Willen jullie meer of minder Europa?

Ondanks de groeiende ontevredenheid onder de burgers van de aangesloten landen in de Europese Unie blijft de leiding uitermate positief over de "ever growing union". Ondanks alle problemen, veroorzaakt door diezelfde Unie, vraagt de politieke elite om méér Europa. Ondanks de Brexit, ondanks de overwinning van eurosceptische partijen, blijft de top onwrikbaar in hun positie. Hoelang nog?

De afgelopen jaren zijn wij keer op keer geconfronteerd met de ene crisis na de andere. De eurocrisis, de migratiecrisis, de instorting van verschillende economieën, de groeiende ontevredenheid over het bestuur in Brussel. Allemaal crises die voorkomen uit de Europese Unie. Worden de lessen geleerd? Volgens de voorstanders wel. Deze crises kunnen alleen verholpen worden door méér Europa, niet minder.

Het is een vreemde stelling. De situaties zijn ontstaan door de Europese Unie, zonder EU hadden we dit niet gehad. Hoezo is de oplossing dan een groter, breder, machtiger centraal bestuur? In plaats van het kiezen voor het bekende, de bewezen optie, kiezen ze voor de optie waarvan we niets weten, dan alleen dat het dit veroorzaakt heeft. Met de woorden van Roger Scruton: "Niet terug naar wat we weten, maar vooruit in de leegte".

Brussel denkt te leren van fouten, dus ze trekken drie keer zoveel uit voor grensbewaking als nu vanaf 2021. Dat is 35 miljard euro. Maar dit gaat dan weer niet naar grenshekken, maar naar grenscontroles en ICT-systemen. Terwijl de grenshekken bij Hongarije simpelweg werken. Maar nee, er moet gekozen worden voor een systeem dat ingewikkeld is en nu zo poreus is dat het in feite nutteloos is.

De ontevreden burger wordt in zijn gezicht uitgelachen. Ondanks de groei van de Zweden Democraten, de Vijf Sterren Beweging en Lega Noord in Italië en andere eurosceptische partijen, blijft de EU gericht op uitbreiding van macht ten koste van de lidstaten. En de onvrede is logisch. Wie valt er af te rekenen als het faliekant misgaat?

In Nederland konden we de PvdA keihard afrekenen bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Het is mogelijk om Rutte af te straffen, maar de bureaucraten van de EU zijn veel moeilijker van hun plek te krijgen. Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid zijn moeilijk toe te wijzen in zo'n bureaucratische instelling als de EU. Zeker als er bij elke tegenslag geroepen wordt dat het opgelost kan worden met méér Europa.

Met de geschiedenis, prestaties en huidige staat van de Europese Unie in acht genomen, is de grote vraag: Willen jullie meer of minder Europa?