Japan wijst voorstel Pronk voor klimaattop af

De Japanse minister van Milieu Yoriko Kawaguchi ziet niets in het compromisvoorstel van haar Nederlandse collega Pronk voor de internationale klimaatonderhandelingen deze zomer in Bonn.

Volgens de Japanse minister zijn de voorstellen deels onacceptabel en de inhoud zou averechts werken op de plannen om de VS weer naar de onderhandelingstafel te krijgen.

Pronk wil de industrielanden toestaan meer gebruik te maken van bossen en andere natuurlijke 'CO2-eters' om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Hij schreef dit eerder deze week in een nieuw voorstel voor de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties die in juli in Bonn wordt voortgezet. Pronk is voorzitter van de conferentie.

De conferentie (COP 6,5) is een vervolg op de Klimaatconferentie die vorig jaar november in Den Haag op de valreep mislukte. Het gebruik van natuur om kooldioxide uit de lucht op te nemen ('sinks') was een van de belangrijkste twistappels.

In 1997 spraken de industrielanden in Kyoto af met hoeveel procent zij hun uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 in de periode 2008-2012 moeten hebben verlaagd ten opzichte van 1990. Zij zijn het echter nog steeds niet eens over de manier waarop zij hun reductie mogen halen.

Pronk stelt voor dat landen de helft van het percentage mogen halen met de inzet van natuurlijke CO2-eters. Dit mag meer zijn dan 3 procent, de grens die hij vorig jaar november nog voorstelde. Voor de Verenigde Staten, die sinds het aantreden van Bush van 'Kyoto' afwillen, betekent dit een lichte vooruitgang. Hun reductiepercentage is 7. Bovendien mogen landen in het nieuwe voorstel ook bosprojecten meetellen die zij in het buitenland betalen.

Kawaguchi zet vraagtekens bij de actie van Pronk. Volgens haar had het voorstel niet door Pronk op dit tijdstip ingediend moeten worden, meldt het Japanse persbureau Kyodo. Ze wijst er ook op dat een plan als dat van Pronk al in voorbereiding was voordat Bush liet weten van de klimaatafspraken af te willen.