Napster vervangt mp3 door .nap

Napster gaat het bekende bestandsformaat '.MP3' vervangen door een eigen compressiestandaard. Wanneer Napster later deze zomer zijn betalende abonnementsdienst opstart, zullen de muziekbestanden die via de Napster-site worden uitgewisseld, de bestandsextensie '.NAP' meekrijgen.

Napster werkt voor de ontwikkeling van het bestandsformaat samen met Playmedia, de leverancier van WinAMP, en met de digitale afdeling van Bertelsmann. Napster wil met dit initiatief meer controle krijgen over wat er met de muziekbestanden gebeurt, bijvoorbeeld hoe vaak ze mogen worden afgespeeld. De nieuwe Napster-software zal stukken die in MP3-formaat in het netwerk binnenkomen, automatisch omzetten in .NAP-formaat.

De vraag is echter hoeveel mensen Napster nog gaan gebruiken want nieuwe uitwisselingsdiensten worden ontdekt.

Kazaa

De een zijn dood is de ander zijn brood. Dat oude gezegde geldt ook in cyberspace, want de ondergang van het eens zo populaire uitwisselingsnetwerk Napster heeft andere, soortgelijke diensten bepaald geen windeieren gelegd. Een van de snelst groeiende MP3-diensten is het Nederlandse KaZaa - vandaag precies één jaar geleden opgericht - dat op korte tijd razend populair geworden is, niet in het minst ook bij de Vlaamse jeugd. Maar de pret zal niet blijven duren. KaZaa heeft laten weten dat het 'op termijn' een betaalde dienst zal worden.

KaZaa is een product van FastTrack, een in Amsterdam gevestigde ontwikkelaar van draadloze en internet gerelateerde diensten. FastTrack werd opgericht in april 2000 door de Zweed Niklas Zennström en de Deen Janus Friis. Het bedrijf is zelf eigenaar van het KaZaa-netwerk en verhuurt de technologie ook aan derden zoals MusicCity en Grokster.

Sinds de moeilijkheden van Napster heeft KaZaa een populariteitsvlucht genomen die niet meer te stoppen lijkt. Iedere maand verdubbelt het aantal gebruikers dat op hetzelfde moment is ingelogd op het netwerk. In juni waren er dat nog zo'n 200.000. Deze maand situeert dit aantal zich steevast tussen de 400.000 en 500.000 gebruikers. Het Amerikaanse internet-onderzoeksbureau Webnoize voorspelt dat de technologie van FastTrack in september al door meer dan 1 miljoen mensen gebruikt zal worden. Ter illustratie: op één jaar tijd zijn er al 3,5 miljoen files gedownload via KaZaa.