Wolkbreuken zorgen voor overlast

Heel Nederland ging het afgelopen weekeinde gebukt onder het instabiele weer dat op veel plaatsen leidde tot ware wolkbreuken, al dan niet gepaard met zware windhozen. In Leiden moest het Leids Universitair Medisch Centrum 18 van de 22 operatiekamers tot zeker dinsdag sluiten, waardoor tientallen operaties niet kunnen doorgaan.

De schade ontstond tijdens een enorme onweersbui die gisteren rond het middaguur boven Leiden losbarstte. "De bui ging gepaard met zware regenval waardoor wellicht kiezelstenen vanaf het dak boven de twaalfde verdieping in de afvoerbuis zijn mee gestroomd", zegt Else Mulder woordvoerster van het LUMC. "Op de plek waar de buis een bocht maakt, hebben de kiezels een gat in de buis geslagen waardoor de technische ruimte, op de vijfde verdieping pal boven het operatiecomplex, deels onder water kwam te staan."

Een enorme hoosbui zette grote delen van Baarn blank. Putdeksels dreven weg, maar dat leidde volgens een woordvoerster van de politie niet tot ongevallen. Ook het treinverkeer ondervond hinder. De mechaniek van een installatie van spoorwegbomen was door het vele water defect geraakt waardoor de bomen niet meer dicht konden. Treinen mochten de spoorwegovergang alleen met zeer lage snelheid passeren.

In Heerhugowaard trok een zware windhoos een spoor van vernieling. Bomen gingen plat, auto's raakten beschadigd en dakpannen vlogen in het rond.