Korthals: gedetineerden vervroegd vrij

Minister Korthals van Justitie kan niet uitsluiten dat gedetineerden vervroegd worden vrijgelaten en de dagprogramma's in gevangenissen tijdelijk korter moeten worden. Dit kan nodig zijn om de enorme druk op het gevangeniswezen te verlichten.

Ook kan het nodig zijn voor bepaalde penitentiaire inrichtingen even een opnamestop in te stellen. Gevangenen zouden in dat geval bijvoorbeeld enkele dagen in een politiecel moeten doorbrengen. De Tweede Kamer kan met deze noodmaatregelen leven.

Justitie is al druk bezig om onder meer nieuw gevangenispersoneel te werven om de tekorten op te vangen. Als deze maatregelen echter niet snel genoeg werken, dan wil Korthals ,,als uiterste middel'' naar deze oplossingen grijpen, zo bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Korthals bekijkt verder de mogelijkheid om de delinquenten die enkele dagen eerder vrijkomen, in een zogeheten detentiehuis te plaatsen. Hier kunnen zij door middel van elektronisch toezicht toch in de gaten worden gehouden. Daarmee kan volgens Korthals worden voorkomen dat zij linea recta naar huis gaan.