FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 februari 2001

De Hemel wordt herdenkingsplaats

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gemeente Edam-Volendam wil het uitgebrande café De Hemel in Volendam huren van eigenaar Veerman en er een herdenkingsplaats van maken.

Veerman wil de zaak over een maand al gaan verbouwen. Het gemeentebestuur voelt daar helemaal niets voor, omdat ze het belangrijk vindt dat slachtoffers de plaats van de brand nog een keer kunnen bezoeken. Volgens hulpverleners is dat goed voor het verwerken van de ramp.

De gemeente is van plan om uit respect voor de slachtoffers het café jarenlang vrij te houden als gedenkplaats.

Colombianen gebruiken weinig geweld

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Colombiaanse drugshandelaren in Nederland zijn niet zo gewelddadig als vaak wordt aangenomen.

Dat concludeert de antropoloog Zaitch in zijn promotieonderzoek voor de Universiteit van Amsterdam naar de Colombiaanse drugshandel in ons land.

De academicus baseert zich op gesprekken met Colombiaanse koeriers en handelaren. Hij kwam er achter dat de Colombianen het gebruik van geweld liefst uit de weg gaan om niet onnodig de aandacht van de politie te trekken.

Waar je al onderzoek naar kunt doen

Anthony Hopkins houdt wel van een geintje

Acteur Anthony Hopkins, die momenteel in de Amerikaanse bioscopen als Hannibal Lecter te zien is in het vervolg op Silence Of The Lambs, heeft vorige week laten zien zijn gevoel voor humor nog niet veloren te zijn.

Hij stapte een bioscoop binnen waar de film draaide en ging op de achterste rij zitten. Het publiek sidderde en beefde bij de gruwelijkheden van de kannibaal Lecter, en de spanning droop van het witte doek. "Ik zat daar op mijn stoel en zag iedereen rillen en kreetjes slaken." Op een best wel eng moment boog Hopkins zich voorover en fluisterde, met precies de stem van Hannibal: "Are you enjoying the film?" De persoon vóór de acteur vloog tegen het plafond en het duurde ook wel even voordat de bioscoopbezoeker een beetje bijgekomen was.

Overigens haalt Hopkins zijn geintjes ook wel eens uit in drukbevolkte liften. Een vrouw die het gezicht van Lecter via een spiegel in de lift zag, krijste dat ze naar buiten wilde. "Haar arme zoon was verlamd van schrik. Hij is vermoedelijk getraumatiseerd voor het leven", vertelde de onderscheiden acteur.

Kun je wel mee lachen, die Hopkins

Rechter doet uitspraak Napster

Internetbedrijf Napster moet zijn activiteiten met betrekking tot het toestaan van de uitwisseling van materiaal die onder een copyright valt, onmiddellijk staken. Dat heeft het federale hof van beroep in San Francisco maandag bepaald. De software van de onderneming maakt het mogelijk om gratis muziekbestanden te downloaden. De Recording Association of America stapte daarop afgelopen zomer naar de rechter, omdat Napster auteursrechten zou schenden. Die redenering heeft het hof overgenomen. Hieronder een stukje van de site van CNN:

"A federal appeals court sent an injunction against the Internet music service Napster back to a district court Monday saying it was "overbroad."

The appeals court said a good case was presented for copyright infringement and that Napster knowingly encourages users to download material and may derive financial interest in doing that. However, the appeals court said the scope of the preliminary injunction was overbroad and is sent back to the district court."


De BBC zegt het als volgt:

"A US court in California has ruled that Napster, the online music sharing service, must stop trading in copyright material, but has stopped short of ordering the service to close down. In a complicated ruling, the 9th US Circuit Court of Appeals has ordered a lower court - the District Court - to modify an original injunction to prevent Napster from operating its service. The modifications would mean Napster would not be able to perform certain practices. It said that Napster must prevent its users from gaining access to copyrighted content through its list of available songs."

Wraak op leraar met brandende flessen

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een leraar uit Medemblik is vrijdagavond belaagd door vier jongeren van 14 en 15 jaar oud.

Een bewoner aan de Hauwertstraat zag twee brandende flessen in zijn tuin. Toen de leraar het vuur bluste zag hij vier jongens weghollen. Twee ervan herkende hij onmiddellijk.

Uit onderzoek en verhoren door de politie van de twee leerlingen (14 en 15), bleek al snel de aanleiding voor het gooien van de brandende flessen: De week ervoor was een van hen door de leraar de klas uitgestuurd.

Duitsland heeft meeste 'eigen' internetadressen

Het aantal geregistreerde internetadressen dat eindigt op .de, de internetafkorting voor Duitsland, overschrijdt dinsdag de grens van vier miljoen. Dat is een verdubbeling vergeleken met vorig jaar. Duitsland is daarmee het land met de meeste 'eigen' internetadressen.

Volgens Klaus Herzig van Denic, de Duitse organisatie voor registratie van domeinnamen, heeft alleen de internationale afkorting .com meer geregistreerde adressen; 21 miljoen.

Alle landen, met uitzondering van de Verenigde Staten, hebben hun eigen tweeletterige domeinaanduiding. Groot Brittannië volgt Duitsland met 2,6 miljoen adressen die eindigen op .uk.

Bij de SIDN, de Stichting internet domeinregistratie Nederland, staan ruim een half miljoen .nl adressen geregistreerd. Nederland staat daarmee op een derde plaats in Europa, aldus SIDN-directeur B. Boswinkel. Hij wijst op een belangrijk verschil met de Duitsers en de Britten: ,,In Nederland kun je als onderneming alleen een .nl naam registreren als je bedrijf is gevestigd of opgericht in Nederland. In Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk wordt die eis niet gesteld.''

Bij de Duitse registreerder Denic komt elke 10 seconden een nieuw .de adres binnen, omgerekend tussen de 5000 en 9000 nieuwe domeinnamen per dag. Een einde aan de groei lijkt voorlopig nog niet in zicht. Nog dit jaar wordt een aantal nieuwe domeinaanduidingen ingevoerd om de krapte aan domeinnamen te verkleinen. Onder andere de afkortingen .eu, .info, .name en .biz zullen dan hun opwachting maken op internet.

Belgen zijn Nederlanders beu

België is de massale 'immigratie' van Nederlanders beu. Net over de grens wonen inmiddels al meer dan honderdduizend 'Nederbelgen' en dat aantal stijgt explosief. Bouwkavels en huizen worden massaal opgekocht, mede omdat door een verandering in het belastingstelsel landgenoten vanaf 1 januari 'gewoon' hun hypotheekrente kunnen blijven aftrekken.

Dat opgeteld bij de in verhouding spotgoedkope grond- en huizenprijzen zorgt ervoor dat steeds meer Nederlanders - en niet alleen de rijken - zich in België vestigen. Daardoor wordt het voor de Belgen zelf steeds moeilijker een woning te vinden. De gemeente Ravels eist nu dat de overheid ingrijpt omdat het aantal bouwkavels niet meer voldoende is.

Ravels - ten noorden van Turnhout - eist dat de Vlaamse regioregering het tekort aan bouwgrond oplost. Bij het bepalen van de benodigde hoeveelheid grond kijkt de Vlaamse regering nu alleen naar de groei van de eigen bevolking. Volgens het gemeentebestuur van Ravels zouden ook de Nederlanders moeten worden meegeteld. In de grensstreek blijken maar liefst twee op de drie kavels verkocht te worden aan 'Nederbelgen'.

Eind vorig jaar waarschuwde het Belgische Kamerlid Peter Vanvelthoven al voor de massale instroom van Nederlanders. Hij pleit ervoor om de verkoop van grond aan bepaalde voorwaarden te verbinden. Zo zouden alleen personen die al vijf jaar in de gemeente wonen het recht moeten krijgen om een stuk grond te kopen.

Veel Belgische grensgemeenten zijn de laatste jaren overspoeld met Nederlanders. In Poppel, een deelgemeente van Ravels, maken zij al 41 procent van de bevolking uit. In het verleden vestigden Nederlanders zich vooral in België om de vermogensbelasting te ontlopen. Nadeel was wel dat de hypotheekrente niet meer afgetrokken kon worden van het belastbare inkomen.

Freehosting heeft auto nooit verloot

Koenie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Freehosting zou een maand geleden een Audi A2 onder haar klanten verloten. Het is echter al een tijdje stil rond het gele voertuig. Wie als particulier voor 31 december 2000 een third level of second level domeinnaam bij Freehosting liet registreren, maakte kans op een gloednieuwe Audi A2. Op deze manier probeerde het bedrijf extra klanten binnen te halen.

"De verloting zal op maandag 15 januari plaatsvinden. De uitslag kun je terugvinden op onze website. Wees er snel bij want door de grote groei zal het steeds moeilijker worden een onderscheidende naam te claimen. Tevens is dit de kans om zowel met een eigen unieke domeinnaam als met een gave auto 2001 in te gaan", zo staat nog steeds te lezen op de site van Freehosting.

Over de uitslag is evenwel niets terug te vinden. Is de kanariegele Audi eigenlijk ooit wel verloot? De bedrijfsjurist van Freehosting verzekert Webwereld dat niemand zich daarover zorgen te maken. "We gaan er zeer consciëntieus mee om, volgende week zal de winnaar bekend worden gemaakt." Later draait hij zijn uitspraak terug en beweert hij dat er alleen maar volgende week intern een beslissing wordt genomen.

Er zijn nu twee mogelijkheden. De ene is dat winnaar kan fluiten naar zijn 'gave auto', omdat deze onder de failliete boedel valt. De andere is dat LaDot – dat Freehosting heeft overgenomen - zo vriendelijk is de door Freehosting aangegane verplichting over te nemen.

Zoekactie naar opvarenden duurt voort

Reddingswerkers gaan ook vandaag nog door met het zoeken naar overlevenden van een Japanse vissersboot, die tot zinken kwam nadat hij werd geraakt door een Amerikaanse nucleaire onderzeeër.
"We zullen niet stoppen, voordat we er absoluut zeker van zijn dat de kans dat er nog iemand leeft, nihil is," verklaarde een officier van de Amerikaanse Kustwacht.
Negen van de 35 opvarenden van de Ehime Maru zijn nog steeds vermist na de aanvaring afgelopen vrijdag, met de USS Greeneville. De onderzeeboot was bezig met een oefening van een nood-stijging toen het zich voor de kust van Honolulu in de bodem van het Japanse schip boorde.

De officier van de kustwacht zei, dat het erg onwaarschijnlijk was dat zich iemand nog levend in het gezonken schip bevond, maar dat het wel mogelijk was dat de lichamen er zich nog bevinden.

De hoop op het vinden van overlevenden is afgenomen nadat het zoekgebied zondag werd uitgebreid naar ongeveer 11.000 vierkante kilometer, ongeveer de grootte van de staat Connecticut. Er werden zondag géén verdere grote brokstukken van het wrak gevonden. "We gaan van het gunstigste scenario uit en we geven de vermisten het grootste voordeel van de twijfel," aldus de reddingswerkers.

Systematische martelingen in China

In China wordt volgens Amnesty International nog altijd systematisch gemarteld. Het vandaag verschijnende rapport van de mensenrechtenorganisatie verhoogt de druk op China, juist nu het onder vuur is gekomen wegens de vervolging van Falun Gong. De publicatie vindt plaats vlak voor het bezoek van een olympisch inspectieteam dat moet beoordelen of Peking de Spelen van 2008 verdient.

Amnesty heeft honderden gevallen gedocumenteerd van grove schendingen van de mensenrechten. Een van de schrijnendste betreft een 30-jarige boer die ondersteboven werd opgehangen, geslagen en bewerkt met sigarettenpeuken en een soldeerbout. Voordat hij stierf werden zijn geslachtsdelen afgesneden.
De vrouw van de boer werd ervan verdacht zonder toestemming zwanger te zijn geraakt. De marteling was bedoeld om hem te laten zeggen waar zij zich schuilhield. De daders waren van de geboortecontroledienst. Martelen, aldus het Amnesty-rapport, is niet alleen het werk van de politie.

Het rapport vermeldt folteringen door belastingambtenaren en functionarissen die boetes ophalen, door rechters, aanklagers, rechtbankpersoneel, dorps- en partijleiders en leden van veiligheidsdiensten.

Al dertig jaar geleden werd martelen in China verboden, maar dit verbod wordt nog altijd zeer gebrekkig nageleefd. Wel stelt de pers in toenemende mate folterpraktijken aan de kaak, maar nooit in politiek gevoelige zaken, zoals de vervolging van Falun Gong.

Peking doet alles om in zijn campagne voor de toewijzing van de Olympische Spelen van 2008 de mensenrechten en Falun Gong buiten de beoordeling te houden. 'Er is geen reden', aldus de campagnecommissie, 'om de mensenrechten te gebruiken om 1,3 miljard Chinezen het mensenrecht te ontzeggen de Olympische Spelen onderdak te geven.'

Slachterijen willen BSE-toeslag op vlees

Als het aan de slachterijen ligt, gaat de Europese consument een bse-toeslag op vlees betalen.
Met dit voorstel kwam voorzitter J. Ramekers van de Centrale Organisatie voor de Vleesindustrie (COV) afgelopen zaterdag. Deze zogenoemde 'verwijderingsbijdrage' moet volgens de voorzitter ongeveer twee kwartjes per kilo gaan kosten.

Door de bse-maatregelen moeten de slachters steeds meer delen van het rund vernietigen. Voor de gekkekoeiencrisis konden de slachters die delen nog gewoon verkopen door ze te gebruiken voor bijvoorbeeld veevoer.

Daarnaast verwacht men dat veehouders en slachterijen vanaf 1 april zelf moeten gaan betalen voor de bse-testen. Nu doet de overheid dat nog. De circa 50.000 testen per maand, kosten ongeveer ƒ230 gulden per stuk.

In Frankrijk betalen consumenten inmiddels al een bse-heffing op het vlees. België denkt ook over een belasting op vlees. In Nederland hebben de Tweede-Kamerfracties van CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie gepleit voor een bse-heffing. Ook de boerenorganisatie LTO-Nederland heeft zich eerder sterk gemaakt om de kosten van bse door te berekenen aan de consumenten.
Minister Brinkhorst van Landbouw wil echter niet meewerken aan invoering door de overheid. Volgens Brinkhorst is zo'n heffing in strijd met Europese regels voor de vrije handel.

Hannibal nu al een succes in de VS

De film Hannibal heeft in het eerste weekend van vertoning in de Verenigde Staten en Canada circa 138 miljoen gulden opgebracht. Het is de langverwachte opvolger van The Silence of the Lambs uit 1991.

Slechts twee films brachten eerder meer geld op in het openingsweekend: The Lost World: Jurrasic Park (171 miljoen) en Star Wars: The Phantom Menace (154 miljoen).

De opbrengst overtreft alle verwachtingen. De filmindustrie had gerekend op een omzet van tussen de 80 en 95 miljoen gulden. De kosten om Hannibal te maken worden geschat op ongeveer 190 miljoen gulden. Hiervan was ruim twintig miljoen bestemd voor hoofdrolspeler Anthony Hopkins. De film gaat eind deze maand in Nederland in première.

TNT Post helpt bij inburgering allochtonen

De TNT Post Group gaat op zes plaatsen in Nederland inburgeringscursussen verzorgen voor allochtonen. Het bedrijf is de eerste werkgever die dat gaat doen. Voorheen was inburgering een exclusieve taak van de overheid.

Volgens een woordvoerster van TNT Post Group zijn de goede ervaringen met taalcursussen voor allochtone werknemers de aanleiding voor de inburgeringscursussen. Het bedrijf wil met de cursussen meer allochtoon personeel in dienst krijgen. De lessen gaan binnen enkele maanden van start in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Tilburg, Zwolle en het Gooi.

De diverse gemeenten dragen nieuwkomers voor die door het postbedrijf worden beoordeeld op hun geschiktheid voor de cursus en een aansluitende baan. In elk van de zes locaties is plaats voor vijftien cursisten.

TNT Post is met 56.000 werknemers de grootste particuliere werkgever in ons land. Volgens de woordvoerster wil het bedrijf met de cursussen niet alleen aan nieuw personeel komen, maar ook maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. "We koppelen aan elke cursist een mentor uit ons bedrijf. Dat slaat erg aan. De belangstelling voor zo'n mentorschap binnen het bedrijf is groot." De inburgering van nieuwkomers door de overheid verloopt moeizaam. De Algemene Rekenkamer presenteerde vorig jaar een kritisch rapport, waaruit bleek dat veel migranten niet komen opdagen bij de lessen of voortijdig afhaken. Degenen die de cursus wel afmaken spreken nauwelijks beter Nederlands.

Vandaag uitspraak beroep Napster

De aankondiging van Amerikaanse rechters dat ze maandag bepalen of muziekliefhebbers via Napster gratis muziek mogen blijven uitwisselen, heeft voor grote drukte gezorgd bij het internetbedrijf.

Volgens een Amerikaanse specialist op het gebied van bescherming van intellectueel eigendom logden zondag op elk van de honderd Napsterservers bijna 10.000 gebruikers in. Normaal gesproken ligt dit aantal op 6.000. Per server werden bijna twee miljoen liedjes uitgewisseld.

Napster is een populaire internetdienst voor het uitwisselen van muziekbestanden. In juli 2000 verbood een Amerikaanse rechter het bedrijf nog langer gratis muziek te verspreiden waar auteursrechten op rusten. Het bedrijf tekende onmiddellijk beroep aan en mocht tot de uitspraak van het hof van beroep actief blijven.

School aansprakelijk gesteld voor pesten

De moeder van een jongen die op scholengemeenschap Het Baken in Almere is gepest, heeft de school aansprakelijk gesteld. De moeder, die ook voorzitter is van de Stichting Stop het Pesten, eist een schadevergoeding. Haar zoon zit nu op een school in Bussum en krijgt hulp voor zijn emotionele problemen.

Het Baken in Almere moet de kosten van de therapie voor zijn rekening nemen, vindt de moeder. Als de school niet wil betalen, komt er mogelijk een rechtszaak.

Volgens de Stichting Stop het Pesten worden ouders die klagen over pesten bijna nooit serieus genomen. Eén op de vier kinderen in het basisonderwijs wordt wel eens gepest, zo blijkt uit onderzoek. In het voortgezet onderwijs is één op de 16 kinderen 'het pispaaltje' van de klas.

Ritsma wereldkampioen schaatsen

Rintje Ritsma is in Boedapest voor de vierde keer wereldkampioen-allround geworden. 'De beer uit Lemmer' moest op de slotafstand 6'54" goedmaken op Ids Postma en slaagde daar door het falen van zijn provinciegenoot op de 10 km glansrijk in. Postma hield in de eerste ronden van de 10.000 meter het schema van de voor hem gestarte Ritsma nog in het vizier, maar zag zijn rondetijden al snel oplopen, met als resultaat aan de finish een achterstand van ruim 21 seconden.

Ritsma veroverde de wereldtitel eerder in 1995, 1996 en 1999. Postma, 's werelds beste in 1997 en 1998, en Bart Veldkamp, de voor België uitkomende Hagenaar, flankeerden Ritsma op het podium. Jochem Uytdehaage beëindigde het toernooi als tiende.

Ritsma plaatste zich vorig weekeinde pas voor het WK in de Hongaarse hoofdstad. Gianni Romme wist in Heerenveen na zijn ziekte tijdens de Wereldbekerwedstrijden niet de gewenste vorm te tonen op de 5 km om zijn titel te kunnen verdedigen, waarna Ritsma als derde deelnemer voor het WK werd aangewezen.

'Love' virus verspreidt zich over Europa

Een Italiaanse versie van het \'Love\' virus verspreidt zich sinds woensdag door Europa. Tot op heden zijn volgens een anti-virusbedrijf al tien ondernemingen besmet.

De eerste verspreiding van het virus vond \'s nachts plaats. Trend Micro, het bedrijf dat de virus heeft ontdekt, was even bang dat de schade daardoor flink zou worden uitgebreid. Het bewuste e-mailtje is echter geschreven in het Italiaans. De kans dat het bericht zich internationaal zal verspreiden lijkt op dit moment gering.

Tot nu toe zijn vijf bedrijven in Italië, twee in Duitsland en twee in Frankrijk met het virus besmet. De bug staat bekend als Cartolina wat zoveel betekent als \'briefkaart\'. Cartolina is een variant op het beruchte \'Love\' virus of \'Love Letter\' en werkt op dezelfde manier. Zodra een slachtoffer is geïnfecteerd zendt het virus kopieën van zichzelf naar iedereen die in het adresboek staat vermeld. Het virus verandert de openingspagina van Internet Explorer in een Italiaanse muziekwebsite.

Adressen BN-ers vrij opvraagbaar

De meestal geheime telefoonnummers en adressen van bekende Nederlanders zijn op internet vrij opvraagbaar dankzij een dit weekeinde door hackers ontdekte truc.

Wie een domeinnaam op internet registreert (zoals www.verstappen.nl) dient daarbij een adres en telefoonnummer op te geven. Deze gegevens zijn echter in te zien via de website van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de instantie die in ons land domeinnamen uitgeeft.

Een groepje hackers ontdekte dit weekeinde dat het grote bestand van de SIDN de ideale bron is om geheime telefoonnummers en adressen te achterhalen. Ze stelden een lijst samen en verspreidden deze via een chatbox. Onder meer de nummers van Angela Schijf, Katja Schuurman, Fabienne de Vries, Jaap Jongbloed en Jack van Gelder waren zonder problemen te achterhalen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
©FOK.nl e.a.