FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 juli 2001

Rellen bij G8-top kost mensenleven

Radicale tegenstanders van het economische beleid van de rijke landen hebben vrijdag in de straten van Genua slag geleverd met de politie. Een jonge demonstrant stierf, nadat een lid van de ordetroepen op hem zou hebben geschoten. Er vielen tientallen gewonden.

Een vrouw is er zeer slecht aan toe en een politieagent is zwaar gewond geraakt. Het Italiaans persagentschap AGI meldde vanuit Genua dat ziekenhuizen zich over 120 mensen hebben ontfermd.

De demonstranten grijpen de top van de G8, de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland, in de Italiaanse havenstad aan om de globalisering van de economie aan de kaak te stellen. Deze gaat volgens hen ten koste van de arme landen.

Tour de France : Uitslag Etappe 12

De twaalfde etappe in de Ronde van Frankrijk is vrijdag gewonnen door Félix Cardenas. De Colombiaanse renner uit de Kelme-ploeg arriveerde in zijn eentje in Ax-les-Thermes.

Aan het einde van de rit over 166,5 kilometer had Cardenas een voorsprong van een dikke tien seconden op de Spanjaard Roberto Laiseka en zo'n 16 seconden op de Amerikaan Lance Armstrong die twee kilometer van de finish Ullrich klopte. De Duitser verloor een kleine veertig tellen op de etappewinnaar. Michael Boogerd eindigde als negende op ruim anderhalve minuut.

De gele trui blijft in handen van de Fransman François Simon. Lance Armstrong kroop als nummer drie in het klassement dichter naar de koppositie. De Amerikaan heeft iets meer dan negen minuten achterstand op Simon. Jan Ullrich staat vijfde op ruim dertien minuten. Michael Boogerd klom in het algemeen klassement naar de elfde plaats.

De twaalfde etappe werd ontsierd door enkele valpartijen. Onder de gewonden bevond zich ook tourdebutant Bram de Groot van de Raboploeg. Hij is met hoofdwonden naar het ziekenhuis in Perpignan gebracht. De Groot kwam in de afdaling van de eerste col ten val.

Christophe Moreau, de Franse favoriet, gaf op. Hij had maag-en ademhalingsproblemen en antibiotica hielp hem niet.

De etappe voor morgen:

Tom Cruise huurt eiland voor vakantie

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse filmster Tom Cruise heeft een compleet tropisch eiland gehuurd voor een romantische vakantie met zijn nieuwe vriendin Penelope Cruz. De 39-jarige Cruise en zijn Spaanse vriendin verblijven op het eiland Wakaya, dat 60.000 dollar (bijna 150.000 gulden) per nacht kost, meldde het showbizzpersbureau WENN.

Wakaya behoort tot de Fiji-eilanden. Een woordvoerder van het plaatselijk bureau voor toerisme zei dat het ongebruikelijk is het hele eiland te boeken. Cruise had echter gezegd dat hij totale privacy wil met zijn nieuwe geliefde. Het paar vloog in Cruises privé-vliegtuig naar Wakaya.

Pikant detail is dat Cruises ex-echtgenote Nicole Kidman nog geen week geleden ook op Wakaya vakantie vierde. Zij was er met haar vriend Russell Crowe en de twee kinderen die Cruise en zij tijdens hun huwelijk adopteerden. Het paar ging in februari van dit jaar uiteen na een huwelijk van tien jaar.

Gewonden na inademen chloordamp

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vijftien mensen zijn vrijdagmorgen in winkelcentrum De Meent in Papendrecht gewond geraakt doordat zij giftig perchloor hebben ingeademd. Het chloorgas was ontsnapt uit de machinekamer van een stomerij.

Alle gewonden, onder wie de eigenaar van de stomerij, zijn naar ziekenhuizen in de directe omgeving overgebracht. De eigenaar van de stomerij sloeg alarm toen hij bij het betreden van zijn winkel onwel werd.

Om half een heeft burgemeester Bruijn van Papendrecht het rampenplan in werking gesteld, zegt de politie. Het centrum, waar veertig winkels zijn gevestigd, is ontruimd. Brandweer en politie heeft ook de mensen uit de bovenliggende kantoren en appartementen geëvacueerd.

De brandweer heeft het lek inmiddels gedicht. Er is in totaal veertig liter van de vluchtige chemische stof vrijgekomen, deelde burgemeester C. de Bruin van Papendrecht mee omstreeks 14.30 uur. Acht leden van de brandweer zochten, gehuld in gaspakken, naar het lek. Ondertussen strooien zij absorberende korrels op de vloer van het winkelcentrum om het perchloor "te vangen". Als dat klaar is, moet een gespecialiseerd bedrijf komen om de korrels af te voeren.

Het perchloor is gelekt uit een van wasmachines van stomerij BB. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in. Het winkelcentrum blijft naar verwachting dicht tot het eind van de middag.

Audio CD's zijn vaak al beveiligd

Rtificial had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Consumenten hebben de afgelopen maanden nietsvermoedend cd's gekocht die zijn uitgerust met een nieuwe kopieerbeveiliging. Diverse grote platenmaatschappijen hebben de technologie die ervoor zorgt dat een cd niet meer naar de pc gekopieerd kan worden, op een aantal audio-CD's toegepast.

De anti-kopieerbeveiliging van Macrovision plaatst als het ware een extra track op een cd. Deze track bevat tik- en kraakgeluiden. Consumenten die de cd in een gewone cd-speler afspelen, horen deze track niet. Zodra ze de cd echter kopiëren naar de harde schijf van de computer zijn de storende geluiden wel te horen. Dit is zowel het geval bij bestanden op een gekopieerde cd als bij MP3-bestanden.

De platenmaatschappijen zeggen de nieuwe technologie bewust in alle stilte te hebben ingevoerd. Op die manier willen ze nagaan of consumenten verschil in audiokwaliteit horen. Volgens de maatschappijen zijn er niet meer klachten binnengekomen dan normaal. BMG Nederland heeft inmiddels toegegeven dat de cd 'Puur' van Volumia uitgerust is met de nieuwe techniek.

Overigens is het maar de vraag of de nieuwe techniek wettelijk wel is toegestaan. Zo mag een consument volgens de wet cd's die hij in zijn bezit heeft voor privégebruik kopiëren naar zijn pc. Met de beveiligingstechnologie is dat niet meer mogelijk. Op de makkelijke manier wel te verstaan. Zolang een cd af te spelen is via een cd-speler, kunnen de bestanden immers zonder al te veel kwaliteitsverlies via een kabeltje naar de pc overgezet worden.

Huisarts in het weekend duurder

Een bezoekje aan de huisarts in de avonduren en in het weekeinde wordt ruim twee keer zo duur. Dat heeft het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) becijferd.

Voor particulier verzekerden gaat het tarief omhoog van 92 naar 192 gulden. Een visite van de huisarts gaat 278 gulden kosten in plaats van 128 gulden nu. Voor ziekenfondsverzekerde wordt per consult ongeveer 100 gulden meer gevraagd.

De tariefsverhoging is een gevolg van de zogeheten dienstenstructuur waarin huisartsen vanuit een centrale post avond- en weekeinddiensten gaan verzorgen. Die vermindert de werkdruk van de huisarts. Momenteel werkt een huisarts 1200 uur per jaar buiten de kantooruren. Dat moet na landelijke invoering van de dienstenstructuur worden teruggebracht tot 300 uur.

Verreweg de meeste patiënten, zowel ziekenfonds als particulier, zijn verzekerd voor kosten van de huisarts. Zij ondervinden volgens de CTG geen nadeel van de tariefsverhoging. Alleen particulier verzekerden met een eigen risico kunnen worden getroffen. Een bezoek van de huisarts buiten kantooruren is voldoende om een eigen risico van 250 gulden per jaar op te gebruiken.

Bankoverval om boete te betalen

De 29-jarige Paige Morphis in Tenessee werd door de rechter veroordeeld tot het betalen van een boete van 1.100 dollar, wegens het uitschrijven van valse cheques.

De vrouw had zoveel geld echter niet in haar bezit en besloot dat er maar een manier was om snel dat bedrag bij elkaar te krijgen. Ze liep de rechtbank uit, pakte haar pistool en overviel een bank. Met het geld op zak keerde ze terug naar de rechtbank en betaalde haar boete.

Inmiddels was de politie op de hoogte van haar misdaad en snelde naar Morphis' huis om haar te arresteren.

Tja, soms gaat een kale kip zelf nieuwe veren plukken

Bezopen overvaller ontmaskert zichzelf

Een wel erg domme overvaller is voor een jaar in de bak beland. Vorig jaar december besloot de man, gewapend met een mes in zijn rechterhand, (en een fles in zijn linker) eens een winkel te overvallen.

Probleem voor hem was dat hij even was vergeten dat de winkel waar hij het op gemunt had, juist die ene was die vlakbij zijn ouderlijk huis gesitueerd was. En laat dit nou ook de enige winkel van het dorp zijn...
De boef herkende een hoop mensen en was zo vriendelijk om zijn masker meerdere malen omhoog te doen om zo z'n vroegere dorpelingen te begroeten.

Zo werd het een koud kunstje deze kluns te vangen.

Tien mensen bedolven na instorting

Van Happyfun.nl kregen we te horen dat in de Britse hoofdstad Londen vrijdagochtend een drie verdiepingen tellend gebouw met woningen is ingestort.

Onder het puin zouden zich nog tien mensen bevinden, meldde de omroep BBC. Brandweerlieden zoeken naar overlevenden.

Vier bewoners van het huis -twee vrouwen, een man en een klein kind- konden worden gered. Over de oorzaak van de instorting is nog niets bekend. Het pand bestond uit een winkel op de begane grond en appartementen op de bovenverdiepingen.

De Londense brandweer probeert met infraroodcamera's en geluidsapparatuur de vermiste slachtoffers te vinden. Een woordvoerder van de brandweer heeft gemeld dat bouwvakkers ten tijde van het ongeluk bezig waren met renovatiewerkzaamheden, maar dat het nog te vroeg is om te bepalen of dit de oorzaak van de instorting is.

Brad en Jennifer klagen juwelier aan

Happyfun.nl meldde ons via de newssubmit dat Brad Pitt en Jeniffer Aniston een Italiaanse juweelontwerper aanklagen.

De juwelier was ingeschakeld om de trouwringen voor hun huwelijk te maken, en moest beloven ze niet te zullen namaken. Probleem was dat Sylvia Damiani en Damiani International niet alleen de ringen hebben nagemaakt, maar de sierraden ook nog voor een zachter prijsje hebben aangeboden op internet en in winkels in Palm Desert en Las Vegas.

De ringen worden verkocht door Damiani en zijn 18 karaat wit- of geelgoud met 12 of 13 diamanten. Ze kosten 1000 dollar per stuk en zijn alleen op bestelling leverbaar. Het kost 2 maanden om de ringen te maken.

De rechtzaak is ingediend in Los Angeles. Het stel eist 50 miljoen dollar.

Tekenaar Lucky Luke overleden

In Brussel is de 77-jarige Morris, tekenaar van de stripheld Lucky Luke, overleden. Morris, pseudoniem van de West-Vlaming Maurice De Bevere, overleed aan de gevolgen van een ongelukkige val, enkele weken geleden.

Van de verschillende albums van Lucky Luke zijn wereldwijd meer dan 300 miljoen exemplaren verkocht. Morris begon in 1945 met tekenen. Een jaar later creëerde hij de befaamde stripheld die ,,sneller kon schieten dan zijn schaduw''.

In 1955 begon Morris aan een samenwerking met scenarioschrijver René Goscinny, die duurde tot aan de dood van die laatste in 1977. De Amerikaanse producenten Hannah en Barbara maakten ook enkele Lucky Luke-tekenfilms. Verder baseerde acteur/regisseur Terence Hill een film op het stripfiguur.

Cafebrand Volendam eist nog een leven

Happyfun.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 15-jarige Anja Kok uit Volendam is gisteren overleden aan de brandwonden die zij in nieuwjaarsnacht had opgelopen bij de brand in het Volendamse café De Hemel.

Het aantal doden door de brand is daarmee opgelopen tot veertien. Advies- en informatiecentrum Het Anker in Volendam maakte gistermiddag het overlijden van Anja Kok bekend. Het meisje was kort geleden opnieuw opgenomen in het ziekenhuis wegens complicaties aan de luchtwegen. Het Anker, dat de nazorg regelt voor de slachtoffers van de brand, wil niet zeggen in welk ziekenhuis zij lag en wat de aard van de complicaties was.

De brand in café De Hemel brak uit in de nieuwjaarsnacht. Bijna 300 jonge bezoekers raakten gewond. Eind januari overleed het dertiende slachtoffer

Business News Radio mag blijven uitzenden

Het Commissariaat voor de Media zal de financiee-economische nieuwszender Business Nieuws Radio voorlopig niet uit de ether halen.

De commerciële radiostations Arrow Classic Rock en Slam! FM betoogden dat BNR met haar programmering - half nieuws, half jazz - niet paste binnen de oorspronkelijke formule van een jazz-zender waarop BNR's licentie was verkregen. Staatssecretaris Rick van der Ploeg schoof echter het bezwaar door naar het Commissariaat, dat oordeelde dat het huidige programma-aanbod weliswaar niet helemaal binnen de oorspronkelijke formule past maar dat dat niet ernstig genoeg is om er tegen op te treden.

BNR zendt sinds 1999 uit op de frequentie die officieel wat toegewezen aan JazzRadio (later JFK).

Proef met internet via stopcontact

Energiebedrijf Nuon begint een proef met internet via het stopcontact. Het energiebedrijf meent dat deze nieuwe manier van communicatie minstens zo snel is als internetten via de kabel. Inbellen is niet nodig en de gebruiker kan elk willekeurig stopcontact in huis gebruiken om te internetten.

De proef deze zomer in 250 Arnhemse huizen is bedoeld om `de technische haalbaarheid definitief vast te stellen'. Maar daarover maakt Nuon zich weinig zorgen.

Het bedrijf wijst erop dat de nieuwe technologie al is beproefd in onder meer de VS, Duitsland en Spanje. In Nederland kon het tot dusver niet vanwege technische omstandigheden, maar inmiddels is dat volgens Nuon veranderd.

Een voordeel van internet via het stopcontact (het zogeheten Powerline protocol) is dat meer mensen in één woning kunnen internetten zonder dat dit extra kosten oplevert. De abonnementsprijs zou concurrerend moeten zijn met die van andere internetaanbieders.

Omstreden geitjes voorlopig gespaard

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vijf omstreden angora-geitjes in het Friese dorp Morra mogen zeer waarschijnlijk blijven leven. Het ministerie van Landbouw heeft dat woensdag bevestigd.

De diertjes stonden dit voorjaar in de ruimingszone rond twee boerderijen die besmet waren met mond- en klauwzeer. Om te voorkomen dat de geiten zouden worden afgemaakt, heeft de eigenaresse ze elders laten onderduiken.

Dit gedrag is ten strengste verboden, omdat zo mond- en klauwzeer ongemerkt kan worden verspreid. De terugkeer van de geitjes is vorige week door buurtgenoten ontdekt, wat tot ingrijpen van de overheid leidde.

De diertjes zouden mogelijk uit voorzorg alsnog afgemaakt worden. Volgens het ministerie is nu echter besloten dat de geiten alleen worden onderzocht. Pas als ze besmet blijken, worden alle evenhoevige dieren op het bedrijf gedood.

Niet besmet
Ondertussen loopt nog wel een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het gedrag van de eigenaresse, mevrouw Visser. De vrouw zelf zegt opgelucht te zijn dat de dood van haar geitjes vooralsnog van de baan is. "Er valt heel wat spanning van me af", zegt ze. "Ik verwacht niet dat ze mond- en klauwzeer hebben, want de andere dieren op ons bedrijf waren dit voorjaar ook niet besmet."

Bolletjesslikker in de problemen

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 43-jarige Amsterdammer is donderdag dood aangetroffen in een appartementencomplex op Curaçao. De politie heeft sterke aanwijzingen dat geknapte drugsbolletjes (bolita's) de dood van de man hebben veroorzaakt.

Het Openbaar Ministerie heeft het stoffelijk overschot voor autopsie in beslag genomen. Dit jaar zijn op Curaçao al vijf personen overleden door het slikken van bolletjes met cocaïne.

Het is al lange tijd een veel gebruikte methode om drugs naar Europa te smokkelen. Als de bolletjes niet goed zijn verpakt, bestaat het risico dat ze knappen. Dit is vrijwel altijd dodelijk.

Volgens de politie had het slachtoffer laxeermiddel geslikt in een poging de drugsbolletjes kwijt te raken, maar dit mislukte. De politie is op zoek naar een andere Nederlandse man, die bij het slachtoffer in het appartement verbleef, maar nu spoorloos is.

Puberale olifant geeft problemen

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Heibel in de tent met jonge mannetjesolifanten

Een tikkeltje teleurgesteld waren ze wel in het Noorder Dierenpark in Emmen, toen ze het vaststelden dat het nieuwe olifantjenjong een jongetje is. Dat betekent dat de jumbo niet in de dierentuin mag blijven. Over een aantal jaren, als het dier volwassen is, moet het verkassen naar een andere zoo, omdat er in een olifantenkudde slechts ruimte is voor één volwassen mannetje.

”We hadden gehoopt dat het een vrouwtje zou worden. Een mannetje hou je op een gegeven moment niet meer in de hand. En je moet er toch niet aan denken wat er gebeurt als-ie geslachtsrijp wordt en zijn moeder en tantes gaat dekken”, zegt Nienke de Weert, woordvoerster van het park.

”We zien het al aan Aung Naing Lay, die in 1997 is geboren. Hij vertoont echt puberaal gedrag: de boel stangen, rottigheid uithalen. Hij heeft het voornamelijk voorzien op een van de wijfjes, zoekt haar elke keer weer op, geeft haar een dreun met zijn slurf… Als het wijfje dan van zich afbijt, gaat ’ie snel terug naar zijn moeder, die de ander vervolgens op haar donder geeft. Dan heb je heibel in de tent. Nee, zo langzamerhand wordt het tijd dat Aung Naing Lee weggaat; hij begint echt een probleem te worden”, aldus De Weert.

Ook een andere mannetjesjumbo, Ant Bwe Lay, staat op de nominatie te verhuizen. Zijn gedrag is weliswaar niet zo recalcitrant als dat van Aung Naing Lay, maar de in 1994 geboren dikhuid is wél hard op weg volwassen te worden. In de Emmer kudde lopen verder nog twee jonge mannetjes –uit 1997 en 1998– rond. Slechts een van de olifanten die de laatste jaren zijn geboren, is een vrouwtje en dus een blijvertje.

Het deze week geboren jumbootje heeft de naam Aung Bo gekregen, wat overwinnaar betekent. Dit vanwege de twee eerdere zwangerschappen van zijn moeder, die beide eindigden in niet levensvatbare jongen. Vrijdag om elf uur mag Aung Bo voor het eerst een paar uurtjes met de kudde naar buiten.

Drijvende weg biedt uitkomst

Joesoef had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nederland wordt volgend jaar een proef genomen met een drijvende weg. Die kan worden gebruikt bij wegwerkzaamheden, grote manifestaties en bij watersnood. Dit heeft Rijkswaterstaat gisteren bevestigd.

Bij watersnood kunnen verbindingen intact blijven door de drijvende weg in te zetten. Bij groot onderhoud aan wegen zou hij kunnen fungeren als omlegging. Rijkswaterstaat denkt er ook geld mee te besparen omdat een `zandlichaam` als ondersteuning niet nodig is.
De weg, met een lengte van één kilometer, moet snel kunnen worden opgebouwd en afgebroken. Het is nog niet bekend waar de eerste testen zullen zijn.

Noodweer teistert Europa

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is zomer, maar voor veel vakantiegangers in binnen- en buitenland lijkt het daar niet op: een record-regenval in Frankrijk, regen én zelfs sneeuw in Spanje en overvloedige regen in Nederland. En alsof dat alles nog niet genoeg is, ondervonden toeristen aan de Spaanse Costa del Sol veel hinder van een felle bosbrand, die uitbrak bij het bekende plaatsje Mijas.

Toeristen in de Pyreneeën kwamen van een wel heel koude thuis. Op hoogten boven 1600 meter viel een dik pak sneeuw. Op de pas van Bonaigua, gelegen op 2072 meter, waren zelfs sneeuwkettingen nodig.

In Barcelona en aan de Costa Brava viel in één dag meer dan 35 mm regen. Op veel plaatsen kwam het kwik niet boven de 13 graden, bijna 20 graden minder dan normaal in deze tijd van het jaar.

Bosbrand
Mijas aan de Costa del Sol ontsnapte gisteren aan een ramp. Bij een felle bosbrand konden brandweerkorpsen uit de hele regio slechts met de grootste moeite voorkomen dat het pittoreske plaatsje in vlammen opging.

De brand ontstond woensdagavond laat door een samenloop van omstandigheden. Toen buitenlandse toeristen autopech kregen en de motorkap openden, sloegen de vlammen over van de brandende motor naar de gortdroge bebossing naast de weg. De harde wind, die soms snelheden bereikten van 60 kilometer per uur, wakkerde de vuurzee in recordtijd aan tot een grote brand.

De brand zorgde gisteren voor een enorme chaos aan de Costa del Sol. De snelweg Malaga-Algeciras moest urenlang voor het verkeer worden afgesloten wegens overslaande vlammen. De enige overgebleven doorgangsroute van de N340 was lange tijd volledig geblokkeerd door kilometerslange files. Gisteravond waren drie van de vier brandhaarden onder controle.

Frankrijk
Zelden begon de zomer in Frankrijk zo slecht. Weerkundigen hebben de afgelopen drie weken in Parijs een neerslag gemeten van 172 mm. De afgelopen honderd jaar is er in juli nog nooit zoveel regen gevallen. Met name in de bij Nederlanders populaire streken zoals Normandië, Bretagne en Dordogne was het weer bar en boos. Zelfs aan de Middellandse Zee bleef de temperatuur ver onder normaal steken.

De vijfhonderdduizend Nederlanders, die volgende week in Frankrijk vakantie vieren, zullen naar verwachting nog niet kunnen rekenen op een langere periode met bestendig mooi weer.

"Het komende weekeinde knapt het, net als in Nederland, wel iets op. Maar een langdurige zomerse periode zit er niet in. Het blijft heel wisselvallig, met regen. Alleen aan de Middellandse Zee ben je verzekerd van echt goed weer. Maar ook daar kunnen wel wat buien vallen", aldus een woordvoerster van weerbureau HWS in Soest.

De Franse meteorologen denken daar anders over. Hun antwoord op de openingskoppen in de dagbladen France-Soir en Le Parisien 'Wanneer wordt het zomer?' en 'Gaat het nog lang duren?' is: "Vanaf vrijdag knapt het vanuit het westen op. Het weekeinde kan nog een enkele storing brengen, maar dan blijft het voorlopig mooi. Wellicht ligt er zelfs een hittegolf in het verschiet."

Massale fraude met sofinummers

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden: illegalen dankzij mega-fraude 'legaal'
Fraudeteams van onder meer arbeidsinspectie, GAK en Belastingdienst hebben een omvangrijke handel in sofi-nummers ontdekt. In het illegalen-circuit gelden prijzen variërend van ƒ50 voor een eenvoudig sofi-nummer tot zelfs ƒ14.000 voor een sofi-nummer, compleet met een hele set identiteits-documenten, waaronder een vervalst paspoort.

Een sofi-nummer biedt een illegaal in Nederland toegang tot de arbeidsmarkt en bovendien tot een groot aantal voorzieningen, zoals de studiefinanciering, (huur-)subsidies, kinderbijslag, het ziekenfonds en uitkeringen.

Zwarte markt
Vele tienduizenden sofi-nummers zouden via de zwarte markt in handen zijn gekomen van illegalen, die daarmee 'legaal' tot de Nederlandse arbeidsmarkt zijn toegetreden. Vorig jaar kwamen er 137.000 vreemdelingen naar Nederland, slechts een klein deel daarvan maakt kan op een legale status.

Bovendien zijn er sofi-nummers ontdekt waar soms honderden illegalen achter schuil gaan. De uitkerende of premie-innende instanties, blijken geen standaard-controle uit te voeren of één sofi-nummer vaker wordt gebruikt.

Ozonlaag was bijna volledig weg

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ozonlaag was midden jaren zeventig vrijwel volledig vernietigd. Het zou tot een milieucatastrofe zijn gekomen als de industrie broom was gaan gebruiken in spuitbussen en koel- en vriesapparaten in plaats van chloorverbindingen (cfk's).

Dat zegt de Nederlandse Nobelprijswinnaar voor chemie prof.dr. Paul Crutzen in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist dat zaterdag uitkomt.

De scheikundige kreeg de Nobelprijs voor zijn baanbrekende onderzoek naar het gat in de ozonlaag. Deze laag beschermt de aarde tegen schadelijke ultraviolette straling van de zon.

IJsdeeltjes

Chloorverbindingen kunnen de ozonlaag alleen samen met ijsdeeltjes afbreken, daarom zijn de gaten boven de noord- en de zuidpool het grootst. Broom heeft echter geen ijsdeeltjes nodig en zou een sneller en nog verwoestender effect hebben gehad, aldus Crutzen.

In 1987 sprak een groot aantal landen in het Protocol van Montreal af het gebruik van dergelijke schadelijke gassen terug te dringen.

Crutzen zei vorig jaar oktober te verwachten dat de natuur het gat in de ozonlaag over dertig tot veertig jaar heeft 'gerepareerd'. Volgens hem hebben de internationale afspraken succes. Vooral het terugbrengen van de uitstoot van cfk's is gelukt: de productie liep in enkele jaren terug van 1 miljoen ton naar minder dan 15.000 ton.

Napster houdt zich nog even in

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is nog niet zeker of Napster direct weer de draad oppakt, nu een federale rechter heeft bepaald dat de muziekdienst zijn werkzaamheden weer mag hervatten. Dat heeft Napster-woordvoerder Ricki Seidman tegen persbureau AP gezegd. "Maar we zijn wel opgelucht met de uitspraak."

De negende federale Hof van Beroep heeft besloten dat Napster weer mag functioneren. Daarmee is de vorige uitspraak van de federale rechter Marilyn Hall Patel teniet gedaan. Die bepaalde op 11 juli dat Napster geen activiteiten mocht verrichten totdat het bedrijf er zeker van was dat er geen auteursrechten geschonden zouden kunnen worden.

Sinds 2 juli is de uitwisselingsserver uit de lucht. Napster is op dit moment druk bezig om een betaalservice in werking te stellen, waarbij MP3-bestanden uitgewisseld kunnen worden, zonder dat de auteursrechten daarbij in het gedrang komen.

Specifieke vermelding vlees op verpakking

Worst en verpakte vleeswaren mogen in de toekomst niet zomaar meer die naam dragen. Brussel wil alle producenten verplichten op het etiket precies aan te geven wat erin zit en van welk dier het afkomstig is.

De Europese Commissie komt met een richtlijn die consumenten meer duidelijkheid moet verschaffen over wat ze nu precies eten. Na de bse- en mkz-crises is de behoefte aan informatie groot, zo meent Eurocommissaris Byrne (Voedselveiligheid).

De richtlijn heeft betrekking op allerlei soorten voorverpakt, houdbaar vlees zoals worstjes en corned beef. Het gaat niet om verse producten.

Op het etiket mag voortaan alleen 'vlees' worden vermeld als het ook echt om spierweefsel gaat met minder dan 25 à 30% vet. Andere delen, zoals hart, ingewanden en lever, moeten bij de naam worden genoemd en mogen niet als 'vlees' worden bestempeld. Consumenten denken bij het label 'vlees' namelijk aan spierweefsel en daarom moeten de huidige regels worden verscherpt.

De Europese lidstaten en het Europees Parlement moeten nog met de richtlijn instemmen. Byrne wil de nieuwe regels per 1 januari 2003 laten ingaan.

Zwaluw bedankt voor de tip !

Ericsson diep in het rood

Ericsson is diep in de rode cijfers beland. De Zweedse fabrikant van mobiele telefoons maakte vrijdag bekend dat het resultaat voor belastingen in het tweede kwartaal van dit jaar 5,3 miljard kroon (f 1,27 miljard) negatief is geweest.

In het tweede kwartaal van vorig jaar behaalde het concern nog een winst voor belastingen van 6,7 miljard kroon. Worden eenmalige posten en kosten voor herstructurering meegerekend, dan komt het verlies zelfs uit op 20 miljard kroon (f 4,8 miljard). De resultaten komen overeen met wat analisten hadden verwacht.

De kwartaalomzet verminderde met 3 procent tot 62,8 miljard kroon (f 15 miljard). Ericsson verwacht voor de rest van het jaar ,,een vlakke tot matige groei'' van de markt voor mobiele telefoons. Het concern is bezig met een reorganisatie die vanaf volgend jaar een jaarlijkse besparing moet opleveren van omgerekend f 9 miljard.

Dit jaar zullen er volgens de Zweedse onderneming over de hele wereld 400 miljoen à 440 miljoen mobiele telefoons worden verkocht. Daarmee verlaagde het concern zijn eerdere raming van 430 miljoen à 480 miljoen. Ericsson verkocht in het tweede kwartaal 7,7 miljoen gsm'etjes tegen 6,2 miljoen in het eerste kwartaal.

Donderdag maakte ook concurrent Nokia zijn cijfers bekend. Het Finse concern kwam in het tweede kwartaal uit op een nettowinst van 1,2 miljard euro (f 2,65 miljard). Dat is 20 procent minder dan in dezelfde periode van 2000. Ondanks de sterke winstdaling was het resultaat beter dan de analisten hadden verwacht.

Nokia was niet echt duidelijk in zijn verwachtingen voor de rest van dit jaar. Volgend jaar acht het een terugkeer naar een omzetgroei van 25 à 35 procent niet uitgesloten. Ericsson gaf ook geen duidelijke prognose. Het gaat ervan uit dat de verkoop van mobieltjes dit jaar gelijk is aan die van vorig jaar of iets groter zal uitvallen. Bij de aanleg van netwerken is het volgens het concern ,,een kwestie van tijd'' voordat er verbetering optreedt.

Groepering wil bier op school

Plonz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat zeggen de Limburgse Biervrienden, die in de omgeving van het Belgische Hasselt lagere scholen zo ver proberen te krijgen dat ze tijdens de traditionele warme maaltijd tussen de middag tafelbier serveren in plaats van dikmakende frisdranken.

Beter dronken dan dik? "Tafelbier heeft maar een alcoholpercentage tussen de één en 2,5 procent", zegt voorzitter Rony Langenaeken van de Biervrienden. "Het is praktisch onmogelijk daar dronken van te worden. En je wordt er ook niet dik van, er zitten amper calorieën in."

Volgens Langenaeken werd er vroeger in elk Vlaams gezin tussen de middag tafelbier geserveerd. "Tot tien, twintig jaar geleden werd iedereen ermee grootgebracht. Maar de cola heeft het helaas in de vergeethoek gedrongen", meent hij.

Een eerste test op een lagere school, vlak voor de zomervakantie, wees uit dat de kinderen best een glaasje tafelbier lusten. Het is dan ook wat zoeter dan normaal bier en lijkt qua smaak volgens Langenaeken meer op ijsthee dan op pils.

De bierpromotor is niet bang dat kinderen later massaal aan de drank gaan als ze op school al met bier vertrouwd raken. "We krijgen veel positieve reacties van mensen tussen de 40 en de 70 jaar, die het tafelbier kennen uit hun jeugd. Dat zijn echt niet allemaal dronkaards geworden."

Zelf gaatjes vullen met tandarts-doe-het-zelf pakket

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie echt in nood zit, of niet naar de tandarts durft, kan tegenwoordig zelf de gaatjes in zijn gebit vullen. De commercieel ingestelde Amsterdamse tandarts Kesseler heeft hiervoor een doe-het-zelfpakket samengesteld.

Met de Dent-Pack kan je zelf gaten vullen in kiezen waarvan de vulling het heeft begeven. In de etui (die bijna veertig gulden of achttien euro kost) zitten een kant-en-klare noodvulling die hard wordt na contact met speeksel, handschoenen, een mondspiegeltje, tandenstokers, steriele gaasjes, verfrissende vloeistoffen en een gebruiksaanwijzing die de leek adviseert over de thuisoperatie.

De tandartsorganisatie Associatie Nederlandse Tandartsen raadt het gebruik ervan af. ,,Zelf knoeien aan je gebit is ronduit gevaarlijk. Nooit doen'', benadrukt directeur en tandarts E. Homan.

Puff Daddy kreeg vechtles van mama

Puff Daddy heeft leren vechten van zijn moeder. Zij was namelijk een beetje bezorgd dat Puffy een watje zou worden omdat hij geen vader had. Die overleed toen de rapper nog heel klein was. Puff groeide op in Harlem in New York, een harde buurt. Daarom besloot zijn moeder hem wat bokstips te geven.

Puff: "Mijn moeder stuurde mij naar buiten om melk te kopen. Op de terugweg kwamen er twee jongens die de melk en het wisselgeld opeisten. Ik heb het ze meegegeven. Toen ik thuis kwam en vertelde wat er gebeurd was, zei mijn moeder: ik zal je een paar simpele lessen geven, die je vader je zeker had geleerd als hij er nog was geweest."

"Laat niemand ooit iets van jou afpakken en loop nooit weg zonder een gevecht. Dus ga naar buiten en haal de melk en kom niet terug voordat het voor elkaar is", vertelde mama Combs. "Ze was er heel hard over maar uiteindelijk kwam ik terug met de melk en het wisselgeld," aldus de rapper.

Zwaluw en Kayuk bedankt voor de tip !

Zendmast ontregelt startonderbreker auto

Joesoef had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Automobilisten worstelen met een nieuwe nummer één in de Ergernis Top Tien. Vierwielerbezitters met een elektronische startonderbreker en een automatische deurvergrendelaar lopen namelijk grote kans hun auto niet aan de praat te krijgen als zij parkeren bij een zendmast.

De autosnufjes kunnen worden ontregeld door de signalen van mobiele-telefoniemasten. Niet alleen bij zendmasten, ook rond Schiphol en bij van tankstations kunnen weggebruikers met een technologisch modern uitgeruste auto fikse startproblemen krijgen, zegt ANWB-woordvoerder M. van Tol. ,,Het probleem zit `m in een spoeltje in het contactslot. Dat spoeltje ontgrendelt de startonderbreker automatisch als de sleutel in het slot wordt gestoken. Maar als de auto staat geparkeerd bij een zendmast, kan het signaal tussen de contactsleutel en het spoeltje worden gestoord door de sterkere signalen van de mast.``
Bij Schiphol - met veel zendmastverkeer - en bij tankstations met overkappingen die het contactslotsignaal onderbreken, kan dat probleem dus ook de kop op steken, weet Van Tol. O

ok al moet de Wegenwacht regelmatig uitrukken om dergelijk malheur te verhelpen, de ANWB vindt het nog te vroeg om aan te dringen op maatregelen. ,,Ach``, zegt Van Tol. ,,Als je de auto niet kunt starten, dan moet je je door de Wegenwacht gewoon een stukje bij de zendmast vandaan laten slepen. Dan rijdt-ie wel weer

Kunstenaar gooit dode koe uit helikopter

Joesoef had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Oostenrijkse kunstenaar Wolfgang Flatz heeft donderdagavond boven de Duitse hoofdstad Berlijn een met vuurwerk volgestopte dode koe uit een helikopter gegooid. Het omstreden spektakel werd gevolgd door ongeveer 3000 toeschouwers en een klein aantal demonstranten.

Flatz verdedigde zijn 'performance' na afloop. "Het beest was sowieso gedood en is door deze actie nog tot eer en aanzien gekomen", aldus de kunstenaar. En het zou volgens hem beter zijn te denken aan de honderduizenden runderen die werden gedood als gevolg van de mond- en klauwzeercrisis.

De koe die speciaal voor het optreden moest worden gedood, werd vanaf een hoogte van circa veertig meter gegooid. Op hetzelfde moment daalde Flatz naakt en bloedend van een kraan naar beneden. Toen het dier op de aarde neerkwam ontplofte het vuurwerk. Het optreden werd door onder meer een sigarettenfabrikant en een bierbrouwer gesponsord.

Pogingen om het project via juridische weg te stoppen, mislukten tot twee keer toe. Een dertienjarig meisje was naar de rechter gestapt. Maar de magistraat oordeelde dat het meisje niet gedwongen was om het spektakel te aanschouwen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.