Jong Oranje geeft het juiste voorbeeld

Jong Oranje heeft Jong Estland Tallin verslagen met 0-5. De grote zege in het EK-kwalificatieduel in de hoofdstad Tallin was vooral te danken aan RKC-aanvaller Iwan Redan, die in de tweede helft een hattrick maakte.

Redan en een andere RKC'er, Michael Lamey, maakten indruk. Zij stonden dit seizoen ook symbool voor de opmars van RKC. Redan speelde vorig jaar bij RBC, maar onder trainer Martin Jol is hij in Waalwijk uitgegroeid tot een volwassen eredivisiespeler.

Lamey, 21 jaar, speelde anoniem bij Ajax, waar hij een vergeten voetballer was. RKC gaf hem een kans en snel kwam hij tot wasdom. Hij kan zelfs nu al naar een grote club. Landskampioen PSV is het concreetst. Anderlecht meldde zich ook. RKC kan Lamey niet behouden. Maar zijn vertrek past in de filosofie van de club: jonge spelers opleiden en ze vervolgens verkopen.

Kuyt scoorde in de eerste helft van het vlakke duel, nadat Janssen daarvoor had gefaald van elf meter. Kort na de rust maakte invaller Redan de tweede treffer. Na bijna een uur maakte de RKC'er er 0-3 van. Daarna was de wedstrijd voorbij. Estland wilde wel voetballen, maar kwam alles tekort om het Nederland lastig te maken.