Mexicaanse vulkaan lijkt milder gestemd

De dreiging van een uitbarsting van de Mexicaanse vulkaan Popocatepetl lijkt zaterdag te zijn afgenomen. Vrijdagavond verordonneerden de autoriteiten nog een massale evacuatie, maar inmiddels keren de eerste omwonenden terug naar huis.

De nationale commissie voor rampenbestrijding nam een drastische afname van de activiteit van Popocatepetl waar. De evacuaties werden daarop opgeschort. Op eigen houtje ging een deel van de circa 10.000 mensen die op dat moment al waren weggestuurd, terug. De autoriteiten ondervonden veel weerstand bij de massale evacuatie. In eerste instantie was sprake van een evacuatie van 14.000 mensen, later werd dat aantal zelfs opgeschroefd tot meer dan 30.000. Dat aantal werd bij lange na niet gehaald, omdat bewoners bang waren dat hun huis geplunderd zou worden als zij waren vertrokken.

Sinds begin deze week hielden seismologen de berg argwanend in de gaten. Volgens Mexicaanse vulkaandeskundigen heeft zich in de krater van de Popocatepetl een soort prop gevormd, waardoor de druk in het binnenste van de 5452 meter hoge vulkaan toeneemt. Popocatepetl, 50 kilometer ten zuiden van Mexico-stad, is sinds een plotselinge uitbarsting in 1994 zeer actief. De asregen uit de vulkaan heeft ook in de hoofstad voor een grauwsluier gezorgd. Op de luchthaven zijn tientallen vluchten geannuleerd.