TNT Post helpt bij inburgering allochtonen

De TNT Post Group gaat op zes plaatsen in Nederland inburgeringscursussen verzorgen voor allochtonen. Het bedrijf is de eerste werkgever die dat gaat doen. Voorheen was inburgering een exclusieve taak van de overheid.

Volgens een woordvoerster van TNT Post Group zijn de goede ervaringen met taalcursussen voor allochtone werknemers de aanleiding voor de inburgeringscursussen. Het bedrijf wil met de cursussen meer allochtoon personeel in dienst krijgen. De lessen gaan binnen enkele maanden van start in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Tilburg, Zwolle en het Gooi.

De diverse gemeenten dragen nieuwkomers voor die door het postbedrijf worden beoordeeld op hun geschiktheid voor de cursus en een aansluitende baan. In elk van de zes locaties is plaats voor vijftien cursisten.

TNT Post is met 56.000 werknemers de grootste particuliere werkgever in ons land. Volgens de woordvoerster wil het bedrijf met de cursussen niet alleen aan nieuw personeel komen, maar ook maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. "We koppelen aan elke cursist een mentor uit ons bedrijf. Dat slaat erg aan. De belangstelling voor zo'n mentorschap binnen het bedrijf is groot." De inburgering van nieuwkomers door de overheid verloopt moeizaam. De Algemene Rekenkamer presenteerde vorig jaar een kritisch rapport, waaruit bleek dat veel migranten niet komen opdagen bij de lessen of voortijdig afhaken. Degenen die de cursus wel afmaken spreken nauwelijks beter Nederlands.