EO jongerendag waarschuwt jong gelovigen

De 27e EO-jongerendag trok zaterdag 32.000 bezoekers naar de ArenA. Naast lezingen van EO-coryfee Henk Binnendijk en Youth for Christ-medewerker Bram Rebergen over het thema Open your eyes, was er vooral muziek. De zanger Michael Tait, beter bekend met zijn groep DC-Talk, mocht op het meeste enthousiasme rekenen.
,,Het kan me niet schelen dat mensen me een Jezus-freak noemen'', zong het stadion mee met Michael Tait in zijn liedje Jesus Freak. Net als de sprekers spoorde ook Tait het jonge publiek aan zich niet te schamen voor hun geloof in God. ,,Houd er onwankelbaar aan vast'', citeerde Rebergen een bijbeltekst.

kijk uit voor andere godsdiensten

Spreker Henk Binnendijk leerde het publiek met behulp van een stoplicht dat het rode signaal moet gaan branden als zij zich aangetrokken voelen tot porno of paranoramiliteit. Het licht springt op oranje wanneer de godsdienstleraar over andere godsdiensten dan het christendom begint.
"Waarom zou je je verdiepen in oosterse godsdiensten? Wees voorzichtig, want de bijbel gaat voor je dicht als je er alles over wil weten", waarschuwde Binnendijk. Aan de hand van een verhaal leek hij duidelijk te willen maken dat de tieners best een onvoldoende voor het vak levensbeschouwing op hun rapport mogen hebben. Als ze maar wel opletten bij de lessen over de bijbel.

Wereldrecord

Op het veld van de ArenA verbeterden 4.000 jongeren het wereldrecord 'levend papier mozaïek'. Eerst vormden zij de Nederlandse vlag met daarin de woorden 'good hope tour'. Vervolgens draaiden ze de papieren om waarna de Zuid-Afrikaanse vlag zichtbaar werd. De good hope tour is de naam van de reis die tientallen jongeren in januari 2002 op initiatief van de EO zullen maken naar Zuid-Afrika. Zij gaan daar onder meer helpen in een opvanghuis voor aids-kinderen.

Een gebeurtenis tijdens de jongerendag kende een hoog 'All you need is love-gehalte'. EO-presentator Marc Dik bracht als een volleerd Robert ten Brink een jong echtpaar bij elkaar, van wie de vrouw in Roemenië woont. In afwachting van een verblijfsvergunning kan zij niet bij haar man in Nederland zijn. Dik trok de man het podium op, verklaarde dat Maxima minder problemen heeft om aan zo'n vergunning te komen en haalde vervolgens de vrouw uit de coulissen. Onder luide muziek, met joelende mensen en met de camera's op zich gericht, sloten de twee elkaar in de armen.