Diplomaat: vredesoverleg Syrië zal mislukken

De vredesonderhandelingen in Genève zijn bij voorbaat al "een complete mislukking". Dit zei een Westerse diplomaat vrijdag op voorwaarde van zijn naam niet genoemd zou worden. Alleen de Syrische regeringsdelegatie onder leiding van VN-ambassadeur Bashar Jaafari kwam vrijdag aan bij het gebouw van de Verenigde Naties in Genève. De belangrijkste oppositiegroep is nog onderweg.

Ondanks de afwezigheid van prominente vertegenwoordigers van de oppositie zullen de gesprekken wel beginnen. De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft vrijdag al een eerste ontmoeting met de regeringsdelegatie. Dat moet het beginpunt zijn van een vredesconferentie die moet helpen de bloedige burgeroorlog in Syrië te beëindigen. Het vredesoverleg zou afgelopen maandag beginnen, maar onenigheid over wie er mee mag doen, belemmerde dat.

"Als je wilt deelnemen aan onderhandelingen, moet je een gesprekspartner hebben. Het is een prachtige gelegenheid voor het regime om te laten zien dat het aan hen niet ligt", zei de diplomaat. Op het moment dat hij zijn uitspraken deed was evenwel nog niet bekend dat de oppositie alsnog is afgereisd.

Binnendruppelen
Maar de VN wilde het overleg niet opnieuw uitstellen. De organisatie hoopt kennelijk dat de uitgenodigde partijen straks toch komen binnendruppelen. Cruciale deelnemers hebben bezwaar gemaakt tegen de deelname van bepaalde partijen die ze terroristen noemen.

De door Saudi-Arabië gesteunde coalitie van tegenstanders van Assad die onderweg is, had eerder gezegd niet te komen zo lang plaatsen worden gebombardeerd of belegerd. Ze hebben echter nog niet expliciet toegezegd mee te doen.

Een andere belangrijke partij zijn de Koerden, die een groot deel van het noordoosten van Syrië controleren, en hebben bewezen als een van de weinige groepen in staat te zijn grondgebied van Islamitische Staat te veroveren.

Maar zij zijn uitgesloten van de gesprekken omdat Turkije ze er niet bij wil hebben. De Koerden zeggen dat hun afwezigheid betekent dat de besprekingen gedoemd zijn te mislukken.

Diplomaat: vredesoverleg Syrië al mislukt
Diplomaat: vredesoverleg Syrië zal mislukken (Foto: ANP)