Journalist vermoord in Costa Rica

Costa Rica is zaterdag opgeschrikt door wat een politieke moord lijkt. De journalist en radioproducer Parmenio Medina Pérez werd met een serie kogels doodgeschoten door onbekende daders.
Costa Rica is een van de vreedzaamdste landen van Latijns-Amerika en kent vrijwel geen politiek geweld.

Het slachtoffer was Colombiaanse nationaliteit maar hij woonde al zo'n dertig jaar in Costa Rica. Hij werd vermoord kort nadat hij een aflevering zijn radioshow La Patada (de schop) had opgenomen, waar hij onder meer tekeer ging tegen corruptie. De politie heeft nog geen aanwijzingen over de daders of hun motieven.

In zijn radioprogramma had Medina Pérez de laatste tijd ook campagne gevoerd tegen Radio María van de priester Mainor Jesús y Calvo. De door Medina Pérez geuite kritiek op het radiostation leidde ertoe dat het op bevel van de rooms-katholieke kerk is gesloten. Tijdens zijn publieke en felle woordenstrijd met de priester werd Medina Pérez' huis eerder door onbekenden beschoten.

De eigenaars van het station dat de politieke satire en kritiek van Medina Pérez uitzond, hebben eerder gepoogd via censuur zijn tirades tegen de priester en aartsbisschop Román Arrieta uit de lucht te houden. Van de rechter kreeg de radiomaker vervolgens gelijk en kon hij zijn kritiek alsnog ongecensureerd kenbaar maken.

Leve de wet van vrije meningsuiting zullen we maar zeggen