Napster enkele uren onbereikbaar

De populaire internetdienst voor het uitwisselen van muziekbestanden Napster is woensdag enkele uren niet bereikbaar geweest. De ruim 30 miljoen Napstergebruikers konden enige tijd geen muziek downloaden via de uitwisseldienst.

De onbereikbaarheid was niet het gevolg van de deze week heropende rechtszaak tussen Napster en de muziekbranche. Volgens een woordvoerder van het internetbedrijf was de oorzaak van technische aard.

Maandag werd het proces hervat dat de brancheorganisatie RIAA (Recording Industry Association of America) namens de Amerikaanse muziekindustrie tegen Napster heeft aangespannen. Een beroepshof bestaande uit drie rechters hoorde van beide partijen de argumenten aan over de vraag of de dienst nu wel of niet mag voortbestaan. De rechters hebben de zaak voorlopig opgeschort omdat er aanvullend onderzoek nodig is. Een vonnis kan nog weken en mogelijk maanden op zich laten wachten.

Afgelopen zomer zag het er slecht uit voor Napster. In juli oordeelde een districtsrechter dat de muziekaanbieder alle met copyright beschermde nummers van de uitwisseldienst moet halen. Dat betekende in feite het einde van Napster. Het vonnis werd twee dagen later opgeschort in afwachting van de zaak in hoger beroep.