FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 augustus 2001

Ontkenningen in moordzaak Damilola (10)

Twee van de vier jongens die zijn aangeklaagd voor de racistische moord op de 10-jarige Damilola Taylor ontkennen hem te hebben vermoord. De twee 15-jarige jongens werden vrijdag gehoord. Dit heeft de Britse omroep BBC bekendgemaakt.
De andere twee jongens, veertien en zestien jaar oud, worden later gehoord. De vier verdachten werden in juni gearresteerd, zeven maanden nadat Damilola werd vermoord. De rechtszaak is op 15 januari 2002.

De affaire Damilola veroorzaakte destijds veel opschudding. De zwarte jongen werd met een mes gestoken toen hij van school op weg was naar huis en bloedde dood in een trappenhuis in de Zuid-Londense wijk North Peckham.

De vader van Damilola verklaarde na de moord dat zijn zoon hem had gesmeekt naar Groot-Brittannië te komen om hem te beschermen tegen kinderen die hem op school lastig vielen. De Britse politie zette tientallen agenten op de zaak.

K-otic niet gewenst in Middenmeer

Razend populair bij de kids is K-otic, de band die is ontstaan uit de jongens en meisjes van het tv-programma Starmaker. Kaartjes voor hun eerste tournee, de No Perfect World Tour 2001, vliegen weg. Maar in het Noord Hollandse Middenmeer lopen ze niet warm voor K-otic.

De kaartverkoop voor het concert in de Beurs daar viel zo tegen dat het optreden op 9 september is afgelast.
Het management van K-otic heeft besloten niet naar elders uit te wijken. Het zevental Anna, Bart, Bouchra, Martijn, Rachel, Sita en Stefan krijgt nu een rustdag.
K-otic trekt tijdens de tournee met een speciaal ontworpen decor en voltallige live band door het land. Van de 22 concerten zijn er al vijftien uitverkocht, meldt Mojo Concerts.

Meisje (14) verkracht bij zwembad

Een 14-jarig meisje uit Wormer is maandagavond 6 augustus verkracht op het parkeerterrein van zwembad Het Zwet in Wormer. Dit heeft de politie afgelopen donderdag pas bekendgemaakt.

Het slachtoffer werd 's avonds tussen tien voor elf en tien voor half twaalf door drie mannen vastgehouden. Terwijl twee van hen haar vastpakten verkrachtte de derde haar. Het meisje wist daarna te ontsnappen. Het meisje liep op weg naar huis langs het parkeerterrein aan de Sternstraat in Wormer. Tijdens die wandeling werd zij van achteren vastgepakt door een man. Hij sleurde het slachtoffer naar de auto, waar ze vervolgens werd vastgehouden en verkracht. De auto is een donkere vierdeurs personenauto.

Twee daders die het meisje heeft kunnen zien, hadden een getint uiterlijk en waren ongeveer twintig jaar oud.
Ze spraken een voor het slachtoffer onbekende taal. De politie zoekt getuigen.

Spelers eredivisie verdienen gemiddeld 5 ton

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het gemiddelde salaris van voetballers in de eredivisie is in vijf jaar verdrievoudigd tot ruim een half miljoen gulden. Dat concludeert de Volkskrant. Het dagblad bestudeerde de financiële gegevens van alle eredivisieclubs.

Een select groepje, in totaal vijf tot tien man bij PSV, Ajax en Feyenoord, strijkt het topsalaris van bijna drie miljoen gulden bruto op.

Het gemiddelde salaris in de eredivisie steeg de afgelopen jaren van 171.000 gulden in het seizoen 1995-1996, via 295.000 in 1996-1997, 389.000 in 1997-1998, 506.000 in 1998-1999 tot 523.000 in 1999-2000. Het gemiddelde over het afgelopen voetbalseizoen is nog niet bekend.

Gemiddeld gaat de helft of meer van de clubbegroting op aan spelerssalarissen, concludeert de Volkskrant. Gelukkig voor de clubs zijn ook de inkomsten sterk toegenomen, door betere accommodaties, merchandising, tv-gelden en sponsoring. Maar om de loonexplosie bij te houden zoeken clubs naarstig naar andere inkomstenbronnen, zoals internet en pay per view, omdat in traditionele inkomsten als recettes weinig rek meer zit.

Top drie

De kloof tussen de begrotingen van Ajax, PSV en Feyenoord met de rest van de erediviseclubs is de afgelopen jaren fors groter geworden. De Nederlandse topclubs hebben de salarissen vooral opgekrikt om internationaal nog te kunnen bijblijven.

Het ochtendblad gebruikt als voorbeeld de explosieve loonstijging bij Feyenoord. Het gemiddelde spelerssalaris bij de Rotterdamse club liep op van 543.711 gulden in 1996-1997 naar 792.216 gulden in het komende seizoen. In totaal geeft Feyenoord dit seizoen 40,4 miljoen uit aan salarissen voor 51 spelers. Al deze bedragen zijn exclusief premies in de Europa Cup, die met name in de Champions League kunnen oplopen.

Verbrande voeten door kolenact Ratelband

mo0w had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Emile Ratelband, bekend van "Tsjakka" en andere oppepcursussen, heeft vijftien eerstejaarsstudenten brandwonden bezorgd tijdens de laatste dag van de Leidse introductieweek. Dat gebeurde tijdens de act waarbij studenten op blote voeten over hete kolen moesten lopen.

In totaal lieten tachtig studenten zich overhalen. Negen van de vijftien studenten moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. Vijf van hen liepen tweedegraads brandwonden op. Een van de aankomende studenten is er zelfs ernstig aan toe. Zij raakte tijdens de wandeling in paniek en kwam daardoor nog meer in de problemen.

Het onderdeel met Ratelband viel onder de verantwoordelijkheid van de universitaire El Cid-commissie. De schuldvraag legt de organisatie evenwel bij Ratelband neer. Hij had volgens de organisatie beter toezicht moeten houden hoe de deelnemers het ervan afbrachten.

Tekort geschoten

"Daarin is Ratelband in onze ogen tekort geschoten", aldus een woordvoerder van de El Cid-commissie, die er rekening mee houdt dat sommige slachtoffers stappen zullen ondernemen tegen Ratelband.

Het was de eerste keer dat de El Cid-commissie Ratelband liet opdraven, maar waarschijnlijk ook de laatste keer.

"Tsjakkaaaaauuuu"

10.000 keer nieuws op FOK!

FOK! is al sinds eind september 1999 druk bezig jullie van het laatste nieuws te voorzien. Tussen die tijd en nu zijn al bijna 2 jaar verstreken, maar voordat we die mijlpaal bereiken komen we al bij een ander punt terecht: het 10.000e nieuwsbericht op FOK!

Bijna 10.000 keer hebben we je gemeld dat er brieven te laat bezorgd werden, hebben we Big Brother onthullingen geplaatst, hielden we je real-time op de hoogte van rampen, meldden we showbizhuwelijken, hadden we berichten over politiek, economie, sport en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

We willen iedereen bedanken die de afgelopen jaren elke keer weer de weg naar de newssubmit wist te vinden, en ons zo hielp dit aantal te halen.

Tevens iedereen die reageerde op de artikelen, ons het even meldde als er ergens een foutje zat en verder ook alle lurkers.
FOK!kers bedankt!

FOK! heeft 10.000 nieuwsberichten geplaatst, en wat ons betreft gaan we door tot we de tel kwijt zijn.

Groeten
de FrontPage Crew

In 2003 sigarettenautomaat met pas

De 28.000 sigarettenautomaten in ons land worden vanaf 2003 voorzien van een chipsysteem. Minister Borst wil zo voorkomen dat jongeren onder de 16 sigaretten kopen, schrijft ze de Kamer.

De kaart wordt een aangepaste versie van een bankpasje,mogelijk voorzien van een pasfoto. Tegen dat laatste hebben de banken forse bezwaren. Meerderjarigen en niet-rokers worden zo ook getroffen. De eigenaar van de automaat moet gaan controleren of jongeren niet andermans kaart gebruiken.

De minister had eerder gedreigd alle sigarettenautomaten te verbieden als de fabrikanten niet aan het chipsysteem wilden meewerken.

Steve Fosset zet ballon neer

vleermuis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ballonvaarder Steve Fosset heeft zijn zesde poging om solo met een ballon de wereld rond te vliegen wegens slecht weer afgebroken.

De Amerikaan, die net de helft van de recordpoging achter zich had, is in het zuiden van Brazilie geland.
Het weer is niet de enige tegenslag geweest omdat zijn zuurstof bijna op was en hij lager moest gaan vliegen.

Het is niet bekend wanneer Fosset weer een poging zal ondernemen.

Bedrijfspand ingepakt uit protest

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Werknemers van Rossmark in Almelo hebben uit protest tegen een dreigende sluiting het bedrijfspand in blauw plastic verpakt. "Het staat symbool voor de wijze waarop moederconcern Vivendi de 57 werknemers in de kou laat staan, omdat het niet wil meewerken aan een doorstart", zei bestuurder W. Nattekaas van CNV Bedrijvenbond vrijdag.

Volgens de vakbondsbestuurder heeft de directie zeker levensvatbare plannen om het bedrijf, dat waterbehandelingsinstallaties maakt, over te nemen. "Alles is geregeld. De banken hebben het ondernemingsplan goedgekeurd, maar gisteren werd plotseling bekend dat Vivendi een garantie voor werkopdrachten niet wil nakomen", aldus Nattekaas.

Eind vorig jaar werd bekend dat het Franse Vivendi een omvangrijke reorganisatie wilde doorvoeren bij haar Nederlandse dochter Rossmark. De drie vestigingen in Oldenzaal, Zoetermeer en Almelo met in totaal zo'n 180 werknemers zouden daarbij worden gesloten, terwijl in Ede een nieuwe kleinere vestiging zou openen. Over deze operatie hebben bonden en directie al in mei een sociaal plan afgesproken.

K-Otic geeft gratis concert

De Keiweek, de introductieweek voor eerstejaars studenten in Groningen, wordt deze week opgefleurd door 's Neerlands jongste tienerband K-Otic. Dat wist Brigitte ons via de newssubmit te vertellen.

Vanavond geeft de band een gratis optreden op de Grote Markt te Groningen. De gemeente en poltie verwachten duizenden fans en keilopers. De bussen en taxi's rijden twee uur niet in het centrum. Zelfs bushokjes moeten het vanavond ontgelden. Het optreden begint rond 22.00 uur.

Schumacher dreigt fan met rechtszaak

PCD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 18-jarige Michael Stanka heeft al verschillende prijzen gewonnen met een website rond zijn idool Michael Schumacher. De formule-1 coureur is zelf niet blij met de onofficiële website.

De advocaat van Michael Schumacher heeft Stanka laten weten dat hij onrechtmatig gebruik maakt van de naam van Michael Schumacher. Indien hij de website in de lucht laat, volgt een rechtszaak.

Stanka heeft de website www.michas-formel1-site.de twee jaar geleden ontworpen als onderdeel van een schoolproject. Inmiddels heeft hij diverse prijzen gewonnen en is de site al verschillende keren in kranten genoemd.

Stanka zegt geen winst te maken met de website. Wel wordt hij gesponsord, maar dit is volgens de maker noodzakelijk om de website in de lucht te houden. Het stelt hem bovendien in staat een wekelijkse SMS nieuwsbrief te versturen. De advocaat van Schumacher is echter van mening dat de site door de sponsoring geen hobbyproject meer is.

Tienermeisje mishandeld door internetvriend

Een 15-jarig meisje is in de Amerikaanse staat New York enkele dagen lang misbruikt door een man die ze via chatsessies op internet had leren kennen.

Volgens het Belgische persbureau Belga ontvoerde de 41-jarige 'internetvriend' het meisje en hield hij haar bijna een week lang gevangen in twee appartementen in Long Island en New York City. Het meisje werd met een touw aan een stang in een kleerkast vastgebonden. Diverse keren werden haar ogen en mond urenlang dichtgeplakt.

Volgens de politie is het meisje meerdere malen geslagen en verkracht door de kerel en zijn 46-jarige vriendin. Voor twee dagen zou het slachtoffer ook 'uitgeleend' zijn. Plaatselijke politieagenten spraken over de ergste seksuele misdaad die ze ooit hadden gezien.

Uiteindelijk slaagde het meisje erin met een gsm de hulpdiensten in te schakelen. De politie onderzoekt nu of het koppel nog andere tieners heeft ontvoerd. Ook wordt er een spoor naar een mogelijk netwerk nagetrokken.

80 dieren uitgehongerd in dierentuin

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een dierentuin in de buurt van Rio de Janeiro zijn de kadavers van meer dan tachtig dieren gevonden. De beesten waren overleden als gevolg van ondervoeding, aldus de Braziliaanse autoriteiten.

Volgens de politie ging het al een tijd niet goed met de dierentuin. De oprichter overleed eerder dit jaar, waarna het park in andere handen overging.

Er ontstonden vrij snel financiële problemen en dat leidde tot een plan om van een dierentuin een seksclub te maken. Dit zou ertoe hebben geleid dat de dieren ernstig zijn verwaarloosd, aldus de politie. Enkele tientallen dieren zijn nog in leven.

Onder de overleden dieren zijn een jaguar, een wilde kat, een Aziatische otter, een alligator, apen en slangen. Ze lagen in een koelcel van een veterinaire kliniek van de Bwana Park Zoo. De meeste dieren zijn in de afgelopen twee maanden gestorven.

De eigenaar van de dierentuin kan een boete krijgen van 21.000 dollar. Bovendien hangt hem een aanklacht boven het hoofd wegens het mishandelen en vernietigen van zeldzame dieren.

Hij kan daarvoor een jaar en drie maanden cel krijgen maar de kans dat het zover komt is klein, want de milieuwetten in Brazilië worden maar zelden toegepast.

Gijzelnemer ontziet nederlandse politie

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De man die deze nacht in Hasselt (B) twee vrouwen gijzelde en hen meevoerde naar Duitsland, is opgepakt. De politie had de dader, een 25-jarige junkie, omsingeld aan een uitrit van Autoweg 4. Die was volledig versperd.

Volgens de eerste gegevens was de man deze nacht rond 3 uur in Hasselt in de auto van twee Belgische vrouwen gestapt. Vervolgens trok de gijzelnemer met de vrouwen naar Nederland, om vandaar in de richting van Duitsland te rijden. In de loop van de ochtend kon één van de twee vrouwen in Aken ontkomen en de politie waarschuwen.

De politie omsingelde de dader aan de uitrit Kerpen-Buir op de autoweg 4 in Duitsland en onderhandelde naar eigen zeggen een tijdlang via de telefoon. De man bedreigde de vrouw. Hij eiste dat de politie de aftocht blies en hem liet vluchten. De politie gaat ervan uit dat de gijzelingsactie niet gepland was. Of de man de de vrouwen al dan niet kent is onduidelijk. Ook over het motief van de gijzeling is niets geweten.

SMS-berichten 12Move-gebruikers openbaar

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een slordigheid waren de SMS-berichten van bezoekers van de site van 12Move enkele dagen voor iedereen te lezen. Door een proef die 12Move uitvoerde met een NedStat-teller waren de berichten ook voor andere bezoekers te lezen. De teksten van de berichten en de telefoonnummers waar de berichten naartoe verstuurd werden, konden teruggevonden via de statistiekenpagina's van NedStat.

"Zou je willen vastbinden en heel langzaam willen plagen en dan weer losmaken." Het is slechts een van de SMS-berichten die dinsdag werden voorgelezen in het radioprogramma Radio Online.

Op de site van 12Move staat nog geen mededeling over de veiligheidsproblemen. In een infomail zal de provider, die de gang van zaken betreurt, aandacht aan de zaak besteden. Het probleem is inmiddels verholpen.

Klap kost Effenberg 175.000 gulden

Een flinke tik in een discotheek is de Duitse voetballer Stefan Effenberg duur komen te staan. De aanvoerder van Bayern München betaalt een boete van 150.000 gulden aan justitie en 25.000 gulden smartengeld aan een Engelse die door de voetballer is geslagen.

De aanklager had Effenberg eerder een boete van ruim vier ton opgelegd. Daarop ging de voetballer in hoger beroep, waardoor er voor vrijdag een rechtzaak geplanned stond. Effenberg voorkwam die door alsnog in te stemmen met een nieuw schikkingsvoorstel. Van Bayern München had hij voor het vergrijp, dat op 1 oktober 2000 plaatsvond, al een boete van 55.000 gulden gekregen.

Met dank aan Migi voor de TIP!

Playboy-konijntje wil Hollywood veroveren

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mannen die beweren dat ze de playboy lezen voor de artikelen, krijgen vaak de lachers mee. Toch denkt het maandblad dat veel gepubliceerde verhalen geslaagde films kunnen opleveren. Playboy heeft dan ook aangekondigd de komende jaren diverse speelfilms te produceren, die gebaseerd worden op verhalen uit het blad.

In de loop der jaren zijn al heel wat korte Playboy-verhalen verwerkt tot populaire films. 'Duel', het regiedebuut van Steven Spielbergs komt van oorsprong uit het mannenblad en ook de horrorfilm ‘The Fly’ is gebaseerd op een kort verhaal uit het tijdschrift.

De eerste film zal waarschijnlijk een soort American Pie achtige comedy worden.

Na graancirkels nu grascirkels

Het wordt steeds gekker op het veld van boer Adams in Stadskanaal. Van de week zijn opnieuw drie nieuwe cirkels gevonden in de nabijheid van de al bestaande schorpioen-formatie in het tarweveld, waarover Fok! al eerder berichtte. Deze nieuwe cirkels zijn echter in het gras gemaakt, op ongeveer 50 meter afstand van de schorpioen. Onderzoeker Robert Boerman, die de melding kreeg van mensen uit Zetten bij Tiel die een kijkje kwamen nemen, staat opnieuw voor een raadsel. Hij denkt dat het om een nieuwe formatie gaat.

"De ontdekkers hebben de cirkels voor ons opgemeten en de gegevens doorgegeven. Ik weet niet of ik ernaar toe ga, ook al zijn cirkels in gras bijzonder, want het is een gekkenboel in Nederland. Overal verschijnen cirkels. Ik rij me te pletter."

Boerman is ervan overtuigd dat de cirkels een boodschap voor de mensheid zijn. Hij vertelt van vreemde gewaarwordingen in Ridderkerk, die hij op zijn website www.dcca.nl heeft geplaatst, en gisteravond kreeg hij weer een grote hoeveelheid emails met meldingen van cirkels in heel Nederland. "Het lijkt net alsof 'ze' bij ons mensen staan aan te dringen van 'let op, want er gaat iets gebeuren'."

Spontane cirkel

Vorige week werd Boerman tijdens zijn onderzoek naar de samenstelling van de bijzondere formatie in Stadskanaal verrast door de spontane vorming van een negende cirkel in de 'staart' van de schorpioen. Terwijl hij met natuurwetenschapper dr. Eltjo Haselhoff grond- en graanmonsters nam van de formatie werd die cirkel tot hun grote ontzetting tijdens hun aanwezigheid gevormd. Boerman en Haselhoff kregen ineens spierpijn en wichelroedeloper Jan Willem Bobbink voelde een enorme energie in de cirkel. Boerman: "Hij wist kort na de vondst met behulp van zijn wichelroede uit te vinden dat de cirkel slechts 7 minuten oud was. De cirkel had een diameter van 1.40 meter en voelde nog warm aan. Kakelvers dus."

Helderzienden

Boerman is enerzijds verbouwereerd van de nieuwe 'gras'-cirkels, maar ook weer niet. Hij was er vorige week volledig van overtuigd dat er geen nieuwe cirkels meer in Stadskanaal zouden worden gevormd. Maar helderziende vrienden hadden hem al gewaarschuwd over het veld van Adams. "Ze zeiden dat er nog meer zou gebeuren in Stadskanaal. Daarom sta ik er eigenlijk niet echt van te kijken. Er is iets gaande. Ik denk dat we er nog lang niet zijn. Er staan nog heel gekke dingen te gebeuren. Let op mijn woorden!"

Check de bron van dit (komkommer?) bericht voor meer grascirkel foto's.

Man zwaar gewond na explosie toilet

Een 57-jarige inwoner van De Wilp in Friesland is zwaar gewond geraakt nadat het toilet explodeerde. Toen de man na het toiletbezoek het licht uitdeed, deed zich een zware explosie voor waarbij zowel het slachtoffer als de toiletruimte vlam vatten.

Doordat de wc niet op de riolering maar op een septictank was aangesloten kon daardoor methaangas terugstromen in de toiletruimte. Een vonk in de lichtschakelaar moet de uiterst explosieve combinatie van lucht en methaangas tot explosie hebben gebracht.

De politie maakte pas woensdag melding van het voorval dat zich 31 juli voordeed. Met zware brandwonden ligt het slachtoffer in een Gronings ziekenhuis.

Politieonderzoek heeft als voorlopige conclusie aan het licht gebracht dat de zwanenhals van het bewuste toilet waarschijnlijk droog heeft gestaan, enerzijds door het extreem warme weer in die periode, anderzijds omdat het toilet zelden werd gebruikt.

Circuskrokodil springt tussen kinderen

Honderden toeschouwers van een show met gevaarlijke dieren van Les Torrez zijn gisteren in Meppel in paniek geraakt toen een krokodil het publiek in sprong. Het dier maakte deel uit van een voorstelling met onder meer wurgslangen en vogelspinnen.

Toen dompteur Torrez voor de tweede keer krokodillen over het podium liet lopen, ontsnapte een twee meter lang exemplaar even aan zijn aandacht en rende hard het podium af. Het reptiel belandde midden tussen de voorste rijen waar met name kleine kinderen zaten. Het publiek gilde en deinsde geschrokken achteruit. Torrez sprong snel het podium af om de krokodil van verdere plannen te weerhouden. In het gedrang liepen enkele kinderen schrammen en blauwe plekken op. Veel huilende kinderen hielden de show voor gezien.

'Gratis internet is bijna voorbij'

Gratis aansluitingen op internet hebben hun langste tijd gehad. Wish-Noknok, dat in februari 1999 de eerste onbetaalde aanbieder was, kondigt aan dat het gratis abonnement wordt geschrapt. Providers als Zonnet, Freeler, Wannadoo en Het Net hebben zich soortgelijk uitgelaten.

Vanaf 1 oktober dalen de uitkeringen van telecombedrijven aan internetproviders met 30 tot 40 procent. Dat is het gevolg van een maatregel van het toezichthoudend orgaan Opta, de waakhond van de telecombedrijven. Vanaf het moment dat de telefoontikken aanzienlijk minder gaan opleveren, is het voor internetproviders nauwelijks nog interessant gratis diensten aan te bieden.

“ Voor ons staat vast dat we voor onze diensten binnenkort geld gaan vragen ,” aldus A. Bakkeren, algemeen directeur van Wish-Noknok. “ Wanneer en hoeveel, staat nog niet vast. Dat vergt nog enige communicatie. Er zal eerst een factuur-relatie met de klanten moeten worden opgebouwd .”

Verwacht mag worden dat nog dit jaar de eerste rekeningen de deur uitgaan. Bij Wish-Noknok staan 450.000 abonnees geregistreerd, van wie er 180.000 actief op het net zijn. Het bedrijf strikte zijn klanten via eenmalige inschrijving van 19,95 gulden. Surfen op het internet kost de gebruikers daarna alleen nog geld via de tweemaandelijkse telefoonrekening.

Cybercops gaan drugsverkoop aanpakken

De bestrijding van criminaliteit op het internet wordt geïntensiveerd. Behalve de kinderporno zal de speciale internetbrigade van de politie ook de reclame voor en de verkoop van drugs op het www aanpakken.

Dat schrijft minister Korthals (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds 1 juli is de politie gestart met de uitvoering van het Nationaal actieprogramma digitaal rechercheren. De ministeries van Justie en Binnenlandse Zaken hebben een startsubsidie van twee miljoen gulden gegeven. De regiokorpsen hebben daar negen ton aan toegevoegd, zodat in totaal bijna drie miljoen gulden beschikbaar is voor het eerste jaar.
Dat geld dient om de grootste knelpunten in de opleiding van mensen en de ontwikkeling en aanschaf van opsporingsmiddelen aan te pakken. Uiteindelijk is jaarlijks 65 miljoen gulden nodig om de strijd tegen de criminaliteit op internet te voeren.

De cyberpolitie zal gericht zoeken naar strafbare handelingen op het internet. Geconstateerde strafbare feiten moeten vervolgens uitmonden in concrete opsporingsonderzoeken, aldus de bewindsman.

Almelo: Vrouw valt 25 meter in schoorsteen

Een 28-jarige vrouw uit Oldenzaal is ernstig gewond geraakt na een val in de schoorsteen van het Theaterhotel in Almelo. Zij viel 25 meter diep door de schacht. De brandweer moest een gat maken in het onderste schoorsteengedeelte om haar te bevrijden.

Omstreeks kwart voor drie in de nacht van donderdag op vrijdag klom de vrouw samen met een 23-jarige kennis uit Almelo op het dak van het hotel. Op de rand van de schoorsteen verloor zij haar evenwicht en viel in het schoorsteenkanaal van 60 bij 120 centimeter. Kabels in de schacht hebben haar val geremd. Het slachtoffer was bij kennis tijdens de reddingsoperatie. Het motief voor de nachtelijke klimpartij is nog onduidelijk. Volgens de politie was er geen drank in het spel.

Destiny’s Child ontkent bizar seks gerucht

Als je beroemd bent, krijg je vaak heel wat bizarre roddels over jezelf te horen. Dat hebben de dames van Destiny’s Child aan de den lijve ondervonden.

In een interview met een Canadese krant maakte Beyoncé van de gelegenheid gebruik om korte metten te maken met het bizarre gerucht dat collega Michelle Williams een lesbische verhouding heeft met haar moeder. “Hoe ziek moet je zijn om zoiets te verzinnen?”, vroeg de zangeres zich af. “Een televisiepresentatrice noemde mijn moeder al een ‘kuikengek’. Die vrouw heeft mijn moeder zelfs nog nooit ontmoet.” Volgens Beyoncé worden dergelijke verhalen rondgestrooid door jaloerse mensen. “Die mensen kunnen het gewoon niet hebben als anderen succes hebben. En al helemaal niet als het om drie meiden gaat.”

Varkens kwijnen massaal weg

Zeker een derde en mogelijk zelfs al de helft van alle Nederlandse varkensbedrijven kampt met het besmettelijke PMWS, de 'wegkwijnziekte'. Het gaat om een virus dat biggen sterk doet vermageren en hen ademhalingsproblemen bezorgt. De economische schade die deze nieuwe, snel om zich heen grijpende ziekte teweegbrengt, kan een grote omvang aannemen.

Vlees van zieke dieren wordt gewoon verkocht

Het vlees van PMWS-varkens wordt vooralsnog gewoon verkocht omdat het volgens het ministerie van Landbouw geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Dat is in strijd met de Vleeskeuringswet waarin staat dat vlees van zichtbaar zieke dieren niet voor consumptie bestemd mag zijn.

Symptomen lijken op die van varkenspest

De symptomen van PMWS, 'Postweaning Multisystemic Wasting Syndrome', lijken sterk op die van de varkenspest: varkens vermageren sterk, worden kreupel, krijgen ademhalingsmoeilijkheden, maagproblemen, koorts en diarree. Veehouders hoeven PMWS niet te melden, daarom was tot voor kort niet duidelijk op welke schaal de ziekte voorkomt.

Het is de stichting Wakker Dier dat de Agrarische Hogeschool Delft heeft laten onderzoeken hoeveel bedrijven in Nederland te maken hebben met PMWS. Wakker Dier zegt dat de Gezondheidsdienst voor Dieren vorig jaar al een stijging van de sterfte onder biggen zag van dertig procent.

Wakker Dier zegt dat de ziekte mede wordt veroorzaakt door het stressvolle leven van varkens. De dieren zouden meer ruimte moeten krijgen, stelt de stichting. Maar het Ministerie van Landbouw wijst er op dat de ziekte ook voorkomt bij scharrelvarkens van biologisch werkende bedrijven.

Volgens Wakker Dier, dat informatie zegt te hebben verkregen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur, maakt het ministerie van Landbouw zich grote zorgen over de ziekte. Tegen het oprukkende virus is echter weinig te ondernemen. Een vaccin tegen de ziekte zou pas in 2004 of 2005 beschikbaar kunnen zijn.

Jongeren onderhouden kamp Westerbork

Jongeren uit met name Europa controleren in voormalig doorgangskamp Westerbork één voor één de ruim 100.000 herdenkingsstenen. Deze herinneren aan de joden en zigeuners die in de Tweede Wereldoorlog vanuit Drenthe op transport naar vernietigingskampen werden gesteld.

De jongeren uit Duitsland, Polen, Oekraïne, Oostenrijk, Tsjechië, Afghanistan, Soedan en Irak maken de stenen schoon en kitten eventueel loszittende davidsterren weer vast.

De tieners leveren in het kader van een mensenrechtenproject twee weken van hun zomervakantie in om Westerbork te onderhouden. Zij worden geassisteerd door een aantal bewoners van het asielzoekerscentrum in Hooghalen.

NS: extra personeel op risico treinen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zetten wekelijks op zo'n 1000 treinen extra personeel in tegen agressie. Elke maand bekijkt het spoorbedrijf op welke trajecten de agressie toeneemt dan wel vermindert en past daarop de inzet van het aantal conducteurs aan.

Ongeveer de helft van de 1000 treinen staat al langer bekend als 'risicotrein'. Dat geldt bijvoorbeeld op de zogeheten Zaanlijn, de Flevolijn, de Zoetermeerlijn en in iets mindere mate de Hoekse Lijn. Op de risicotreinen worden minimaal twee conducteurs ingezet.

Hackers uitgenodigd in te breken

Het district Broward in zuidelijk Florida (VS) heeft computerkrakers uitgenodigd om in te breken in nieuwe computersystemen voor verkiezingen.

Het bestuur wil volgens het dagblad de South Florida Sun Sentinel met aangeboden computersystemen verkiezingen gaan simuleren op scholen en bejaardentehuizen.

Alle hackers worden dan uitgedaagd om te proberen die computers te kraken en die verkiezingen in de war te sturen. De autoriteiten in Broward County willen zo uitvinden welke verkiezingscomputer het veiligst is.

Broward was een van de districten die in Florida bij de laatste presidentsverkiezingen in opspraak kwamen. De telmachines die toen werden gebruikt, tastten volgens critici nogal slordig en onnavolgbaar gaatjes af in ponskaarten die als stembiljet dienden.

Dat antiek aandoende systeem wordt binnenkort vervangen door een modern computersysteem voor verkiezingen in Broward. Tenminste, als er zo'n systeem de test van de computerkrakers doorstaat.

Drankjes bestellen via sms

Klanten op het terras van het Haagse etablissement De Haagsche Kluis kunnen vanaf vandaag bestellingen verrichten via een sms-bericht. Het café-restaurant aan het Plein heeft op de tafels van het buitenterras viltjes liggen met het nummer en de gebruiksaanwijzing van de unieke service. Wie een drankje of een hapje wil nuttigen, kan dit via de mobiele telefoon aan de bediening 'mailen'.

De eerste sms-bestelling wordt vanmiddag gedaan door de Haagse darter Raymond van Barneveld. Als de proef in Den Haag een succes wordt, zal de service ook in andere horecagelegenheden in ons land worden ingevoerd.

Prins en Máxima nemen tram in A'dam

Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta pakken bij hun bezoek aan Amsterdam op 10 september de tram. Het paar stapt op bij de Hollandse Schouwburg en rijdt met de historische Utrechtenaar nr. 1 naar de aanlegsteiger bij de De Nederlandse Bank, waar zij op een rondvaartboot stappen. Het GVB is volgens woordvoerder H. Bosma zeer vereerd met de koninklijke tramrit. "We hebben ook nog een Gouden Bus staan. Die zetten we graag in bij het huwelijk van het paar."

In het Amsterdamse stadhuis zullen de prins en zijn verloofde vervolgens luisteren naar een lezing van de bekende Amsterdamse schrijver Geert Mak. De lezing heeft als titel Vogelvluchten boven Amsterdam.

Overigens is in Eindhoven enige ophef ontstaan over een deel van het kennismakingsprogramma dat de Prins van Oranje en zijn aanstaande in die stad gaan volgen.

De gemeenteraadsfractie van het CDA maakt zich boos over het feit dat er na afloop van het programma een besloten receptie met het paar is in de expositieruimte van de plaatselijke kunstinstelling Mu Art Foundation.

Het CDA vindt dat het prinselijk paar daar beter kan wegblijven omdat er momenteel in de Eindhovense gemeenteraad een forse discussie gaande is over het voortbestaan van die instelling. Hierdoor zou de discussie in de raad worden vertroebeld.

Volgens de fractie is het niet verstandig en zelfs een teken van armoede om de receptie in een 'omstreden object' te houden. De gemeente vindt dit onzin.

Nederlander beste op Engelse topschool

Een 18-jarige Nederlandse scholier heeft op een Londense topschool de hoogste cijfers van Engeland gehaald.

Frederick van der Wijck sloot het laatste jaar op de Westminster-school af met zeven hoogst mogelijke cijfers. Al eerder in het jaar slaagde hij met glans voor zijn examen Frans, zo meldt de BBC. Na de zomer gaat Frederick wiskunde studeren op het St Johns College in Oxford. Eerst gaat hij nog op vakantie naar Oostenrijk. Zijn trotse vader Otto, die in Nederland woont, zei tegen de Engelse omroep dat Frederick een veelzijdig student is: "Hij combineert wetenschap, talen en wiskunde. Frederick is geen nerd."

Charles en Camilla mogen toch trouwen

De Britse koningin Elizabeth heeft zich "schoorvoetend" en "met tegenzin" neergelegd bij een huwelijk van haar oudste zoon prins Charles met Camilla Parker Bowles, al 30 jaar lang zijn vriendin.

Volgens Britse media zou het huwelijk in 2003 kunnen plaatsvinden. Maar Camilla zou zich geen prinses van Wales of ooit koningin mogen noemen. Zowel Buckingham Palace als de officiële residentie van prins Charles, St. James's Palace, verklaarde dat de prins geen trouwplannen heeft. "Het is absolute onzin", was het commentaar. Ingewijden menen echter dat de speculaties onderdeel uitmaken van een voorzichtige, goed georkestreerde campagne om het Britse volk aan het idee te laten wennen.

Het huwelijk van Charles en Camilla is problematisch omdat beiden gescheiden zijn. Charles zou desondanks kunnen trouwen in de Church of England omdat zijn ex-vrouw, prinses Diana, is overleden. Maar de voormalige echtgenoot van Camilla leeft nog. De Anglicaanse Kerk overweegt overigens wel de regels voor het sluiten van huwelijken te veranderen.

Behalve toestemming van de kerk heeft prins Charles ook de zegen van de koningin nodig, die tevens aan het hoofd staat van de Anglicaanse Kerk. Uit opiniepeilingen deze zomer blijkt dat een ruime meerderheid inmiddels geen bezwaren tegen Camilla als echtgenote van Charles heeft. Na de dood van Diana in 1997 werden Charles en Camilla voor het eerst in januari 1998 samen gefotografeerd bij het Londense Ritz Hotel.

Hoewel zij privé zo goed als samenwonen, bleef het paar officieel apart. Vorig jaar juni vergezelde Camilla tijdens een liefdadigheidsbijeenkomst de prins voor het eerst officieel. In mei dit jaar werden zij voor het eerst samen in een paleis gefotografeerd, waarna eind juni de openbare kus volgde. De zonen, prins Harry en prins William, kunnen redelijk goed met Camilla opschieten. William is zelfs bevriend met Camilla's zoon Tom. • In juni van dit jaar kusten Charles en Camilla elkaar voor het eerst in het openbaar.

Opera ontruimd na explosie aardappel

Ongeveer 2000 mensen bij een balletuitvoering in de Koninklijke Opera van Londen moesten donderdagavond op last van de brandweer de zaal verlaten na een ontploffing.

Achter de coulissen had een hongerige danser een aardappel in een magnetron gelegd. De aardappel vatte vlam en explodeerde in de oververhitte magnetron.

De operagangers konden na twintig minuten weer terug naar hun stoelen. Volgens een woordvoerder van de brandweer valt de schade aan de magnetron mee, maar de aardappel moet als verloren worden beschouwd.

Philips stopt met videorecorder

Nog voordat de opvolger op de markt is, stopt Philips met de productie van videorecorders. VCR-pionier Philips verkoopt zijn video-activiteiten aan het Japanse Funai. Het concern zet al zijn kaarten op de dvd-recorder, die volgende maand op de markt komt.

Philips pionierde in de jaren vijftig en zestig met de videorecorder. Eind jaren zestig al bracht het bedrijf een consumentenapparaat op de markt, dat met spoelen werkte. Daarna toog het concern aan de slag met een video-cassetterecorder.

Video 2000 heet nog altijd technisch superieur te zijn aan andere videosystemen, maar moest het als eerste afleggen tegen Sony's Betamax en JVC's VHS. Uiteindelijk bleef alleen de laatste over. Philips had zich toen allang toegelegd op de productie van VHS-recorders.

Op de apparaten wordt nog maar weinig verdiend. De prijzen zijn ingezakt tot drie-, vierhonderd gulden en Aziatische B-merken hebben de overhand.

Philips draagt zijn videorecorders nu over aan zo'n merk: Funai, de grootste producent van videorecorders ter wereld. De videorecorderfabriek in Wenen gaat dicht, wat 850 banen kost.

Binnen de Philips-strategie, die uitgaat van hoogwaardige digitale apparatuur, waarop de winstmarges groot kunnen zijn, spelen de apparaten geen rol meer.

Philips heeft inmiddels de opvolger al gepresenteerd: de dvd-recorder. Die kan tv-programa's digitaal opnemen op dvd-schijfjes. Die zijn kwalitatief beter - en langer houdbaar - dan VHS-opnamen, maar hebben het nadeel dat er maar één tot twee uur beeld op past.

Opnieuw lijkt het Philips-systeem technisch superieur. De dvd+RW-techniek heeft het voordeel dat opgenomen schijfjes ook in andere dvd-spelers afgespeeld kunnen worden. Concurrerende systemen kunnen dat alleen, als het schijfje tegen verder opnemen wordt beschermd.

Alleen leerde Video 2000 dat technische superioriteit niet altijd de overwinning betekent.

Opta: lager tarief voor snel internetten

De Opta heeft KPN op de vingers getikt wegens concurrentievervalsing. De waakhond voor de telecomsector vindt dat het bedrijf de aanbieders van ADSL te hoge kosten in rekening brengt voor toegang tot zijn telefooncentrales.

Bij ADSL wordt de ongebruikte capaciteit van een gewone telefoonlijn flink opgerekt. Daardoor kunnen klanten veel sneller internetten. De breedband-dienst is sinds drie jaar in Nederland mogelijk.

De providers van ADSL liggen al geruime tijd overhoop met KPN. Om abonnees snel te laten internetten moeten de bedrijven modems installeren in de wijkcentrales. De providers klagen dat KPN de aansluiting van hun klanten traineert, om op die manier zijn eigen ADSL-dienst Mxstream voortrekt.

In een procedure die was aangespannen door het Haagse bedrijf BaByXL heeft de Opta nu bepaald dat KPN beter inzicht moet geven in de tarieven die het rekent voor co-locatie (de toegang tot de wijkcentrales). De toezichthouder geeft KPN vier weken de tijd om zijn tarieven uit te leggen. Na nog eens vier weken moet het bedrijf nieuwe rekeningen sturen aan BaByXL. "De huidige tarieven liggen volgens onze berekeningen te hoog", aldus de Opta. "Het besluit zal ertoe leiden de kosten voor co-locatie worden verlaagd."

Eerder deze week werd bekend dat Cistron Telecom, een branchegenoot van BaByXL in Alphen aan de Rijn, zijn activiteiten moest beëindigen doordat KPN de stekker eruit trok. Cistron biedt ADSL aan 600 abonnees. Zij raken hun aansluiting kwijt, tenzij er een alternatieve aanbieder wordt gevonden.

De Opta besloot donderdag echter dat KPN de stekker er voorlopig niet mag uittrekken bij Cistron. Volgens de toezichthouder moet KPN Cistron in elk geval diensten blijven leveren tot 21 september.

Cistron Telecom zegt in de problemen zijn geraakt door een conflict over ADSL. Het bedrijf wilde op grote schaal ADSL invoeren en vroeg daarom vorig jaar toegang tot tientallen wijkcentrales van KPN. Het telecombedrijf heeft Cistron de rekening gepresenteerd voor alle co-locaties, terwijl het bedrijf pas in drie steden daadwerkelijk ADSL kan aanbieden.

"Onze schuld loopt in de miljoenen", aldus een woordvoerster van Cistron. Ze ontkent dat de onderneming de rekening aan KPN niet kan voldoen. "We willen niet betalen, want KPN vraagt voor diensten die we niet afnemen."

Chipkaart tonen bij aankoop sigaretten

Jonge rokers moeten in de toekomst een speciale chipkaart met pasfoto overleggen als ze een pakje sigaretten willen kopen. De tabaksverkoper kan zo controleren of de roker ouder is dan 16 jaar. Minister Borst (Volksgezondheid) komt daarmee tegemoet aan de eis van de Tweede Kamer dat de leeftijdsgrens in de nieuwe tabakswet ook gecontroleerd wordt omdat het anders gaat om symboolwetgeving. De Kamer wil dat Borst de speciale chipkaart invoert die is ontwikkeld door de sigarettenautomatenbranche.

Borst komt aan de wens tegemoet, maar alleen onder de voorwaarde dat de kaart wordt voorzien van een pasfoto, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. Door de nieuwe tabakswet mogen straks alleen nog mensen boven de 16 jaar sigaretten kopen. De verkoper is verplicht om naar de kaart te vragen als er een jongere aan de toonbank staat.

De chipkaart is uitgevonden voor de sigarettenautomaten, zodat jongeren niet zomaar een pakje uit de muur kunnen trekken en de wet kunnen omzeilen. De minister had namelijk gedreigd alle automaten uit te bannen als er geen oplossing voor dit probleem werd gevonden.

Dodelijke xtc-pil toch in Nederland

In heel Nederland is alarm geslagen nu een partij levensgevaarlijke xtc-pillen met de stof pma is opgedoken in Maastricht. De pil heeft in diverse Europese landen al elf levens gekost. Twee weken geleden overleden in Antwerpen nog twee tieners na gebruik ervan. Eerder stierven in Denemarken al vier tieners door de uitgaansdrug. Ook in Duitsland vielen vier slachtoffers, in Oostenrijk één.

Het Trimbosinstituut, dat onderzoek doet naar xtc-gebruik, heeft gisteren alle verslavingszorginstellingen in Nederland gewaarschuwd dat de dodelijke pil nu ook in ons land op de markt is gebracht.

De Maastrichtse politie ontdekte de tabletten met paramethoxy-amfetamine (pma) erin vorige maand bij een 30-jarige straatdealer zonder vaste woon- of verblijfplaats. De man had er 212 op zak. Hij werd op heterdaad betrapt toen hij het spul in de binnenstad wilde slijten.

Gisteren pas, na onderzoek in een lab van het Forensisch Instituut in Rijswijk, werd duidelijk dat het om de levensgevaarlijke soort xtc ging.

Slachtoffers krijgen bij een te hoge dosis last van hoge koorts terwijl ook de bloeddruk snel oploopt. Verder ontstaat een hoge hartslag, krijgen zij stuiptrekkingen en kunnen zij in coma raken met de dood als gevolg.

"Het gevaar zit hem vooral in de trage werking", zegt Henk Maurits van het Trimbosinstituut. "Gebruikers denken, als die pil na een uur nog niets doet, dat hij niet werkt en slikken dan vaak maar een nieuwe. Maar dat pma werkt veel en veel krachtiger. Geen enkele xtc-pil is natuurlijk veilig, maar dit is een levensgevaarlijk goedje. En het is niet te onderscheiden van een gewone xtc-pil."

De partij die in Maastricht werd ontdekt, was bedrukt met het Nike-logo. Maar volgens de politie bestaan ze ook met andere logo's en zijn ze in alle kleuren en maten verkrijgbaar.

"We gaan nu onderzoeken waar dat spul vandaan komt", meldt politiewoordvoerder Math Dereij. "En ook waar het is geproduceerd. Verder kunnen we alleen maar zoveel mogelijk gebruikers waarschuwen voor het gevaar."

De betrapte straatdealer werd op 26 juli op de Raamstraat in Maastricht toevallig opgemerkt toen de politie de nieuwe camera's die de Maastrichtse binnenstad moeten bewaken, wilde uitproberen. De 30-jarige hoofdverdachte is achter slot en grendel gezet. Zijn twee maten (34 en 28) uit Duitsland zijn na verhoor heengezonden.

Volgens Maurits is het de eerste keer dat een partij pma-tabletten in ons land opduikt. "We zijn een enkele keer eerder een tablet tegengekomen waarvan het vermoeden bestond dat er pma in zat", aldus de zegsman. "Het was wachten op de eerste grote partij. De ontdekking in Maastricht is een duidelijk signaal. Wij raden gebruikers dringend aan om hun pillen te laten testen. Dan weet je precies wat je slikt."

Schiphol krijgt Rechtbank

Schiphol krijgt op korte termijn een eigen rechtbank waar zware drugscriminelen en smokkelaars die van het plegen van strafbare feiten op of rond de luchthaven worden verdacht, snel kunnen worden berecht. Het kabinet besluit vandaag op voorstel van minister Korthals (Justitie) om een rechtbank op de luchthaven te openen voor de behandeling van enkel- en meervoudige strafzaken.

De nieuwe rechtbank zal in een van de gebouwen van Koninklijke Marechaussee worden gevestigd. Het is de bedoeling dat hier alleen strafzaken worden behandeld die aan Schiphol zijn gerelateerd.

Tot dusver werden alle strafzaken in verband met de luchthaven door de rechtbank in Haarlem behandeld. Deze is echter overbelast geraakt vanwege de toenemende aantallen passagiers en goederenvluchten en de daaruit voortvloeiende stijging van het aantal grote strafzaken. Daarom wordt nu voor een dependance in Haarlemmermeer gekozen. Bovendien beschikt de Haarlemse rechtbank over onvoldoende zittingsruimte die aan alle veiligheidseisen voldoet.

De nieuwe rechtbank zal zich tevens buigen over zakkenrollers en verdachten die zich met fraude of bedrog hebben beziggehouden.

De rechtbank kan tevens worden benut voor ander lik-op-stukbeleid. Vliegmaatschappijen hebben steeds meer last van passagiers die zich tijdens de vlucht misdragen en soms de veiligheid van andere reizigers in gevaar brengen.

Vrouw in brand gestoken

roperszeiss, Realzm, melanchromis en PCD hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onbekenden hebben in de metro van Parijs een jonge vrouw met brandbare vloeistoffen overgoten en haar in brand gestoken.

De politie heeft getuigen donderdag opgeroepen zich te melden. Tot nu toe hebben die zich nog niet gemeld.

De vrouw raakte bij de aanval op woensdagavond zwaar gewond: tachtig procent van haar lichaam is verbrand. Volgens de Franse krant Le Parisien namen de daders de baby die de vrouw bij zich droeg met zich mee.

Omdat er nog geen getuigenverklaringen zijn, kan de politie niet bevestigen of de vrouw inderdaad haar kind bij zich had.

Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis in Marseille.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.