Veroordeeld wegens hoofddoekje

Een Turkse oud-studente is woensdag in Turkije tot een half jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat ze met een hoofddoekje op een examen is verschenen. In plaats van de straf uit te zitten, mag ze echter een boete betalen van 1,8 miljoen lira (bijna 7 gulden).

Het is voor het eerst dat iemand een gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen wegens overtreding van het verbod dat in Turkije geldt op het dragen van een hoofddoekje in openbare scholen en overheidskantoren.
Het verbod bestaat al tientallen jaren, maar tot nog toe is er niemand ook daadwerkelijk voor veroordeeld. Zo nu en dan krijgen overtreders wel een lage boete opgelegd.
De Turkse regering ziet het dragen van een hoofddoekje als een politieke verklaring en als zodanig als een gevaar voor de seculiere staat :r

De veroordeelde oud-studente, Nuray Canan Bezirgan, werd naar huis gestuurd toen ze drie jaar geleden met een hoofddoekje om op het examen verscheen.

Bezirgan, die geneeskunde studeerde, zei voor de rechter het doekje niet om politieke redenen te hebben gedragen, ,,maar omdat het Gods wil is''. Op de publieke tribune zaten verschillende vrouwen die om hun steun aan Berzirgan te betuigen een hoofddoek droegen.

Leve de vrijheid...