Wat is dan liefde ...

Twee weken geleden schreef ik de column wat is dan leeftijd. Toen ik verder nadacht kwam ik bij het vraagstuk ‘Wat is dan liefde’. Is liefde leeftijdsgebonden? Is liefde voorbehouden aan partners? Is liefde inherent aan het fenomeen seks? Of kun je ook van iemand houden zonder dat je een fysieke relatie hebt? En kun je dat ‘liefde’ noemen?

Ik heb een hele sterke band met een 19-jarige jongen. Een jochie nog eigenlijk, jonger dan m’n eigen dochter. Maar dat ‘jochie’ weet me wel te raken met z’n uitspraken en volwassenheid. Geef ik om hem? Ja: absoluut! Verlang ik naar seks met hem? Nee, in geen enkel opzicht. Ik verlang wel naar contact met hem, omdat hij me prikkelt, laat opleven en een fijn gevoel geeft. Omdat hij me uit m’n isolement haalt. Is dat liefde? Gewoon blij zijn met iemand die je een fijn gevoel bezorgt? Ja, in mijn ogen wel.

Als ik naar mensen kijk dan zie ik geen leeftijd of geslacht. Ik zie een mens, een persoonlijkheid. En die persoonlijkheid is voor mij bepalend of ik wel of niet met die persoon overweg kan. Of ik wel of niet van die persoon kan houden. En als ik van iemand hou is dat onvoorwaardelijk en intens. Ik moet er wel bij zeggen dat als iemand mijn vertrouwen of liefde beschadigt, ik die persoon dan ook van m’n leven niet meer zal vertrouwen.