Big Brother in de ruimte

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf 2002 loopt er vanuit het internationaal ruimtestation ISS onder de naam Space commander een reality-soap van het kaliber Big Brother. Dat heeft het Duitse productiehuis Brainpool maandag meegedeeld.

Over het aantal deelnemers, de duur van elke missie en de televisiezenders die Space commander gaan uitzenden, is nog niets bekend. Brainpool liet wel weten dat het tussen 2002 en 2008 zeven vluchten naar het ISS heeft gereserveerd. Het ruimtevaartfiliaal Astrium van de Europese lucht- en ruimtevaartgroep EADS is partner in dit project.

Eerder sloot MirCorp, de commerciële uitbater van het Russische ruimtestation Mir, een contract af met een Amerikaanse tv-zender. Die wil de winnaar van de serie Survivor, nog een reality-soap, naar Mir sturen. Maar of dit werkelijk gaat gebeuren, is onduidelijk. Mir wordt immers eind februari vernietigd.

Sommige waarnemers vragen zich af of de Amerikanen wel zullen dulden dat een dergelijk exploot zich in het ISS zal voltrekken, net als de reis van de eerste ruimtetoerist, Dennis Tito, die als alternatief voor zijn trip naar Mir van de Russen een reisje naar het ISS zou krijgen.

Indien het project van Brainpool geen hersenschim is, rijst ook de vraag hoe men het transport van de deelnemers kan organiseren. Europa beschikt immers niet over een eigen bemand transportsysteem naar de ruimte, en is voor zitjes aangewezen op de Amerikaanse spaceshuttle of de Russische sojoez-capsule. En die zitjes zijn beperkt, zelfs voor 'beroepsastronauten' zoals de Belg Frank De Winne.