Ericsson diep in het rood

Ericsson is diep in de rode cijfers beland. De Zweedse fabrikant van mobiele telefoons maakte vrijdag bekend dat het resultaat voor belastingen in het tweede kwartaal van dit jaar 5,3 miljard kroon (f 1,27 miljard) negatief is geweest.

In het tweede kwartaal van vorig jaar behaalde het concern nog een winst voor belastingen van 6,7 miljard kroon. Worden eenmalige posten en kosten voor herstructurering meegerekend, dan komt het verlies zelfs uit op 20 miljard kroon (f 4,8 miljard). De resultaten komen overeen met wat analisten hadden verwacht.

De kwartaalomzet verminderde met 3 procent tot 62,8 miljard kroon (f 15 miljard). Ericsson verwacht voor de rest van het jaar ,,een vlakke tot matige groei'' van de markt voor mobiele telefoons. Het concern is bezig met een reorganisatie die vanaf volgend jaar een jaarlijkse besparing moet opleveren van omgerekend f 9 miljard.

Dit jaar zullen er volgens de Zweedse onderneming over de hele wereld 400 miljoen à 440 miljoen mobiele telefoons worden verkocht. Daarmee verlaagde het concern zijn eerdere raming van 430 miljoen à 480 miljoen. Ericsson verkocht in het tweede kwartaal 7,7 miljoen gsm'etjes tegen 6,2 miljoen in het eerste kwartaal.

Donderdag maakte ook concurrent Nokia zijn cijfers bekend. Het Finse concern kwam in het tweede kwartaal uit op een nettowinst van 1,2 miljard euro (f 2,65 miljard). Dat is 20 procent minder dan in dezelfde periode van 2000. Ondanks de sterke winstdaling was het resultaat beter dan de analisten hadden verwacht.

Nokia was niet echt duidelijk in zijn verwachtingen voor de rest van dit jaar. Volgend jaar acht het een terugkeer naar een omzetgroei van 25 à 35 procent niet uitgesloten. Ericsson gaf ook geen duidelijke prognose. Het gaat ervan uit dat de verkoop van mobieltjes dit jaar gelijk is aan die van vorig jaar of iets groter zal uitvallen. Bij de aanleg van netwerken is het volgens het concern ,,een kwestie van tijd'' voordat er verbetering optreedt.