Syrië bombarderen is nutteloos

Het is een hot topic, de bombardementen op de stellingen van Daesh, IS, Isis of hoe je het ook wilt noemen. Tegelijkertijd is het ook de meest nutteloze beslissing in de strijd tegen terroristen die de afgelopen tijd is genomen. Het hele idee achter terroristengroepen als IS is dat ze verborgen zitten tussen de bevolking. De mensen die niet weg kunnen, niet weg mogen.

26 januari was onze regering eruit, we gaan IS bestoken in Syrië. Dat deden we al in Irak, met maar weinig resultaat. IS heeft dan wel terrein verloren, maar de groep groeit nog steeds qua leden. Onder andere de VS zijn Syrië al een tijdje aan het bestoken en Nederland is daar nu ook mee bezig. Toch zullen deze bombardementen, net als in Irak geen positief resultaat geven. In tegenstelling tot een land geeft IS geen drol om dode burgers. In tegenstelling tot een land raak je IS niet met kapotte infrastructuur. IS is een terreurorganisatie, geen land.

En het bombarderen van de oliebronnen van IS dan? Dat maakt meer kapot dan dat we er voordeel uit halen. De moslimterroristen halen hun geld dan wel weer ergens anders vandaan en laten die bronnen de volgende jaren nog wel branden. Je kan een land kapot maken door inkomstenbronnen te slopen en de burgers te bombarderen, maar een terreurorganisatie leeft ondergronds. Tussen de burgers en gebruikt die burgers als een menselijk schild. Dat bombarderen geeft alleen maar meer voeding aan de haat die veel burgers in het Midden-Oosten al hebben.

Een meer kansrijke strategie is het sturen van grondtroepen. Door zoveel mogelijk succesvol te infiltreren in IS, kunnen we veel informatie verzamelen en doeltreffend handelen met grondtroepen. En om advocaat van de duivel te spelen: we kunnen ook nog samenwerken met Assad. Hoewel hij inderdaad een bloedige dictator is, kunnen we beter met hem onderhandelen over de toekomst na deze oorlog en daadwerkelijk samen IS verslaan. Hij heeft het land betrekkelijk onder de duim kunnen houden tot het westen zich ermee ging bemoeien en door met hem samen te werken kan er een betere oplossing gevonden worden dan bombarderen met veel burgerdoden tot gevolg. Zijn grondtroepen zijn in vergelijking met zijn luchtmacht vrij zwak, daar kan het westen tot steun zijn.

Het bewapenen van groepjes die tegen IS en Assad zijn is dan weer een erg slecht idee. Aan hun loyaliteit is erg te twijfelen, Bin Laden was van oorsprong ook een vrijheidsstrijder. Zijn die groepen daadwerkelijk tegen IS of proberen ze juist zelf een staat naar hun wensen te creëren? Juist in een oorlog tegen een groepering als IS is er controle nodig en die geef je weg als je wapens levert aan de “gematigde oppositie”. Veel van die groepen hebben opvattingen die compleet het tegenovergestelde zijn van wat wij aanhangen. Hoe kunnen wij het verantwoorden als die groepen dezelfde streken gaan uithalen als IS nu doet?

Wat er vooral nodig is in deze strijd is samenwerking. Nu doet eenieder maar zijn ding. Amerika bombardeert, Rusland steunt Assad, Turkije probeert ondertussen de PKK uit te roeien, Iran en Saoedi-Arabië staan als kemphanen een nieuwe oorlog uit te lokken en Nederland twijfelt. Tijd om eens flink bij te praten en spijkers met koppen te slaan.