Examens goed gemaakt

De eindexamens zijn dit jaar goed gemaakt. Dat stelt de centrale examencommissie CEVO. Gisteren kreeg een groot deel van de 200.000 leerlingen die eindexamen deden de uitslag, de rest volgt vandaag. Vooral de exacte en economische vakken in het studiehuis gingen goed, geschiedenis was in het havo wat aan de moeilijke kant. Daar is bij de normering rekening mee gehouden. Afgezien daarvan zijn de examens havo oude en nieuwe stijl goed verlopen.

Voor VWO was dit jaar voor het eerst dat er examens nieuwe stijl werden afgenomen. De resultaten zijn vergelijkbaar met die van voorgaande jaren. Alleen wiskunde B bleek te moeilijk te zijn. De normering is daarop aangepast. De VWO'ers die de examens oude stijl aflegden, vonden geen opmerkelijke hobbels op hun weg. Ook voor MAVO- en VBO-examens is de puntentelling hier en daar aangepast. Daar bleken sommige vragen onduidelijk te zijn gesteld. De examens VBO-B zijn beter gemaakt dan de voorgaande jaren.

Dit jaar hield het VMBO voor het eerst proefexamens. Leerlingen deden behalve de algemene vakken ook centraal examen in beroepsgerichte vakken. CEVO is tevreden over de proef.

Aanstaande woensdag staat opnieuw in het teken van de examens: dan zijn de herkansingen.