximaal vijftig jaar achter de tralies verdwijnt. Volgens de rechters heeft de geestelijke meer schade aangericht "dan de sadistische vreemdeling op straat". Reardon ontmoette de kinderen niet alleen in zijn hoedanigheid als jongerenpastor. Hij was ook een van de voormannen van de padvinderij en gaf zwemles.

Reardon verdedigde zich voor de rechter door te stellen dat het telkens de kinderen waren die begonnen en dat hij hun seksuele voorlichting wilde geven. Ook zijn eerste vrouw trof blaam, zei Reardon, omdat zij geweigerd had met hem naar bed te gaan. De rechter veegde dat verweer van tafel.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
©FOK.nl e.a.