FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 juli 2001

Schorsing de Boer slechts 2 maanden

coelho had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De schorsing van Frank de Boer in verband met het gebruik van het verboden middel nandrolon is door de UEFA teruggebracht van 12 maanden tot 2 maanden. De Boer is nu officieel tot 31 augustus geschorst. Dit betekent dat hij beschikbaar de belangrijke wedstrijd van Nederlands Elftal tegen Ierland, die op 1 september wordt gespeeld.

In hoger beroep bleken de rechters gevoelig voor de aangedragen argumenten van het A-Team, het specialistenteam dat Frank de Boer voor zijn verdediging had samengesteld. Het is nog niet bekend of De Boer een schadeclaim gaat indienen.

Edgar Davids, ook geschorst vanwege vermeend nandrolongebruik, heeft al contact opgenomen met het team van De Boer.

Het leven na Starmaker

Gisteren meldden wel al dat Starmaker terug komt op tv bij yorin, zowel een nieuwe versie als de vorige deelnemers. En vandaag is bekend geworden op welke wijze de oude starmakertjes, het huidige K-otic, in beeld zullen worden gebracht:

Hoe het dit zevental vergaat vanaf het moment dat de leerzame startcampus werd verlaten, toont de vijfdelige serie 'K-otic, leven na Starmaker', die Yorin wekelijks vanaf woensdag 1 augustus uitzendt.

Hiervoor kregen alle zeven bandleden en digitale camera mee, om hun persoonlijke belevenissen vast te leggen. Naast dit exclusieve beeldmateriaal zijn tevens hun professionele activiteiten minutieus geregistreerd, want K-otic is reeds ijverig bezig met de voorbereidingen op een indrukwekkende najaarstoernee, waarbij ongeveer vijftien plaatsen worden aangedaan. Eén en ander wordt daarbij gelarteerd met het belangrijkst archiefmateriaal van drie maanden 'Starmaker'.

Dus iedereen kan zien hoe het de talentvolle leden van K-otic vergaat, die van begin maart tot en met eind mei dagelijks op het scherm in het muziekproject 'Starmaker' bij Yorin te zien waren en de ene megahit na de andere scoorden. Alhoewel het dagelijkse programma ten einde is gekomen, regeert hun muziek nog immer de hitlijsten. De inmiddels vertrouwde gezichten van Anna, Bart, Bouchra, Martijn, Rachel, Sita en Stefan hebben zelfs weer een nieuwe single uitgebracht. Op 23 juli verscheen 'I really don't think so', evenals de dvd 'Live & more'.

Kijk dat zijn leuke berichten voor de vele Starmaker fans op Fok!

Napster vervangt mp3 door .nap

Napster gaat het bekende bestandsformaat '.MP3' vervangen door een eigen compressiestandaard. Wanneer Napster later deze zomer zijn betalende abonnementsdienst opstart, zullen de muziekbestanden die via de Napster-site worden uitgewisseld, de bestandsextensie '.NAP' meekrijgen.

Napster werkt voor de ontwikkeling van het bestandsformaat samen met Playmedia, de leverancier van WinAMP, en met de digitale afdeling van Bertelsmann. Napster wil met dit initiatief meer controle krijgen over wat er met de muziekbestanden gebeurt, bijvoorbeeld hoe vaak ze mogen worden afgespeeld. De nieuwe Napster-software zal stukken die in MP3-formaat in het netwerk binnenkomen, automatisch omzetten in .NAP-formaat.

De vraag is echter hoeveel mensen Napster nog gaan gebruiken want nieuwe uitwisselingsdiensten worden ontdekt.

Kazaa

De een zijn dood is de ander zijn brood. Dat oude gezegde geldt ook in cyberspace, want de ondergang van het eens zo populaire uitwisselingsnetwerk Napster heeft andere, soortgelijke diensten bepaald geen windeieren gelegd. Een van de snelst groeiende MP3-diensten is het Nederlandse KaZaa - vandaag precies één jaar geleden opgericht - dat op korte tijd razend populair geworden is, niet in het minst ook bij de Vlaamse jeugd. Maar de pret zal niet blijven duren. KaZaa heeft laten weten dat het 'op termijn' een betaalde dienst zal worden.

KaZaa is een product van FastTrack, een in Amsterdam gevestigde ontwikkelaar van draadloze en internet gerelateerde diensten. FastTrack werd opgericht in april 2000 door de Zweed Niklas Zennström en de Deen Janus Friis. Het bedrijf is zelf eigenaar van het KaZaa-netwerk en verhuurt de technologie ook aan derden zoals MusicCity en Grokster.

Sinds de moeilijkheden van Napster heeft KaZaa een populariteitsvlucht genomen die niet meer te stoppen lijkt. Iedere maand verdubbelt het aantal gebruikers dat op hetzelfde moment is ingelogd op het netwerk. In juni waren er dat nog zo'n 200.000. Deze maand situeert dit aantal zich steevast tussen de 400.000 en 500.000 gebruikers. Het Amerikaanse internet-onderzoeksbureau Webnoize voorspelt dat de technologie van FastTrack in september al door meer dan 1 miljoen mensen gebruikt zal worden. Ter illustratie: op één jaar tijd zijn er al 3,5 miljoen files gedownload via KaZaa.

Prins Philip beledigt weer eens iemand

Prins Philip, de echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth, is weer onbeleefd geweest.

Tegen een jongen van dertien zou hij hebben gezegd dat hij te dik was om astronaut te worden. Tijdens een bezoek aan de universiteit van Salford in noordwest-Engeland raakten Philip en Andrew Adams met elkaar aan de praat. Toen de jongen had gezegd dat hij later in een raket omhoog wil, zei de prins dat hij dan wel eerst moet afvallen, ''anders kun je er niet in.'' De 13-jarige Andrew Adams kon de opmerking van de prins niet waarderen. ''Het deed pijn, maar ik deed net alsof de prins een grapje maakte.'' Andrews moeder had geen goed woord over voor de uitlatingen van de 80-jarige prins. ''Ik snap niet waarom iemand van zijn kaliber zo'n smakeloze opmerking maakt,'' zei ze.

Prins Philip staat bepaald niet bekend om zijn tact. Tegen Britse studenten in Peking zei hij ooit dat ze spleetogen zouden krijgen als ze lang in de Chinese hoofdstad zouden blijven.

-
In het kader van het broodnodige komkommernieuws

Onderzoek naar Dutroux nog lang niet af

Het onderzoek naar de affaire-Dutroux is nog volop bezig. Er zijn twee nieuwe rapporten binnen van het Belgisch Nationaal Instituut voor de Criminologie en de Criminalistiek.

Die hebben betrekking op de micrologische en morfologische analyse van 500 haartjes. 295 daarvan komen uit de kelder in Marcinelle, 205 uit de bestelwagen Renault Traffic. Van een meerderheid van de haartjes kon achterhaald worden van wie ze waren: Dutroux, Martin, Lelièvre, Sabine, Laetitia, Julie en de twee kinderen van Dutroux. Een groot deel van de haartjes zijn van Dutroux zelf.

Er zitten ook enkele haartjes van honden bij. Haartjes van Mélissa zijn er niet. De haartjes die nog niet aan een bepaald persoon konden worden toegeschreven, zullen nog moeten onderworpen worden aan een DNA-analyse. Totnogtoe zijn er vier rapporten over analyses binnen, alles samen gaande over 1.300 van de 6.000 haartjes die moesten geanalyseerd worden.

Er moeten bovendien nog bijkomende onderzoeksdaden worden uitgevoerd, die bevolen werden door de kamer van inbeschuldigingstelling in Luik. Het gaat om psychiatrische onderzoeken en personaliteits- en moraliteitsonderzoeken van personen die, naast de hoofdverdachten, eveneens in het kader van het Dutroux-onderzoek in verdenking zijn gesteld.

Digitale tv via de ether start begin 2002

Wormer, Haarlem en Amsterdam zijn de eerste regio's waar begin volgend jaar digitale televisie kan worden ontvangen via een antenne. Nozema begint hier met uitzendingen van de 25 meest bekeken televisiezenders voor mensen die nog geen kabeltelevisie hebben, dat niet willen of mensen die bij voorbeeld kamperen of met een draagbare tv op terras of balkon zitten.

Nederlandsche Omroep-Zendermaatschappij (Nozema) zegt, bij monde van woordvoerder E. van Stokkom, niet de illusie te hebben dat digitale televisie de kabeltelevisie zal verdrukken. ,,Immers, de meeste mensen kijken al tv via de kabel.''
Nozema zal niet het bedrijf zijn dat het pakket zenders commercieel exploiteert. Daarvoor is de firma Digitenne in beeld. De uiteindelijke beslissing daarover valt komend najaar.

De digitale uitzendingen die Nozema via de ether gaat uitzenden, vormen een geduchte concurrent van de kabelmaatschappijen, zegt Van Stokkom. Het digitale beeld is storingsvrij en het geluid van cd-kwaliteit. Bovendien mag de antenne-ontvangst bedoeld lijken voor recreanten en diegenen die om redenen van afstanden nog verstoken zijn van 'de kabel', verwacht wordt dat er ook mensen zijn die van hun huidige kabelaar af willen om bijvoorbeeld financiële redenen.

16-jarige autodief oorzaak verkeerschaos

tyl + Happyfun.nl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 16-jarige autodief heeft vrijdagochtend voor een chaos op de ring-west van de snelweg A10 bij Amsterdam gezorgd. Een achtervolgende politiewagen kwam rond half zes tijdens een inhaalmanoeuvre in botsing met een vrachtwagen. Hierdoor ramde de vrachtauto de tijdelijke middenberm die beide weghelften scheidt. De ring was tot half negen afgesloten om de vrachtauto te verwijderen en de afscheiding te herstellen.

De achtervolging begon op de A10-noord en voerde met snelheden van 130 kilometer per uur door de Coentunnel. De minderjarige dief raakte onderweg ook nog een busje, maar kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een geparkeerde auto op de Westlandgracht in Amsterdam.
De 16-jarige chauffeur stapte uit en sprong in de gracht om alsnog te ontsnappen. Even later bedacht hij zich en liet zich door agenten op het droge trekken. De verdachte is aan de politie in Utrecht overgedragen, waar de auto werd gestolen.

De twee agenten van de politieauto zijn met nekklachten naar het ziekenhuis vervoerd, maar zijn inmiddels weer naar huis. De afsluiting leidde volgens de politie niet tot files. Het verkeer werd omgeleid.

Doek valt voor Spott.nl

Rop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

VNU, PCM Uitgevers en de Holland Media Groep stoppen met de veilingsite Spott.nl. De site levert niet genoeg op, zo werd vandaag bekendgemaakt. Voor de 32 medewerkers aan de site wordt ontslag aangevraagd.

Spott.nl bestond pas sinds april vorig jaar. De site was gekoppeld aan een televisieprogramma met Viola Holt, maar dit programma werd wegens slechte kijkcijfers al snel afgevoerd. Spott.nl heeft zo'n 20 miljoen gekost, reclame op zenders van de HMG en in de bladen van VNU en PCM niet niet meegeteld.

Gelukkig is Fok! nog niet commercieel

Zie ook dit bericht!

Canadees zoekt e-mailcontact met aliens

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Canadese hoogleraar Allen Tough heeft een e-mailadres voor ruimtewezens opengesteld. Faxen of bellen mag ook.

Als marsmannetjes toevallig de beschikking hebben over internet, dan kunnen ze nu ook per e-mail contact opnemen met de wetenschappers die op zoek zijn naar buitenaardse intelligentie. De Canadese wetenschapper Allen Tough heeft een e-mailadres beschikbaar gesteld waarmee ruimtewezens contact met hem kunnen opnemen.

'Hello to ETI', zo begroet Tough de buitenaardse bezoekers van zijn homepage. Tough, die ervan uitgaat dat de buitenaardse wezen Engels kunnen lezen, hoopt op een vruchtbare uitwisseling van ideeën met de marsmannetjes over het 'geweldige universum waarin wij leven'.

De oproep van Tough wordt ondersteund door tachtig, soms vooraanstaande wereldbewoners. Een van hen, de Australische sterrenkundige Ray Norris, verklaart zijn steun tegenover de New Scientist als volgt: "Het is een manier van zoeken die bijna niets kost, dus waarom zou je het laten?"

Madonna ontslaat bewaker

FunLOvinCriminal had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Madonna heeft de bewaker van haar huis in Londen ontslagen. De man moest Madonna's optrekje van een slordige 10 miljoen euro bewaken. Hij had echter honger en besloot snel een hotdog te gaan halen in de dichtsbijzijnde snackbar. Toen de popqueen met haar gezin thuiskwam kon ze zelfs haar woning niet binnen, omdat de bewaker de sleutel mee had. Toen hij terug kwam werd hij uitgescholden door de ster en mocht hij vertrekken...

Boete van 10 mille voor zakjes saus

CRX_master had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie zakjes bloemkoolsaus zijn een 44-jarige inwoonster van Anna-Paulowna en haar man duur komen te staan. Een rechtbank in Cairns (Australië) veroordeelde hen kort geleden tot vijf en een halve maand gevangenisstraf of een boete van 10.000 gulden, wegens het overtreden van de daar geldende quarantaine wetgeving.

Net op het moment dat het mkz-virus in Europa om zich heen sloeg en de epidemie op haar hoogtepunt was vertrok het stel naar Australië. Bij de grens gaf de vrouw aan niets aan te hebben te geven. Bij de controle vond de douanier echter de zakjes bloemkoolsaus.

Het stel werd aan een urenlang verhoor onderworpen en moest voor een rechtbank verschijnen. Volgens de aanklager pleegden ze een "moedwillige en ernstige overtreding van het importverbod." Er was daarom een hoge straf op zijn plaats, ook als waarschuwing aan andere toeristen.

Volgens Knorr, de producent van de zakjes, vormde de inhoud helemaal geen gevaar in de mkz-crisis. Het vonnis wordt er niet minder om.

Marokko: huwbare leeftijd verlagen

Nijntjuh, Zwaluw, Fred en Ricochet hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marokko heeft Nederland gevraagd de leeftijd waarop vrouwen mogen trouwen te verlagen naar 15 jaar, zodat Marokkaans-Nederlandse meisjes op dezelfde manier kunnen trouwen als in hun vaderland. In Marrokko mogen meisjes met 15 jaar trouwen, jongens met 18 jaar. In Nederland staat dit beide op 18 jaar.

Marokko probeert al enige jaren tot een verdrag te komen met Nederland, waarin veranderingen in het familierecht zouden moeten worden gemaakt. Het land hecht sterk aan het eigen familie- en personenrecht dat is samengevat in een islamitische wetboek, de Mudawwanah. Het verschil in wetgeving levert nu voor met name Marokkaans-Nederlandse vrouwen grote problemen op. Een in Nederland gesloten huwelijk wordt in Marokko niet erkend. Hetzelfde geldt voor echtscheidingen.

Volgens Nederland is de Marokkaanse wens de eigen rechtsregels te laten gelden voor in het buitenland woonachtigen juridisch onmogelijk, en uit oogpunt van vrouwenrechten onwenselijk. Toelaten van de Mudawwanah zou de rechtspositie van Marokkaanse vrouwen in Nederland sterk verslechteren.

Schoner gebit met video-tandenborstel

Het Japanse Panasonic heeft een video-tandenborstel ontwikkeld waarmee mensen tijdens het poetsen in hun mond kunnen kijken.

Hierdoor worden zelfs de meest verborgen etensresten opgespoord met als resultaat een gezonder gebit en een frissere adem. Door gebruik van een normale borstel kan wel 40 procent van de voedselresten blijven zitten.

De nieuwe elektrische tandenborstel kan via een snoer op een monitor worden aangesloten, waardoor mensen kunnen zien wat tot nu toe aan de tandarts was voorbehouden.

Paul McCartney gaat weer trouwen

Paul McCartney gaat trouwen met zijn vriendin, het 33-jarige ex-model Heather Mills. Het aanstaand echtpaar heeft zich donderdag verloofd. De 59-jarige McCartney verloor in 1998 zijn toenmalige vrouw Linda. Zij stierf aan borstkanker.

Een jaar later ontmoette de popster Heather Mills. Paul McCartney heeft haar maandag ten huwelijk gevraagd tijdens een korte vakantie in het noord-Engelse Lake District. Volgens een verklaring ging de popster daarbij op zijn knieën, waarna hij haar een ring met diamanten en saffieren gaf.

De ex-Beatle liet weten dat het huwelijk "in de loop van volgend jaar" zal plaatsvinden. De carrière van Mills als fotomodel kwam in 1993 abrupt ten einde toen een deel van haar been moest worden geamputeerd na een verkeersongeluk.

Uitspraak 'zaak' De Boer pas zaterdag

De uitspraak in de hoger beroepszaak van Frank de Boer, die betrapt is op nandrolon, is waarschijnlijk pas zaterdagmorgen. Op zijn vroegst zou de Nederlandse international vrijdagmiddag uitsluitsel krijgen.

De beroepscommissie van de UEFA heeft veel tijd nodig om alle stukken te bestuderen en vervolgens te beraadslagen. De zitting is donderdagmiddag tegen vijven afgerond. Opvallend was dat de dopingexperts die De Boer aan zijn advocatenteam had toegevoegd, niet aan het woord kwamen.

Alleen de voetballer zelf en zijn advocaten Hellingman en Aguet mochten hun zegje doen. "Er is naar ons geluisterd, we zijn nu serieus genomen in tegenstelling tot de eerste zitting een maand geleden." De Boer en zijn advocaten zijn hoopvol gestemd over een goede uitspraak. Ze zeiden optimistisch te zijn dat de oorspronkelijke straf van een jaar wordt teruggebracht. De Boer: "Voor mij is maar een uitspraak acceptabel: vrijspraak. Ik ben onschuldig."

Onderzoek marteling politie bij top Genua

Italië heeft de Britse regering een onderzoek beloofd na beschuldigingen van Britse actievoerders bij de G8-top in Genua dat de politie hen heeft gemarteld. Vijf arrestanten uit Groot-Brittannië zeggen bewusteloos te zijn geslagen door politieagenten, meldt de BBC.

Volgens de demonstranten zijn ze ten onrechte aangehouden toen ze lagen te slapen in school die diende als hoofdkwartier van de protestgroep Genua Sociaal Forum. 'De politie sloeg in het wilde weg met de wapenstok in op mensen die zich niet verzetten', zo zeggen ze. Vier demonstranten beschrijven de plaats waar ze vastzaten als 'een veldhospitaal in de Krimoorlog' waar mensen lagen met botbreuken en hoofdwonden. 'We zaten 36 uur in kale betonnen cellen met weinig eten en onder psychisch en vaak ook lichamelijk moeilijke omstandigheden.' Een advocaat werd hen geweigerd.

Woensdag werden ze vrijgelaten. Een van de vijf actievoeders ligt nog met ernstige verwondingen in een ziekenhuis in Genua. Hij heeft een doorboorde long, gebroken ribben en inwendige bloedingen. De demonstrant ontkent bij gewelddadigheden betrokken te zijn geweest.

In Genua gaan onder politici ook stemmen op voor een onderzoek naar het politieoptreden tijdens de top. Volgens een Italiaanse senator van de Groene Partij zou de politie fascistische liederen hebben gezongen en demonstranten met verkrachting en het gebruik van geweld hebben bedreigd.

Een politieman zou het optreden van zijn collega's hebben vergeleken met 'een nachtmerrie onder een dictator als Pinochet'. Sommige van zijn collega's zouden zich volgens hem als fascisten hebben gedragen. In dagblad La Republicca zei hij: 'Ze zetten de demonstranten in rijen en sloegen hun hoofden tegen de muur. Op een persoon urineerden ze.'

Italiaanse autoriteiten namen het eerder op voor de politie. Ze werd geconfronteerd met demonstranten die er alleen maar op uit zouden zijn te provoceren.

Lijnende vrouwen vallen flauw op het strand

Lijnende vrouwen, die er alles voor over hebben om zo 'strak' mogelijk op het strand te liggen, bezorgen de reddingsbrigades langs de Nederlandse kust handen vol werk. Met grote regelmaat moeten de hulpverleners aan de slag omdat de op dieet zijnde dames door de combinatie van hitte en een te lege maag van hun stokje gaan.

"Sommige vrouwen liggen uren in de zon te bakken en als ze dan opstaan, vallen ze bijna meteen flauw. Als ze vervolgens weer bij hun positieven komen, krijg je te horen dat ze de hele dag nog niets of bijna niets hebben gegeten en op dieet zijn. Dan is de oorzaak snel achterhaald", vertelt Ruud Cloeck van de Bloemendaalse Reddingsbrigade, die soms wel drie keer op een dag flauwgevallen meisjes de helpende hand moet bieden.

Volgens de voorzitter van de Bloemendaalse Reddingsbrigade gaan vooral aan het begin van het strandseizoen veel dames van hun stokje. "Niet iedereen heeft maatje 36, maar als het mooi weer wordt, wil iedereen dat wel graag hebben. Als de bikini's dan weer voor de eerste keer tevoorschijn worden gehaald, is het voor sommigen even schrikken. Die gaan dan op dieet, terwijl het juist met deze warme dagen belangrijk is goed te eten en te drinken. Ze kunnen beter in de winter alvast met lijnen beginnen", meent de 45-jarige Cloeck.

Volgens de redder in nood, die zijn werkzaamheden op vrijwillige basis uitvoert, is het overigens altijd hetzelfde type vrouw/meisje dat te hulp moet worden geschoten. "Ze hebben over het algemeen allemaal al een mooi figuurtje. Helemáál geen vetrollen. Dus ik begrijp niet waar ze zich druk om maken. Maar het zijn meestal de meisjes die graag gezien willen worden en die ook op die plaatsen komen waar het kennelijk heel belangrijk is dat je strak in je vel zit. Een moeder van twee kinderen hoeven we echt nooit te hulp te schieten omdat ze is flauwgevallen vanwege een dieet. Daarvoor zijn andere dingen inmiddels belangrijker geworden."

Man verliest auto aan 3 liftsters

Een 31-jarige man uit Groningen is in een onbewaakt ogenblik zijn auto kwijtgeraakt aan drie vrouwen. De Groninger dacht even de barmhartige Samaritaan uit te hangen toen hij bij Veendam het trio zag liften. Hij stopte en de vrouwen van 18, 22 en 23 jaar uit Hoogezand en Veendam stapten bij hem in de auto.

Wat een gezellige rit moest worden, eindigde voor de man in een paar benauwde uren. Hij tankte langs de autoweg N33 ter hoogte van Rolde. Toen hij afrekende, gingen de vrouwen er met zijn auto als een speer vandoor.

Omdat de man wist dat de dames naar Zwolle wilden, hield de politie de A28 nauw in de gaten. Daar werd een file tussen Meppel en Staphorst de liftsters noodlottig. Het was eenvoudig voor de politie om ze aan te houden. De 22-jarige vrouw die de auto bestuurde, bleek niet in het bezit van een rijbewijs. Volgens het trio was alles bedoeld als een 'geintje'.

Maagdelijkheidstest Turkije van de baan

De Turkse minister van Gezondheidszorg, Osman Durmus, heeft de maatregel om leerling-verpleegsters aan een maagdelijkheidstest te onderwerpen, ingetrokken. Niet alleen verscheidene organisaties hadden in Turkije felle kritiek geuit op het plan van de bewindsman, maar ook de regeringspartijen konden zich niet in het plan vinden.

Vooral de leider van de rechts-nationalistische Nationale Actie Partij (MHP), Devlet Bahceli, heeft openlijk kritiek op de minister van zijn eigen partij uitgeoefend. Volgens Bahceli heeft Durmus in een delicaat moment voor Turkije het imago van de partij beschadigd. De MHP wordt er al vaak van beschuldigd een obstakel te zijn voor herstel van het door de economische crisis geplaagde land.

Minister Durmus was eerder deze maand met het voorstel van de maagdelijkheidstest gekomen. Deze test bestond vroeger al, maar werd in 1999 stopgezet toen vijf meisjes muizengif innamen om de maagdelijkheidstest te vermijden.

Hittegolf op komst!

We krijgen een hittegolf! Verschillende weerkundigen bevestigden gisteren dat het kwik in ons land de komende dagen zal stijgen tot tropisch niveau. De verwachting is dat dit weekeinde op veel plaatsen in ons land de 30 graden wordt gehaald. Omdat deze hoge temperatuur ook begin volgende week zal aanhouden, is er sprake van een hittegolf.

Officieel zijn daar vijf aaneengesloten dagen voor nodig met een temperatuur van 25 graden of meer. Van die vijf dagen moeten er drie zijn waarop het kwik boven de 30 graden uitkomt.

Volgens Weerbureau HWS en de Friese weerman Piet Paulusma wordt de 30 graden vandaag al lokaal in het zuiden bereikt. "Op zondag gaat het echt beginnen. Dan heb ik bijna overal de 30 staan. Begin volgende week kan het zelfs nog wel eens ietsje warmer worden!" aldus een enthousiaste Paulusma, die als een van de eersten de warmtegolf van deze week voorspelde.

Dorothé Lucassen van Weerbureau HWS bevestigt de lezing van Paulusma. "De mensen in het zuiden krijgen het eerst te maken met de tropische warmte, daarna volgt de rest van het land."

De hoge temperaturen zullen naar verwachting veel landgenoten naar onze kust doen trekken. Gecombineerd met de komst van buitenlandse toeristen zal het op de wegen naar de stranden bom- en bomvol zijn. Ook aan het eind van de zaterdag en de zondag, als de strandgangers massaal naar huis terugkeren, zal het druk zijn, zo is de verwachting.

"Ook het strandweer zal inderdaad prima zijn", aldus Lucassen. "Zeker omdat het daar ietsjes koeler zal zijn, ongeveer 25 graden. Bovendien staat er vaak 's middags een heerlijk briesje vanaf zee, zodat het nog een beetje is uit te houden."

Verschillende zomerse evenementen die voor het komend weekeinde zijn gepland, spinnen garen bij de tropische weersomstandigheden. Zo wordt in Rotterdam het Zomercarnaval gehouden, een bonte stoet van zeventig praalwagens en groepen die zingend, dansend en muziek makend door de binnenstad trekt.

Speciaal voor dit evenement, dat vorig jaar ruim 600.000 bezoekers trok, wordt de hele Rotterdamse binnenstad afgesloten. Het Zomercarnaval is daarmee het grootste eendaagse culturele evenement in ons land.

De hittegolf zal waarschijnlijk duren tot komende woensdag. Daarna verwachten de weerkundigen dat de temperatuur weer zal dalen, maar dat deze nog altijd een stuk boven de 20 graden zal liggen. Dorothé Lucassen van HWS: "Voor het weer hoeven we dus voorlopig niet naar het buitenland op vakantie te gaan."

Rapport Srebrenica gekraakt

Onderzoeksleider kapitein P. Rutten van de Koninklijke Marechaussee zet grote vraagtekens bij het eigen onderzoek uit 1995 naar het `per ongeluk' vernietigde fotorolletje van Srebrenica. De teamleider heeft zware kritiek op de rol die het Openbaar Ministerie, de Militaire Inlichtingendienst, het Gerechtelijk Laboratorium en het ministerie van Defensie speelden tijdens en in het onderzoek.

Rutten, in 1995 leider van het zogenoemde Kodakteam, noemt in een intern rapport aan de bevelhebber van de marechaussee meermalen zaken en de rol van de MID, het ministerie en het OM `vreemd' en `opmerkelijk'. Dit blijkt uit een rapport van 24 juni, dat door de teamleider is opgesteld in opdracht van zijn superieuren, en dat in het bezit is van het GroenLinks-Kamerlid A. Harrewijn.

Minister Korthals van Justitie maakte woensdag bekend dat er geen nieuw onderzoek komt naar het mislukken van het fotorolletje. Op het rolletje stonden foto's van de hulp die werd geboden door Nederlandse militairen bij het scheiden van moslimmannen en -vrouwen en foto's van geëxecuteerde mannen.

De beslissing van de minister was een reactie op een NOVA-uitzending van 20 juni jongstleden waarin werd bericht over onvrede bij het Kodakteam over het toenmalige onderzoek. Twee voormalige medewerkers van de Koninklijke Marechaussee moesten vervolgens voor justitie de klachten onderzoeken. In hun aanbevelingsbrief pleiten zij in navolging van drie Kodakteamleden voor een reconstructie. Korthals meldt de Kamer dat daar `vanuit strikt stafrechtelijke oogpunt' geen aanleiding voor is.

Harrewijn, die het bijbehorende vertrouwelijke onderzoeksverslag van Korthals heeft gelezen, stelt dat deze en de openbare brief aan de Kamer bij lange na niet de scherpe kritiek van Rutten bevatten zoals deze heeft gesteld in zijn rapportage van eind juni. De onderzoeksleider stelde zijn rapport op op verzoek van de bevelhebber van de marechaussee. Rutten wenst niet op de kwestie en het onderzoek van Korthals in te gaan en verwijst naar de staf van de marechaussee, die eveneens geen toelichting wil geven.

Toename gebruik partydrug GHB

Het gebruik van het verdovende middel GHB neemt toe. Vooral in de Zaanstreek wordt deze `partydrug' sinds deze zomer meer gebruikt. Haarlemse ziekenhuizen krijgen vrijwel elk weekeinde slachtoffers van GHB binnen. Vorig weekeinde tien, waardoor andere spoedeisende gevallen moesten worden doorgestuurd.

'GHB wordt overal gebruikt, maar in de Zaanstreek is het op dit moment extreem', zegt de woordvoerder van de unit Synthetische Drugs van de politie. Op het Beachpop festival in Bloemendaal is de politie een grootschalige waarschuwingsactie begonnen.

De ambulance reed vorig weekeinde af en aan naar dat housefestival op het strand van Bloemendaal. Gebruikers van een te grote dosis GHB kampten met ademhalingsproblemen en een extreem verlaagde bloeddruk. Van de tien slachtoffers die naar het ziekenhuis werden gebracht, verbleven er zes minimaal één nacht op de intensive care.

De aangenaam versuffende werking van GHB maakt de drug populair bij partybezoekers. De stof staat ook wel bekend als `rapedrug'. In 1999 werden vier gevallen van verkrachting bekend waarbij de stof stiekem in het glas van een meisje werd gedaan, dat vervolgens onwel raakte en weerloos was.

Duitsers mogen geen kuilen graven

Hartje zomer krijgen veel Duitse badgasten een bittere pil te slikken. Zij mogen langs het Duitse deel van de Noordzee en een groot deel van de Oostzee niet langer kuilen graven of kastelen bouwen.

De frustratie en de verwarring over deze maatregel zijn groot. Verderop aan de Oostzee, richting Polen, is graven en spitten wél toegestaan. Kranten laten klagende toeristen aan het woord. Typisch Duits, wordt gezegd, steeds weer nieuwe regels.

Het verbod blijkt al geruime tijd te bestaan, maar de overheid begint nu harder in te grijpen. De zee verovert door het vele graafwerk meer land en toeristen liepen letsel op doordat ze in een kuil vielen. Daar komt bij dat de zandkastelen, versierd met stenen en takken, steeds gekkere afmetingen gingen aannemen en er conflicten dreigden. Rondom wordt vaak een zandwal aangelegd. In dat stukje privé-land mag dan niemand anders komen.

Wassenaarse bom tot ontploffing gebracht

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft donderdagmiddag even na 14.00 uur een bom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. De operatie verliep volgens de gemeente vlekkeloos. De autoriteiten legden het verkeer op de N44 een halfuur stil.

De EOD vervoerde de bom eerst naar een gat in een weiland in de omgeving, waarna de ontploffing plaatshad. Een handje vol buurtbewoners keek toe.

Een groep van vijftig tot zeventig omwonenden moesten voor 12.00 uur hun huissleutels bij de politie inleveren. Hun villa's staan binnen een cirkel van 115 meter rond de vindplaats van de bom. Mensen die iets verder weg wonen, mochten wel thuis blijven, maar moesten ramen en deuren open laten staan. Tussen 12.00 uur en 14.00 uur mochten zij hun huizen niet verlaten.

Bouwvakkers stuitten vrijdag op de 250-ponder, terwijl zij aan het werk waren in de achtertuin van een villa aan de Eikenlaan. Daarop werd een aantal woningen ontruimd. De bom werd tijdelijk herbegraven, waarna de bewoners terug naar hun huizen konden. De bom belandde er tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de Britten Duitse stellingen in Wassenaar bombardeerde. Dit deden zij omdat de Duitsers hen met V2-raketten bestookten. Deze bom was een blindganger.

Vrouw in coma baart kind

Een 24-jarige Amerikaanse die al acht maanden in coma ligt, heeft een baby ter wereld gebracht. De vrouw kreeg in november een zeer ernstig verkeersongeval en is niet meer bij bewust geweest. Artsen ontdekten dat ze zwanger was toen ze werd opgenomen.

Zij noch haar echtgenoot wist dat ze in verwachting was. De pers berichtte donderdag in Cincinnati dat het meisje maandag werd geboren. Artsen in het universiteitsziekenhuis van de stad spreken van een wonder. Het is moeilijk een zwangerschap te bestendigen bij een moeder in coma. Meestal overleven baby's in de buik van de moeder ernstige ongevallen niet.

De moeder lijkt tijdens de zwangerschap iets vooruit te zijn gegaan. Ze opent inmiddels de ogen om zaken waar te nemen, aldus een arts.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.