FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 juni 2001

BVD vreest aanslagen Joegoslaven

De BVD houdt er rekening mee dat Joegoslavische criminelen in ons land aanslagen willen plegen op enkele prominente Nederlanders, nu Belgrado heeft besloten Milosevic uit te leveren aan het Joegoslavie-tribunaal.

De inlichtingendienst sluit niet uit dat medestanders van de Joegoslavische ex-president uit wraak aanslagen plannen op prominente Nederlanders. "We houden sowieso de bewegingen in de gaten van groeperingen die een risico kunnen betekenen voor de staatsveiligheid. Nu volgen we die voor wat betreft Joegoslaven met verhoogde aandacht", zegt Vincent van Steen van de BVD.

Géén halve zolen

De inlichtingendienst waarschuwt al langer voor het onverschrokken geweld van Joegoslavische criminelen, die niet zelden connecties hebben met politieke en militaire kopstukken op de Balkan. De BVD houdt daarom serieus rekening met aanslagen uit Joegoslavische kringen. "En dan gaat het bepaald niet alleen om halve zolen", aldus Van Steen.

Huurmoordenaar

De BVD-activiteiten, zegt hij, overschrijden in de kwestie-Milosevic de landsgrenzen. De dienst sluit niet uit dat Nederland te maken krijgt met een scenario zoals gesuggereerd bij de moord op Jill Dando. Deze Britse tv-persoonlijkheid werd in april 1999 voor haar huis in Londen doodgeschoten. Het vermoeden is geuit dat de aanslag door een Joegoslavische huurmoordenaar werd gepleegd in opdracht van militieleider Arkan als vergelding voor de NAVO-bombardementen op Servië tijdens de Kosovo-oorlog.

"Je kunt je voorstellen dat mensen hier iets vergelijkbaars doen. Dat ze een geliefde persoon hier te grazen nemen als vergelding voor het oppakken van Milosevic. Zeker als je weet dat bepaalde elementen van de Joegoslavische onderwereld al in Nederland zitten," zegt Theo van der Mark van Cassidý Davis Insurance Group in Amsterdam.
Dat bedrijf is gespecialiseerd in hulp bij ontvoeringen en afpersingen wereldwijd, waarbij het voormalig Oostblok een van de belangrijkste werkterreinen is.

"Milosevic heeft nog steeds een achterban die zeer fanatiek en bemiddeld is. Het zit ze daar niet lekker, de uitverkoop van hun held aan het Joegoslavië-tribunaal. Daarmee heb je twee belangrijke potentiële doelwitten: de Verenigde Staten als de drijvende kracht achter alle acties tegen Milosevic en Nederland als land waar de berechting van die man gaat plaatsvinden."

Van der Mark sluit niet uit dat daarom ook grote Nederlandse bedrijven het slachtoffer kunnen worden van wraakacties. Over mogelijke menselijke doelwitten wil van der Mark niet speculeren.

gepantserde auto voor Kok

Premier Wim Kok lijkt voor de hand te liggen. Met het oog hierop heeft hij net een nieuwe, zwaar beveiligde dienstauto heeft gekregen. "Maar als vergelding is ieder geliefd persoon met enige relevantie denkbaar."
Van der Mark doelt daarmee op de tv-oproep van Jill Dando voor steun aan de Kosovaarse vluchtelingen, drie weken voor haar dood. "Nee, Henný Huisman zullen ze zeker niet pakken."

Milosovic wordt uitgeleverd aan VN-Tribunaal

beany had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Joegoslavische ex-president Milosevic is op weg naar het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat melden de radiozender B92 en een Servische politieke bron.

Naar verluidt zou het voormalige staatshoofd donderdag in Belgrado zijn overgedragen aan vertegenwoordigers van het tribunaal en zo snel mogelijk naar Den Haag worden overgebracht.

Het constitutionele hof in Joegoslavië bepaalde eerder donderdag dat de werking van een regeringsdecreet voor de uitlevering van Milosevic aan het tribunaal is opgeschort. Van uitlevering zou derhalve beginsel voorlopig geen sprake zijn.

Spoedprocedure

B92 zei evenwel later al dat Milosevic alsnog via een spoedprocedure zou kunnen worden uitgeleverd. Daartoe zou de regering donderdag nog kunnen besluiten, ondanks het opschorten door het constitutionele hof in Belgrado van het regeringsdecreet tot uitlevering. Of dat ook is gebeurd, is nog onduidelijk.

Het Britse persbureau Reuters citeert een Servische politieke bron: "In lijn met het besluit van de Servische regering en in lijn met met de Grondwet hebben we hem overgedragen." Volgens de BBC is Milosevic uitgeleverd na afloop van speciaal regeringsberaad. Vrijdag begint in Brussel een internationale donorconferentie voor Joegoslavië. De internationale gemeenschap heeft vooraf gezegd de hand op de knip te willen houden in afwachting van de daadwerkelijke overdracht van de ex-president.

Patty Brard presentatrice Big-Brother 3

De site mediawatchers meldt dat Patty Brard de nieuwe presentatrice van Big Brother 3 -The Battle- gaat worden. Brard die onder contract staat bij Yorin, heeft onlangs nog besprekingen gevoerd over de verlenging van haar contract bij de commerciële omroep.

De mediawatcher Mona, deelneemster aan Big Brother I en vorig jaar BB columniste voor het roddelblad Weekend, laat op de site van mediawatchers weten dat Patty 'BB the battle' zal gaan presenteren. "Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat Patty Brard Big-Brother 3 gaat presenteren", aldus Mona. Eerder werd gemeld dat ook Renate van der Zalm de presentatie gaat doen. Dus een co-presentatie?.
''Tevens ga ik weer een wekelijkse column over Big-Brother schrijven voor de Weekend.'', zo laat een verheugde Mona ook nog weten.




Meer over Big-Brother in ons reality-soap forum.

95-jarige verdacht van verkrachtingen

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 95-jarige Fransman wordt ervan verdacht de afgelopen twintig jaar kleine meisjes uit zijn familie en uit zijn dorp te hebben verkracht en aangerand.

De man, die grootvader is en die bij het lopen een stok nodig heeft, is ingesloten. Hij heeft enkele delicten bekend, zo heeft de politie in Bourg-en-Bresse donderdag meegedeeld.

De affaire werd bekend nadat een meisje had verteld dat de man haar seksueel had misbruikt. De meeste slachtoffertjes waren tussen de zes en tien jaar oud. In welk dorp de man woont, wilde de politie niet meedelen.

Samen met de hond uit eten in Londen

Sony + Liefkleinmeisjuh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het terras van het beroemde Bluebird Café in Kings Road in de Londense wijk Chelsea kunnen honden samen met hun baas of bazin een hapje gaan eten. Eigenaar Sir Terence Conran, beroemd en rijk geworden met zijn Habitat-winkels, heeft een speciale kaart voor viervoeters bedacht. De gerechten die erop staan zijn ontleend aan de kaart voor de tweebenige cliëntèle, meldde de Britse krant The Times donderdag.

De viervoeters krijgen hun 'top dog'-hapjes geserveerd in design-etensbakken. De hoofdgerechten zijn 'soep van de dag', hamburger, gegrilleerde kippenborst met bacon, gegrild lamslapje met aardappelpuree en penne met bacon. Honden die daar niet genoeg aan hebben, kunnen als bijgerecht chips of hondenkoekjes in de vorm van een bot bestellen. Als natje is er mineraalwater, koffie met melk, milkshake of Guinness-bier met melk.

Bij Bluebird uit lunchen of dineren gaan is voor een hond een stuk duurder dan thuis een bak Bonzo eten. De prijzen zijn gelijk aan die op het mensenmenu. Zo kost het populairste gerecht, de gegrilde kippenborst met bacon, 6,95 pond (24,75 gulden) en een bak mineraalwater (met of zonder koolzuur) 1,50 pond (5,34 gulden). Daar is de bediening dan wel bij inbegrepen.

Bolbliksem verlamt twee varkens

Een zogeheten bolbliksem trof gisterochtend een huis aan de Scheidstraat in het Limburgse Holtum. De stroomstoot richtte veel schade aan in de woning en verlamde twee varkens in de nabijgelegen stal van boer Hansen.

De bliksem sloeg gisterochtend in met het geluid van een ontploffende bom. De echtgenote van de boer zag het vanuit de serre gebeuren. Een vuurbal trof de schoorsteen, daarna kwam de bliksemschicht pas. ,,Er was helemaal geen onweer, het kwam volkomen onverwacht.”
De schoorsteen van het huis aan de Scheidstraat, een landweggetje in Holtum, is zwartgeblakerd. De antenne – die de bliksem vermoedelijk naar het huis heeft geleid – ligt verwoest op de grond naast het gebouw. Ook in het huis zelf is de schade aanzienlijk. De platen van het plafond op de eerste verdieping hangen uit hun voegen. Door de enorme energiestoot zijn op verschillende plaatsen in het huis stukken uit de stenen muur geschoten. Stopcontacten zijn geblakerd of hangen aan dunne draadjes uit de muur en de tv is stuk.

Er zijn geen gewonden gevallen, al raakten twee varkens in de aangrenzende stal door de stroomstoot verlamd aan hun achterpoten. De dierenarts heeft de kermende beesten een spuitje tegen de shock gegeven. Het is nog maar de vraag of de varkens er bovenop komen, weet hij te melden. Als de arts weg is, kijkt Hansen nog even naar de dieren. Berustend klinkt het: ,,Ja, jongens, zo is het leven.”

Man smijt F 1000 voor agente op straat

Een 42- jarige Leeuwarder is donderdagmorgen vroeg door de politie aangehouden voor het bedreigen van een 45-jarige politievrouw. Die wilde de man woensdagochtend in de Van Loonstraat bekeuren, omdat hij zijn hond niet vast had. De verdachte bedreigde de agente, en liep de Breitnerstraat in.

Daar gooide hij bij wijze van boete twee briefjes van ƒ250 op straat. Toen de verbalisante dat niet accepteerde, smeet de hondenbezitter nog eens twee briefjes van ƒ250 op de grond. De politievrouw gaf het geld terug. De Leeuwarder bleef haar bedreigen. Een dag later werd hij ingesloten.

Korthals: gedetineerden vervroegd vrij

Minister Korthals van Justitie kan niet uitsluiten dat gedetineerden vervroegd worden vrijgelaten en de dagprogramma's in gevangenissen tijdelijk korter moeten worden. Dit kan nodig zijn om de enorme druk op het gevangeniswezen te verlichten.

Ook kan het nodig zijn voor bepaalde penitentiaire inrichtingen even een opnamestop in te stellen. Gevangenen zouden in dat geval bijvoorbeeld enkele dagen in een politiecel moeten doorbrengen. De Tweede Kamer kan met deze noodmaatregelen leven.

Justitie is al druk bezig om onder meer nieuw gevangenispersoneel te werven om de tekorten op te vangen. Als deze maatregelen echter niet snel genoeg werken, dan wil Korthals ,,als uiterste middel'' naar deze oplossingen grijpen, zo bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Korthals bekijkt verder de mogelijkheid om de delinquenten die enkele dagen eerder vrijkomen, in een zogeheten detentiehuis te plaatsen. Hier kunnen zij door middel van elektronisch toezicht toch in de gaten worden gehouden. Daarmee kan volgens Korthals worden voorkomen dat zij linea recta naar huis gaan.

Prijs der Nederlandse Letteren voor Reve

De schrijver Gerard Reve (77) krijgt de 16de Prijs der Nederlandse Letteren. Deze literaire onderscheiding wordt om de 3 jaar uitgereikt aan beurtelings een Nederlandse en een Vlaamse schrijver. De Belgische koning Albert overhandigt in november de prijs aan Reve. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 16.000 euro, omgerekend ruim 35.000 gulden.

De prijs, die sinds 1956 wordt uitgereikt, valt sinds 1986 onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Taalunie. De jury bestond ditmaal uit onder anderen auteur Nelleke Noordervliet en criticus Kees Fens. In 1998 ontving Paul de Wispelaere de literaire onderscheiding uit handen van koningin Beatrix. Andere winnaars waren Simon Vestdijk, W.F. Hermans, Hugo Claus en Paul de Wispelaere.
De in België woonachtige Reve ontving alle belangrijke vaderlandse literaire prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs.
De schrijver werkt aan een volgend boek, dat de titel Het Late Leven meekrijgt.

Jack Lemmon overleden

Jeromar had ons via de newssubmit

De Amerikaanse filmacteur Jack Lemmon is woensdag overleden. Hij was 76 en had kanker.

Lemmon, wiens echte naam John Uhler Lemmon III was, won in 1973 een Oscar voor Beste Acteur voor zijn rol in Save the Tiger. Daarin speelde hij een gedesillusioneerde zakenman die zijn 'American Dream' in een nachtmerrie zag eindigen.
Lemmon ontving in 1995 een Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol voor zijn optreden in de film Mister Roberts. Verder werd hij genomineerd voor maar liefst zes films, waaronder Missing (1982), The China Syndrome (1979) en Some Like It Hot (1959). De ervaren Broadway-acteur trad ook op in comedies en tv-series zoals Heaven for Betsy en Twist of Fate.

Eis: Beroepsverbod voor pedo orgelleraar

Een gevangenisstraf van twee jaar en ontzetting uit het beroep van orgelleraar en kerkorgelstemmer voor de duur van vijf jaar luidde dinsdag de eis tegen de 61-jarige Jan V. uit Hippolytushoef wegens seksueel misbruik van minderjarige jongens.

Deken en kussen in de kerk

Begin jaren negentig gaf V. in de hervormde kerk in Schagerbrug orgelles aan een 14-jarige jongen. Bijna twee jaar lang maakte de man zich daarbij schuldig aan seksueel misbruik van de leerling. De leraar had zelfs een deken en een kussen in de orgelkast verstopt om het verblijf met de jongen in de kerk te veraangenamen. Het slachtoffer had pas aangifte gedaan, toen nieuwe seksuele delicten van V. aan het licht kwamen.

V. had vorig jaar bij het stemmen van het orgel in de Martinikerk in Bolsward assistentie van jongens van 16 en 17 jaar. De twee waren gek van orgels. Een van hen wilde zelf orgelstemmer worden. V. vergreep zich aan de jongens, toen ze tijdens vakanties bij hem aan het logeren waren. De toenmalige vriendin van de man betrapte hem en belde in december midden in de nacht de politie.
V. ontkende de seksuele handelingen niet, maar volgens hem was alles met instemming van de jongens gebeurd. Officier van justitie C. Zweers hield hem voor, dat de slachtoffers op het speciaal onderwijs zaten en minder weerbaar waren dan leeftijdgenoten.

De verdachte is in 1996 al een keer veroordeeld wegens jarenlange ontucht met een minderjarige jongen die begin jaren tachtig bij V. in de leer was als orgelstemmer. Het slachtoffer kreeg uiteindelijk een schadevergoeding van bijna achttien mille toegewezen. De twee Friese jongens vorderden gisteren smartengeldbedragen van negenhonderd en duizend gulden. De dader wil niet meewerken aan een therapeutische behandeling, omdat hij 'psychiatrie verafschuwt'. De uitspraak is op 10 juli.

Personeelstekort in Bloembollen sector

Bloembollenkwekers verwachten deze zomer een flink tekort aan tijdelijke arbeidskrachten. Voor het derde opeenvolgende jaar mogen scholieren van 13, 14 en 15 jaar vrijwel geen vakantiewerk meer doen in wat de arbeidsinspectie beschouwt als een industriële omgeving.

Door de nieuwe regels stokt de aanwas van tijdelijke werknemers. ,,We weten niet waar we de vakantiekrachten vandaan moeten halen'', zegt J. de Boer van de de bollentelersvereniging KAVB. Jaarlijks werken bijna 25.000 jongeren enkele weken in de bollenstreken. ,,Vaak komen ze op dertienjarige leeftijd al binnen en blijven dan jaren bij dezelfde teler'', stelt De Boer.

Arbeidsinspectie

Sinds enkele jaren mogen jongeren echter geen werk meer doen in de buurt van machines. Ook het transport van producten valt onder de regels. Dit is funest voor de bollenteelt, meent De Boer. ,,Iemand van 16 jaar die wel mag werken in de buurt van machines, heeft vaak al een ander vakantiebaantje gevonden.'' De oplossing om de machines dan met hekken en wanden te scheiden van de werkende jeugd vindt in de ogen van de Arbeidsinspectie niet altijd genade.

Een andere oplossing is om tijdelijke krachten uit toekomstige EU-landen als Polen te halen. Hierover loopt nog een discussie met het ministerie van Sociale Zaken. Dit zal volgens de vereniging van bollentelers op korte termijn geen oplossing bieden, omdat het hoogseizoen al eind juli afloopt.

Niet alleen werkgevers, ook ouders klagen. Het vakantiebaantje levert de jeugd vooral een zakcentje op, maar heeft volgens de ouders ook een sociale functie, weet De Boer. ,,Het houdt de kinderen van de straat.''

NBA : Jordan en Barkley in één team

Michael Jordan en Charles Barkley hebben woensdag in New York aangegeven dat ze samen bij de Washington Wizards willen terugkeren in de NBA. Een terugkeer in Amerikaanse basketbalcompetitie hing al langer in de lucht.

De twee voormalige supersterren van het Amerikaanse basketbal voerden tijdens de jaarlijkse NBA Draft, de transfermarkt voor vooral jonge, talentvolle spelers, een verbale show op in Madison Square Garden. ,,Mijn ribben voelen al een stuk beter aan'', zei Jordan tegen Barkley via een groot videoscherm. ,,Ik ben blij toe'', reageerde Sir Charles. ,,Je loopt al wekenlang te klagen.''

Jordan: ,,Ik zou maar een beetje opletten met mijn woorden, als ik jou was. Ik ben nog steeds de baas bij de Wizards. Er komen dit jaar veel goede spelers naar Washington. Misschien heb ik jou wel niet meer nodig. Je baan als tv-commentator zou ik nog maar even aanhouden.''

De fans in New York reageerden uitbundig op het woordenspelletje van de twee sportvrienden. NBA-topman David Stern sprak van een van de meest interessante Drafts die hij ooit had meegemaakt. Stern moest de amusante tweespraak tussen Jordan en Barkley uiteindelijk onderbreken om door te kunnen gaan met de presentatie van de nieuwkomers in de NBA.

Ziekenwagens vaak te laat

Jaarlijks komen bijna 20.000 ambulances te laat aan bij slachtoffers in nood. Een ziekenwagen op een spoedeisende rit moet volgens de wet binnen 15 minuten om de plaats van het onheil zijn, maar dat mislukt in 5,9 procent van de gevallen.

De blauwe zwaailichten en loeiende sirenes helpen in veel steden en dorpen niet om binnen een kwartier een zieke of gewonde te bereiken. Een slechte organisatie en verkeerde spreiding van de ambulances zijn daarvan de oorzaak.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de ambulancezorg in Nederland in opdracht van minister Borst (Volksgezondheid). De D66-bewindsvrouw vindt het grote aantal ambulances dat te laat komt niet acceptabel en wil dat het percentage zo snel mogelijk naar beneden gaat. Borst stelt de 10 miljoen gulden extra beschikbaar, die de ambulancezorg volgens het rapport nog tekort komt.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het RIVM en het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG), die het onderzoek uitvoerden, is extra geld niet echt de oplossing voor het te laat komen van veel ambulances. Het probleem wordt vooral veroorzaakt door een verkeerde spreiding van standplaatsen, dus een slechte logistieke organisatie.

Als de ambulancediensten zich goed regionaal zouden organiseren, kan er volgens de onderzoekers tussen de 20 en 46 miljoen gulden worden bespaard. Er zijn nu zo'n 80 diensten. De kleinste is Schiermonnikoog met 68 ritten per jaar, de grootste Utrecht met 48.000. De ondoelmatigheid is geheel de eigen schuld van de individuele organisaties, zo meldt het rapport.

De regio's moeten liefst gelijk zijn aan de huidige politieregio's, zodat de meldkamer van de ambulancezorg kan worden samengevoegd met die van brandweer en politie.

Volgens Borst geeft het onderzoek ondanks de verontrustende hoeveelheid laatkomers ook aan dat er in Nederland "hoogwaardige ambulancezorg" wordt geboden.

De D66-bewindsvrouw vindt dat het in sommige regio's wel echt beter moet. Ze vindt tevens dat het management en de kwaliteit van het ambulancepersoneel op bepaalde plaatsen moet worden verbeterd.

De minister beschouwt de ambulancezorg als "vooruitgeschoven ziekenhuiszorg". Deze noodhulp zou dus op dezelfde manier moeten worden gefinancierd als de ziekenhuizen. Nu nog zijn het de provincies die bepalen hoe het geld wordt verdeeld. Dat werkt volgens Borst "verstarrend". Straks moeten de zorgverzekeraars direct het geld toewijzen.

UPC en Casema: Hogere prijs voor kabeltv

De Consumentenbond is woedend op Casema en UPC. De twee kabelaars ieders hebben gisteren te kennen gegeven de prijs van kabeltelevisie met enkele guldens per maand te zullen verhogen om het geld te steken in digitale televisie.

"Dit kan absoluut niet", aldus een woordvoerder. "We zullen alles doen dat binnen onze mogelijkheden ligt om een dergelijke prijsverhoging tegen te houden. Normaal gesproken investeert een bedrijf eerst in een nieuw product en zet het daarna in de markt. De kabelbedrijven willen het andersom doen. Dat is te belachelijk voor woorden."

Een woordvoerder van UPC denkt echter dat een prijsverhoging nodig is omdat Nederland achterloopt bij andere Europese landen. "In andere landen krijgen klanten voor meer geld minder tv-zenders. In Nederland is een prijsverhoging nodig. Het extra geld steken we in digitale televisie."

Het zwaar verlieslijdende UPC denkt in het derde kwartaal van dit jaar de voor digitale tv nodige software op de markt te kunnen brengen. Casema is nog niet zo ver. Overigens moet staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur met een eventuele prijsverhoging instemmen.

F.E.D.: Opnieuw renteverlaging

De rente in de Verenigde Staten is voor de zesde keer dit jaar verlaagd om een dreigende economische recessie af te wenden. De Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, besloot gisteravond het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten terug te schroeven. De zogeheten federal funds rate gaat omlaag van 4% naar 3,75%.

De Fed heeft hiermee een eind gemaakt aan de begin dit jaar in gang gezette achtereenvolgende reeks van renteverlagingen met telkens 50 basispunten. Recente economische cijfers tonen aan dat de economie zich enigszins lijkt te stabiliseren. In een verklaring laat de Fed echter weten zeer alert te blijven op de risico's van economische teruggang, vooral ook gelet op de tegenvallende groei in het buitenland.

Volgens de Amerikaanse analist Larry Kudlow heeft de Fed een gebrek aan daadkracht getoond: "Alom werd een verlaging van een half procent verwacht, zelf heb ik gepleit voor de noodzaak om de rente met 75 basispunten omlaag te brengen. Dit is een dramatisch slechte beslissing." Op de effectenbeurs van New York werd het rentebesluit met gemengde gevoelens ontvangen. Een verlaging was al in de koersen verdisconteerd; de verwachtingen over het aantal basispunten waarmee de rente zou dalen liepen alleen uiteen.

Het beleidsbepalende orgaan Federal Open Market Committee (FOMC) komt pas weer in augustus bijeen, zodat mogelijk nog voorafgaand aan die reguliere vergadering een tussentijdse renteverlaging in het verschiet ligt. Vanaf begin dit jaar is onder leiding van Fed-voorzitter Alan Greenspan de rente van het hoogste punt in negen jaar tijd (6,5%) omlaag gebracht naar het huidige niveau. Het gaat om de meest agressieve monetaire versoepeling sinds 1987. Volgens de meeste analisten blijft de Amerikaanse economie echter balanceren op de rand van een recessie. Het gerenommeerde Nationale Bureau voor Economisch Onderzoek stelde vorige week zelfs dat de VS zich waarschijnlijk al in een recessie bevinden.

Analisten en beleggers vragen zich vertwijfeld af wanneer de rentedalingen eindelijk effect beginnen te sorteren. Daarbij wordt ook reikhalzend uitgekeken naar het moment dat de bedrijfswinsten weer oppikken. Maar volgens de bekende analiste Abby Joseph Cohen van Goldman Sachs is daarvan pas op zijn vroegst in de loop van volgend jaar sprake. Ook op Wall Street slaat de malaise steeds heviger toe: Merrill Lynch, Amerika's grootste effectenbank, maakte eergisteren bekend dat de resultaten voor het tweede kwartaal beneden de verwachtingen zullen blijven door de inzinking op de financiële markten en dat mogelijk nieuwe ontslagen op de loer liggen.

Meer dan 650.000 Amerikanen zijn sinds januari hun baan kwijtgeraakt, het land telt nu zo'n 6,2 miljoen werklozen. De gehavende technologiesector werd gisteren opgeschrikt door het bericht dat Lucent Technologies rekening houdt met extra ontslagen van meer dan tienduizend mensen. Het concern stuurde eerder al 10.000 werknemers naar huis. De teloorgang van technologiefondsen heeft ook gevolgen voor werknemers van Nasdaq, waar voor het eerst in het vijftienjarig bestaan banen zullen worden geschrapt. Om kosten te besparen krimpt het Nasdaq-bestuur het personeelsbestand in met 11%, waardoor 140 van de 1300 banen moeten verdwijnen.

Meer melk bij bepaalde muziek

Koeien geven meer melk als zij rustige muziek horen. De melkproductie kan driekwart liter per dag omhoog indien boeren klassieke dan wel 'easy listening' muziek in de stallen draaien.

Dat hebben psychologen van de Britse Leicester Universiteit ontdekt nadat zij duizend Friese koeien gedurende twaalf uur per dag negen weken lang aan diverse soorten muziek blootstelden. Volgens hen veroorzaakt rustige muziek bij koeien net als bij mensen minder stress.

Beethovens 'Pastorale' en Simon en Garfunkels 'Bridge over Troubled Water' waren de grootste hits in de stallen. Het opzwepende 'Tigerfeet' van Mud en 'Size of a Cow' van Wonderstuff daarentegen lieten geen verhoging van de melkproductie zien.

Scheiding via sms'je

Een rechtbank in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, Dubai, heeft gisteren een scheiding bekrachtigd van een echtgenoot die zijn vrouw middels een sms-bericht te kennen had gegeven een punt achter hun huwelijk te willen zetten.

Dit is de eerste echtscheidingszaak in de Golfstaat die door middel van een mobiele telefoon werd geregistreerd. De echtgenoot veranderde weliswaar van gedachte, maar het kwaad was reeds geschied.

Dumpprijzen hèt wapen in supermarktoorlog

Levensmiddelen worden in de verschillende supermarkten in ons land momenteel tegen dumpprijzen aangeboden om zo klanten aan zich te binden. De oorlog tussen Albert Heijn en de nieuwe Konmar-winkels van concurrent Laurus is dan ook in volle hevigheid losgebarsten.

Terwijl Albert Heijn komend weekeinde alle winkels gaat reorganiseren en de artikelen die gaan verdwijnen nu voor de halve prijs aanbiedt, start Konmar volgende week met een aantal speciale prijsacties.

Service
"Dat wordt ook de hoogste tijd", meent retaildeskundige Gerard Rutte. Hij vindt dat Laurus te lang met prijsacties heeft gewacht. "Het concern is veel te veel bezig geweest met het hameren op hun on-Nederlandse serviceniveau, maar Nederlanders zijn nog altijd niet bereid om een hoge prijs voor een goede service te betalen."

Nu vinden consumenten de nieuwe Konmar-supermarkten erg duur. Vooral versproducten als groente, fruit en zuivel zijn volgens veel klanten hoger geprijsd dan bij de Nieuwe Weme, Super de Boer of Edah.

Supermarktketen Laurus is bezig om alle 800 winkels tot Konmar om te bouwen. De nieuwe formule met onder meer aantrekkelijk geprijsde artikelen moet de strijd met concurrent Albert Heijn aangaan.

"Op deze manier lukt dat dus echt niet", zegt een klant in Joure, die meent dat de huidige prijzen gemiddeld zeker zo'n 10 procent hoger liggen. Een caissière van deze Friese vestiging geeft toe dat zij inmiddels veel klachten van klanten over het huidige prijsniveau heeft gekregen. "Je ziet zelfs dat consumenten wegblijven. Rond zes uur 's avonds was het vroeger altijd erg druk, nu zijn er hooguit 30 mensen in de winkel", geeft ze toe.

Ook in Rotterdam is lang niet iedereen even enthousiast over de vernieuwing van de Laurus-supermarkten. "Duur zijn ze inderdaad, maar dat is de Albert Heijn ook. Als ik goedkoop boodschappen wil doen, ga ik wel naar de Aldi", aldus een klant, die zich vooral ergert aan de overdreven vriendelijkheid van het personeel.

"Ze doen echt of ik debiel ben. Als ik bijvoorbeeld een pak koffie van het schap wil pakken, vraagt er een werknemer of hij dat misschien voor me kan doen. Bij werkelijk álles willen ze helpen."

Volgens expert Rutte is het in ieder geval duidelijk dat de resultaten van de Konmar-supermarkten momenteel achterblijven bij de verwachtingen. Bij Laurus wil niemand hierop reageren. "We komen half juli met de resultaten van een consumentenonderzoek", aldus een woordvoerder, die eraan toevoegt dat een nieuwe formule eerst de tijd moet krijgen om zich te bewijzen.

Sluiter vindt balans terug

Het Wimbledongevoel van Raemon Sluiter is in geen velden of wegen te bekennen, maar de successen zijn er niet minder om. Juist op het belangrijkste tennistoernooi ter wereld, waar Sluiter (nog) geen speciale band mee heeft, begint de populaire Rotterdamse Daviscup-held de balans tussen hobby en werk te vinden. Inmiddels is hij gevorderd tot de derde ronde en bevindt hij zich tussen de beste 32 grastennissers van 2001. Gras- en dubbelspecialist Todd Woodbridge werd in vier sets een halt toegeroepen. Na 6-4, 7-6, 2-6, 6-3 was het afgelopen (of 'Todd ziens', zo u wilt) voor de Australiër, die met zijn voormalige partner Mark Woodforde grossierde in dubbelspeltitels.

Vroeger liet Sluiter, 23 jaar, zich nog weleens meeslepen door zijn emoties. Na de triomf op Woodbridge was van uitgelatenheid geen sprake, terwijl het toch de doorbraak op grandslamniveau markeerde. Immers Sluiter kwam nog nooit tot dit stadium bij een van de vier 'majors', dus reden voor een vreugde-uitbarsting had hij zeer zeker. Opmerkelijk voor een man, die bij de Daviscup-duels het publiek ophitste en die door emoties overladen in de armen van captain Tjerk Bogstra viel. "Daviscup kun je hier niet mee vergelijken. Daar bouw ik iets op met het publiek. Dat maakt het speciaal. Ik beschouw dit als een goede overwinning en ik ben blij, hoe ik tegen een echte specialist heb gespeeld. Maar ik kijk verder. Ik ben nog niet klaar", merkte Sluiter op.

Hij heeft een vervelende periode achter de rug. Keihard werken zonder resultaat bezorgde hem een uiterst onrustig gevoel. De bewijzen, dat hij op de goede weg zat, bleven uit. In de Daviscup op handen gedragen, maar in het circuit worstelend met het zelfvertrouwen. Sinds het grastoernooi van 'Queens', waar hij een paar rondjes won, is de rust weergekeerd. "Vroeger was het voornamelijk mijn hobby. Nu zie ik tennis ook als werk. Ik ben een collegiaal en sociaal type, maar ik heb geleerd meer aan mijzelf te denken. Dat moet, wil ik progressie blijven maken. Ik kijk uit naar de confrontatie met Arnaud Clément. Daviscup-gevoelens leven helemaal nog niet. Ook niet omdat hij Fransman is. Twee keer heb ik nipt van hem verloren. Ik moet tegen hem zelf het spel gaan maken, omdat hij een counterpuncher is."

Clément mag dan geen specialist zijn op de groene sprieten, de kleine man uit Aix en Provence, woonachtig in Genève, figureerde wel in de finale van de Australian Open. En heeft derhalve op dit niveau meer ervaring in de koffer. Sluiter wordt tegenwoordig op straat herkend en dat vindt hij eigenlijk maar niets. "Het is leuk wanneer kinderen mij aanschieten, maar verder heb ik weinig met die populariteit. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Dat geldt zeker voor mij."

Ook Sjeng Schalken benaderde op de derde dag van Wimbledon 2001 zijn gewone doen, waar hij al een tijdje naar op zoek was. De Limburger was in de eerste ronde met de schrik vrijgekomen en uit schier onmogelijke positie nog winnend aan de streep beland tegen de Oostenrijker Stefan Koubek. In de Amerikaanse qualifier Bob Bryan ontmoette Schalken een ideale sparringpartner om zich op te gaan maken voor het echte werk, morgen tegen niemand minder dan Tim Henman. Via 6-4, 3-6, 6-3, 6-4 verschafte Schalken zich een weg naar die confrontatie, zonder dat hij ook maar een moment zijn goede humeur tentoon spreidde. Mopperend en frequent communicerend met zijn coach Alex Reijnders bewoog hij zich over showbaan 13. "Het ging beter, maar ik steek nog niet in een topvorm. De souplesse is er een beetje uit. Dan ga ik te veel nadenken. Daarom stond ik nog te gespannen op de baan. Maar ik heb ronde drie toch weer gehaald. Ondanks het stroeve spel. Dat doet mij deugd", aldus de realistische tennisprof.

Gelukkig voor Schalken kon de neurotisch aandoende Bryan slechts heel hard serveren, maar sloeg hij in de rally's de gele projectielen voortdurend het veld uit. Tegen Henman heeft hij morgen niets te verliezen. Alle druk ligt bij de Brit, van wie smachtend wordt gehoopt, dat hij Engeland de belangrijkste tennistitel zal brengen. "Hij is nog niet van me af. Ik bijt me vast in die wedstrijd en speel punt voor punt. Hij is de favoriet, maar ik zal Henman laten zien, dat ik nog steeds een partijtje kan tennissen."

Varkenspest in Noord-Duitsland

In een varkensbedrijf in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen is varkenspest geconstateerd. Dat hebben regionale landbouwautoriteiten woensdag bekendgemaakt. Het is niet bekend hoeveel beesten het bedrijf nabij Lüneburg herbergt. Alle varkens zullen donderdag worden gedood. De aandoening is waarschijnlijk door wilde zwijnen overgebracht.

Vanuit het gebied zijn geen varkens geëxporteerd naar Nederland, zegt een woordvoerster van het ministerie van Landbouw. Donderdagochtend zal op het departement spoedberaad plaatshebben. Dan wordt besloten of er maatregelen moeten worden genomen om uitbreiding van de ziekte naar Nederland tegen te gaan.

Momenteel heerst ook varkenspest in Spanje. Twee weken geleden werd een bedrijf in Deurne geruimd, omdat varkens van die boerderij in dat land waren geweest. De afgemaakte dieren bleken niet besmet.

Kamer wil in 2004 kilometerheffing

Een grote Kamermeerderheid steunt de plannen van minister Netelenbos (Verkeer) om in 2004 te beginnen met invoering van een kilometerheffing. Tijdens een debat in de Tweede Kamer bleek woensdag dat alleen het CDA tegen is.

Netelenbos wil beginnen met een zogenoemde variabele heffing, waarbij automobilisten een bedrag per gereden kilometer betalen dat afhangt van het gewicht van de auto en de vervuiling die het voertuig veroorzaakt. Dat zou volgens berekeningen al tot 30 procent minder verkeersdrukte kunnen leiden.

Onder druk van de VVD hebben de coalitiepartijen besloten dat aanvankelijk niet zal worden gedifferentieerd naar tijd en plaats (waarbij voor rijden in de spits op drukke wegen een hoger tarief geldt ). Netelenbos, de PvdA en D66 wilden dat eigenlijk direct invoeren. "We moeten daar uiteindelijk op uitkomen, maar de stapsgewijze aanpak is goed. We gaan struikelend ten onder als we direct te ingewikkeld gaan doen", verwacht PvdA'er Van Heemst.

De mogelijkheid om te variëren naar tijd en plaats komt wel in de wet, die volgend jaar klaar zal zijn. Maar of dat ooit gebeurt, is zeer de vraag, zo bleek tijdens het debat. De VVD loopt daar niet erg warm voor. Netelenbos benadrukte dat de kilometerheffing geen melkkoe zal worden. Gelijktijdig met de invoering van de heffing gaan de belastingen (onder andere motorrijtuigenbelasting en accijnzen) omlaag. Het bedrag dat automobilisten gaan betalen is nog niet bekend.

Lastenverlaging
De VVD wil dat de heffing leidt tot een verlaging van de lasten voor automobilisten. De partij is voorstander van afschaffing van de motorrijtuigenbelasting en BPM en een eenmalige forse verlaging van de accijns op benzine, zodat de benzineprijs meer in de pas gaat lopen met de ons omringende landen. Vooral bestuurders van grote auto's zouden daarvan profiteren.

Proeven
In 2003 beginnen er in de Randstad proeven met de kilometerheffing om de techniek te testen. Volgens Netelenbos zijn er voor de testen niet meer dan vierhonderd vrijwilligers nodig.

Trouwen raakt uit

Basst had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal huwelijken dat in Nederland wordt gesloten, neemt licht af. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendgemaakt.

Tussen mei 2000 en april 2001 zijn in Nederland 87.000 huwelijken gesloten. Dat betekent een afname ten opzichte van de periode mei 1999 - april 2000, toen er 90.000 trouwerijen waren.

Volgens het CBS betekent de daling van het aantal huwelijken een trendbreuk met de tweede helft van de jaren '90. In de aanloop naar de millenniumwisseling nam het aantal gesloten huwelijken ieder jaar toe. De daling in het afgelopen jaar houdt volgens het CBS verband met de afname van het vertrouwen in de economie.

De maanden mei, juni en september zijn het meest in trek bij mensen die elkaar het ja-woord willen geven. In de wintermaanden januari en februari worden relatief weinig Nederlanders in de echt verbonden.

Gehandicapte breekt in bij Puff Daddy

Sony en tyl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een negentienjarige jongen heeft geprobeerd in te breken in de zomerresidentie van rapper Puff Daddy. De jonge waaghals brak zondagavond een ruit in Puffs woning in het chique vakantieoord The Hamptons in de staat New York.

Quamine Wallace zei na zijn arrestatie dat hij een neef van de beruchte rapper is. Omdat hij geen sleutel meer had, moest hij wel inbreken. Maar zijn moeder ontkende iedere band met de familie Combs, zoals de officiële naam van de controversiële rapper luidt.

Quamine, die momenteel wordt vastgehouden, zou geestelijk gestoord zijn. Dat meldt Worldpop. Dat lijkt ons ook waarschijnlijk. Om in te breken bij een rapper die beschuldigd werd van verboden wapenbezit, omkoping en een schietpartij moet je inderdaad behoorlijk gestoord zijn.

Beatrix rijkste vorstin ter wereld

tyl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Forbes Lijst van Miljardairs schat het vermogen van koningin Beatrix en het huis van Oranje op ruim 8 miljard gulden. Zij is daarmee de rijkste vorstin van de wereld. Het fortuin van Beatrix en het Oranje-huis berust voornamelijk op de waarde van aandelen Shell en ABN-Amro.

Volgens het Amerikaanse blad telt de wereld op het ogenblik 538 miljardairs (in dollars gerekend) in 46 landen. Microsoft-oprichter Bill Gates is op het ogenblik met 58,7 miljard dollar de rijkste man ter wereld.

NS vind dubbelprijzen te duur

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het treinkaartje is geen ruimte voor de euro naast de gulden. De Nederlandse Spoorwegen gaan anders dan de meeste bedrijven pas op 1 januari over op de nieuwe munteenheid. Voor de NS is dubbelprijzen te duur.

De NS hebben doelbewust gekozen voor dit omrekenscenario en negeren het advies van het Euroforum. Dit forum, waarin het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank, ondernemers en consumenten zitten, heeft het bedrijfsleven juist geadviseerd vanaf juli alle producten dubbel te prijzen, zodat de klanten alvast aan de euro kunnen wennen.

De NS kampt evenwel met een technisch probleem. "Op het treinkaartje is geen ruimte genoeg om naast de ritprijs in guldens ook het bedrag in euro's te drukken. Daarom verschijnt in januari dan ook alleen de prijs in euro's en niet ook in guldens." Bij de kassa kan de reiziger dan wel de prijs in guldens op een beeldscherm zien.

Dubbelprijzen had de NS een "onvoorstelbare investering van enkele tientallen miljoenen gekost". De Spoorwegen hadden dan een nieuw soort treinkaartje moeten ontwerpen en alle automaten moeten vervangen. Bovendien had de onderneming bij de aanpassing van de kaartjesautomaten op de perrons deze voor een bepaalde periode buiten gebruik moeten stellen. "Daarvan hadden de klanten meer last gehad dan profijt van de eurovermelding. Aan een dergelijke dubbelprijsoperatie zaten voor ons te veel haken en ogen."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
©FOK.nl e.a.