Schiphol krijgt Rechtbank

Schiphol krijgt op korte termijn een eigen rechtbank waar zware drugscriminelen en smokkelaars die van het plegen van strafbare feiten op of rond de luchthaven worden verdacht, snel kunnen worden berecht. Het kabinet besluit vandaag op voorstel van minister Korthals (Justitie) om een rechtbank op de luchthaven te openen voor de behandeling van enkel- en meervoudige strafzaken.

De nieuwe rechtbank zal in een van de gebouwen van Koninklijke Marechaussee worden gevestigd. Het is de bedoeling dat hier alleen strafzaken worden behandeld die aan Schiphol zijn gerelateerd.

Tot dusver werden alle strafzaken in verband met de luchthaven door de rechtbank in Haarlem behandeld. Deze is echter overbelast geraakt vanwege de toenemende aantallen passagiers en goederenvluchten en de daaruit voortvloeiende stijging van het aantal grote strafzaken. Daarom wordt nu voor een dependance in Haarlemmermeer gekozen. Bovendien beschikt de Haarlemse rechtbank over onvoldoende zittingsruimte die aan alle veiligheidseisen voldoet.

De nieuwe rechtbank zal zich tevens buigen over zakkenrollers en verdachten die zich met fraude of bedrog hebben beziggehouden.

De rechtbank kan tevens worden benut voor ander lik-op-stukbeleid. Vliegmaatschappijen hebben steeds meer last van passagiers die zich tijdens de vlucht misdragen en soms de veiligheid van andere reizigers in gevaar brengen.