Werkstraffen wegens mishandeling ouderen

Voor de rechtbank in Leeuwarden zijn donderdag werkstraffen geëist tegen drie medewerkers van verzorgingshuis Nieuw Mellens in Leeuwarden. Een van hen, een 39-jarige verpleegkundige uit Leeuwarden, hoorde 240 uur werkstraf tegen zich eisen. Hij wordt verdacht van vier gevallen van mishandeling, onder andere van het breken van een arm van een bewoonster .

Justitie beschuldigt drie medewerkers van mishandeling van bewoners van het verzorgingshuis. Het gaat om mensen die in hulpeloze toestand zouden zijn achterlaten. Ook zouden ze zijn geslagen, geschopt en uitgescholden .

De drie erkenden voor de rechtbank dat hun handelen niet altijd correct is geweest. De 39-jarige verpleegkundige uit Leeuwarden verklaarde "dat het nooit mijn opzet is geweest mensen pijn te doen."

Ook zijn twee collega's vinden het woord mishandeling veel te zwaar. "Ik heb inderdaad een vrouw even alleen laten lopen. Zij is toen gevallen en heeft een hoofdwond opgelopen. Daar ben ik vreselijk van geschrokken en ik heb het incident gemeld bij de leiding. Ik heb er nooit meer iets van gehoord en nu moet ik me daarvoor verantwoorden", aldus de 30-jarige verzorgster. Officier van Justitie O. Brouwer eiste tegen de vrouw, net als tegen haar 28-jarige collega, vijftig uur werkstraf.

Zowel de rechter als de officier van justitie concludeerden tijdens de zitting dat de organisatie van Nieuw Mellens het een en ander te verwijten valt.
"Het is inderdaad heel apart dat u nooit meer iets te horen heeft gekregen na melding van incidenten. Daar is door de leiding niet alert op gereageerd", zo vond de rechter. Eerder wees de Inspectie voor de Gezondheidszorg er al op dat de leiding van Nieuw Mellens eerder op de hoogte had kunnen zijn van de gebeurtenissen.

Officier Brouwer erkende dat het Openbaar Ministerie lang heeft getwijfeld over de strafeis.
"Ik ben er wel van overtuigd dat het nooit de opzet van de medewerkers is geweest om de mensen pijn te doen. Aan de andere kant valt hen te verwijten dat deze weerloze mensen niet goed en niet professioneel zijn behandeld."

De advocaat van de drie medewerkers, W. Anker, vindt dat mishandeling niet bewezen kan worden. "Er is immers geen sprake van opzet. Ik vraag voor al m'n drie cliënten vrijspraak."
De drie verdachten zijn inmiddels ontslagen bij Nieuw Mellens en werken niet meer in de zorg.

Nou kan het aan mij liggen, maar ik vind de straffen nogal aan de lage kant...