Franse A1 zeker dicht tot woensdag.

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Franse autosnelweg A1, waar sinds zaterdag hier en daar 80 centimeter water op staat, blijft in elk geval tot woensdag in beide richtingen gesloten.

Het betreft de grote snelweg via Lille naar Parijs en ook die via Brussel en Valenciennes naar de Franse hoofdstad. De overstromingen volgden op de hevige regenval van de afgelopen dagen bij Roye, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Parijs.

Vooral buitenlandse toeristen, maar ook Fransen rijden er vast omdat er wegens onverklaarbare reden nauwelijks iets staat aangegeven. Na de tol bij Arras, iets ten zuiden van Rijsel, staat eenmaal op een verlicht letterbord te lezen: "attention, inondations" ofwel "kijk uit, overstromingen". Daarna niets meer. Het gevolg is dat honderden auto's, veelal met een caravan erachter, vastrijden. Met veel moeite, achteruitrijden en omdraaien worden zij vervolgens van de autosnelweg afgeloodst.

De borden met "deviation" (omleiding) zijn al even onduidelijk. Auto's worden daarmee het gebruik van de autosnelweg afgeraden, en bevinden zich vervolgens op departementale of rijksweg, die hier en daar ook onder water staan. Verdere aanduidingen zijn er niet of nauwelijks.

Niet duidelijk

Het ANWB Steunpunt in Lyon heeft dit weekeinde al enkele tientallen telefoontjes gekregen van Nederlandse vakantiegangers die vragen hoe ze nu naar het zuiden moeten rijden. Maar ook de ANWB kan ze niet vertellen waar de omleiding precies begint. "De weg is in ieder geval ter hoogte van Roye afgesloten", aldus een medewerkster bij de ANWB.

De SANEF - de maatschappij die de autosnelwegen in Noord- Frankrijk exploiteert, schuift de schuld deels in de schoenen van de DDE, de Franse Rijkswaterstaat die de zaken maar op moet lossen omdat dat hen niet aangaat.

Automobilisten, en ook vrachtwagens die sinds zondagavond weer rijden, die toch op de A1 terechtkomen, doen er goed aan na Arras de afslag Amiens te volgen, en vandaar de A16 via Beauvais naar Parijs of westelijker naar Versailles. De de radio op 107,7 FM worden speciale verkeersberichten verspreid, ook in het Engels. Het verstandigst is evenwel naar het zuiden te rijden via de oostelijke snelwegen (Luxemburg, Metz, Nancy, Dijon, Lyon).